Ухвала
від 26.01.2024 по справі 641/368/24
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Номер провадження №1-кс/641/267/2024 Справа №641/368/24

УХВАЛА

26 січня 2024 року м. Харків

Слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні суду в м. Харкові скаргу виконуючого обов`язки директора Дніпровського регіонального структурного підрозділу - Керівника структурних підрозділів Східного регіону Державного підприємства обслуговування повітряного руху України ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

В С Т А Н О В И В :

До Комінтернівського районного суду м. Харкова 23.01.2024 року, засобами поштового зв`язку, надійшла скарга виконуючого обов`язки директора Дніпровського регіонального структурного підрозділу - Керівника структурних підрозділів Східного регіону Державного підприємства обслуговування повітряного руху України ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою виконуючого обов`язки директора Дніпровського регіонального структурного підрозділу - Керівника структурних підрозділів Східного регіону Державного підприємства обслуговування повітряного руху України ОСОБА_3 від 27.12.2023 року. Також просить зобов`язати уповноважену особу ВП № 2 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування скарги заявник зазначає, що 02.01.2024 року він направив засобами поштового зв`язку до ВП № 2 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області заяву про вчинення кримінального правопорушення від 27.12.2023 року, яку отримано відділом поліції 11.01.2024 року. Однак, всупереч положень ст. 214 КПК України до цього часу до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою ОСОБА_3 від 27.12.2023 року.

В судове засідання заявник не з`явився, представник заявника ОСОБА_4 надіслала заяву, в якій просить проводити розгляд скарги без її участі.

Посадова особа ВП № 2 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду скарги повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Розглянувши скаргу, оцінивши докази, подані в її обґрунтування, слідчий суддя зазначає наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність дізнавача, слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні та вказана заява чи повідомлення повинна містити достатні дані про наявність ознак кримінально-караного діяння.

Відповідно до ч. 1ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З наданого до суду матеріалу слідчим суддею встановлено, що 02.01.2024 року виконуючим обов`язки директора Дніпровського регіонального структурного підрозділу - Керівником структурних підрозділів Східного регіону Державного підприємства обслуговування повітряного руху України ОСОБА_5 до ВП № 2 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області надіслано поштою заяву про кримінальне правопорушення.

Згідно трекінгу відправлень, ВП № 2 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області 11.01.2024 року було отримано вказану заяву про вчинення кримінального правопорушення від 27.12.2023 року.

З огляду на викладене, враховуючи факт звернення виконуючого обов`язки директора Дніпровського регіонального структурного підрозділу - Керівника структурних підрозділів Східного регіону Державного підприємства обслуговування повітряного руху України ОСОБА_3 до ВП № 2 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, та невнесення у встановлений законом строк та порядок відомостей до ЄРДР, слідчий суддя вважає скаргу такою, що підлягає задоволенню, та зобов`язує начальника слідчого відділу ВП № 2 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області організувати внесення відомостей до ЄРДР за заявою виконуючого обов`язки директора Дніпровського регіонального структурного підрозділу - Керівника структурних підрозділів Східного регіону Державного підприємства обслуговування повітряного руху України ОСОБА_3 від 27.12.2023 року про вчинення кримінального правопорушення та розпочати за цією заявою досудове розслідування.

Враховуючи наведене, скарга у вказаній частині підлягає задоволенню.

Щодо вимог скарги про зобов`язання посадових осіб протягом 24 годин з моменту внесення таких відомостей надати витяг з ЄРДР, то у вказаній частині вимоги скарги є передчасними, оскільки передбачений ч. 1 ст. 214 КПК України строк на надання витягу з ЄРДР ще не порушено.

Приймаючи до уваги викладене та керуючисьстатями 214,303-307,309,372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Скаргу виконуючого обов`язкидиректора Дніпровськогорегіонального структурногопідрозділу -Керівника структурнихпідрозділів Східногорегіону Державногопідприємства обслуговуванняповітряного рухуУкраїни ОСОБА_3 набездіяльність посадовихосіб відділуполіції №2Харківського районногоуправління поліції№ 1ГУНП вХарківській області,яка полягаєу невнесеннівідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за заявою ОСОБА_3 від 27.12.2023 року, - задовольнити частково.

Зобов`язати начальника слідчого відділу ВП № 2 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області організувати внесення до ЄРДР відомостей за заявою виконуючого обов`язкидиректора Дніпровськогорегіонального структурногопідрозділу -Керівника структурнихпідрозділів Східногорегіону Державногопідприємства обслуговуванняповітряного рухуУкраїни ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення від 27.12.2023 року та розпочати за цією заявою досудове розслідування.

В решті скарги відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116576273
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —641/368/24

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні