Рішення
від 25.01.2024 по справі 345/6145/23
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/6145/23

Провадження № 2/345/103/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.01.2024 р. м.Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - суддіГапоненка Р.В.,

секретаряБаран В.В.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Калуші у порядку загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Верхнянської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно, суд -

в с т а н о в и в:

що позивачка звернувся до суду із позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно. Позов обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який згідно довідки №88 від 25.04.2023, виданої Верхнянською сільською радою Калуського району Івано-Франківської області, проживав і був зареєстрований до дня смерті в господарстві по АДРЕСА_1 . 04 травня 2017 року ОСОБА_2 залишив заповіт, посвідчений старостою села Довгий Войнилів Калуського району Івано-Франківської області у відповідності до якого всі належні йому майнові права, а також все його майно, що буде належати йому на день його смерті, де б воно не знаходилося, із чого б не складалося, а також все те, на що за законом він буде мати право заповів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . 27.04.2023 вона звернулася до приватного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу Лесик В.Б. із заявою про прийняття спадщини на підставі якої нотаріусом заведено спадкову справу № 91/2023. Крім неї, спадкоємцями були: дружина спадкодавця ОСОБА_3 , сини спадкодавця ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . 23.05.2023 приватному нотаріусу Калуського районного нотаріального округу Лесик В.Б. від ОСОБА_3 поступила заява від 19.05.2023 року у відповідності до якої вона відмовляється від прийняття належної їй обов`язкової частки в спадщині, яка залишилася після смерті її чоловіка ОСОБА_2 . 23.05.2023 приватному нотаріусу Калуського районного нотаріального округу Лесик В.Б. від ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , підписи яких засвідчено старостою села Довгий Войнилів Верхнянської сільської ради, поступили заяви від 19.05.2023 року у відповідності до яких вони відмовляється від прийняття спадщини та видачі свідоцтв про право на спадщину після смерті їх батька ОСОБА_2 . Листом від 12.08.2023 року № 300/2-14 приватним нотаріусом Калуського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Лесик В.Б. повідомила, що видати свідоцтва про право на спадщину за заповітом неможливо у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на майно.

Ухвалою Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 27.11.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Представник позивачки адвокат Яцків М.В. подав заяву про розгляд справи у його відсутності, позов підтримує повністю та не заперечує щодо ухвалення рішення у підготовчому засіданні.

Представник відповідача подав заяву про розгляд справи у відсутності представника Верхнянської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області, позовні вимоги визнає.

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється (ч.2 ст.247 ЦПК України).

Згідно із ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши наявні в матеріалах докази, вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті склав заповіт, яким своїм спадкоємцем визначив ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно цього заповіту, все своє майно і майнові праві ОСОБА_2 заповів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть, яке видано 01.02.2023 серія НОМЕР_1 Калуським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Із заявою від 27.04.2023 про прийняття спадщини звернулась лише позивачка. З довідки від 25.04.2023 № 88, яку видано виконкомом Верхнянської сільської ради Калуського району, видно, що позивачка на момент смерті ОСОБА_2 проживала разом з ним.

Таким чином, судом встановлено, що позивачка своєчасно прийняла спадщину.

Відповідно до роз`яснень, що містяться в п.23 постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 №7, свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому чинним на момент такої нотаріальної дії законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину та можливості подальшого оформлення своїх спадкових прав у порядку, передбаченому законом, вимоги про визнання права на спадщину в судовому порядку задоволенню не підлягають у зв`язку з відсутністю порушених прав спадкоємців, щодо захисту яких вони звернулися до суду. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду по захист своїх спадкових прав за правилами позовного провадження.

Нотаріус відмовив позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , що підтверджується наявним в матеріалах справи листом від 12.08.2023 №300/02-31. Відмова нотаріуса видати свідоцтво обґрунтовується відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно.

Відтак матеріалами справи підтверджується, що зверненню до суду з позовом про визнання права власності передувало вирішення питання нотаріусом про видачу свідоцтва про право на спадщину, який відмовив у його видачі, тому позивачка має усі підстави для пред`явлення позову.

Судом встановлено, що складу спадщини після смерті ОСОБА_2 входить будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, розташований на АДРЕСА_1 .

Так, у довідці від 02.01.2024 №1/06-02 виконавчого комітету Верхнянської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області зазначено, що згідно записів погосподарської книги, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , являвся забудівником житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами на АДРЕСА_1 .

Із технічного паспорта вбачається, що це нерухоме майно збудовано до 1991 року, і не є самочинним будівництвом.

Відповідно до статті 31 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що були закінчені будівництвом до 05 серпня 1992 року та розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, і щодо зазначених об`єктів нерухомості раніше не проводилася державна реєстрація прав власності, подаються:

1) виписка із погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради (якщо такий орган не створений - сільським головою), селищної, міської ради або відповідною архівною установою; 2) документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об`єктом, крім випадку, коли таке речове право зареєстровано в Державному реєстрі прав.

Для здійснення державної реєстрації прав власності на зазначені об`єкти документом, що посвідчує речові права на земельну ділянку під таким об`єктом, може також вважатися рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.

Для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що були закінчені будівництвом до 05 серпня 1992 року та розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, проведення технічної інвентаризації щодо зазначених об`єктів нерухомості є необов`язковим.

Таким чином, будинки, які були збудовані до 1992 року, не потребували введення до експлуатації, при набутті права власності на такі об`єкти.

Зазначене узгоджується із правовими висновками Верховного Суду, викладеними у постановах: від 26 лютого 2020 року у справі № 607/16873/18, провадження № 61-12451св19; від 15 жовтня 2020 року у справі № 623/214/17, провадження № 61-1978св20.

Згідно статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За статтею 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (статті 1218 ЦК України).

Пунктом 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України визнання прав передбачено як спосіб захисту цивільних прав та інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до вимог ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно статті 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Керуючись ст.ст. 200, 206, 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 328, 392, 1216, 1217, 1218 ЦК України, суд -

ухвалив:

позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності в цілому на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , до складу якого входять: житловий будинок житловою площею 57,5 кв.м., загальною площею 83,8 кв.м., площею основи (забудови) 124,9 кв.м., комора площею основи (забудови) 25,1 кв.м., гараж площею основи (забудови) 21,1 кв.м., стодола площею основи (забудови) 42,4 кв.м., стайня площею основи (забудови) 46,4 кв.м., вбиральня площею основи (забудови) 2,1 кв. м., навіс площею основи (забудови) 17,3 кв.м., ворота площею основи (забудови) 6,4 кв.м., огорожа площею основи (забудови) 127,3 кв.м., криниця площею основи (забудови) 9 мПг , огорожа площею основи (забудови) 68,2 кв.м.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116563796
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно, суд

Судовий реєстр по справі —345/6145/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Гапоненко Р. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Гапоненко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні