Рішення
від 19.01.2024 по справі 647/68/22
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 647/68/22

Провадження № 2/650/128/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 січня 2024 року смт. Велика Олександрівка

Великоолександрівський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Хомик І.І.

за участю секретаря судового засідання Ткаченко І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Велика Олександрівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бериславської міської ради Бериславського району Херсонської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

ВСТАНОВИВ:

06.10.2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Бериславської міськоїради Бериславськогорайону Херсонськоїобласті провизначення додатковогостроку дляподання заявипро прийняттяспадщини.Позовна заявамотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 .

Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 11,9500га, кадастровий номер 6520686600:05:001:0395, що розташована на території Раківської сільської ради Бериславського району Херсонської області.

29.03.2021 року спадкодавиця склала заповіт на ім`я позивача. Про що позивач дізнався лише декілька місяців тому.

ОСОБА_1 своєчасно із заявою про прийняття спадщини не звернувся,у зв`язку з тим, що не знав, що на нього складений заповіт.

До нотаріальної контори з приводу прийняття спадщини після смерті матері позивач звернувся лише на теперішній час, на що отримав відмову у відкритті спадкової справи, у зв`язку з пропуском законодавчо встановленого строку для прийняття спадщини.

Причину пропуску строку для прийняття спадщини, позивач вважає поважною, оскільки існували об`єктивні, непереборні, істотні труднощі, які перешкоджали йому вчасно в установлений законодавством України строк звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, в зв`язку з чим позивач змушений звернутися до суду з даним позовом.

Позивач у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, наполягає на їх задоволенні.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі, не заперечує проти їх задоволення.

Дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 07.07.2021р., виданим Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про що 07.07.2021 року складено відповідний актовий запис № 823. Померла є матір`ю позивача, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 .

Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 11,9500га, кадастровий номер 6520686600:05:001:0395, що розташована на території Раківської сільської ради Бериславського району Херсонської області.

29.03.2021 року спадкодавиця склала заповіт на ім`я позивача ОСОБА_1 , що підтверджується заповітом від 29.03.2021 року серії НРА 473689.

У передбачений ч. 1ст. 1270 ЦК України шестимісячнийстрок, в який позивач мав звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, позивач не звернувся, в зв`язку з тим, що нічого не знав про заповіт.

До нотаріальної контори з приводу прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 позивач ОСОБА_1 звернувся з пропуском законодавчо встановленого строку для прийняття спадщини.

17.01.2022 року позивач звернувся до Бериславського районного суду Херсонської області для поновлення своїх спадкових прав. Однак, в зв`язку з військовою агресією рф справу не було розглянуто.

Суд вважає, що причина пропуску строку для прийняття спадщини ОСОБА_1 є поважною, оскільки позивач не знав про заповіт. Зазначене обмежило реалізацію права спадкоємця у встановлений законом строк на звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). За положеннямистатті 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1220 ЦК Україниспадщина відкриваєтьсявнаслідоксмертіособи або оголошення її померлою.

Згідно ст.1270 ЦПК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Згідно ч.3 ст.1272 вказаного Кодексу за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17, а також у постановах Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду: від 17 жовтня 2019 року у справі № 766/14595/16 (провадження № 61-6700св19), від 30 січня 2020 року у справі № 487/2375/18 (провадження № 61-10136св19), від 31 січня 2020 року у справі № 450/1383/18.

Пленум Верховного Суду України в п. 24 постанови від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснив, що, особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Позивач пропустив встановлений строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутися в суд з позовом для визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст.60 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнитиі визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування, тому суд приходить до висновку, що позов обґрунтований, підтверджений матеріалами справи та підлягає задоволенню.

Крім того, суд звертає увагу на те, що визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не вирішує питання про визнання за ним права на спадщину. Спадкоємець після визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини має право прийняти спадщину в порядку, установленному статтею 1269 ЦК, звернувшись в нотаріальну контору, після чого вважається таким, що прийняв спадщину.

На підставі викладеного ст. ст. 1222, 1223, 1270, 1272 ЦК України та керуючись ст. ст. 258, 259, 263, 264, 265, 268, 272 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 доБериславської міськоїради Бериславськогорайону Херсонськоїобласті провизначення додатковогостроку дляподання заявипро прийняттяспадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк в 1 (один) місяць, достатній для подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Херсонського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ірина ХОМИК

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено30.01.2024
Номер документу116586909
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —647/68/22

Рішення від 19.01.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Корсаненкова О. О.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Корсаненкова О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні