Ухвала
від 29.01.2024 по справі 910/19777/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

29.01.2024Справа № 910/19777/23За позовом Акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д)

До 1) Товариства з обмеженою відповідальністю «Карлайн Пром» (04128, м. Київ, вул. Академіка Туполєва, буд. 19)

2) ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

про стягнення 64 806, 54 грн

Суддя Бондаренко-Легких Г. П.

Без виклику представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Комерційний банк «Приватбанк» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Карлайн Пром» та ОСОБА_1 про солідарне стягнення з відповідачів заборгованості за кредитним договором №б/н від 16.06.2021, а також згідно договору поруки №POR1623854052132 від 16.06.2021 у розмірі 64 806, 54 грн, з яких 50 806, 98 грн заборгованості за кредитом та 13 999, 56 грн заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, нарахованої згідно пунктів 3.2.8.3.2. та 3.2.8.9. Умов.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

(1) Згідно пункту 2 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Проте, позивач зазначив іншу адресу місця проживання відповідача-2, аніж ту, за якою відповідач-2 зареєстрований у встановленому законом порядку та щодо якої міститься відмітка у паспорті відповідача-2 та що підтверджується витягом з Демографічного реєстру, сформованим судом.

(2) Згідно пункту 5 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Позивач стверджує, що у нього виникло право на дострокове повернення кредиту та вимагати нарахованих відсотків по кредиту у вигляді щомісячної комісії, внаслідок порушенням відповідачем-1 Графіку погашення кредиту. Проте, згідно підпункту а) підпункту 3.2.8.6.2. Умов та правил надання послуг «КУБ», у разі порушення клієнтом зобов`язань, Банк, на свій розсуд, має право вимагати від клієнта дострокового повернення кредиту, сплати процентів за користування, виконання інших зобов`язань за кредитом у повному обсязі шляхом надіслання повідомлення. Проте, Банк не зазначає чи було надіслано відповідачу-1 відповідне повідомлення в порядку підпункту а) підпункту 3.2.8.6.2. Умов та правил надання послуг «КУБ».

(3) Згідно з пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Натомість, до позову не долучено доказів надіслання позову з додатками відповідачу-1, у передбаченому ГПК України порядку, а саме: в письмовому вигляді засобами поштового зв`язку (опис вкладення, поштова накладна та квитанція відділення поштового зв`язку) або через ЕС (якщо у відповідного учасника справи наявний ЕК - квитанція про надсилання).

Крім того, з наданих суду документів, вбачається, що позовна заява була направлена не на зареєстровану адресу проживання відповідача-2, а на іншу адресу.

З наведених підстав позовна заява підлягає залишенню її без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

На підставі викладеного та керуючись ст. 162, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» без руху.

2. Встановити позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви п`ять днів з дня вручення цієї ухвали.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

(1) подання до суду письмової заяви із зазначенням зареєстрованого місця проживання відповідача-2;

(2) подання до суду письмової заяви із викладом обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги (обґрунтувати обставини, щодо виконання банком підпункту а) підпункту 3.2.8.6.2. Умов та правил надання послуг «КУБ»);

(3) подання до суду письмової заяви із долученням документів, які підтверджують надіслання відповідачам на відповідні зареєстровані адреси місцезнаходження та місця проживання позову з додатками у порядку визначеному ГПК України;

4. Попередити позивача, що відповідно до частини 4 статті 174 ГПК України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

5. Ухвала набирає законної сили в день підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.П. Бондаренко - Легких

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116603108
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування забезпечення виконання зобов’язання

Судовий реєстр по справі —910/19777/23

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні