Ухвала
від 29.01.2024 по справі 442/752/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/752/24

Провадження № 1-кс/442/141/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2024 року слідча суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого відділу Дрогобицького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Дрогобицької окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення,

в с т а н о в и л а :

Старший слідчийслідчого відділуДрогобицького районноговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїу Львівськійобласті капітанполіції ОСОБА_3 звернувся до слідчої судді в рамках кримінального провадження №12024141110000112від 23.01.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, з клопотанням, в якому просить надати йому дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, а саме:

- договору № 146 від 03.11.2023 на об`єкт: «Влаштування контейнерних майданчиків для збору ТПВ по вул. Шевченка-Нижня та Шевченка-Бам в смт. Східниця Львівської області (поточний ремонт)», укладеного між КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ФОП ОСОБА_5 , із усіма додатками, зокрема, але не виключно, календарним планом виконання робіт, договірною ціною, актами приймання-передачі виконаних робіт за формою КБ-2в, актів прихованих робіт, довідки про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, локального кошторису на будівельні роботи, підсумкових відомостей ресурсів, розрахунків загальновиробничих витрат, скарг, листів-претензій до виконавця будівельних робіт (у випадку наявності таких), рахунку на оплату, платіжних доручень, та інших документів, які підтверджують розрахунок за договором, листування щодо умов та виконання договору;

- проекту за яким виконувались роботи по об`єкту: «Влаштування контейнерних майданчиків для збору ТПВ по вул. Шевченка-Нижня та Шевченка-Бам в смт. Східниця Львівської області (поточний ремонт)»;

- журналів ведення робіт по вказаному договору;

- виписки про рух коштів по рахунку КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період часу з 03.11.2023 по 31.12.2023 із зазначенням всіх проведених платежів з розшифровкою контрагентів та їх призначення;

- завіреної копії наказу/рішення на призначення на посаду та посадової інструкції директора КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6 ;

- завіреної копії наказу/рішення на призначення на посаду та посадової інструкції головного бухгалтера КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який працював у період часу з 01.11.2023 по 31.12.2023;

- завіреної копії статуту КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

- копії наказів про закріплення осіб, відповідальних за укладення та виконання договору № 146 від 03.11.2023;

- копії наказів про призначення на посаду та посадові обов`язки осіб, які готували акти приймання-передачі виконаних робіт по договору 146 від 03.11.2023, здійснювали їх перевірку та підписання.

В обгрунтування клопотання зазначає, що досудовим розслідуванням встановлено, що службова особа КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) шляхом зловживання службовим становищем 27.12.2023 здійснила повторну оплату по договору №146 від 03.11.2023 по об`єкту: «Влаштування контейнерних майданчиків для збору ТПВ по вул. Шевченка-Нижня та Шевченка-Бам в смт. Східниця Львівської області (поточний ремонт)» на суму 190897,06 гривень, хоча послуги за цим договором вже були оплачені згідно акту №1 від 14.11.2023, чим розтратили кошти комунального підприємства.

Вказана інформація отримана шляхом аналізу інформації з відкритих джерел, зокрема веб-сайті « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

23.01.2024 проведено огляд предметів, а саме: контейнерних майданчиків для збору твердих побутових відходів, що знаходились на вулиці Шевченка у смт. Східниця Львівської області, та зафіксовано обсяги проведених робіт.

Враховуючи вищенаведене, для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищевказаного кримінального правопорушення, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні документів з відомостями, що містять охоронювану законом таємницю - комерційну таємницю, що перебуває у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ).

У досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що вищезазначені документи перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Такі документи мають доказове значення у кримінальному провадженні та дозволять спростувати чи підтвердити факти вчинення кримінального правопорушення службовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » чи підрядником. У випадку наявності достатніх доказів для повідомлення про підозру особам та скерування обвинувального акту до суду, вказані документи будуть використані як доказ вчинення злочину.

Також зазначені документи будуть об`єктом дослідження судової економічної експертизи, судової будівельно-технічної експертизи, судової почеркознавчої експертизи.

Враховуючи вищевикладене, просить задоволити клопотання, розгляд якого провести без виклику представника КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки існує реальна загроза зміни та знищення документів, які містяться у їх володільця.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, беручи до уваги викладене, вважаю, що дане клопотання слід розглядати без виклику особи, у володінні якої знаходяться вищезазначені документи, у зв`язку з існуванням реальної загрози зміни та знищення документів, які містяться у їх володільця.

У судовому засіданні старший слідчий Дрогобицького РВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 підтримав клопотання та вказав, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищевказаного кримінального правопорушення, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні документів з відомостями, що містять охоронювану законом таємницю - комерційну таємницю, що перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, приходжу висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з витягу з ЄРДР, 23.01.2024 зареєстровано кримінальне провадження №12024141110000112, правова кваліфікація кримінального правопорушення ч.4 ст.191 КК України, слідчий ОСОБА_3 , прокурор, який здійснює процесуальне керівництво ОСОБА_4 .

За змістом закону, тимчасовий доступ до речей і документів це один із видів забезпечення кримінального провадження. Застосування такого заходу не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконано завдання, для досягнення якого слідчий, прокурор звернувся із клопотанням.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно п.4 ч. 1 ст. 162 КПК України відомості, які містять конфіденційну інформацію, в тому числі комерційну таємницю, відносяться до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частинами 5, 6 статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою та не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Матеріали кримінального провадження мають достатні письмові докази, які засвідчують можливість знаходження вищевказаних документів у КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів. За таких умов існує обґрунтована потреба у тимчасовому доступі, з можливістю вилучення, до вищезазначених документів, а тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 26, 40, 86, 93, 131, 132, 159-166, 309 КПК України, слідча суддя

п о с т а н о в и л а:

Клопотання слідчого задоволити.

Надати старшому слідчому слідчого відділу Дрогобицького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області капітану ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, а саме:

- договору № 146 від 03.11.2023 на об`єкт: «Влаштування контейнерних майданчиків для збору ТПВ по вул. Шевченка-Нижня та Шевченка-Бам в смт. Східниця Львівської області (поточний ремонт)», укладеного між КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ФОП ОСОБА_5 , із усіма додатками, зокрема, але не виключно, календарним планом виконання робіт, договірною ціною, актами приймання-передачі виконаних робіт за формою КБ-2в, актів прихованих робіт, довідки про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, локального кошторису на будівельні роботи, підсумкових відомостей ресурсів, розрахунків загальновиробничих витрат, скарг, листів-претензій до виконавця будівельних робіт (у випадку наявності таких), рахунку на оплату, платіжних доручень, та інших документів, які підтверджують розрахунок за договором, листування щодо умов та виконання договору;

- проекту за яким виконувались роботи по об`єкту: «Влаштування контейнерних майданчиків для збору ТПВ по вул. Шевченка-Нижня та Шевченка-Бам в смт. Східниця Львівської області (поточний ремонт)»;

- журналів ведення робіт по вказаному договору;

- виписки про рух коштів по рахунку КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період часу з 03.11.2023 по 31.12.2023 із зазначенням всіх проведених платежів з розшифровкою контрагентів та їх призначення;

- завіреної копії наказу/рішення на призначення на посаду та посадової інструкції директора КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6 ;

- завіреної копії наказу/рішення на призначення на посаду та посадової інструкції головного бухгалтера КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який працював у період часу з 01.11.2023 по 31.12.2023;

- завіреної копії статуту КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

- копії наказів про закріплення осіб, відповідальних за укладення та виконання договору № 146 від 03.11.2023;

- копії наказів про призначення на посаду та посадові обов`язки осіб, які готували акти приймання-передачі виконаних робіт по договору 146 від 03.11.2023, здійснювали їх перевірку та підписання.

Строк дії ухвали встановити два місяці з моменту постановлення ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання даної ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Контроль за виконанням даної ухвали покласти на Дрогобицький РВП ГУ Національної поліції у Львівській області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 29.01.2024.

Слідча суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116585989
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —442/752/24

Ухвала від 23.02.2024

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Грицай М. М.

Ухвала від 23.02.2024

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Грицай М. М.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Грицай М. М.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Грицай М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні