Рішення
від 25.01.2024 по справі 701/1250/23
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №701/1250/23

Номер провадження2/701/69/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 січня 2024 року Маньківський районний суд, Черкаської області

в складі: головуючого - судді - Костенка А. І.

за участю секретаря - Брітан О. О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маньківка справу за позовом ОСОБА_1 представник позивача: ОСОБА_2 до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Маньківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про виключення відомостей про батька, визнання батьківства, внесення змін до актового запису про народження дитини,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернувся в суд з позовом до відповідачів та третьої особи про виключення відомостей про батька, визнання батьківства, внесення змін до актового запису про народження дитини.

На підставу своїх вимог спирається на те, що у жовтні 2021 року позивач ОСОБА_1 познайомився із Відповідачем № 1 ОСОБА_3 . У січні 2022 року позивач та відповідач № 1 почали проживати разом без реєстрації шлюбних відносин. Позивач брав участь у проведенні антитерористичної операції протягом грудня 2021 року - січня 2022 року. Після повномасштабного вторгнення російської федерації у зв`язку із несенням служби позивач переїхав до с. Молодецьке Уманського району Черкаської області разом із відповідачем № 1. На момент переїзду між відповідачами ОСОБА_3 та ОСОБА_4 був зареєстрований шлюб, про що в книзі реєстрації шлюбів зроблено актовий запис № 81, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , виданим Черняхівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області. ІНФОРМАЦІЯ_1 у позивача ОСОБА_1 та відповідача ОСОБА_3 народився спільний син ОСОБА_5 . Біологічними батьками хлопчика є ОСОБА_3 та ОСОБА_1 . Проте у зв`язку із тим, що Відповідач № 1 та Відповідач № 2 офіційно не розлучені, батьком дитини був записаний ОСОБА_4 , адже дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя (частини 1, 2 статті 122 Сімейного кодексу України. 22 листопада 2022 року Маньківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) було видано свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 відповідно до якого 22 листопада 2022 року було зроблено актовий запис № 112 про народження ОСОБА_6 . Батьками неповнолітнього є ОСОБА_4 та ОСОБА_3 . Рішенням Маньківського районного суду Черкаської області від 15 вересня 2023 року по справі № 701/829/23 шлюб, зареєстрований 3 листопада 2015 року Черняхівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу 03.11.2015 року зроблено запис за № 81 між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 розірвано. ОСОБА_1 як біологічний батько дитини, сина ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 вважає за необхідне звернутися до суду із позовною заявою, визнати своє батьківство відносно сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та внести зміни до актового запису про його народження, а саме відомості про батька вказавши батьком дитини позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця смт. Володимирець Володимирецького району Рівненської області, паспорт № НОМЕР_3 виданий 04.01.2018 року установою № 5613, РНОКПП НОМЕР_4 та змінивши прізвище дитини із « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 », по батькові змінити із « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 », що і змусило позивача звернутися з відповідним позовом до суду.

Позивач та представник позивача в судове засідання не з?явилися, але згідно письмової заяви просять справу розглядати у їх відсутність та підтримують позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідачі в судове засідання не з`явились, але надали суду письмові заяви згідно яких просили справу розглядати у їх відсутність та визнають позовні вимоги в повному обсязі.

Представник третьої особиМаньківського відділу ДРАЦС в Уманському району Черкаської області ЦМУМЮ (м. Київ) в судове засідання не з`явився, але надав суду заяву, згідно якої не заперечує проти задоволення позовних вимог та просить розгляд справи проводити у його відсутності.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи вищевикладене та приписи ст. 223 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі осіб, які в судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду.

У зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_3 з 03.11.2015 року перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 , який було розірвано, що підтверджується рішенням Маньківського районного суду Черкаської області від 15.09.2023 року по справі №701/829/23.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 народила сина ОСОБА_6 , що підтверджується Свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 , зареєстрованим Маньківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), дата складання актового запису 22.11.2022 року, номер актового запису 112. Батьком дитини було зазначено ОСОБА_4 , оскільки відповідно до ч. 1, 2 ст. 122 СК України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя..

Насправді ж, біологічним батьком ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є позивач - ОСОБА_1 , з яким наразі відповідач ОСОБА_3 проживає однією сім`єю та виховує спільного сина ОСОБА_5 . Позивач, як батько, постійно доглядає, утримуває та піклується про ОСОБА_5 , тобто вчиняє всі дії, які свідчать про його визнання ОСОБА_5 як рідного сина та відповідно його як батька.

Відповідно до ч. 2 ст. 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини; за рішенням суду.

Відповідно до ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду; підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України; позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття; позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Згідно п. 5, 6 Постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» - спір про походження дитини від осіб, які не перебувають у шлюбі між собою і не додали в державні органи реєстрації актів цивільного стану (далі - органи РАЦС) спільної заяви про реєстрацію їх як батьків, суд може вирішувати за заявою про визнання батьківства, поданою: одним із батьків; особою котра вважає себе батьком; опікуном (піклувальником) дитини; іншою особою, на утриманні якої вона перебуває; самою дитиною, яка досягла повноліття. При зверненні до суду особи, на утриманні якої перебуває дитина і яка не є опікуном (піклувальником), або чоловіка, котрий не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, матір яка померла чи оголошена померлою, визнана недієздатною, безвісно відсутньою, позбавлена батьківських прав або не проживає з дитиною не менше шести місяців і не виявляє про неї материнської турботи й піклування. Особа, котра вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала в шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до останнього, якщо того записано батьком, позов про визнання свого батьківства. У тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини.

Європейський суд з прав людини зауважив, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особливу увагу слід приділяти найважливішим інтересам дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків (рішення від 7 грудня 2006 року у справі «НUNТ v. UKREINE», № 31111/04, § 54).

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків. Державній реєстрації відповідно до цього Закону підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть. Наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року № 52/5 затверджено Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні.

Відповідно до п. 2 даних Правил, державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, встановлених законом, зміна імені, смерть відповідно до Сімейного кодексу України та Цивільного кодексу України, Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" та інших актів законодавства. Відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян відповідно до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2007 року № 1064.

Відповідно до п. 20 глави І розділу III даних Правил, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за № 55/18793, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до п. 2.16.4 Правил внесення змін, на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Згідно вимог ст. 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до ч. 3 ст. 144 СК України реєстрація народження дитини провадиться органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Відповідно до ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Згідно ч. 1 ст. 129 СК України, особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.

Враховуючи викладене, проаналізувавши вищевикладене, зважаючи на визнання відповідачами - ОСОБА_3 , та ОСОБА_4 , позову, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 77, 78, 81, 141, 263, 265 ЦПК України, ст. ст. 125, 126, 128, 129, 134 СК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (зареєстрованого АДРЕСА_1 та жителя АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 ) батьком дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Внести зміни до актового запису про народження № 112, складеного 22.11.2022 Маньківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) на ОСОБА_6 , а саме:

Виключити відомості про батька дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 з актового запису про народження № 112, складеного 22.11.2022 Маньківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) на ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Внести зміни до актового запису про народження № 112, складеного 22.11.2022 Маньківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) на ОСОБА_6 , відомості про батька дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянство України, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Внести зміни у відомість про дитину ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 - змінивши прізвище дитині з ОСОБА_7 на ОСОБА_8 та по батькові з ОСОБА_9 на ОСОБА_10 та видати нове свідоцтво зі змінами на ОСОБА_11 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду впродовж тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження.

Суддя А. І. Костенко

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено30.01.2024
Номер документу116543841
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини

Судовий реєстр по справі —701/1250/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні