Ухвала
від 24.01.2024 по справі 756/973/24
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

24.01.2024 Справа № 756/973/24

Справа № 755/973/24

Провадження № 2/756/1848/24

У Х В А Л А

24 січня 2024 року суддя Оболонського районного суду міста Києва Шевчук А.В., розглянувши позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квітень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинку,

в с т а н о в и в:

У січні 2024 року ОСББ «Квітень» звернулося до Оболонського районного суду м. Києва із позовом у якому просить стягнути заборгованість по внесках на експлуатацію будинку з ОСОБА_1 , яка є власником групи приміщень №544В (в літ А.) у будинку АДРЕСА_1 .

За приписами ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

У відповідності до положень п. 42 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 1 березня 2013 року N 3 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна (частина перша статті 114 ЦПК). Згідно з положеннями статті 181 ЦК до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

16 лютого 2021 року Велика Палата Верховного Суду по справі № 911/2390/18 дійшла висновку, що словосполучення «з приводу нерухомого майна» у частині третій статті 30 ГПК України необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом позову є зобов`язання, які випливають з надання послуг на утримання будинку за місце знаходження нерухомого майна, а саме групи приміщень №544В (в літ А.), які розташовані у будинку АДРЕСА_1 .

За таких обставин, дана справа згідно з положеннями ч. 1 ст. 30 ЦПК України не підсудна Оболонському районному суду міста Києва.

Крім того, з відповіді №417345 від 23.01.2024 року з Єдиного державного демографічного реєстру вбачається, що громадянка ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , що також територіально знаходиться в Голосіївському районі міста Києва.

При цьому, позовна заява не містить жодних доводів та обґрунтувань можливості розгляду справи саме Оболонським районним судом м. Києва.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною 9 ст. 187 ЦПК України встановлено, що якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

З огляду на зазначене, враховуючи виключні правила підсудності розгляду справ, суд вважає необхідним направити позовну заяву за територіальною підсудністю до Голосіївського районного суду м. Києва.

Керуючись ст. 27-32, 187 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квітень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинку разом з додатками надіслати за підсудністю до Голосіївського районного суду м. Києва.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд м. Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу було подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.В. Шевчук

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116544583
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинку

Судовий реєстр по справі —756/973/24

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шевчук А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні