Ухвала
від 29.01.2024 по справі 916/294/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

"29" січня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/294/24Господарський суд Одеської області у складі судді Смелянець Г.Є.

розглянувши заяву Акціонерного товариства «Херсонгаз» (73036, м. Херсон, вул. Поповича, 3, код ЄДРПОУ 03355353) про видачу судового наказу за вх.№309/24 від 25.01.2024

до боржника РЕГІОНАЛЬНОГО СЕРВІСНОГО ЦЕНТРУ ГСЦ МВС В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ФІЛІЯ ГСЦ МВС) (73034, Херсонська область, місто Херсон, вулиця Вишнева, будинок 22 ЄДРПОУ 43611912)

про видачу судового наказу за вимогою про стягнення 26226,37 грн.

В С Т А Н О В И В:

Акціонерне товариство «Херсонгаз» звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з РЕГІОНАЛЬНОГО СЕРВІСНОГО ЦЕНТРУ ГСЦ МВС В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ФІЛІЯ ГСЦ МВС) заборгованості за договором розподілу природного газу в сумі 20441,48 грн, три відсотки річних в сумі 1238,32 грн. та інфляційні нарахування 4546,57 грн., а також витрати по сплаті судового збору в сумі 242,24 грн.

Порядок та форма звернення до суду з заявою про видачу судового наказу до господарського суду визначені Господарським процесуальним кодексом України, зокрема, розділом II «Наказне провадження».

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 147 ГПК України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги. Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці.

Згідно з п. 16 ч. 1 ст. 20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи за заявами про видачу судового наказу, якщо заявником та боржником є юридична особа або фізична особа - підприємець.

З поданої до суду заяви про видачу судового наказу вбачається, що боржником є - РЕГІОНАЛЬНИЙ СЕРВІСНИЙ ЦЕНТР ГСЦ МВС В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ФІЛІЯ ГСЦ МВС).

У силу приписів ст. 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до чинного законодавства, зокрема ЦК та ГК України, юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

Статтею 64 ГК України визначено, що функції, права та обов`язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Частинами 1, 3 ст. 95 ЦК України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Тобто філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Утім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу. Необхідно також враховувати, що саме лише зазначення в установчих документах чи положенні про наявність у відокремленого підрозділу права представляти юридичну особу в суді (господарському суді) не свідчить про надання такому підрозділові відповідних повноважень та визначення їх кола.

Отже, у даних правовідносинах за правилами, встановленими процесуальним законодавством, в якості боржника може виступати юридична особа, або юридична особа в особі її філії (якщо філія наділена відповідними повноваженнями і про це є належні докази).

Відповідно до ч. 4 ст. 89 ЦК України до єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за ідентифікаційним кодом 43611912 (який зазначено у заяві про видачу судового наказу), стягувачам зазначено код особи, яка не є юридичною особою.

За кодом 43611912 зареєстровано РЕГІОНАЛЬНИЙ СЕРВІСНИЙ ЦЕНТР ГСЦ МВС В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ФІЛІЯ ГСЦ МВС) (73034, Херсонська область, місто Херсон, вулиця Вишнева, будинок 22).

Юридичною особою, до якої належить вказаний відокремлений підрозділ, є ГОЛОВНИЙ СЕРВІСНИЙ ЦЕНТР МВС (код ЄДРПОУ 40109173).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 154 ГПК України, суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п`яти днів з дня її надходження. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника. За результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 152 ГПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо наявні обставини, зазначені у частині першій статті 175 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Отже, виходячи з того, що Акціонерне товариство «Херсонгаз» звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою про видачу судового наказу про стягнення заборгованості до боржника, який не є юридичною особою, заява Акціонерного товариства «Херсонгаз» про видачу судового наказу про стягнення заборгованості не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

За приписами ч. 2 ст. 152 ГПК України, про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу.

З огляду на вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про відмову Акціонерному товариству «Херсонгаз» у видачі судового наказу за заявою за вх.№309/24 від 25.01.2024 у справі №916/294/24.

Керуючись ст.ст. 147, 148, 152-154, п.1 ч.1 ст.175, ст.ст.234, 235 ГПК України, господарський суд

У Х В А Л И В:

1.Відмовити Акціонерному товариству «Херсонгаз» у видачі судового наказу за вимогою про стягнення з боржника РЕГІОНАЛЬНОГО СЕРВІСНОГО ЦЕНТРУ ГСЦ МВС В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ФІЛІЯ ГСЦ МВС) заборгованості у сумі 26226,37 грн. за вх.№309/24 від 25.01.2024 у справі №916/294/24.

Ухвала набирає чинності в порядку встановленому ст.235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня складання повної ухвали.

Ухвалу складено 29.01.2024р.

Суддя Г.Є. Смелянець

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116604218
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/294/24

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні