Рішення
від 29.01.2024 по справі 904/5427/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.01.2024м. ДніпроСправа № 904/5427/23

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Панна С.П., розглянувши матеріали справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтеренергосервіс", 69006, м.Запоріжжя, вул.Добролюбова, 20, код ЄДРПОУ 34063592

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Діом", 51925, м.Кам`янське, тупик Прохідний, будинок 2, офіс 9, код ЄДРПОУ 41853226

про стягнення збитків

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтеренергосервіс" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Діом" з позовною заявою, в якій просить суд стягнути збитки в розмірі 16 529,77грн.

Також позивач просить стягнути витрати по сплаті судового збору.

Ухвалою суду від 18.10.2023р. позовну заяву залишено без руху. Встановлено позивачу строк для усунення недоліків - 10 (десять) днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме, надати суду докази сплати судового збору в розмірі 2 684,00грн.

23.10.2023р. до суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків.

Ухвалою суду від 24.10.2023р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами.

08.11.2023р. до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву в якій зазначає, що він оскаржив дії ГУ ДПС у Дніпропетровській області стосовно не реєстрації податкових накладених в судовому порядку, але відповідно до рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 16.02.2023р. у справі № 160/20444/21 в задоволені позову було відмовлено. Також постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 19 травня 2021 року у справі № 160/16037/20 визнано протиправним та скасовано рішення комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі Головного управління ДПС в Дніпропетровській області № 229419 від 24 липня 2020р., зобов`язано Головне управління ДПС у Дніпропетровській області виключити Товариство з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

17.11.2023р. до суду від позивача надійшла відповідь на відзив в якій зазначає, що з 01.08.2023 року набрав чинності Закон України від 30.06.2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до ПКУ та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким виключено ст. 102.9 ПКУ, тобто наразі недоречне посилання відповідача на положення чинного законодавства, що не діє з 01.08.2023р.

Справа згідно статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод розглядалася протягом розумного строку, у зв`язку із вжитими в Україні карантинними заходами та згідно Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" введенню в Україні воєнного стану з 24 лютого 2022 року.

Суддя Панна С.П. в період з 15.01.2024р. по 28.01.2024р. перебувала у щорічній відпустці.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Суд, розглянувши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті

ВСТАНОВИВ:

04.01.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Інтеренергосервіс" (надалі - покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія "Діом" (надалі - постачальник) був укладений договір поставки №3752-ИЭС-ДЦ.

Відповідно до п. 1.1 договору в порядку на умовах, передбачених цим договором, постачальник зобов`язується передати (поставити) у власність Покупця продукцію виробничо-технічного призначення в асортименті, кількості, в термін, за ціною і з якісними характеристиками, погодженими Сторонами в цьому Договорі і специфікаціях, що є невід`ємними частинами до цього Договору .

Якість і комплектність кожного виду продукції, що поставляється, повинні відповідати нормам, стандартам якісних показників і технічним вимогам, встановленим чинними нормативним актами України та умовами цього договору. продукція. що поставляється за договором, повинна бути новою, якщо інше не обумовлене в Специфікаціях до цього договору. (п.2.1. договору)

Продукція приймається покупцем на підставі даних за кількістю - у відповідності з фактичною кількістю продукції, що поставляється в узгоджене місце призначення поставки; за якістю - відповідно до якісних показників, зазначених у відповідних специфікаціях до договору в сертифікаті якості заводу-виготовлювача, паспорті, а також відповідно до технічних характеристик і інших додаткових вимогам до продукції, обумовленими сторонами у відповідних специфікаціях до цього договору. (п.2.6. договору)

Відповідно до п. 4.3 договору постачальник зобов`язаний надати покупцеві наступні документи: рахунок; видаткову накладну з вказаним кодом УКТЗЕД або акту прийому-передачі; відповідні товаросупровідні накладні (залізничну/товарно-транспортну накладну/накладну поштового кур`єра); сертифікат якості заводу-виробника та/або паспорт; сертифікат відповідності (в разі якщо продукція підлягає обов`язковій сертифікації); інші товаросупровідні документи, узгоджені сторонами у відповідних специфікаціях до договору.

Не обмежуючись переліком, обумовленим в цьому пункті договору, покупцеві надається виняткове право визначати перелік документів відповідно до чинного законодавства України та/або з урахуванням специфіки продукції, які мають бути надані постачальником в строки, встановлені цим пунктом договору.

Документи, зазначені в п.4.3. договору цього договору, постачальник зобов`язується надати покупцю разом з поставленою продукцією.

На дату виникнення податкових зобов`язань (або підстав для їх коригування відповідно до Податкового кодексу України) Постачальник оформлює податкову накладну (розрахунок коригування до податкової накладної) в електронній формі. Реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до них, у випадках передбачених законодавством, здійснюється Постачальником протягом 3-х календарних днів з дати виникнення податкових зобов`язань (підстав для їх коригування відповідно до Податкового кодексу України).

У разі порушення постачальником порядку заповнення та/або не реєстрації податкової накладної (розрахунку коригування до податкової накладної) в межах граничних строків реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, в тому числі в результаті призупинення її реєстрації, покупець має право застосувати оперативно-господарські санкції.

Під оперативно-господарською санкцією сторони розуміють право покупця затримати оплату продукції на суму ПДВ, який покупець повинен отримати за податковою накладною (з розрахунком коригування до податкової накладної), яка не зареєстрована постачальником в Єдиному реєстрі податкових накладних або неналежним чином заповнення податкової накладної (розрахунку коригування до податкової накладної) до моменту надання постачальником належним чином оформленої і зареєстрованої податкової накладної (розрахунку коригування до податкової накладної).

Покупець повідомляє постачальнику про застосування оперативно-господарських санкцій. Сторони погодили, що в разі застосування покупцем оперативно-господарських санкцій, штрафні санкції (неустойки, пені. штрафи, відсотки річних за користування чужими грошовими коштами, індекс інфляції, збитки і т.д.) за несвоєчасну оплату продукції до покупця не застосовуються.

У разі відмови постачальника зареєструвати належним чином оформлену податкову накладну або розрахунок коригування до також податкової накладної, в тому числі в разі дії/бездіяльності які привели до відмови в розблокуванні податкової накладної (розрахунку коригування до податкової накладної) постачальник сплачує покупцю штраф в розмірі суми ПДВ, який покупець повинен був отримати, за такою податковою накладною (розрахунку коригування до податкової накладної), протягом 10 календарних днів з дати направлення відповідної претензії покупця.

Беручи до уваги вимоги чинного законодавства України, УКТ ЗЕД є обов`язковим реквізитом податкової накладної на всіх станах поставки таких товарів. Якщо продукція, що поставляється за цим договором, є імпортною за походженням, постачальник зобов`язується разом з поставляється продукцією і пакетом товаросупровідних документів до також продукції надати покупцеві копію ВМД (без комерційної частини).

Якщо поставляється товар, що ввезений на митну територію України (виробник товару не є резидентом України), постачальник вказує код УКТ ЗЕД товару в податкових накладних, надає копії митних декларацій (без комерційної частини), а також по запиту покупця надає сертифікати, та інші документи, які визначають країну походження товару.

Сторони погодили, що постачальник зобов`язується оформляти податкові накладні та інші первинні документи на виконання умов договору українською мовою.

Згідно п.4.5. договору покупець має право затримати оплату продукції при не наданні або несвоєчасному наданні оригіналів рахунків, несвоєчасної реєстрації податкової накладної, а також інших документів, надання яких постачальником є обов`язковим в силу договору, при цьому, покупець не несе відповідальності за таку затримку оплати.

Відповідно до п. 4.7 договору датою поставки продукції вважається дата її передачі покупцеві, вказана представником покупця у відповідних товаросупровідних документах, наданих постачальником.

При поставці автомобільним транспортом датою поставки вважається дата її передачі Покупцеві, вказана представником Покупця у видатковій накладній.

При поставці залізничним транспортом датою поставки вважається дати прибуття продукції, на залізничну станцію призначення (у погоджене місце поставки), що вказана в залізничній накладній.

Відповідно до п.5.4. договору розрахунки за поставлену постачальником продукцію за цим договором здійснюються покупцем шляхом безготівкового перерахування коштів на поточний рахунок постачальника протягом 5 (п`яти) робочих днів з 60-го календарного дня з дати поставки відповідної продукції на підставі отриманого покупцем рахунку і за умови надання постачальником належним чином оформленої податкової накладної, а також документів, передбачених розділом 4 цього договору та відповідною специфікацією до договору. Датою оплати вважається дати списання грошових коштів з поточного рахунку покупця.

Згідно п.6.1. договору у разі невиконання або неналежного виконання будь-якої із сторін прийнятих на себе за цим договором зобов`язань, вона несе відповідальність перед іншою стороною відповідно до вимог чинного законодавства України, в тому числі, відшкодовує збитки, сплачує штрафні санкції. Сторони дійшли згоди, що збитки (витрати), понесені на виконання даного договору, стягуються з винної сторони в повному обсязі незалежно від санкцій, передбачених розділом 6 цього договору.

Підписанням цього договору постачальник підтверджує, що має передбачене законами України право здійснювати поставку продукції на умовах, обумовлених договором, при цьому такою поставкою не порушуються права і/або законні інтереси третіх осіб, в тому числі майнові та/або немайнові права інтелектуальної власності. Постачальник несе відповідальність передбачену законодавством України, в тому числі зобов`язаний відшкодувати за свій рахунок збитки, завдані покупцеві та/або третім особам, якщо поставкою продукції за цим договором порушуються права та/або законні інтереси третіх осіб, в тому числі майнові та/або немайнові права інтелектуальної власності.

Цей договір може бути скріплений печатками сторін, вступає в силу з дати його підписання уповноваженими представника сторін і діє до 31.12.2022 року, а в частині проведення розрахунків, - до повного виконання сторонами грошових зобов`язань. (п.8.1. договору)

Договір підписано уповноваженими особами та скріплено печатками, у встановленому порядку не оспорений, не розірваний та не визнаний недійсним.

04.01.2021р. сторонами складена специфікація № 1 до договору поставки № 3752-ИЭС-ДЦ від 04.01.2021р. від 04.01.2021 №1 на суму 128 246,40грн. з ПДВ.

Відповідно до п.2.1. специфікації термін поставки: протягом 10-ти календарних днів з дати підписання даної специфікації.

На виконання умов договору та специфікації постачальник поставив продукцію за видатковою накладною № 48 від 10.02.2021 на загальну суму 76 646,18грн. , в тому числі ПДВ в сумі 12 774,36грн.

На виконання умов договору позивач сплатив відповідачу поставку продукції за видатковою накладною №48 від 10.02.2021 у повному обсязі, що підтверджується платіжною інструкцією від 30.04.2021 №2020935.

Відповідач поставив позивачу товари на загальну суму 22 532,45грн., з яких ПДВ складає 3 755,41грн., а саме:

- за рахунком від 28.09.2020 №337 було поставлено товари на суму 9 298,25грн., в тому числі ПДВ - 1 549,71грн., що підтверджується видатковою накладною від 13.10.2020 №326. Позивач сплатив відповідачу за поставлений товар 30.11.2020, що підтверджується платіжною інструкцією №1828113;

- за рахунком від 12.11.2020 №409 було поставлено товари на суму 6 034,20грн., в тому числі ПДВ -1 005,70грн., що підтверджується видатковою накладною від 19.11.2020 №388. Позивач сплатив за поставлений товар 15.01.2021, що підтверджується відповідною платіжною інструкцією №1893260;

- за рахунком від 14.12.2020 №449 було поставлено товари на суму 7 200,00грн., в тому числі ПДВ - 1 200,00грн., що підтверджується видатковою накладною від 14.12.2020 №419. Позивач сплатив за поставлений товар 19.03.2021, що підтверджується відповідною платіжною інструкцією №1968062.

У зв`язку з невиконанням відповідачем умов договору щодо реєстрації податкових накладних, позивач був позбавлений права включити суми ПДВ до складу податкового кредиту та скористатись таким правом на зменшення податкового зобов`язання на суму 16 529,77грн.

Позивач в своїй позовній заяві просить суд стягнути з відповідача збитки в розмірі 16 529,77грн.

Відповідач з позовною вимогою не погоджується, зазнаючи про оскарження ним дій в ГУ ДПС у Дніпропетровській області стосовно не реєстрації податкових накладених в судовому порядку, але відповідно до рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 16.02.2023р. у справі № 160/20444/21 в задоволені позову було відмовлено. Також постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 19 травня 2021 року у справі № 160/16037/20 визнано протиправним та скасовано рішення комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі Головного управління ДПС в Дніпропетровській області № 229419 від 24 липня 2020р., зобов`язано Головне управління ДПС у Дніпропетровській області виключити Товариство з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Вивчивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі, виходячи з наступного.

Обов`язок відповідача зареєструвати податкову накладну (розрахунок коригування до податкової накладної) є обов`язком платника податку в силу положень п. 201.10 Податкового кодексу України.

При цьому, хоча обов`язок продавця зареєструвати податкову накладну є обов`язком платника податку у публічно-правових відносинах, а не обов`язком перед покупцем, невиконання цього обов`язку може завдати покупцю збитків. Тому належним способом захисту для покупця може бути звернення до продавця з позовом про відшкодування збитків, завданих порушенням його обов`язку щодо складення та реєстрації належним чинним податкових накладних. Оскільки саме від постачальника (продавця), який має визначений законом обов`язок вчинити дії, необхідні для реєстрації податкової накладної в ЄРПН (а також може у необхідних випадках ефективно оскаржити рішення, дії чи бездіяльність контролюючого органу, які перешкодили виконати цей обов`язок), залежить реалізація покупцем майнового інтересу, пов`язаного з одержанням права на податковий кредит з ПДВ за наслідками господарської операції, він (постачальник) залишається відповідальним перед своїм контрагентом у господарській операції за наслідки невчинення цих дій (у тому числі висновки Верховного суду, що викладені у постанові від 15.06.2023 у справі №914/2524/21).

З 01.08.2023 року набрав чинності Закон України від 30.06.2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до ПКУ та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким виключено ст. 102.9 ПКУ.

У відповідності до підпункту 187.1 ст. 187 ПК України датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню,

б) дата відвантаження товарів, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Відповідно до ст. 201.1 Податкового кодексу України (ПКУ), на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Відповідно до ст. 201.10 ПКУ (в редакції, що діяла на час спірних правовідносин), реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем в якому вони складені.

Отже, за наслідками поставки Постачальником продукції згідно з вищезазначеними видатковими накладними він мав скласти та зареєструвати відповідні податкові накладні на загальну суму ПДВ 16 529грн. 77 коп. в наступні строки:

- за видатковою накладною №326 від 13.10.2020 на загальну суму 9 298,25грн., з яких ПДВ - 1549,71грн., до 31.10.2020;

- за видатковою накладною №388 від 19.11.2020 на загальну суму 6 034,20грн., з яких ПДВ - 1005,70грн., до 15.12.2020;

- за видатковою накладною №419 від 14.12.2020 на загальну суму 7 200,00грн., з яких ПДВ - 1200,00грн., до 31.12.2020;

- за видатковою накладною №48 від 10.02.2021 на загальну суму 76 646,18грн., з яких ПДВ 12 774,36грн., до 28.02.2021.

Реєстрація податкових накладних від 13.10.2020 №6, від 19.11.2020 №36, від 14.12.2020 №12, від 10.02.2021 №23, складених постачальником відповідно до вищезазначених видаткових накладних на загальну суму ПДВ 16 529,77грн., спочатку була зупинена податковим органом, а потім податковим органом були прийняті рішення про відмову у реєстрації, про що свідчать дані Електронного кабінету платника податків позивача

Відповідачем були оскаржені дії/бездіяльність податкового органу в рамках судової справи №160/20444/21, в якій просив суд зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати в Єдиному державному реєстрі податкових накладних у тому числі і податкові накладні від 13.10.2020 №6, від 19.11.2020 №36, від 14.12.2020 №12, від 10.02.2021 №23.

За результатами розгляду судової справи №160/20444/21 Дніпропетровським окружним адміністративним судом було прийнято рішення від 16.02.2023, яким у задоволенні позовних вимог Постачальника було відмовлено.

Пунктом 198.6 статті 198 Податкового кодексу України (в редакції на час здійснення правовідносин) суми податку, сплачені (нараховані) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні /розрахунки коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Факт відсутності реєстрації податкових накладних у ЄРПН через нездійснення контрагентом за договором відповідних дій або через відмову податкового органу у їх реєстрації є достатнім доказом протиправної поведінки відповідача.

Відсутність факту реєстрації платником податку продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та/або порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права Покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов`язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов`язань за відповідний звітний період.

Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів / послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п.201.11 ст.201 цього Кодексу.

Отже, позивач не зміг сформувати податковий кредит з ПДВ за податковими накладними, у реєстрації яких було відмовлено, а правомірність такої відмови була визнана судовим рішенням, що вступило в закону силу.

За приписами статті 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів судом є відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

Відповідно до частин 1, 2 статті 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: 1) витрати, яких особа зазнала у зв`язку із знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Статтею 224 Господарського кодексу України (далі - ГК України) визначено, що учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб`єкту, права або законні інтереси якого порушено. Під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов`язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

Згідно з пунктом 1 статті 225 ГК України до складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включаються: вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства; додаткові витрати (штрафні санкції, сплачені іншим суб`єктам, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків внаслідок порушення зобов`язання другою стороною; неодержаний прибуток (втрачена вигода), на який сторона, яка зазнала збитків, мала право розраховувати у разі належного виконання зобов`язання другою стороною; матеріальна компенсація моральної шкоди у випадках, передбачених законом.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частинами 1 і 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що:

- суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться;

- кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з ч.1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Європейський суд з прав людини у справі «Мантованеллі» проти Франції звернув увагу суду на те, що одним із складників справедливого судового розгляду у розумінні ст.6 Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» є право на змагальне провадження.

Стаття 13 ГПК України передбачає, що судочинство у господарських судах України здійснюється на засадах змагальності сторін. Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

За викладеного, є правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача збитків в розмірі 16 529,77грн.

Відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір в розмірі 2 147,20грн. покладається на відповідача.

Керуючись статтями 2, 46, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Діом", 51925, м.Кам`янське, тупик Прохідний, будинок 2, офіс 9, код ЄДРПОУ 41853226 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтеренергосервіс", 69006, м.Запоріжжя, вул.Добролюбова, 20, код ЄДРПОУ 34063592 збитки в розмірі 16 529,77грн. та судовий збір в розмірі 2 147,20грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 29.01.2024

Суддя С.П. Панна

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116601065
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5427/23

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Судовий наказ від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Рішення від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні