Ухвала
від 12.01.2024 по справі 945/3071/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Справа № 945/3071/23

Провадження № 2/945/530/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

12 січня 2024 року м. Миколаїв

Миколаївський районний суд Миколаївської області у складі головуючого судді Шаронової Н.О., розглянув матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Радсадівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом і визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

встановив:

ОСОБА_1 (далі-позивач)звернулася доМиколаївського районногосуду Миколаївськоїобласті зпозовною заявоюдо Радсадівськоїсільської радиМиколаївського районуМиколаївської області(далі-відповідач)про визнанняправа власностіна нерухомемайно впорядку спадкуванняза заповітом,після смерті ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ,і визначитиїй додатковийчотиримісячний строкдля прийняттяспадщини,яка відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті ОСОБА_2 .

В обґрунтування позовних вимог позивач ОСОБА_1 посилається на те, що 09 липня 2003 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 і ОСОБА_4 укладено договір купівлі - продажу житлового будинку АДРЕСА_1 Миколаївської області.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , яка була дружиною ОСОБА_2 .

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, яку фактично прийняв її чоловік ОСОБА_2 , як спадкоємець першої черги, при цьому не встиг оформити своє спадкове право після смерті дружини, оскільки помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 вказує на те, що за житя ОСОБА_2 складено заповіт, яким він заповідав їй ОСОБА_1 усе належне йому майно, при цьому після того, як вона звернулася до нотаріуса з питанням оформлення свого спадкового права, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з пропуском нею шестимісячного строку, передбаченого Цивільним кодексом України, для подання заяви про прийняття спадщини.

Оскільки у позивача ОСОБА_1 відсутня можливість вирішення спору у позасудовому порядку, вона просила суд визнати за нею в порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 Миколаївської області,а також визначитиїй додатковийчотиримісячний строкдля прийняттяспадщини,яка відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті ОСОБА_2 .

Статтею 15 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно з положеннями п. 3) ч. 3 ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Позовна заява не містить зазначення ціни позову.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір (далі - Закон) за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до п.п. 2) п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою встановлюється у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1073 грн. 60 коп.

Згідно з положеннями п. п. 2) п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою встановлюється у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У позовній заяві позивачем об`єднано вимоги (майнового та немайнового характеру), а саме - позивач просить суд: визнати право власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом і визначити додатковий строк для прийняття спадщини.

Відповідно до квитанції до платіжної інструкції на переказ готівки № ПН2967191 від 18 грудня 2023 року позивачем сплачено судовий збір у розмірі 1073 грн. 60 коп. (за вимогу немайнового характеру).

При цьому, позивачем до позовної заяви не додано документу, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі за вимогу майнового характеру.

Оскільки позовна заява не містить ціни позову, суд не має можливості визначити розмір судового збору, який підлягає сплаті позивачем за вимогу майнового характеру.

Дійсна вартість майна визначається відповідно до вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» звіт про оцінку майна є документом складеним, зокрема, в електронному вигляді з дотриманням законодавства про електронні довірчі послуги, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється підписом керівника суб`єкта оціночної діяльності.

Вимоги до змісту звіту про оцінку майна, порядку його оформлення та рецензування встановлюються положеннями (національними стандартами) оцінки майна. Зміст звіту про оцінку майна повинен містити розділи, що розкривають зміст проведених процедур та використаної нормативно-правової бази з оцінки майна.

Акт оцінки майна є документом складеним, зокрема, в електронному вигляді з дотриманням законодавства про електронні довірчі послуги, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна, здійсненої суб`єктом оціночної діяльності - органом державної влади або органом місцевого самоврядування самостійно. Якщо процедурами з оцінки майна для складання акта оцінки майна передбачене попереднє проведення оцінки майна повністю або частково суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання, звіт про оцінку такого майна додається до акта оцінки майна. Акт оцінки майна підлягає затвердженню керівником органу державної влади або органу місцевого самоврядування.

Зміст, форма, порядок складання, затвердження та строк дії акта оцінки майна встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Підписаний звіт про оцінку майна підлягає зберіганню оцінювачами та суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання в електронній формі протягом трьох років з дати складення такого звіту, якщо більший строк не встановлено законодавством.

Відповідно до п. п. 4), 5) ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

У позовній заяві позивач, у тому числі, посилається на той факт, що за життя ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , набув право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 Миколаївської області, при цьому жодного доказу, що підверджує цей факт у позовній заяві позивач не зазначає і до позовної заяви таких доказів не додає.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 334 ЦК України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Відповідно п. 8) ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Позовна заява містить перелік документів та інших доказів, що додаються до позовної заяви. При цьому, будь - які вказівки на докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності) позовна заява не містить.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, оскільки позовну заяву подано без додержання вимог п. п. 3), 4), 5) ч. 3 ст. 175, ч. 4 ст. 177 ЦПК України, позовну заяву належить залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків.

Керуючись ч. ч. 1 - 3 ст. 185 Цивільного процесуального кодексу України, -

ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Радсадівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом і визначення додаткового строку для прийняття спадщини, - залишити без руху та надати позивачу десятиденний строк для усунення недоліків, який рахується з дня вручення позивачу копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Усуваючи недоліки позовної заяви, позивачу ОСОБА_1 необхідно надати суду новий текст позовної заяви, який має містити ціну позову.

З урахуванням визначеної ціни позову, позивачу слід сплатити судовий збір у встановлених порядку і розмірі, за такими реквізитами: отримувач коштів - Миколаїв.ГУК/Миколаївськ.р-н/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37992030; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО) - 899998; рахунок отримувача - UA868999980313151206000014230; код класифікації доходів бюджету - 22030101.

Також новий текст позовної заяви має містити: зазначення доказів, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; вказівки на докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності) позовна заява не містить.

Документ, що підтверджує сплату судового збору (за вимогу майнового характеру), позивачу необхідно подати до суду разом із новим текстом позовної заяви та доказами, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Роз`яснити, що якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 ЦПК України, позовна заява вважатиметься поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважатиметься неподаною та буде повернуута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н. О. Шаронова

12.01.2024

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116567517
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом і визначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —945/3071/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні