Ухвала
від 25.01.2024 по справі 569/1883/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/1883/24

УХВАЛА

про прийняття до розгляду та відкриття провадження у справі

25 січня 2024 року

Рівненський міський суд Рівненської області в складі судді Левчука О.В. розглянувши заяву Комунального підприємства "Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення" Рівненської обласної ради, заінтересована особа: ОСОБА_1 , про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку,

ВСТАНОВИВ:

25 січня 2024 року КП "Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення" РОД, заінтересована особа: ОСОБА_1 , звернулося до суду із заявою про госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_2 .

Заява подана із додержанням вимог, викладених у статтях 175, 177, 339, 340 ЦПК України.

Відсутні підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі.

Відповідно до частин 1, 2 статті 187 ЦПК України суд призначає справу до судового розгляду.

Також, суд зазначає, що 03 серпня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року № 3022-IX.

Зокрема, ст. 293 ЦПК України доповнено частиною 5, згідно якої у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно з частиною 2 статті 341 ЦПК України справа за заявою про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, про припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги або про госпіталізацію у примусовому порядку розглядається за присутності особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, з обов`язковою участю прокурора, лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги, який подав заяву, адвоката чи законного представника особи, стосовно якої розглядається питання, пов`язане з наданням психіатричної допомоги.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» безоплатна вторинна правнича допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 вказаного Закону право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають зокрема особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Враховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, суд вважає за необхідне залучити для надання ОСОБА_2 безоплатної вторинної правничої допомоги адвоката з Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На підставі ст.ст. 187, 293-294, 339-341 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за заявою Комунального підприємства "Рівненський обласний центр психічного здоров"я населення" Рівненської обласної ради (місцезнаходження: м. Рівне, вул. Дубенська, 64), заінтересована особа: ОСОБА_1 (с.Михайлючка, Шепетівський р-н, Хмельницька обл.), про госпіталізацію ОСОБА_2 (місце проживання: с.Михайлючка, Шепетівський р-н, Хмельницька обл.) до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Призначити справу до судового розгляду в порядку окремого провадження на 26 січня 2024 року на 12 год. 00 хв. в приміщенні Рівненського міського суду Рівненської області (м. Рівне, вул. Шкільна, 1), про що повідомити осіб, які беруть участь у справі, особу, стосовно якої розглядається питання госпіталізації, прокурора, лікаря-психіатра.

Доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (ІНФОРМАЦІЯ_2) призначити адвоката для ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для представництва її інтересів під час розгляду заяви Комунального підприємства "Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення" Рівненської обласної ради, заінтересована особа: ОСОБА_1 , про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та забезпечити прибуття представника до Рівненського міського суду Рівненської області в судове засідання на 12 годину 00 хвилин 26 січня 2024 року.

Копію ухвали направити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (ІНФОРМАЦІЯ_2) для виконання.

Надіслати учасникам справи копію цієї ухвали. Заінтересованій особі по справі одночасно з копією ухвали надіслати копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Роз`яснити учасникам справи, що інформацію щодо справи що розглядається вони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Левчук О.В.

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116543726
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —569/1883/24

Рішення від 26.01.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Левчук О. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Левчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні