Ухвала
від 23.01.2024 по справі 908/16/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 26/10/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

23.01.2024 Справа № 908/16/24

Господарський суд Запорізької області у складі судді Юлдашева Олексія Олексійовича, розглянувши матеріали справи

Кредитор - Фізична особа-підприємець Ковтун Ніна Миколаївна, РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 )

боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "КІОТО ФІНАНС", код ЄДРПОУ 42724922 (69005 Україна, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 158)

Представники сторін: не з`явились

У підготовчому засіданні суду розглядається заява ФОП Ковтун Ніни Миколаївни, про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «КІОТО ФІНАНС».

Представники сторін своїм правом на участь у судовому розгляді справи 23.01.2024. не скористалися, у судове засідання не з`явилися.

Справа розглядається відповідно до приписів ст. 202 ГПК України - за наявними в ній матеріалами.

Вивчивши матеріали справи, проаналізувавши діюче законодавство, суд

УСТАНОВИВ:

Згідно з положеннями ч.1 ст.39 Кодексу України з процедур банкрутства перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом.

У відповідності до ч.2 ст.39 Кодексу України з процедур банкрутства у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, вирішує інші питання, пов`язані з розглядом справи.

Так, з матеріалів справи вбачається, що заборгованість боржника перед кредитором складає 275 000,00 грн.

Грошове зобов`язання Боржника щодо сплати Кредитору грошової суми в розмірі, надалі - Грошове зобов`язання, виникло 30 січня 2023 р. на підставі Договору про надання юридичних послуг №01/2-юр від 02.02.2021р. (надалі - Договір) відповідно до підписаного сторонами Акту передання-приймання наданих послуг від 31.12.2022р.

За умовами п. 1.1 Договору Кредитор, як Виконавець, зобов`язався за завданням Боржника, як Замовника, надавати в період дії цього договору юридичні послуг, зміст яких визначається пунктом 1.2 цього договору, а Замовник (Боржник) зобов`язався оплатити Виконавцю зазначені послуги.

Відповідно до п.4 Договору вартість послуг Виконавця визначена за домовленістю сторін в розмірі 25 000 (двадцять п`ять тисяч) гривень на місяць (ПДВ не нараховується). Згідно п.4.5. Договору оплата послуг здійснюється протягом 30 (тридцяти) днів від дня підписання Сторонами акту передання-приймання наданих послуг.

31 грудня 2021 року сторонами Договору був підписаний Акт передання-приймання наданих послуг за період: 2021 рік на загальну суму 275000,00 грн., оплата за яким була здійснена Боржником в повному обсязі 07.02.2022р.

31 грудня 2022 між сторонами Договору був підписаний Акт передання-приймання наданих послуг за період: 2022 рік на загальну суму 275000,00 грн. (двісті сімдесят п`ять тисяч гривень 00 копійок). З боку Замовника (Боржника) послуги прийняті в повному обсязі без зауважень, проте оплата наданих послуг здійснена не була.

Таким чином, термін оплати наданих послуг за Договором сплинув 30 січня 2023 року. Оскільки протягом встановленого строку Боржник оплату наданих послуг не здійснив, він є таким, що порушив свої грошові зобов`язання за Договором. Так само, Боржник не скористався правом на часткову/дострокову оплату протягом дії Договору (п.4.3).

Відповідно до положень ч. ч. 1,2 ст 193 Господарського кодексу України (надалі ГК України), суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності кошсретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Статтею 625 ЦК України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Договором передбачено відповідальність Замовника за прострочення оплати наданих послуг у вигляді пені в розмірі облікової ставки НБУ за кожен день прострочення (п.5.1.). Проте, враховуючи лист Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 №202/02.0- 7.1, яким ТПП України засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення санкції, які визначені Договором та ст. 625 ЦК України, Кредитором не застосовуються.

Положеннями ст. ст. 34, 39 КУПБ не встановлюється обов`язку для ініціюючого кредитора додавати до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство докази вжиття заходів щодо стягнення з боржника суми боргу. Оскільки, обов`язок виконання господарського зобов`язання, у вигляді сплати грошових коштів, виникає не з моменту вчинення дій кредитора щодо стягнення заборгованості з боржника, а з моменту визначеного вілповілно по закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться, що узгоджується з приписами ст. 193 ГК України (аналогічна позиція викладена в Постанові Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 03.06.2020 р. у справі № 905/2030/19).

Отже, загальний розмір заборгованості становить 275 000,00 грн.

Заборгованість боржника перед кредитором до цього часу не погашена.

Судом визнаються зазначені грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника.

Вищевказані факти свідчать про наявність підстав для відкриття провадження справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "КІОТО ФІНАНС".

За таких обставин, суд вважає за необхідне відкрити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "КІОТО ФІНАНС", визнати вимоги кредитора - Фізичної особи-підприємця Ковтун Ніни Миколаївни до боржника у розмірі 275 000,00 грн, ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, процедуру розпорядження майном боржника, та призначити розпорядника майна боржника.

Відповідно до п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

До заяви ініціюючого кредитора долучено заяву про надання згоди на участь у цій справі арбітражного керуючого Сєдової Наталі Іванівни.

Розглянувши кандидатуру арбітражного керуючого Сєдової Н.І., надану в заяві інформацію, додані до заяви копії документів, суд дійшов висновку, що ця кандидатура відповідає встановленим Кодексом України з процедур банкрутства вимогам.

За таких обставин, розпорядником майна боржника у даній справі призначається арбітражний керуючий Сєдова Наталя Іванівна (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 496 від 09.04.2013; адреса: вул. Гагаріна, 8, офіс 69, м. Запоріжжя, 69005).

Пунктом 1-6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства передбачено: установити, що тимчасово, під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, а також протягом шести місяців після його припинення чи скасування: стосовно боржника справу про банкрутство (неплатоспроможність) може бути відкрито без здійснення авансування передбаченої цим Кодексом винагороди арбітражному керуючому на депозитний рахунок суду. У такому разі до заяви про відкриття справи про банкрутство (неплатоспроможність) додається копія укладеної заявником угоди з обраним ним арбітражним керуючим про виконання арбітражним керуючим повноважень у справі про банкрутство (неплатоспроможність) до її закриття з виплатою на умовах, визначених цією угодою, винагороди в розмірі, що не має перевищувати розмір, встановлений цим Кодексом. Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) відповідно до цього пункту, призначає розпорядником майна або керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого, з яким заявником укладено угоду.

До заяви ініціюючого кредитора додано Договір про надання послуг арбітражного керуючого від 03.01.2024, укладений між ФОП Ковтун Н.М. та арбітражним керуючим Сєдовою Н.І.

У відповідності до ч.9 ст.39 Кодексу України з процедур банкрутства, з метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, слід здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Керуючись ст.ст.2, 28, 30, 39 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 3, 12, 20, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "КІОТО ФІНАНС", код ЄДРПОУ 42724922 (69005 Україна, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 158).

Визнати грошові вимоги Фізичної особи-підприємця Ковтун Ніни Миколаївни до боржника у розмірі - 275 000,00 грн основного боргу, та 30 280,00 грн судового збору за подання до суду заяви.

Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

Розпорядником майна боржника призначити арбітражного керуючого Сєдову Наталю Іванівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 496 від 09.04.2013; адреса: вул. Гагаріна, 8, офіс 69, м. Запоріжжя, 69005).

Зобов`язати розпорядника майна Сєдову Н.І. надавати суду проміжні звіти про проведену роботу щомісячно.

Здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника.

Зобов`язати розпорядника майна надати суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, до 01.03.2024.

Строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна встановити до 01.03.2024.

Попереднє засідання суду призначити на 05.03.2024 о 10-30.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул.Гетьманська, 4. Номер телефону гарячої лінії суду: (061) 764-89-30.

Копії даної ухвали надіслати: кредитору, боржнику, розпоряднику майна, ГУ ДПС у Запорізькій області, ГУ ДПС у м. Києві, ГТУЮ у Запорізькій області, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Орджонікідзевському районному суду міста Запоріжжя.

Згідно з ч.12 ст.39 Кодексу України з процедур банкрутства ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня складення повного тексту ухвали за правилами, визначеними ст. ст. 254-259 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу складено та підписано-29.01.24.

Суддя О.О. Юлдашев

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116602460
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —908/16/24

Постанова від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні