Рішення
від 29.01.2024 по справі 904/5157/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.01.2024м. ДніпроСправа № 904/5157/23

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Панна С.П., розглянувши матеріали справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "РІАЛ-ТЕМП", 38800, Полтавська область, смт.Чутове, вул.Полтавський шлях, 197, код ЄДРПОУ 36564890

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПТК-СЕРВІС", 51400, Дніпропетровська область, Павлоградський район, м.Павлоград, вул.Заводська, буд.44, код ЄДРПОУ 44590946

про стягнення заборгованості за договором поставки

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "РІАЛ-ТЕМП" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПТК-СЕРВІС" про стягнення заборгованості в розмірі 53 125,00грн., з яких: 20 253,35грн. - пеня у розмірі 1 % нарахованої з 12.07.2023р. по 14.09.2023р., 1092,70грн. - 20 % річних, 620,56грн. - інфляційні нарахування.

Також позивач просить стягнути витрати по сплаті судового збору.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням умов договору поставки № 69 від 26.06.2023р. в частині оплати за поставлений товар.

Ухвалою суду від 02.10.2023р. позовну заяву залишено без руху. Встановлено позивачу строк для усунення недоліків - 10 (десять) днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме, надати суду належні докази направлення відповідачу позовної заяви з копіями додатків, що додані до позовної заяви (поіменним їх переліком в описі вкладення до листа та фіскальним чеком (накладною)), належним чином засвідчені копії видаткової накладної № 1202 від 03.06.2023р. та товарно-транспортну накладну № 1202 від 03.06.2023р., надати суду докази сплати судового збору в розмірі 2 684,00грн.

09.10.2023р. до суду від позивача надійшла заява (про усунення недоліків)

Ухвалою суду від 10.10.2023р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами.

Відповідач не скористався своїм правом, не направив до суду відзив на позовну заяву. Ухвала суду від 10.10.2023р., направлена на адресу відповідача відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернулась 31.10.2023р. до суду з відміткою Укрпошти "за закінченням терміну зберігання".

Слід наголосити, що у зв`язку з запровадженням на території України з 24.02.2022 (в період строку для надання відзиву на позовну заяву) воєнного стану, господарським судом був наданий додатковий час для надання можливості сторонам, зокрема відповідачу, реалізувати свої права під час розгляду даної справи судом та висловлення своєї правової позиції щодо позовних вимог позивача. У даному випадку додатково надані три тижні господарський суд вважає достатнім та розумним строком для вчинення необхідних процесуальних дій за існуючих обставин воєнного стану та ситуації у Дніпропетровській області (місцезнаходження відповідача та суду), а отже, вважає за доцільне здійснити розгляд даної справи за наявними матеріалами.

Слід також наголосити, що відповідних змін до законів України щодо автоматичного продовження чи зупинення процесуального строку на вчинення тих чи інших дій внесено не внесено.

Судом також враховані Нормативи і нормативні строки пересилання поштових відправлень, затверджені наказом Міністерства інфраструктури України № 958 від 28.11.2013, на випадок направлення відповідачем відзиву на позовну заяву або клопотання до суду поштовим зв`язком.

Отже, станом на 29.01.2023 строк на подання відзиву на позовну заяву, з урахуванням додаткового строку на поштовий перебіг та враховуючи обмеження, пов`язані з запровадженням воєнного стану, закінчився.

Будь-яких клопотань про продовження вказаного процесуального строку у порядку, передбаченому частиною 2 статті 119 Господарського процесуального кодексу України, до суду від відповідача не надходило; поважних причин пропуску вказаного строку суду також не повідомлено.

Згідно із частиною 1 статті 118 Господарського процесуального кодексу України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Слід також зауважити, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (частина 3 статті 13 Господарського процесуального кодексу України).

Суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на надання відзиву на позовну заяву та вважає можливим розглянути справу за наявними у ній матеріалами.

Більше того, права відповідача, як учасника справи, не можуть забезпечуватись судом за рахунок порушення прав позивача на своєчасне вирішення спору судом, що є безпосереднім завданням господарського судочинства, та яке відповідно до норм частини 2 статті 2 Господарського процесуального кодексу України превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Враховуючи предмет та підстави позову у даній справи, суд приходить до висновку, що матеріали справи містять достатньо документів, необхідних для вирішення спору по суті та прийняття обґрунтованого рішення, оскільки у відповідача було достатньо часу для подання як відзиву на позову заяву так і доказів погашення спірної заборгованості, у разі їх наявності, чого відповідачем зроблено не було, будь-яких заперечень чи відомостей щодо викладених у позовній заяві обставин відповідачем суду також не повідомлено.

Справа згідно статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод розглядалася протягом розумного строку, у зв`язку із вжитими в Україні карантинними заходами та згідно Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" введенню в Україні воєнного стану з 24 лютого 2022 року.

Суддя Панна С.П. в період з 15.01.2024р. по 28.01.2024р. перебувала у щорічній відпустці.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Суд, розглянувши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті

ВСТАНОВИВ:

26.06.2023 року мiж Товариством з обмеженою відповідальністю "РІАЛ-ТЕМП" (надалі - постачальник) та Товариством з обмеженою вiдповiдальнiстю "ПТК-СЕРВІС" (надалі - покупець) був укладений договiр поставки № 69.

Вiдповiдно до п.1.1. договору постачальник зобов`язується передати у власність Покупцю товар, а Покупець зобов`язується прийняти цей Товар та своєчасно здійснити оплату на умовах і порядку, визначеному цим Договором.

Предметом поставки є продукти харчування (надалі - Товар), що поставляються в асортименті, кількості та за цінами зазначеними у видаткових накладних). (п.1.2. договору)_

Згідно п.3.3. договору Постачальник поставляє Товар на умовах FСА. Місцем поставки Товару є склад Покупця, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., м. Новомосковськ, вул. Сучкова 115.

Моментом Поставки Товару є момент отримання Товару Покупцем в місці поставки, що підтверджується відміткою в товарній накладній, а саме: підписом (з розшифровкою підпису) особи, яка уповноважена підписувати накладні з боку Покупця та печаткою Покупця. (п.3.11. договору)

Згідно п. 4.2. Договору Покупець зобов`язаний здійснювати 100 (сто) % оплату за Товар. Розрахунки за кожну партію Товару на протязі першого місяця співпраці здійснюються в безготівковій формі шляхом попереднього перерахування коштів у повному обсязі на поточний рахунок Постачальника у відповідності до Рахунка-Фактури. Товар буде відвантажений тільки після зарахування коштів в повному обсязі на поточний рахунок Постачальника. В подальшому порядок оплати може бути змінений, що оформлюється Додатковою угодою до цього Договору.

Пунктом 6.2. Договору встановлено, що Покупець зобов`язується: Прийняти товар і оплатити його на умовах даного Договору. (п.6.2.1. договору)

Відповідно до п.7.1. Договору у випадку порушення своїх зобов`язань за цим Договором, сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та в порядку передбаченому чинним законодавством України.

Пунктом 7.3. Договору закріплено, що у випадку порушення строк, зазначеного в п.4.2. даного Договору, Покупець сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення до повного погашення Покупцем зобов`язань за Договором.

У разі затримки платежу більше ніж на 5 (п`ять) календарних днів, покупець сплачує пеню в розмірі 1 (один) % від суми заборгованості за поставлений товар за кожний день прострочення до повного погашення покупцем зобов`язань за договором, або постачальник має право призупинити поставку товару до повного погашення покупцем заборгованості. (п.7.4. договору)

Покупець не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання за договором. У разі прострочення виконання покупцем грошового зобов`язання за договором, покупець, відповідно до норм ст.625 Цивільного кодексу України, сплачує постачальнику суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 20 % річних від простроченої суми. (п.7.9. договору)

Договір діє до 31.12.2023р., але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами зобов`язань за договором. (п.10.1. договору)

Договір підписано уповноваженими особами та скріплено печатками; у встановленому порядку не оспорений, не розірваний та не визнаний недійсним.

Таким чином, договір є дійсним, укладеним належним чином та є обов`язковим для виконання сторонами.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання договору поставки № 69 вiд 26.06.2023 позивач передав вiдповiдачу, а останнiй прийняв товар на загальну суму 35 699,10грн. за видатковою накладною № 1202 від 03.07.2023р.

Як вбачається з видаткової накладної № 1202 від 03.07.2023р., Покупець отримав товар на суму 35 699,10грн. та товарно-транспортної накладної № Р1202 від 03.07.2023 року, що підписані сторонами без заперечення, в тому числі по кількості та якості про що свідчить печатка та підпис уповноваженої особи відповідача на відповідних накладних.

Вiдповiдачем частково сплатив за отриманий товар на суму 4 540,00грн., що підтверджується платежами від 04.07.2023р. на суму 3 040,00грн., 05.07.2023р. на суму 1 000,00грн., 07.07.2023р. на суму 500,00грн.

Позивач 23.08.2023р. на адресу відповідача направив лист з вимогою погашення заборгованості за поставлений товар, який був залишений відповідачем без відповіді.

Позивач просить суд стягнути з відповідача 20 253,35грн. - пеню в розмірі 1 % нарахованої з 12.07.2023р. по 14.09.2023р., 1092,70грн. - 20 % річних та 620,56грн. - інфляційні нарахування.

Положеннями ст.611 ЦК України передбачено, що в разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

За приписами ст.614 ЦК України особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Статтею 617 ЦК України встановлено підстави звільнення від відповідальності за порушення зобов`язання, а саме: особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов`язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов`язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Норми ст.ст. 614, 617 ЦК України кореспондуються із нормами ст. 218 ГК України, згідно з якими учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб`єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов`язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності. Не вважаються такими обставинами, зокрема, порушення зобов`язань контрагентами правопорушника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов`язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів.

Особливості регулювання грошових зобов`язань встановлено статтею 625 ЦК України, відповідно до якої боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Формулювання ст.625 ЦК України, коли нарахування процентів тісно пов`язується із застосуванням індексу інфляції, орієнтує на компенсаційний, а не штрафний характер відповідних процентів.

Отже, за змістом наведеної норми закону нарахування 3 % річних входять до складу грошового зобов`язання і вважаються особливою мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов`язання, оскільки виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування останнім утримуваними грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Покупець не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання за договором. У разі прострочення виконання покупцем грошового зобов`язання за договором, покупець, відповідно до норм ст.625 Цивільного кодексу України, сплачує постачальнику суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 20 % річних від простроченої суми. (п.7.9. договору)

Приймаючи до уваги встановлений факт прострочення відповідачем виконання основного грошового зобов`язання, вимоги про стягнення з нього пені, 20 % річних та інфляційних втрат з заявлено позивачем обґрунтовано.

Перевіривши розрахунок позивача, суд приходить до висновку, що він є правомірним, обґрунтованим, відповідає вимогам чинного законодавства, тому в цій частині позов підлягає задоволенню, а саме, по стягненню 20 253,35грн. - пені в розмірі 1 % нарахованої з 12.07.2023р. по 14.09.2023р., 1092,70грн. - 20 % річних, 620,56грн. - інфляційних втрат за вказаний період.

Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Укладений між сторонами договір за своєю природою є договором поставки.

Відповідно до ст.712 ЦК України, продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Частини перша та шоста статті 265 Господарського кодексу України передбачають, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

За змістом статті 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити продукцію (товар) після його прийняття або прийняття товарно-розпорядчих документів на нього, якщо договором чи товарно-розпорядчими документами не визначено іншого строку оплати.

За приписами статті 193 Господарського кодексу України та статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно зі ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 526 ЦК України та ч. 1 ст. 193 ГК України зобов`язання повинно виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 2 ст. 614 ЦК України відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання. Відповідно до ч. 3, 4 ст. 13 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

За таких обставин обов`язок доведення факту належного виконання зобов`язань по оплаті закон покладає на покупця.

Суд зазначає, що за ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Стаття 611 ЦК України передбачає, що у разі порушення зобов`язань настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

На підставі ст. 86 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

За викладеного, є правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за договором поставки № 69 від 26.06.2023р. пені в розмірі 20 253,35грн., 20 % річних в розмірі 1092,70грн. та інфляційних втрат в розмірі 620,56грн.

Відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір в розмірі 2 684,00грн. покладається на відповідача.

Керуючись статтями 2, 46, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ПТК-СЕРВІС", 51400, Дніпропетровська область, Павлоградський район, м.Павлоград, вул.Заводська, буд.44, код ЄДРПОУ 44590946 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "РІАЛ-ТЕМП", 38800, Полтавська область, смт.Чутове, вул.Полтавський шлях, 197, код ЄДРПОУ 36564890 пеню в розмірі 20 253,35грн., 20 % річних в розмірі 1092,70грн., інфляційні втрати в розмірі 620,56грн. та судовий збір і розмірі 2 684,00грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 29.01.2024

Суддя С.П. Панна

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116601064
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5157/23

Судовий наказ від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Рішення від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні