Ухвала
від 26.01.2024 по справі 643/11985/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Провадження № 2/641/1110/2024 Справа № 643/11985/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 січня 2024 року Суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова Курганникова О.А. розглянувши заяву ОСОБА_1 прозабезпечення позовупо цивільнійсправі запозовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Універсальна кредитна компанія»</a>, треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бригіда Володимир Олександрович, приватний виконавець виконавчого округу Харківської області Амельченко Віталій Петрович про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,

встановив:

Ухвалою Московськогорайонного суду м.Харкова від 21.11.2023 року цивільну справуза позовною заявою ОСОБА_1 до Товаристваз обмеженою відповідальністю«Універсальна кредитнакомпанія»,треті особи: приватнийнотаріус Київськогоміського нотаріальногоокругу БригідаВолодимир Олександрович,приватний виконавецьвиконавчого округуХарківської областіАмельченко ВіталійПетрович про визнання виконавчогонапису таким,що непідлягає виконанню та заяву про забезпечення позову направлено за підсудністю до Комінтернівського районного суду м. Харкова.

З заяви про забезпечення позову вбачається, що позивач просить зупинити стягнення за виконавчим написом №274 від 27.05.2021 року, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Бригіда Володимир Олександрович, повиконавчому провадженню№ 66467746,яке відкрито 11.08.2021року приватним виконавцем виконавчого округу Харківської області Амельченком Віталієм Петровичем.

Вивчивши заяву про забезпечення позову та додані до неї документи, суд приходить до висновку про її задоволення з наступних підстав.

Відповідно дост. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихст. 150 ЦПК Українизаходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Крім того, заява про забезпечення позову повинна містити, зокрема, обґрунтування необхідності забезпечення позову.

Обґрунтування необхідності забезпечення позову полягає в доказуванні обставин, з якими пов`язано вирішення питання про забезпечення позову. Окрім того, особа, яка подала заяву про забезпечення позову повинна довести адекватність засобу забезпечення позову.

У відповідності з положеннями п.6ч.1.1ст.150 ЦПК України одними із видів забезпечення позову зокрема є: зупинення стягнення на підставі виконавчого документа , який оскаржується боржником у судовому порядку. При цьому, види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 р. «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки сторони позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Отже враховуючи,що вразі задоволенняпозову існуєреальна загрозав безпідставномустягненні коштівз рахунківпозивача ,суд приходитьдо висновку,що невжиттязаходів забезпеченняпозову може ускладнити ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

Вирішуючи питання про необхідність застосування зустрічного забезпечення суд виходить з того, що, на час вирішення клопотання про забезпечення позову, у суду відсутні відомості про існування визначених ч. 3 ст. 154 ЦПК України обставин, за наявності яких, суд зобов`язаний застосувати зустрічне забезпечення.

Зазначене не перешкоджає учасникам справи, за наявності підстав, в порядку ст. 156 ЦПК України звернутися до суду з заявою про заміну виду забезпечення позову або в порядку ст. 158 ЦПК України про скасування заходів забезпечення позову.

На підставі викладеного та керуючись ст.149-153,260 ЦПК України, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову про забезпечення позову задовольнити задовольнити.

Зупинити стягнення з ОСОБА_1 по виконавчому провадженню №66467746, яке відкрито приватним виконавцемвиконавчого округуХарківської областіАмельченком ВіталіємПетровичем за виконавчим написом №274 від 27.05.2021 року, вчинений приватним нотаріусом Київського міськогонотаріального округуБригіда ВолодимиромОлександровичем до набрання рішенням законної сили.

У зв`язкузабезпеченням позовузустрічне забезпечення по справі не застосовано.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала судунабирає законноїсили після закінченнястроку наїї оскарження.

Оскарження ухвалипро забезпеченняпозову незупиняє їївиконання,а такожне перешкоджаєрозгляду справи.

Суддя -О. А. Курганникова

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116555228
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —643/11985/23

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні