Ухвала
від 29.01.2024 по справі 921/37/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

29 січня 2024 року м. ТернопільСправа № 921/37/24 Господарський суд Тернопільської області

Суддя Хома С.О.

розглянувши: матеріали позовної заяви № без номера, документ сформований в системі «Електронний суд» 23.01.2024 (вх.№48 від 24.01.2024)

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Транс-Імперія", (45601,Волинська область, Луцький район, село Липини, вул.Рівненська, буд 139, ідентифікаційний код 32872217)

до відповідача: Приватного підприємства «Кременецький земельно-архітектурний проект», 47003, Тернопільська обл., м. Кременець, вул. Шумська, буд.39, ідентифікаційний код 35132499;

про: стягнення 61 692, 24 грн. - вартість перевезення, 28 007, 00 грн. - інфляційних втрат та 6321, 00 грн. - 3 % річних та 3028,00 грн. судового збору

ВСТАНОВИВ.

24.01.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "Транс-Імперія" звернулось до суду з позовною заявою № без номера, документ сформований в системі «Електронний суд» 23.01.2024 (вх.№48 від 24.01.2024) про стягнення з Приватного підприємства «Кременецький земельно-архітектурний проект» заборгованості:

- вартість перевезення 61 692, 24 грн;

- інфляційних втрат - 28 007, 00 грн;

- 3% річних - 6321,00 грн.

Також позивач просить стягнути з відповідача 3028,00 грн. судового збору.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку про необхідність залишити її без руху з огляду на таке.

Згідно з п. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити:

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

3)зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4)зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

10)підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивачем не зазначено відомостей щодо наявності або відсутності електронного кабінету у відповідача.

Відповідно до ст.163 Господарського процесуального кодексу України, ціна позову визначається: 1) у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку; 2) у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; 3) у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Відповідно до ст.123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Так, у вступній частині позовної заяви Товариством з обмеженою відповідальністю «Транс-Імперія» зазначено ціну позову у сумі 99048, 24 грн., проте згідно прохальної частини позивач просить суд стягнути з відповідача 61 692, 24 грн. вартість перевезення, 28 007, 00 грн. інфляційних втрат та 6321, 00 грн. - 3 % річних що загалом становить 96 020, 24 грн.

Суд звертає увагу позивача, що судовий збір у сумі 3 028, 00 грн. відноситься до судових витрат та не може бути включений до ціни позову, оскільки не є позовною вимогою, а тому зазначення ціни позову з урахуваннями судового збору є неправильним.

Також, позивачем додано не всі докази на підтвердження вказаних у позовній заяві обставин, а саме відсутній договір № 23.07.20-Л від 23.07.2020 року, на який позивач посилається у позовній заяві.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, передбачено, що розрахунковим документом, який підтверджує факт надання послуг поштового зв`язку є документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Відповідно до п .п. 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Таким чином, належними доказами відправлення відповідачу копії позовної заяви та усіх доданих до неї документів є опис вкладення в поштовий конверт, засвідчений календарним штемпелем відділу поштового зв`язку або квитанція про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету користувача ЄСІТС.

Проте, позивачем не надано суду доказів направлення копії позовної заяви та доданих документів на адресу відповідача - Приватного підприємства «Кременецький земельно-архітектурний проект».

Також, Товариству з обмеженою відповідальністю «Транс-Імперія» необхідно надати суду детальний обґрунтований розрахунок заявлених до стягнення суми 3 % річних та інфляційних втрат із зазначенням дати виникнення прострочення та періоду нарахування, виклавши його наступним чином: Дата (число, місяць, рік), коли повинна здійснюватися оплата; сума, яка підлягає сплаті та на яку здійснено нарахування 3 % річних та інфляційних втрат; період нарахування («з» - «по»); Інфляційні втрати за час прострочення виконання грошового зобов`язання з зазначенням суми всього та 3% річних від простроченої суми з зазначенням суми всього.

Згідно з ч.1 та ч.2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до вказаних норм Господарського процесуального кодексу України позовну заяву слід залишити без руху, встановивши позивачеві спосіб і строк для усунення недоліків.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (ч.ч.3,4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України).

Керуючись ст.ст. 162-164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву № без номера, документ сформований в системі «Електронний суд» 23.01.2024 (вх.№48 від 24.01.2024) Товариства з обмеженою відповідальністю "Транс-Імперія"- залишити без руху.

2.Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху на усунення недоліків шляхом надання суду:

-відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у відповідача;

-визначитися з ціною позову з урахуванням вказівок суду, викладених у даній ухвалі, шляхом подання письмових пояснень або виправленої позовної заяви.

-докази на підтвердження вказаних у позовній заяві обставин, а саме договір № 23.07.20-Л від 23.07.2020 року, на який позивач посилається у позовній заяві);

-докази надіслання копії позовної заяви з додатками на адресу відповідача рекомендованим листом з описом вкладення (фіскальний чек, тощо) або надати квитанцію про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету користувача ЄСІТС;

-детальний обґрунтований розрахунок заявлених до стягнення суми 3 % річних та інфляційних втрат із зазначенням дати виникнення прострочення та періоду нарахування, виклавши його наступним чином: Дата (число, місяць, рік), коли повинна здійснюватися оплата; сума, яка підлягає сплаті та на яку здійснено нарахування 3% річних та інфляційних втрат; період нарахування («з» - «по»); Інфляційні втрати за час прострочення виконання грошового зобов`язання з зазначенням суми всього та 3% річних від простроченої суми з зазначенням суми всього.

3.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

4.Копію ухвали надіслати:

-позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю "Транс Імперія" (в Електронний кабінет підсистеми ЄСІТС «Електронний Суд»).

Ухвалу підписано: 29 січня 2024 року.

Суддя С.О. Хома

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116605295
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 61 692, 24 грн. - вартість перевезення, 28 007, 00 грн. - інфляційних втрат та 6321, 00 грн. - 3 % річних та 3028,00 грн. судового збору

Судовий реєстр по справі —921/37/24

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні