Ухвала
від 26.01.2024 по справі 916/142/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"26" січня 2024 р.м. Одеса № 916/142/24

Господарський суд Одеської області у складі судді Бездолі Д.О., розглянувши матеріали позовної заяви вх. № 150/24 від 11.01.2024 Державного підприємства «ТВК» (вул. Базова, 21, смт Авангард, Одеський р-н, Одеська обл., 67806) до Фізичної особи-підприємця Роговської Лариси Святославівни ( АДРЕСА_1 ) про стягнення 107281,57 грн,

УСТАНОВИВ:

Державне підприємство «ТВК» звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Фізичної особи-підприємця Роговської Лариси Святославівни, в якій просить суд стягнути з відповідача на користь позивача грошові кошти в розмірі 107281,57 грн, з яких: 106800,00 грн заборгованості за надані позивачем послуги за договором про надання послуг з обслуговування складсько-торговельного приміщення від 21.01.2019 № С1-23/2019 та 481,57 грн заборгованості за спожиту електроенергію.

В обґрунтування підстав позову позивач посилається на обставину порушення відповідачем умов вищевказаного договору в частині здійснення повної та своєчасної оплати вартості наданих позивачем послуг та відшкодування витрат за спожиту електричну енергію.

Згідно з ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява, серед іншого, має містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються (п. 3); виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову (п. 5); перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви (п. 8); попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи (п. 9); підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав (п. 10).

Згідно з ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 91 ГПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Частинами 4 та 5 статті 91 ГПК України передбачено, що копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відповідно до ч.1 ст.81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які, зокрема, підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

За умовами ч. 1. ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Згідно з ч. 7 ст. 42 ГПК України якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення. Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

За змістом п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Пунктом 1 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір передбачено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір сплачується в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2024 рік установлено з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб - 3028 гривень.

Згідно з ч.1, 2 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Розглянувши матеріали позовної заяви Державного підприємства «ТВК», суд встановив, що її подано без додержання вимог ст. 162, 164, 172 ГПК України, оскільки:

- у позовній заяві позивач не вказав обставин, за який період позивачем нараховано та заявлено до стягнення з відповідача спірну заборгованість;

- позивачем не вказано / не додано доказів, якими підтверджується обставина наявності спірної заборгованості та виконання сторонами договору у спірний період (акти, рахунки тощо);

- у позовній заяві позивач посилається на інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна складського приміщення С1-23, зареєстрованого за № 2806897351100, водночас, позивачем не вказано та не додано доказів, що підтверджують вказані обставини;

- додана позивачем до позовної заяви копія договору про надання послуг з обслуговування складсько-торговельного приміщення від 21.01.2019 № С1-23/2019 не є читабельною, адже не містить всього тексту вказаного документу;

- позивачем не надано обґрунтованого розрахунку заявлених до стягнення сум. При цьому суд наголошує, що подані позивачем разом з позовом бухгалтерська довідка та картки рахунку є доказами у справі, подання яких не звільняє позивача від процесуального обов`язку, встановленого п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України;

- позивачем не вказано відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- позивачем не надано попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- позивачем не надано письмового підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- відповідно до поштової накладної на конверті, в якому до суду надійшла позовна заява Державного підприємства «ТВК», позивач позов до суду направив 10.01.2024, а тому останній судовий збір мав сплатити у розмірі 3028,00 грн, водночас, відповідно до поданої позивачем платіжної інструкції від 01.11.2023 № 1169, позивач судовий збір сплатив у розмірі 2684,00 грн;

- зі змісту поданого позивачем опису вкладення до листа вбачається, що позивачем було направлено відповідачу документи згідно з переліком додатків до позовної заяви, водночас, доказів направлення відповідачу копії безпосередньо позовної заяви позивачем суду не подано.

Також, окремо суд звертає увагу, що позивачем не вказано підстав звернення з позовом до Господарського суду Одеської області, з урахуванням попереднього пред`явлення вимог у наказному провадженні до Овідіопольського районного суду Одеської області.

З урахуванням наявності вищевикладених недоліків, позовна заява Державного підприємства «ТВК» на підставі ст.174 ГПК України підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених судом недоліків.

Керуючись ст. 91, 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву Державного підприємства «ТВК» за вх. № 150/24 від 11.01.2024 залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, шляхом надання до суду:

- письмових пояснень із зазначенням періоду нарахування спірних сум;

- письмових пояснень із зазначенням (поданням) доказів, якими підтверджується обставина наявності спірної заборгованості та виконання сторонами договору у спірний період (акти, рахунки тощо);

- письмових пояснень із зазначенням (поданням) доказів, що підтверджують інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна складського приміщення С1-23, зареєстрованого за № 2806897351100;

- належним чином засвідченої та читабельної копії договору про надання послуг з обслуговування складсько-торговельного приміщення від 21.01.2019 № С1-23/2019, з якої можливо встановити зміст всього договору;

- обґрунтованого розрахунку заявлених до стягнення сум;

- письмових пояснень із зазначенням відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- письмового підтвердження про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- доказів сплати (доплати) судового збору в сумі 344,00 грн;

- доказів направлення відповідачу листом з описом вкладення копії позовної заяви.

3. Запропонувати позивачу надати суду письмові пояснення щодо підстав звернення з позовом до Господарського суду Одеської області, з урахуванням попереднього пред`явлення вимог у наказному провадженні до Овідіопольського районного суду Одеської області.

4. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу складено 26.01.2024, у зв`язку з перебуванням судді на лікарняному.

Ухвала набирає законної сили 26.01.2024 року та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.О. Бездоля

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116568743
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/142/24

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні