Ухвала
від 26.01.2024 по справі 916/5299/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"26" січня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/5299/23

Господарський суд Одеської області у складі:

судді Малярчук І.А.,

дослідивши матеріали справи №916/5299/23 за позовом Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) (65114, м. Одеса, вул. 6 ст. Люстдорфської дороги, Лінія 1) до Міського комунального підприємства "Теплодарводоканал" (65490, Одеська обл., м. Теплодар, вул. Польова, 1) про стягнення 1317078,00грн,

ВСТАНОВИВ:

12.12.2023 за вх.№5881/23 до Господарського суду Одеської області звернулась Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) до Міського комунального підприємства "Теплодарводоканал" про стягнення 1317078,00грн.

Ухвалою суду від 18.12.2022 залишено без руху позовну заяву від 12.12.2023 за вх.№5881/23 Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) до Міського комунального підприємства "Теплодарводоканал" про стягнення 1317078,00грн.

Згідно заяви від 26.12.2023 за вх.№ 47099/23 позивач усунув виявлені судом недоліки позову.

Ухвалою суду від 29.12.2023 відкрито провадження у справі №916/5299/23, постановлено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

17.01.2024 від відповідача до суду надійшов відзив на позовну заяву, до якого відповідач додав клопотання за вх.№2044/24 про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні із повідомленням (викликом) сторін. В обґрунтування підставності зазначеного клопотання, відповідач вказує на необхідність повного, всебічного та об`єктивного встановлення усіх обставин справи, а також на те, що засновником МКП "Теплодарводоканал" є територіальна громада м. Теплодар в особі Теплодарської міської ради Одеського району Одеської області та МКП "Теплодарводоканал" засноване на базі відокремленої частини комунальної власності територіальної громади м. Теплодар. Так, відповідач вважає, що справа має резонансний характер, оскільки стосується суспільного інтересу, зокрема, надання послуг по водопостачанню та водовідвенню населенню м. Теплодар, у зв`язку з чим, є необхідність у проведенні розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Так, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення (ч.ч.3, 4, 5, 7 ст.12 ГПК України).

У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. У порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті, зокрема, справи у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції (ч.ч.1, 2, 3, п.5 ч.4 ст.247 ГПК України).

За положеннями ч.6 ст.250 ГПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

З урахуванням викладених пояснень відповідача у клопотанні від 17.01.2024 за вх.№2044/24, складності справи, необхідності надання можливості викласти сторонам свої позиції у відношенні до спірних відносин, обсягу та характеру доказів у справі, суд вважає за необхідне розглядати дану справу в порядку загального позовного провадження, у зв`язку з чим здійснює перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження на стадії підготовчого провадження зі стадії відкриття провадження по справі та призначає у справі підготовче засідання.

Відповідно до ч.ч.1, 3, 4 ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Поряд із цим, суд вбачає, що рішення у справі може вплинути на права або обов`язки Теплодарської міської ради Одеського району Одеської області, адже засновником МКП "Теплодарводоканал" є територіальна громада м. Теплодар в особі Теплодарської міської ради Одеського району Одеської області та МКП "Теплодарводоканал" засноване на базі відокремленої частини комунальної власності територіальної громади м. Теплодар, у зв`язку з чим суд залучає до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спора на стороні відповідача Теплодарську міську раду Одеського району Одеської області (65490, Одеська обл., м. Теплодар, вул. Піонерна, буд. 7, код ЄДРПОУ 04527038).

Крім цього, п. 1.1. Регламенту Одеської обласної ради № 10-VIII від 18.12.2020 затверджено, що Одеська обласна рада є органом місцевого самоврядування, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст у межах повноважень, визначених Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими законами України, а також повноважень, переданих їй сільськими, селищними, міськими радами. Згідно ч. 1 ст. 72 ЗУ "Про місцеве самоврядування" місцеві державні адміністрації є підзвітними відповідним районним, обласним радам у виконанні програм соціально-економічного і культурного розвитку, районних, обласних бюджетів, підзвітними і підконтрольними у частині повноважень, делегованих їм відповідними районними, обласними радами, а також у виконанні рішень рад з цих питань. Теплодарська міська рада є органом місцевого самоврядування Теплодарської міської громади, Одеського району Одеської області, а відповідно Одеська обласна рада також представляє інтереси даної територіальної громади у відповідних взаємовідносинах. З огляду на викладене, суд вбачає підстави для залучення до розгляду даної справи Одеської обласної ради (65032, м. Одеса, просп. Шевченка, 4, код ЄДРПОУ 25042882) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спора на стороні відповідача.

Керуючись ст.ст.50, 232, 233, 234, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Задовольнити частково клопотання МКП "Теплодарводоканал", доданого до відзиву на позовну заяву від 17.01.2024 за вх.№2044/24.

2.Розглядати справу №916/5299/23 в порядку загального позовного провадження зі стадії відкриття провадження по справі.

3. Призначити підготовче засідання суду на "26" лютого 2024 р. о 09:30.

4. Засідання відбуватиметься у залі судових засідань №12(ВКЗ) у приміщенні Господарського суду Одеської області, за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка,29, тел. (0482) 307-976.

5. Залучити до участі у справі Теплодарську міську раду Одеського району Одеської області (65490, Одеська обл., м. Теплодар, вул. Піонерна, буд. 7, код ЄДРПОУ 04527038) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спора на стороні відповідача.

6. Залучити до участі у справі Одеську обласну раду (65032, м. Одеса, просп. Шевченка, 4, код ЄДРПОУ 25042882) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спора на стороні відповідача.

7. Зобов`язати сторони надіслати залученим третім особам копії позовної заяви з доданими до неї документами та відзив на позову заяву, докази надсилання надати до суду.

8. Запропонувати залученим третім особам надати до суду письмові пояснення по суті спору в строк до 26.02.2024.

9. У відповідності до ч.2 ст.235 ГПК України ухвала набрала законної сили 26.01.2024 та у відповідності до ч.2 ст.254, ст.255 ГПК України оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя І.А. Малярчук

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116568799
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/5299/23

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні