Ухвала
від 26.01.2024 по справі 346/7356/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження

"26" січня 2024 р. справа № 346/7356/23

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Тимощук О.Л., розглянувши матеріали

позовної заяви ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 ,

до Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області, адреса: вул. Січових Стрільців, буд. 15, м. Івано-Франківськ, 76018,

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (надалі, також - позивач, ОСОБА_1 ) 12.12.2023 звернулася в Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області (надалі, також відповідач) у якій просить:

- визнати протиправною бездіяльність Коломийського об`єднаного управління пенсійного фонду України щодо не проведення перерахунку разової грошової допомоги до Дня Незалежності України за 2023 рік в розмірі 5 мінімальних пенсій за віком, відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- зобов`язати Коломийське об`єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області здійснити перерахунок та виплату ОСОБА_1 щорічну разову грошову допомогу до Дня Незалежності України за 2023 рік в розмірі 5 мінімальних пенсій за віком, передбаченому статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», виходячи із розміру мінімальної пенсії за віком, встановленого частиною 1 статті 28 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» та з урахуванням проведених раніше виплат.

Підставою звернення до суду слугувала протиправна, на переконання позивача, бездіяльність Коломийського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області щодо недоплати їй щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2023 рік, як учаснику бойових дій, у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком, відповідно до положень статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Ухвалою Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 13.12.2023 адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Коломийського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії передано на розгляд за підсудністю до Івано-Франківського окружного адміністративного суду.

Так, Коломийським міськрайонним судом Івано-Франківської області супровідним листом від 03.01.2023 без вирішення питання про відкриття провадження у справі направлено адміністративний позов із додатками за належністю до Івано-Франківського окружного адміністративного суду.

Вказана адміністративна справа надійшла до Івано-Франківського окружного адміністративного суду 08.01.2024.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.01.2024 справу передано на розгляд судді Тимощуку О.Л.

Ухвалою від 15.01.2024 прийнято справу до провадження та залишено позовну заяву без руху, надано позивачу десятиденний строк з дня вручення (отримання) копії цієї ухвали для усунення недоліків шляхом:

- визначення належного відповідача як сторони у справі, який в розумінні статті 43 КАС України володіє адміністративною процесуальною правосуб`єктністю;

- вказання ідентифікаційного коду юридичної особи (відповідача), визначеного в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України та (за наявності) відомих номеру засобів зв`язку, офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти;

- подання доказів проживання чи перебування ОСОБА_1 за адресою, що визначена в позовній заяві ( АДРЕСА_1 );

- подання доказів перебування ОСОБА_1 на обліку в пенсійному органі, як отримувача спірної допомоги саме в межах Івано-Франківської області.

У встановлений судом строк недоліки позовної заяви усунуто в обсязі, необхідному для відкриття провадження в даній адміністративній справі, у прохальній частині позовних вимог позивач просила замінити неналежного відповідача, а саме: Коломийське об`єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області на належного - Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області.

Позивач є особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі, також - КАС України).

Позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, подано з дотриманням правил підсудності та у строк, встановлений законом.

Інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України немає.

Справа підсудна Івано-Франківському окружному адміністративному суду та підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), згідно із правилами, встановленими статтею 263 КАС України.

Згідно частини 3 статті 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

За наведених підстав та вказаних правових норм, з метою об`єктивного, повного та всебічного розгляду цієї адміністративної справи, а також, забезпечення належного виконання рішення суду, слід замінити первісного відповідача Коломийське об`єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області на належного - Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області.

Враховуючи наведене, керуючись статями 48, 171, 248, 260, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

1. Замінити первісного відповідача Коломийське об`єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області на належного - Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області (адреса: вул. Січових Стрільців, буд. 15, м. Івано-Франківськ, 76018, ЄДРПОУ 20551088).

2. Відкрити провадження в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

3. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) в порядку, визначеному статтею 263 КАС України.

4. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на позов, який повинен відповідати вимогам статті 162 КАС України, і подання всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

4.1 Роз`яснити, що відповідно до частини 4 статті 159 КАС України неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

4.2 Зобов`язати відповідача надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

5. Витребувати у Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області належним чином засвідчені докази в частині призначення та розміру виплаченої щорічної одноразової грошової допомоги ОСОБА_1 до 5 травня за 2023 рік як учаснику бойових дій, відповідно до положень статті 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

5.1 Зобов`язати відповідача витребувані судом документи надати суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

6. Інформацію по даній справі учасники справи можуть отримати за веб-адресою: http://adm.if.court.gov.ua/sud0970/.

7. Повідомити Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про можливість отримання копії позовної заяви разом з доданими до неї матеріалами безпосередньо в Івано-Франківському окружному адміністративному суді.

8. Копію цієї ухвали надіслати (вручити) учасникам справи.

9. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя /підпис/ Тимощук О.Л.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116577537
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них

Судовий реєстр по справі —346/7356/23

Ухвала від 20.09.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 26.01.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 15.01.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні