Постанова
від 30.09.2010 по справі 2а-12823/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 30 вересня 2010 року           15:00           № 2а-12823/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Шелест С.Б., розглянув у порядку письмового провадження справу

          

За позовом     Державної податкової інспекції у Дарницькому  районі м. Києва

до                    Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна будівельна компанія

                        «Аквастар»

про                    скасування державної реєстрації

о б с т а в и н и   с п р а в и:

ДПІ у Дарницькому районі м. Києва звернулась до суду з позовом про скасування державної реєстрації відповідача.

30.09.10р. позивачем подано клопотання через канцелярію суду про розгляд справи за відсутності представника ДПІ у порядку письмового провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи, що позивачем подано клопотання про розгляд справи за відсутності представника, а відповідач повідомлений належним чином про дату, час і місце судового засідання, суд вважає за доцільне провести розгляд справи у порядку письмового провадження на основі наявних у справі доказів.

Як вбачається із позову, позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач починаючи з моменту реєстрації ( з листопада 2008 року) та по теперішній час не подає до податкових органів звітності та відомостей, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідач до суду не з’являвся, судом направлялась ухвала про відкриття провадження у справі та повістка про виклик відповідача в судове засідання за адресою, яка зазначена в ЄДРПОУ (витяг станом на 28.09.10р.). Конверт з судовими документами повернувся до суду з відміткою пошти про невручення адресату.

Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються:, зокрема, юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином (ч. 11 ст. 35 КАС України).

Дослідивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

       Товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна будівельна компанія  «Аквастар»зареєстровано у Дарницькій районній у м. Києві державній адміністрації як юридична особа з 02.10.08р. та взято на облік у ДПІ у Дарницькому  районі м. Києва.

Підставою для звернення з позовом у справі є неподання відповідачем звітності більше року до податкових органів, про що свідчить  наявна в матеріалах справи  довідка  ДПІ у Дарницькому  районі м. Києва  №396 від 23.07.10р.

Відповідно до статті 67, 68 Конституції  України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом (ст. 67), кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності (ст. 68).

Частиною 1 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування” передбачено обов'язок платників податків і зборів (обов'язкових платежів) вести бухгалтерський   облік, складати  звітність  про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання  у терміни, встановлені законами; подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів); сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни, допускати посадових осіб державних податкових органів до обстеження приміщень, що використовуються для одержання доходів чи пов’язані з утриманням об’єктів оподаткування, а також для перевірок з питань обчислення і сплати податків і зборів (обов’язкових платежів).

Частиною 2 статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” передбачено, що підставою   для   постановлення   судового   рішення  щодо припинення юридичної особи є неподання протягом  року  органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

В силу п. 17 ст. 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні” органам державної податкової служби надано право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

          Відповідно до ч. 1 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.

          Статтею 238 Господарського кодексу України передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків. Види адміністративно-господарських санкцій, умови та порядок їх застосування визначаються цим Кодексом, іншими законодавчими актами. Адміністративно-господарські санкції можуть бути встановлені виключно законами.

          Згідно зі ст. 239 Господарського кодексу України до таких санкцій віднесено, зокрема, скасування державної реєстрації та ліквідація суб’єкта господарювання.

          Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 Господарського кодексу України.

           За наведених обставин та приймаючи до уваги те, що факт неподання звітності підтверджується матеріалами справи, відповідачем не спростований - вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню.   

        Керуючись ст. 124 Конституції України, Законом України „Про систему оподаткування”, Законом України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”, Законом України «Про державну податкову службу в Україні», ст.ст.  69-71, 94, 158-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити.

Припинити державну реєстрацію юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна будівельна компанія «Аквастар»(м. Київ, вул..Драгоманова, 19, код ЄДРПОУ 36159862).

У день набрання постановою законної сили направити її державному реєстратору Дарницького району м. Києва для внесення запису щодо цього судового рішення, повідомлення органів, визначених у ч. 3 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»та вчинення дій щодо проведення процедури скасування державної реєстрації юридичної особи у встановленому законом порядку.

        Дана постанова  набирає законної сили відповідно до ч.1 ст. 254 КАС України.

        Відповідно до ч. 2 ст. 186 КАС України  апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

                Суддя                                                                               Шелест С.Б.  

Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено19.10.2010
Номер документу11656733
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12823/10/2670

Ухвала від 07.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шелест С.Б.

Постанова від 30.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шелест С.Б.

Постанова від 30.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шелест С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні