Рішення
від 22.01.2024 по справі 905/1518/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22.01.2024 Справа №905/1518/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Фурсової С.М. розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» (84307, Донецька область, місто Краматорськ, провулок Земляний, будинок №2; код ЄДРПОУ 03337119)

до Донецького регіонального центру з гідрометрології (87510, Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Гагаріна., будинок №5; код ЄДРПОУ 19378681)

про стягнення 40 459,89 гривень, -

без виклику представників сторін

С У Т Ь С П О Р У

Обласне комунальне підприємство «Донецьктеплокомуненерго» звернулось до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до Донецького регіонального центру з гідрометрології про стягнення 40 459,89 гривень, з яких: 40 219,77 гривень заборгованість за спожиту теплову енергію, 240,12 гривень абонентське обслуговування.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору в частині повної і своєчасної оплати наданих послуг з теплопостачання у січні - грудні 2022 року.

Статтею 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного).

За приписами частини першої пункту 3 статті 12 господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Для цілей цього Кодексу визначено поняття малозначних справ, а саме це справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також справи незначної складності, визнані судом малозначними.

Відповідно до ч.5 ст.252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд дійшов висновку, що справа не є складною, а ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 21.11.2023 позовну заяву прийнято судом до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Також, даною ухвалою встановлено сторонам строк на подання заяв по суті спору та доказів.

Ухвала суду від 21.11.2023 про відкриття провадження у справі була направлена сторонам на відомі електронні адреси учасників справи, а також в Електронні кабінети.

Крім того, судом на офіційному сайті Господарського суду Донецької області на веб-порталі «Судова влада» було опубліковано оголошення зі змістом резолютивної частини ухвали від про відкриття провадження у справі, роздруківка означеного оголошення наявна в матеріалах справи.

Про хід розгляду справи відповідачі могли дізнатись з офіційного веб-порталу Судової влади України «»://reyestr.court.gov.ua/. Названий веб-портал згідно з Законом України «Про доступ до судових рішень» є відкритим для безоплатного цілодобового користування.

Враховуючи вище наведене, відповідач вважається належним чином повідомлений про рух справи.

Відповідачем 05.12.2023 подано відзив на позовну заяву.

Інших заяв по суті сапрви не надходило

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

З огляду на те, що під час розгляду справи судом було створено учасникам справи необхідні умови для доведення фактичних обставин справи, зокрема, було надано достатньо часу для реалізації кожним учасником спору своїх процесуальних прав, передбачених статтями 42, 46 Господарського процесуального кодексу України, зважаючи на належне повідомлення учасників справи про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику їх уповноважених представників (без проведення судового засідання) та наявність у матеріалах справи доказів, необхідних і достатніх для вирішення спору по суті, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи, дослідивши матеріали справи, господарський суд -

В С Т А Н О В И В

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання згідно зі ст. ст. 11, 509 Цивільного кодексу України, ст. 174 Господарського кодексу України виникають, зокрема, з договору.

Згідно з ч.1 ст. 633 Цивільного кодексу України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

За приписами ч.1 ст. 634 вказаного кодексу договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до ч.1 ст. 641 Цивільного кодексу України пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття.

Як визначено у ч.ч. 1, 2 ст.642 наведеного нормативно-правового акту відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною. Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Обласне комунальне підприємство «Донецьктеплокомуненерго» (надалі Позивач) є обласним теплопостачальним підприємством, яке виробляє теплову енергію для забезпечення споживачів послугами з централізованого опалення. Підприємство засновано на спільній власності територіальних громад і знаходиться в управлінні Донецької обласної державної адміністрації.

Управління Підприємством на період дії Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» здійснює облдержадміністрація, обласна військово-цивільна адміністрація. Підприємство є юридичною особою та являється самостійним господарським суб`єктом, може від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обов`язки, бути позивачем та відповідачем в судових органах, укладати угоди.

До складу підприємства у вигляді відокремлених підрозділів входить 16 теплопостачальних відокремлених підрозділів-виробничих одиниць, що не мають статусу юридичної особи та діють згідно з Положенням, затвердженим обласним комунальним підприємством «Донецьктеплокомуненерго», а також самостійно здійснюють фінансово-економічну діяльність та являються самостійними платниками податків.

Відокремлений підрозділ «Виробнича одиниця обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» «Краматорськміжрайтепломережа» не є юридичною особою, являється структурним підрозділом обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго», діє на господарських засадах згідно з Положенням про неї з метою найбільшого, повного та якісного задоволення споживачів щодо забезпечення тепловою енергією, іншими видами послуг. Підприємство здійснює виробничу діяльність в межах прав, наданих обласним підприємством, керується законодавчими актами та іншими нормативними документами України, наказами та розпорядженнями ОКП «Донецьктеплокомуненерго».

Згідно ст.12 Закону України «Про житлово - комунальні послуги» договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених КМУ або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону.

На виконання вимог Закону України «Про житлово - комунальні послуги» Позивачем було розміщено (опубліковано) типовий договір на офіційному сайті ОКП «ДТКЕ» http://www.kpdtke.com.ua. На сайті позивач також розмістив інформацію про вимоги до якості відповідних послуг згідно із законодавством та іншу необхідну інформацію для кожного багатоквартирного будинку; розмір тарифу, розмір плати за абонентське обслуговування, заяву-приєднання, тощо.

Згідно ст.13 Закону України «Про житлово - комунальні послуги» у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір, з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання. Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

Співвласники будинку, розташованого за адресою: 84331, Донецька область, м.Краматорськ, вул. 1 Травня, не уклали з позивачем, за його твердженням, відповідний договір у зазначені строки. Докази протилежного у матеріалах справи відсутні.

З наведених обставин вважається, що з відповідачем укладено індивідуальний договір, який є публічним договором приєднання.

Про зміну моделі договірних відносин Споживача було повідомлено листом № 415/1 від 02.12.2021року.

Так, правовідносини між Обласним комунальним підприємством «Донецьктеплокомуненерго» (Позивач) і Донецьким регіональним центром з гідрометеорології (далі Споживач, відповідач) з 01.01.2022 регулювались типовим індивідуальним договором про надання послуги з постачання теплової енергії, який є публічним договором приєднання, на нежитлове приміщення, яке розташоване у багатоквартирному житловому будинку за адресою: м. Краматорськ, вул. 1 Травня, будинок №1.

Відповідач у відзиві на позовну заяву визнав факт існування між сторонами з 01.01.2022 договірних відносин, що регулювались типовим індивідуальним договором про надання послуги з постачання теплової енергії. Зазначив, що за вказаною адресою розташований структурний підрозділ Краматорська лабораторія спостережень за забрудненням атмосферного повітря І групи Донецького РЦГМ.

Фактом приєднання відповідачем до умов індивідуального договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуги.

Факт отримання послуги відповідачем в опалювальний сезон 2021-2022рр. підтверджується Актом про підключення №37 від 25.10.2021, в опалювальний сезон 2022-2023рр. підтверджується Актом про підключення №103 від 01.11.2022.

Тарифи на 01.01.2022 встановлені Розпорядженням Голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово - цивільної адміністрації від 27.10.2021 №1083/5-21 «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для всіх категорій споживачів обласному комунальному підприємству «Донецьктеплокомуненерго» (далі - Розпорядження № 1083/5-21, додається) та складають:

-на теплову енергію для споживачів без індивідуальних теплових пунктів (без врахування витрат на встановлення вузлів комерційного обліку) - 2 540,13 гривень за 1Гкал (без ПДВ);

-на теплову енергію для споживачів без індивідуальних типових пунктів (з врахуванням витрат на встановлення вузлів комерційного обліку) - 3 484,32 гривень за 1 Гкал (без ПДВ).

З 5 січня 2022 з урахуванням змін до Розпорядження №1083/5-21 передбаченими Розпорядженням Голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 23.12.2021 №1309/5-21 (додається) тарифи на теплову енергію для бюджетних установ та релігійних організацій складають:

- без індивідуальних теплових пунктів (без врахування витрат на встановлення вузлів комерційного обліку) - 3 246,35 гривень за 1Гкал (без ПДВ);

-на теплову енергію для споживачів без індивідуальних типових пунктів (з врахуванням витрат на встановлення вузлів комерційного обліку) - 4 088,80 гривень за 1 Гкал (без ПДВ).

Як зазначає позивач, споживачу була надана послуга з постачання теплової енергії та надані відповідні рахунки та акти приймання - передачі теплової енергії:

-рахунок №122_16 та акт приймання - передачі теплової енергії за січень 2022 року на суму 8934,16 гривень Споживач отримав 25.01.2022 підписавши другий екземпляр рахунку;

-рахунок №А_122А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за січень 2022 року на суму 23,04 гривень Споживач отримав 25.01.2022 підписавши другий екземпляр рахунку.

Після введення воєнного стану в Україні рахунки та акти приймання - передачі скеровувалися Споживачу на електронну пошту.

-рахунок №222_16 та акт - приймання передачі теплової енергії за лютий 2022 року на суму 7041,19 гривень, рахунок № 322_16 та акт приймання передачі теплової енергії за березень 2022 року на суму 5012,50 гривень, рахунок № 1222_16 та акт приймання передачі теплової енергії за грудень 2022 року на суму 9 149,47 гривень скеровані споживачу на електронну пошту 20.12.2022. Підтвердження скрін з електронної пошти;

-рахунок №1122_16 та акт - приймання передачі теплової енергії за листопад 2022 року на суму 8 312,65 гривень скеровані споживачу на електронну пошту 10.12.2022. Підтвердження скрін з електронної пошти;

-рахунок №А_222_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за лютий 2022 року на суму 23,04 гривень, рахунок №А_322_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за березень 2022 року на суму 23,04 гривень, рахунок №А_422_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за квітень 2022 року на суму 23,04 гривень, рахунок №А_522_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за травень 2022 року на суму 23,04 гривень, рахунок №А_622_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за червень 2022 року на суму 23,04 гривень, рахунок №А_722_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за липень 2022 року на суму 23,04 гривень, рахунок №А_822_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за серпень 2022 року на суму 23,04 гривень скеровані споживачу на електронну пошту 15.09.2022. Підтвердження скрін з електронної пошти;

-рахунок №А_922_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за вересень 2022 року на суму 23,04 гривень скеровані споживачу на електронну пошту 20.10.2022. Підтвердження скрін з електронної пошти;

-рахунок №А_1022_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за жовтень 2022 року на суму 21,36 гривень скеровані споживачу на електронну пошту 09.11.2022. Підтвердження скрін з електронної пошти;

-рахунок №А_1222_А-16 та акт приймання - передачі абонентське обслуговування за грудень 2022 року на суму 21,36 гривень скеровані споживачу на електронну пошту 22.12.2022. Підтвердження скрін з електронної пошти.

У зв`язку з несплатою наданих рахунків та актів приймання - передачі за Споживачем станом на 01.10.2023 утворилася заборгованість у сумі 40 219,77 гривень - за послугу з постачання теплової енергії і 240,12 гривень - за абонентське обслуговування.

Позивачем направлялась на адресу відповідача претензія №348 від 03.03.2023 щодо сплати заборгованості.

Відповідач у відповіді на претензію № 99501-144/995 011 від 04.04.2023 повідомив про те, що сплата заборгованості можлива лише після набуття чинності рішенням суду за позовом про стягнення вищезазначеної заборгованості.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов згідно статті 525 Цивільного кодексу України не допускається, одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Відповідно до ст.ст. 526, 527 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, цього Кодексу та інших актів цивільного законодавства. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч.1 ст. 612 Цивільного кодексу України).

За нормами ст. 599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 19 Закону України «Про теплопостачання» споживач зобов`язаний щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Відповідач заперечив позовні вимоги з огляду на відсутність в матеріалах справи доказів направлення всіх рахунків та актів приймання-передачі послуг за спірний період на його електронну адресу. Крім того, останній зауважив, що позивачем не подано й до суду всіх актів приймання-передачі послуг, рахунків.

Так, згідно з ч.ч.1-3 ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Аналогічна норма міститься у ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України.

Принцип змагальності процесу означає, що кожній стороні повинна бути надана можливість ознайомитися з усіма доказами та зауваженнями, наданими іншою стороною, і відповісти на них (п. 63 Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Руїс-Матеос проти Іспанії» від 23 червня 1993 р.).

Захищене статтею 6 Європейської конвенції з прав людини право на справедливий судовий розгляд також передбачає право на змагальність провадження. Кожна сторона провадження має бути поінформована про подання та аргументи іншої сторони та має отримувати нагоду коментувати чи спростовувати їх.

Дія принципу змагальності ґрунтується на переконанні: протилежність інтересів сторін найкраще забезпечить повноту матеріалів справи через активне виконання сторонами процесу тільки їм притаманних функцій. Принцип змагальності припускає поєднання активності сторін у забезпеченні виконання ними своїх процесуальних обов`язків із забезпеченням судом умов для здійснення наданих їм прав.

До того ж, суд зазначає, що однією з засад здійснення господарського судочинства у відповідності до ст.2 Господарського процесуального кодексу України є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом

Принцип рівності сторін у процесі - у розумінні «справедливого балансу» між сторонами - вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представити справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.33 Рішення від 27.10.1993 Європейського суду з прав людини у справі «Домбо Бегеер Б.В. проти Нідерландів»).

У п.26 рішення від 15.05.2008 Європейського суду з прав людини у справі «Надточій проти України» суд нагадує, що принцип рівності сторін - один із складників ширшої концепції справедливого судового розгляду - передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище у порівнянні з опонентом.

За приписами ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст.76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

У ст.77 Господарського процесуального кодексу України вказано, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Статтею 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

За приписами ст.79 Господарського процесуального кодексу України, згідно яких наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування, питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Стандарт доказування «вірогідності доказів», на відміну від «достатності доказів», підкреслює необхідність співставлення судом доказів, які надає позивач та відповідач.

Так, ч.4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Отже, у випадку незгоди з викладеними у відзиві на позовну заяву доводами, позивач мав процесуальну можливість подати відповідні докази на їх спростування.

У відповідності до ст. 1 ЗУ «Про бухгалтерській облік та фінансову звітність» первинний документ це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю, та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Належними та допустимими доказами, які підтверджують наявність чи відсутність заборгованості, а також встановлюють розмір заборгованості, можуть бути виключно первинні документи, оформлені у відповідності до вимог статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Такими доказами можуть бути, зокрема, акти приймання-передавання теплової енергії, рахунки-фактури, податкові накладні.

Отже, факт постачання позивачем теплової енергії за договором має підтверджуватись відповідними актами приймання-передачі теплової енергії.

Позивачем подано до суду:

- акт приймання-передачі теплової енергії №322_16 та рахунок за березень 2022 року на суму 5 012,50 гривень;

- акт приймання-передачі теплової енергії №422_16 та рахунок за квітень2022 року на суму 1 769,80 гривень;

- акт приймання-передачі теплової енергії №1122_16 та рахунок за листопад 2022 року на суму 8 312,65 гривень;

- акт приймання-передачі теплової енергії №1222_16 та рахунок за грудень 2022 року на суму 9 149,47 гривень,

а всього на суму 24 244,42 гривень.

Докази направлення позивачем на електронну адресу відповідача зазначених рахунків та актів поганої якості, проте є більш вірогідними на підтвердження доводів позивача щодо дійсного направлення вказаних документів відповідачеві.

Актів приймання-передачі теплової енергії за січень-лютий 2022 року матеріали справи не містять, а саме лише на правлення/вручення рахунків на оплату не нівелює обов`язку заявника подати належні докази надання послуг до суду.

За таких обставин, позовні вимоги щодо стягнення заборгованості за поставлену теплову енергію підлягають задоволенню в розмірі 24 244,42 гривень.

В іншій частині суд відмовляє за відсутністю доказів.

Щодо плати за абонентське обслуговування.

Плата за абонентське обслуговування входить до плати виконавцю комунальної послуги за договором.

Стаття 1 Закону України «Про житлово - комунальні послуги» визначає, що плата за абонентське обслуговування - це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку для відшкодування витрат виконавця, пов`язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках, визначених цим Законом, також і витрати на обслуговування приладів - розподілювачів теплової енергії та/або вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку. Такі витрати підлягають відшкодуванню за рахунок плати за абонентське обслуговування всіма співвласниками багатоквартирних будинків, незалежно від того, чи підключено їхні приміщення до систем теплопостачання виконавця комунальної послуги.

Розмір плати за абонентське обслуговування встановлено відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 808 «Про встановлення граничного розміру плату за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами».

Розмір плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для послуг з постачання теплової енергії, що надаються ОКП «ДТКЕ» споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами (п.34 індивідуального договору): - з 01.10.2021 складає 33,74 гривень (для споживачів, які мешкають у будинках, обладнаних вузлами обліку теплової енергії);

- 23, 04 гривень для споживачів, будинки яких не обладнано лічильниками обліку теплової енергії.

Нарахування здійснюється щомісяця протягом року у фіксованому розмірі.

Заборгованість за абонентське обслуговування за період з січня по грудень 2022 року (включно) позивачем визначено в розмірі 240,12 гривень. На підтвердження надання послуг надано докази Акти прийому-передачі та рахунки.

Відповідач визнав заборгованість за абонентське обслуговування в повному обсязі, а тому позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню в заявленому розмірі.

Згідно зі ст.129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір підлягає розподілу між сторонами пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись статтями 12, 13, 73, 74, 76, 77, 79, 86, 91, 129, 236-238, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В

Позовні вимоги Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» до Донецького регіонального центру з гідрометрології про стягнення 40 459,89 гривень, з яких: 40 219,77 гривень заборгованість за спожиту теплову енергію, 240,12 гривень абонентське обслуговування - задовольнити частково.

Стягнути з Донецького регіонального центру з гідрометрології (87510, Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Гагаріна., будинок №5; код ЄДРПОУ 19378681) на користь Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» (84307, Донецька область, місто Краматорськ, провулок Земляний, будинок №2; код ЄДРПОУ 03337119) 24 244,42 гривень заборгованості за спожиту теплову енергію, 240,12 гривень абонентське обслуговування, а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 624,24 гривень.

В частині стягнення 15 975,35 гривень заборгованості за спожиту теплову енергію - відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно із ст.241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст.256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення складено та підписано 22.01.2024.

Позивач: Обласне комунальне підприємство «Донецьктеплокомуненерго» (84307, Донецька область, місто Краматорськ, провулок Земляний, будинок №2; код ЄДРПОУ 03337119)

Відповідач: Донецький регіональний центр з гідрометрології (87510, Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Гагаріна., будинок №5; код ЄДРПОУ 19378681)

Суддя С.М. Фурсова

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116568137
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1518/23

Рішення від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні