Ухвала
від 29.01.2024 по справі 315/776/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Справа № 315/776/21

Провадження №: 2-о/332/23/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2024 р. м. Запоріжжя

Заводський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді: Погрібної О.М., присяжних Король Л.О., Красюка П.В., секретаря судового засідання Пономаренко Л.Д., за участю представника особи, щодо якої вирішується питання про призначення судової психіатричної експертизи ОСОБА_1 адвоката Сивоненко О.В., розглянувши у судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду заяву ОСОБА_2 про призначення судової психіатричної експертизи відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , по цивільній справі ЄУН 315/776/21 за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Гуляйпільської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,-

встановив:

ОСОБА_2 звернулася досуду іззаявою впорядку окремогопровадження зазначившив якостізаінтересованих осіб органопіки тапіклування Гуляйпільськоїміської радитаКомунальне некомерційне підприємство «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради, про продовженнястроку діїрішення провизнання фізичноїособи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,недієздатноюта встановлення опіки.

Від заявника надійшло клопотання про призначення по справі судової психіатричної експертизи відносно ОСОБА_1 з метою визначення її психічного стану.

В судовому засіданні представник особи, щодо якої вирішується питання про призначення судової психіатричної експертизи ОСОБА_1 адвокат Сивоненко О.В. підтримала клопотання про призначення судової психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявниця ОСОБА_2 , яка про день, час та місце проведення судового засідання повідомлена належним чином, в судове засідання не заявилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлені вимоги підтримує.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Гуляйпільської міської ради, який про день, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не заявився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти призначення судової психіатричної експертизи відносно ОСОБА_1 не заперечував.

Представник заінтересованої особи Комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради, який про день, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не заявився, про причини неявки суд не повідомив.

Суд, заслухавши думку представника особи, щодо якої вирішується питання про призначення судової психіатричної експертизи ОСОБА_1 адвоката Сивоненко О.В., дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Згідно зі ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: характер і ступінь ушкодження здоров`я; психічний стан особи; вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Частиною 1 ст.298 ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза в цивільних справах призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ч.3 ст.7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму ВСУ від 28 березня 1972 року № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Враховуючи, що заявник просить призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_1 , суд вважає, що клопотання про призначення експертизи підлягає задоволенню та вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу щодо визначення психічного стану ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ч.1 ст.104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі).

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення експертизи потрібен значний проміжок часу, провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.76, 103-108, 252, 247, 258-261, 294, 295-299, 353-355 ЦПК України суд,-

постановив:

Клопотання заявника ОСОБА_2 про призначення по справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити.

Призначити у цивільній справі ЄУН 315/776/21 судову-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , на вирішення лікарів психіатрів поставити наступні запитання:

1.Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2.Чи здатна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок наявного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3.Чи може ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з`являтися в судові засідання та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Запорізької філії судових експертиз державної установи «Інститут психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що розташована за адресою: 69033, Запорізька область, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 10-а).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України за завідомо неправдивий висновок та відмову від виконання покладених на нього обов`язків.

Копію ухвали про проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи направити до Запорізької філії судових експертиз державної установи «Інститут психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що розташована за адресою: 69033, Запорізька область, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 10-а).

Витребувати від Комунального некомерційного підприємства «Запорізької обласної психіатричної лікарні» (Запорізька область, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 10-а) медичну документацію відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , яку необхідно надати до Запорізької філії судових експертиз державної установи «Інститут психіатрії Міністерства охорони здоров`я України, що розташована за адресою: 69033, Запорізька область, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 10-а (на території КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради).

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Заявника ОСОБА_2 зобов`язати доставити ОСОБА_1 для проведення експертизи до Запорізької філії судових експертиз державної установи «Інститут психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що розташована за адресою: 69033, Запорізька область, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 10-а).

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя: О.М.Погрібна

Присяжні: Л.О.Король

П.В.Красюк

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено30.01.2024
Номер документу116585742
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —315/776/21

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Рішення від 11.11.2021

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

Рішення від 11.11.2021

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

Ухвала від 24.06.2021

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні