Постанова
від 29.09.2010 по справі 2а-12742/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

29 вересня 2010 року < Час проголошення > № 2а-12742/10/2670

Окружний адміністрат ивний суд міста Києва в особі судді Пилипенко О.Є., при сек ретарі Ісаковій Є.К.

За результатами розгляду у відкритому судовому засідан ні адміністративної справи

За позовом Державної податкової інсп екції у Дарницькому районі м . Києва

До Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Альт-ен»

Третя особа Дарницька районна у м. Києв і державна адміністрація

Про Припинення юридичної особ и

За участю представників с торін

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явився

від третьої особи: не з'явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова інсп екція у Дарницькому районі м . Києва звернулась до суду з по зовом про припинення державн ої реєстрації юридичної особ и - Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Альт-ен»(ко д ЄДРПОУ 36342543).

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач більше рок у не подає до податкових орга нів звітності та відомостей, пов'язаних з обчисленням і сп латою податків і зборів (обов 'язкових платежів).

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, відзив на позовну заяву не надав, хоча про час і місце ро згляду справи був належним ч ином повідомлений ухвалами с уду та повістками про виклик .

Представник третьої особи в судове засідання не з' яви вся, письмових пояснень по су ті адміністративного позову не надав.

У зв' язку з вищенаведеним , суд відповідно до ч. 6 ст. 128 Коде ксу адміністративного судоч инства України, розглядає сп раву у письмовому провадженн і.

Проаналізувавши матеріали справи, суд приходить до наст упних висновків.

ВСТАНОВИВ:

Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Альт-ен»зар еєстровано Дарницькою район ною державною адміністраціє ю у м. Києві 19.02.2009 р. та перебуває на обліку у ДПІ у Дарницькому районі м. Києва з 23.02.2009 р.

Підставою для звернення з п озовом у справі є неподання в ідповідачем звітності більш е року до податкових органів .

Відповідно до статті 67, 68 Кон ституції України кожен зобо в'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах в становлених законом (ст. 67), кож ен зобов' язаний неухильно д одержуватися Конституції Ук раїни та законів України, не п осягати на права і свободи, че сть і гідність інших людей. Не знання законів не звільняє в ід юридичної відповідальнос ті (ст. 68).

Виходячи з п. 2 ст. 9 Закону Ук раїни “Про систему оподаткув ання” від 25.06.1991р. № 1251-ХІІ платни ки податків і зборів (обов' я зкових платежів) зобов' язан і подавати до державних пода ткових органів та інших держ авних органів відповідно до законів декларації, бухгалте рську звітність та інші доку менти і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою подат ків і зборів (обов'язкових пла тежів).

Частиною 2 статті 38 Закону У країни “Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців” перед бачено, що підставою для по становлення судового ріше ння щодо припинення юридичн ої особи є неподання протяго м року органам державної по даткової служби податкових д екларацій, документів фінанс ової звітності відповідно до закону.

В силу п. 17 ст. 11 Закону України “Про державну податкову слу жбу в Україні” органам держа вної податкової служби надан о право звертатися у передба чених законом випадках до су ду з заявою (позовною заявою) п ро скасування державної реєс трації суб'єкта підприємниць кої діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 59 Господ арського кодексу України при пинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюєтьс я шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, пе ретворення) або ліквідації - з а рішенням власника (власник ів) чи уповноважених ним орга нів, за рішенням інших осіб - з асновників суб'єкта господар ювання чи їх правонаступникі в, а у випадках, передбачених ц им Кодексом, - за рішенням суду .

Статтею 238 Господарського к одексу України передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської ді яльності до суб'єктів господ арювання можуть бути застосо вані уповноваженими органам и державної влади або органа ми місцевого самоврядування адміністративно-господарсь кі санкції, тобто заходи орга нізаційно-правового або майн ового характеру, спрямовані на припинення правопорушенн я суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків. В иди адміністративно-господа рських санкцій, умови та поря док їх застосування визначаю ться цим Кодексом, іншими зак онодавчими актами. Адміністр ативно-господарські санкції можуть бути встановлені вик лючно законами.

Згідно зі ст. 239 Господарсько го кодексу України до таких с анкцій віднесено, зокрема, ск асування державної реєстрац ії та ліквідація суб' єкта г осподарювання.

Згідно ст. 247 Господарськог о кодексу України - у разі зд ійснення суб' єктом господа рювання діяльності, що супер ечить закону чи установчим д окументам, до нього може бути застосовано адміністративн о-господарську санкцію у виг ляді скасування державної ре єстрації цього суб' єкта та його ліквідації.

Скасування державної реє страції суб'єкта господарюва ння провадиться за рішенням суду, що є підставою для лікві дації даного суб'єкта господ арювання відповідно до статт і 59 Господарського кодексу Ук раїни.

За наведених обставин та пр иймаючи до уваги те, що факт не подання звітності підтвердж ується матеріалами справи, в ідповідачем не спростований - вимоги позивача обґрунтова ні та підлягають задоволенню .

Оскільки спір вирішено на користь суб' єкта владних п овноважень, звільненого від сплати судового збору, а тако ж за відсутності витрат пози вача - суб'єкта владних повнов ажень, пов'язаних із залученн ям свідків та проведенням су дових експертиз, судові витр ати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 17, 94, 158, 162 , 163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, ст.ст . 59, 238, 239, 247 Господарського кодекс у України, ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців”, п. 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподатк ування”, п. 17 ст. 11 Закону Україн и “Про державну податкову сл ужбу в Україні” суд,-

ПостановиВ:

1. Адміністративни й позов задовольнити.

2. Припинити державну р еєстрацію юридичної особи - Товариства з обмеженою відпо відальністю «Альт-ен»(код ЄД РПОУ 36342543), зареєстрованого Дар ницькою районною державною а дміністрацією міста Києва 19.02 .2009 р.

Постанова відповідно до ч . 1 ст. 254 Кодексу адміністративн ого судочинства України наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, в становленого цим Кодексом, я кщо таку заяву не було подано .

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складання в повному об сязі за правилами, встановле ними ст. ст. 185-187 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про а пеляційне оскарження з насту пним поданням протягом двадц яти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього под ання заяви про апеляційне ос карження, якщо скарга подаєт ься у строк, встановлений для подання заяви про апеляційн е оскарження.

Суддя О.Є. Пилипенко

Дата ухвалення рішення29.09.2010
Оприлюднено19.10.2010

Судовий реєстр по справі —2а-12742/10/2670

Ухвала від 08.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

Ухвала від 06.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

Постанова від 29.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні