Вирок
від 29.01.2024 по справі 752/22761/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/22761/23

Провадження по справі № 1-кп/752/1246/24

В И Р О К

іменем України

"29" січня 2024 р. Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості у кримінальному провадженні № 12023000000001896 від 13.10.2023, матеріали якого виділені з кримінального провадження №12021000000001357 від 02.11.2021, стосовно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, що має вищу освіту, у розлучені, на утриманні якого перебувають дві неповнолітні дитини, тимчасово непрацевлаштованого, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України,

за участю сторін та учасників кримінального провадження:

прокурорів - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

захисника - ОСОБА_6 ,

представників потерпілих - ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

встановив:

31 жовтня 2023 з Офісу Генерального прокурора надійшов обвинувальний акт, затверджений 31.10.2023, з угодою про визнання винуватості, укладеної 13.10.2013 між прокурором ОСОБА_5 і підозрюваним ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12023000000001896 від 13.10.2023, матеріали якого виділені з кримінального провадження №12021000000001357 від 02.11.2021.

Під час судового розгляду, 27.12.2023 угода була уточнена та подана до суду в новій редакції з огляду на те, що ОСОБА_3 інкримінується як участь у злочинній організації, так і вчинення злочинів у складі злочинної організації, тому імена осіб, які за версією обвинувачення створили злочинну організацію, були її членами, залучили інших осіб, зокрема і ОСОБА_3 до вчинення злочинів у складі злочинної організації, були знеособлені, деперсоніфіковані. Відповідні відомості про таких особі, були зазначені прокурором у додатку до уточненої угоди.

Так згідно уточненої угоди про визнання винуватості від 27.12.2023, ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України, а саме в:

- участі у злочинній організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 255 КК України;

- протиправному заволодінні майном підприємств, організацій, у тому числі частками їх засновників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємств, організацій, що заподіяло велику шкоду, вчиненому у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України.

- підробленні офіційного документа, вчиненого за попередньою змовою групою осіб у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України.

Обставини, за яких ОСОБА_3 вчинено кримінальні правопорушення зазначені в угоди наступним чином:

«Кооперативи як добровільні об`єднання громадян з метою спільного вирішення ними економічних, соціально-побутових та інших питань можуть створюватися у різних галузях (виробничі, споживчі, житлові тощо). Діяльність різних видів кооперативів регулюється законом. Господарська діяльність кооперативів повинна здійснюватися відповідно до вимог цього Кодексу, інших законодавчих актів (стаття 94 Господарського кодексу України).

Зазначені норми кореспондуються із нормами статей 83, 85, 86 Цивільного кодексу України, згідно з положеннями яких юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом. Товариством є організація, створена шляхом об`єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створено однією особою, якщо інше не встановлено законом. Непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Непідприємницькі товариства (кооперативи, крім виробничих, об`єднання громадян тощо) та установи можуть поряд зі своєю основною діяльністю здійснювати підприємницьку діяльність, якщо інше не встановлено законом і якщо ця діяльність відповідає меті, для якої вони були створені, та сприяє її досягненню.

Особливості створення кооперативів та ведення господарської діяльності обслуговуючими кооперативами визначається Законом України "Про кооперацію" від 10.07.2003р. № 1087-IV (з наступними змінами та доповненнями, далі - Закон України "Про кооперацію").

За змістом положень статей 2,6,9 Закону «Про кооперацію» кооператив є юридичною особою, державна реєстрація якого проводиться в порядку, передбаченому законом; обслуговуючий кооператив - кооператив, який утворюється шляхом об`єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу. Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо.

Згідно з частиною 5 статті вказаного Закону виробничі кооперативи провадять господарську діяльність з метою одержання прибутку. Інші кооперативи надають послуги своїм членам, не маючи на меті одержання прибутку.

Таким чином, обслуговуючий кооператив незалежно від напряму його діяльності є господарською організацією - юридичною особою, яка здійснює некомерційну господарську діяльність з моменту державної реєстрації на підставі закону та свого статуту.

Згідно з положеннями статті Закону України "Про кооперацію" основними правами члена кооперативу є, зокрема, участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління; користування послугами кооперативу; право вносити пропозиції щодо поліпшення роботи кооперативу, усунення недоліків у роботі його органів управління та посадових осіб; право звертатися до органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, посадових осіб кооперативу із запитами, пов`язаними з членством у кооперативі, діяльністю кооперативу та його посадових осіб, одержувати письмові відповіді на свої запити.

За змістом наведених норм корпоративні права характеризуються тим, що особа, яка є учасником (засновником, акціонером, членом) юридичної особи має право на участь в управлінні господарською організацією та інші правомочності передбачені законом і статутними документами. Відповідно, члени обслуговуючого кооперативу незалежно від напряму його діяльності є носіями корпоративних прав, а відносини між його членами та кооперативом, які пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, є корпоративними.

Рішення загальних зборів учасників (акціонерів, членів) та інших органів юридичної особи є актами ненормативного характеру (індивідуальними актами), тобто офіційними письмовими документами, що породжують певні правові наслідки, які спрямовані на регулювання господарських відносин і мають обов`язковий характер для суб`єктів цих відносин.

Відповідно до статті 15 вказаного Закону, чергові загальні збори членів кооперативу скликаються правлінням або головою кооперативу у разі потреби, але не рідше одного разу на рік. Про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення. Позачергові загальні збори членів кооперативу скликаються на вимогу: не менше третини його членів; спостережної ради; ревізійної комісії (ревізора); органу управління кооперативного об`єднання, членом якого він є. У разі коли з організаційних причин (через територіальне розміщення чи значну чисельність членів кооперативу) проведення загальних зборів членів кооперативу неможливе, статутом кооперативу може бути передбачено скликання зборів уповноважених кооперативу. Кількість членів кооперативу, які мають право делегувати уповноважених, та порядок делегування уповноважених для участі у зборах уповноважених визначаються статутом кооперативу. Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі.

В силу положень статті 8 Закону України "Про кооперацію" основним правовим документом, що регулює діяльність кооперативу, є статут. У ньому визначаються порядок вступу до кооперативу і виходу з нього, права і обов`язки його членів та асоційованих членів, порядок встановлення розмірів і сплати внесків та паїв членами кооперативу та відповідальність за порушення зобов`язань щодо їх сплати, порядок скликання загальних зборів, його органи управління, контролю та їх компетенція, порядок утворення майна кооперативу і розподілу прибутку, умови реорганізації і ліквідації кооперативу та інші положення, що не суперечать законодавчим актам України.

Відповідно до ст. 68 Конституції кожен зобов`язаний неухильно дотримуватись Конституції та законів України, не посягати на права і свободи інших людей.

В порушення цього, Особа - 1, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 1) володіючи знанням у сфері діяльності гаражних кооперативів у м. Києві, а також законодавством, що регулює питання діяльності кооперацій в Україні, маючи доступ до інформації, що стосується діяльності громадської організації «Київська міська спілка автомобілістів» (далі - ГО «КМСА»), підтримуючи тісні взаємовідносини з головою ГО «КМСА» Особа - 11, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 11); володіючи якостями лідера та організаторськими здібностями, керуючись корисливим мотивом і прагненням до наживи, у 2021 році діючи умисно, з корисливих мотивів, бажаючи мати стабільне джерело доходів від протиправної діяльності, вирішив використати вказані обставини для систематичного вчинення злочинів, а саме протиправного заволодіння гаражними кооперативами, розташованими на території міста Києва та їх майном, шляхом вчинення корисливих злочинів, підроблення документів, печаток, використання підроблених документів, печаток, внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, заволодіння майном підприємства, у тому числі частками їх засновників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємства, що заподіяли велику шкоду.

Проаналізувавши діяльність гаражних кооперативів міста Києва та ГО «КМСА» Особа - 1 встановив, що найкращим способом заволодіння гаражним кооперативом «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630 (Далі - ГАК «СОКІЛ-2»), споживчим товариством «АВТОМОБІЛІСТ» код ЄДРПОУ 22958399 (Далі - СТ «АВТОМОБІЛІСТ»), гаражно-будівельним кооперативом «БАТИЄВСЬКИЙ» код ЄДРПОУ 22871110 (Далі - ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»), об`єднанням кооперативних автостоянок «ДУБЛЕР» код ЄДРПОУ 22933554 (Далі - ОКА «ДУБЛЕР»), автогаражним кооперативом по будівництву та експлуатації гаражів (автостоянок) для зберігання транспортних засобів, що знаходяться в особистій власності громадян Ватутінського району міста Києва «ВИГУРІВЩИНА-2» код ЄДРПОУ 21581811 (Далі - АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»), гаражно-будівельним кооперативом «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» код ЄДРПОУ 22921858 (Далі - ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ») та їх майном, є незаконне підроблення правовстановлюючих документів та здійснення на їх підставі реєстраційних дій.

При цьому, Особа - 1 усвідомлюючи, що самостійно реалізувати злочинний умисел, спрямований на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном він не в змозі та вчинення запланованих злочинів можливе лише при об`єднанні групи осіб, детальному плануванні їх дій, розподілі обов`язків, забезпеченні взаємозв`язку та координації поведінки, розуміючи, що вказана діяльність є протиправною та маючи намір здійснювати такі діяння протягом тривалого часу, спланував досягнути поставленої мети шляхом створення і керування стійким ієрархічним об`єднанням - злочинною організацією.

Метою створення злочинної організації стало вчинення тяжких злочинів - протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном, що потребує ретельної довготривалої підготовки за участі інших осіб із розподілом ролей кожного учасника, спрямованих на досягнення плану злочинних дій, відомого членам злочинної організації, з подальшим чітким його виконанням, при суворому підпорядкуванні керівникам як лідерам злочинної організації і дотриманні встановленої ними дисципліни.

При цьому Особа - 1, здійснюючи керівництво створеною ним злочинною організацією, розробив загальний план злочинної діяльності.

Розроблений Особа - 1 загальний план злочинної діяльності спрямований на заволодіння гаражними кооперативами та їх майном шляхом підроблення правовстановлюючих документів, передбачав наступне:

- збір інформації про діяльність кооперативів та їх службових осіб;

- фінансування злочинної діяльності шляхом оплати послуг нотаріусів, здійснення виплат винагороди особам, залученим до вчинення злочинів, та особам, які не будучи обізнаними про справжні наміри учасників злочинної організації, сприяли вчиненню злочинів, придбання та оплати засобів зв`язку, оплати послуг особам, які систематично здійснювали пошук фізичних осіб (фунтів) які обирались до органів управління кооперативів, на яких здійснювалась реєстрація права власності на майно кооперативів, а також осіб які здійснювали фізичне захоплення гаражних кооперативів;

- підроблення протоколів загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативів та додатків до них, протоколів засідань правління, статутів, наказів та інших документів, які давали підстави для проведення державної реєстрації та зміни органів правління гаражних кооперативів;

- підроблення печаток юридичних осіб;

- нотаріальне посвідчення підроблених протоколів загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статутів, наказів та інших документів, та подальше проведення державної реєстрації та зміни органів правління гаражних кооперативів.

- подача документів для внесення змін до відомостей про юридичні особи (гаражні кооперативи) щодо органів управління до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань;

- підроблення довідок та технічної документації на підставі яких здійснювалась реєстрація права власності на об`єкти нерухомості гаражних кооперативів на підставних осіб.

- подача до державних реєстраторів пакету підроблених документів для державної реєстрації об`єктів нерухомості гаражних кооперативів на підставних осіб;

- фізичне захоплення територій гаражних кооперативів із залученням осіб (силового блоку) із спеціальними засобами для примусового відкриття дверей та замків;

- розподіл об`єктів нерухомого майна, отриманих внаслідок учинення злочинів між учасниками злочинної організації;

- отримання доступу до банківських рахунків гаражних кооперативів та виведення коштів на рахунки підконтрольних юридичних та фізичних осіб;

- отримання доступу до фінансово-господарської діяльності гаражних кооперативів з метою отримання систематичного прибутку за рахунок внесків учасників кооперативів.

Діючи умисно, з корисливих мотивів, відповідно до поставленої мети Особа - 1 у 2021 році, точну дату в ході досудового розслідування не встановлено, з метою вчинення злочинів, спрямованих на заволодіння гаражними кооперативами та їх майном, створив злочинну організацію, контингент якої складався із постійних учасників (своєрідне ядро угруповання) і непостійних учасників, які брали участь у вчиненні злочинів епізодично або одноразово.

До складу створеної Особа - 1, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 1), злочинної організації у різний період часу увійшли встановлені та невстановлені досудовим розслідуванням особи, серед яких:

1. Особа - 2, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 2);

2. Особа - 3, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000002054 (далі - Особа - 3);;

3. Особа - 4, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 4);

4. Особа - 5, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000001897 (далі - Особа - 5);

5. Особа - 6, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 6);

6. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

7. Особа - 8, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 8);

8. Особа - 9, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 9);

9. Особа - 10, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000002116 (далі - Особа - 10);

10. Особа - 11, особа матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження провадженні № 12021000000001357, яка засуджена вирком Голосіївського районного суду м. Києва від 12.01.2024, який не набрав законної сили (далі - Особа - 11);

11. Особа - 12, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000002055 (далі - Особа - 12);

12. Особа - 13, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000001894 (далі - Особа - 13);

13. Особа - 14, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 14);

14. Особа - 15, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 15);

15. Особа - 16, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000001895 (далі - Особа - 16);

16. Особа - 17, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 17);

17. Особа - 18, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 18);

18. Особа - 19, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 19);

19. Особа - 20, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 20);

Узявши на себе функції загального керівництва створеною ним злочинною організацією, Особа - 1 визначив її склад, структуру, порядок підпорядкування в ній (ієрархію), загальні правила поведінки її учасників, розподіл між ними функцій (злочинних ролей) як під час вчинення окремих злочинів, так і функціонування цієї організації в цілому, заходи, спрямовані на прикриття та конспірацію її діяльності, забезпечення фінансування злочинної діяльності та порядок розподілу коштів та об`єктів нерухомого майна, отриманих унаслідок вчинення злочинів.

У свою чергу ОСОБА_3 , Особа - 2, Особа - 3, Особа - 4, Особа - 5, Особа - 6, Особа - 8, Особа - 9, Особа - 10, Особа - 11, Особа - 12, Особа - 13, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 16, Особа - 17, Особа - 18, Особа - 19, Особа - 20 та інші невстановлені особи, діючи умисно, з корисливих мотивів, розуміючи протиправність, суспільну небезпечність, карність свого діяння, надали добровільну згоду та приєдналися до участі у злочинній організації під керівництвом Особа - 1, усвідомлюючи факт існування такої організації, з метою подальшого вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів проти власності у складі цієї злочинної організації, згідно з раніше розробленим її керівником планом.

Таким чином, ОСОБА_3 , Особа - 2, Особа -3, Особа - 4, Особа - 5, Особа - 6, Особа - 8, Особа - 9, Особа - 10, Особа - 11, Особа - 12, Особа - 13, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 16, Особа - 17, Особа - 18, Особа - 19, Особа - 20 та інші невстановлені особи дійшли попередньої згоди та домовилися про скоєння злочинів у складі злочинної організації до початку їх вчинення.

Довівши до учасників злочинної організації загальний план злочинної діяльності, Особа - 1 визначив її загальну структуру, а також порядок підпорядкування в ній (ієрархію).

Найвищу (першу) ланку у злочинній організації Особа - 1 відвів собі, згідно чого йому, як організатору злочинної організації та її керівнику, мали підпорядковуватися всі інші учасники злочинної організації, які повинні були безумовно, чітко і своєчасно виконувати всі його вказівки, настанови та вимоги. При цьому саме Особа - 1 мав визначати напрями злочинної діяльності, розробляти проекти планів учинення окремих кримінальних правопорушень і доводити їх до виконавців, координувати їх злочинну діяльність згідно з ієрархічною побудовою організації, приймати рішення про включення до складу злочинної організації нових членів, здійснювати контроль за їх діяльністю через підпорядкованих безпосередньо йому довірених (наближених) осіб, отримувати основний дохід (вигоду) від вчинення злочинної діяльності.

Другу ланку в злочинній організації Особа - 1 відвів своїм найбільш довіреним особам, які безпосередньо підпорядковувалися тільки йому, підшуковували і залучали до злочинної діяльності нових осіб, доводили до відома інших учасників злочинної організації плани вчинення кримінальних правопорушень, контролювали їх виконання, здійснювали керівництво співучасниками злочину та особами, яких використовували для вчинення кримінальних правопорушень і які не були учасниками злочинної організації, здійснювали координацію та контроль вчинення кримінальних правопорушень злочинної організації, забезпечували зовнішню безпеку існування та діяльності злочинної організації шляхом недопущення викриття діяльності злочинної організації, поширення будь-якої інформації про діяльність злочинної організації, виготовлення підроблених документів, тощо. Так, до другої ланки злочинної організації увійшли Особа - 2, Особа - 4, Особа - 5.

Третьою ланкою в ієрархії злочинної організації Особа - 1 визначив осіб, які б поділяли їх погляди щодо можливості вчинення кримінальних правопорушень з метою протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» та які, будучи членами злочинної організації, мали підпорядковуватися Особа - 1 та довіреним йому особам, безпосередньо вчиняти кримінальні правопорушення відповідно до відведеної їм ролі та розробленого плану злочинних дій, зокрема: підставні особи (так звані фунти), на яких буде здійснюватися оформлення юридичних осіб ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ», особи, які будуть виготовляти завідомо підроблені документи, підроблені печатки юридичних осіб; особи, які будуть здійснювати юридичну консультацію учасників злочинної організації під час готування та вчинення кримінальних правопорушень, особи, які будуть здійснювати рейдерське захоплення юридичних осіб, а також особи, які будуть ввести господарську діяльність захопленими юридичними особами та інші. Зокрема, до третьої ланки увійшли ОСОБА_3 , Особа - 3, Особа - 6, Особа - 11, Особа - 8, Особа - 10, Особа - 12, Особа - 13, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 16, Особа - 17, Особа - 18 та інші невстановлені особи.

Четвертою ланкою в ієрархії злочинної організації Особа - 1 визначив осіб, які б поділяли погляди злочинної організації щодо можливості вчинення кримінальних правопорушень з метою протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» та які, будучи членами злочинної організації, мали підпорядковуватися Особа - 1 та довіреним йому особам, безпосередньо вчиняти кримінальні правопорушення відповідно до відведеної їм ролі та розробленого плану злочинних дій, та які мали виконувати роль "силового блоку". Зокрема, до четвертої ланки увійшов Особа - 9, який виконував роль куратора так званого "силового блоку" та за вказівкою керівника злочинної організації залучав для силового захоплення території та майна кооперативів інших невстановлених осіб.

Розробивши загальний план злочинної діяльності та визначивши структуру злочинної організації, Особа - 1, здійснюючи керівництво створеною ним злочинною організацією, розподілив функції (злочинні ролі) між її учасниками як під час учинення окремих злочинів, так і під час функціонування цієї організації в цілому.

Зокрема, Особа - 1 як керівник злочинної організації, повинен був виконувати наступні функції:

- здійснювати загальне керівництво та координацію діями всіх учасників злочинної організації, в тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб;

- розробляти плани вчинення кримінальних правопорушень, координувати дії учасників злочинної організації під час готування та вчинення кримінальних правопорушень, в тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб;

- встановлювати загальновизнані правила поведінки та конспірації в організації та забезпечувати дотримання їх учасниками;

- ініціювати вчинення конкретних злочинів, визначати учасників злочинної організації чи інших осіб, які повинні брати участь у їх учиненні, а також розподіляти між ними злочинні ролі;

- особисто брати участь у вчиненні злочинів;

- забезпечувати взаємозв`язок між учасниками злочинної організації та схиленими до вчинення злочинів іншими особами;

- особисто підшукувати осіб, які погодяться увійти до складу злочинної організації та вчиняти злочини у її складі;

- особисто підшукувати та схиляти до вчинення злочинів інших осіб, які погодяться сприяти вчиненню злочинів учасникам злочинної організації, не входячи до її складу;

- визначати, реквізити якої саме юридичної особи необхідно використовувати для вчинення злочинів у певний проміжок часу;

- забезпечувати фінансування злочинної діяльності, а також розподіляти об`єкти нерухомого майна та кошти, отримані внаслідок учинення злочинів, між учасниками злочинної діяльності та іншими особами;

- організовувати приховування злочинної діяльності шляхом використання документів з реквізитами підконтрольних юридичних осіб, їх печаток, а також об`єктів нерухомого майна та коштів, отриманих унаслідок злочинної діяльності;

- слідкувати за дотриманням загальних правил поведінки, дисципліни та конспірації учасниками злочинної організації;

- встановлювати контроль над юридичними особами (кооперативами), в отриманні права розпорядження майном, у тому числі грошовими коштами, які надходять на їх банківські рахунки;

- уживати інших заходів, спрямованих на забезпечення функціонування злочинної організації в цілому.

Залежно від особистих якостей учасників злочинної організації, сфери їх діяльності між ними були розподілені функції, відповідно до яких:

Особа - 2 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував наступні функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-діючи як довірена (так звана «наближена») особа керівника злочинної організації Особа - 1, безпосередньо залучив до складу злочинної організації свого знайомого ОСОБА_3 ;

-за вказівками керівника злочинної організації Особа - 1 здійснював залучення силової підтримки (осіб, які представилися охоронцями під час здійснення рейдерського захоплення кооперативу ОКА «ДУБЛЕР»);

-за вказівками керівника злочинної організації Особа - 1 забезпечував знаряддя для фізичного захоплення кооперативів;

-діючи як довірена (так звана «наближена») особа керівника злочинної організації Особа - 1, з відома та за вказівкою останнього безпосередньо керував діями інших учасників злочинної організації під час готування та вчинення злочинів.

ОСОБА_3 , як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував наступні функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 та учасника злочинної організації Особа - 2 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав особисту участь у виготовленні підроблених документів, які стали підставою для захоплення майна СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-після фактичного захоплення майна СТ «АВТОМОБІЛІСТ» здійснював функції адміністратора, щодо розпорядження майном юридичної особи;

-за вказівками учасника злочинної організації Особа - 2 забезпечував знаряддя для фізичного захоплення ОКА «ДУБЛЕР».

Особа - 5 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконувала такі функції:

-добровільно вступила до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-виконувала вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймала участь у виготовленні підроблених документів, які стали підставою для заволодіння майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-приймала участь у заволодінні грошовими коштами із рахунків ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-надала учасникам злочинної організації документи, видані на її ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення її фіктивним членом ревізійної комісії ОКА «ДУБЛЕР» та ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

Особа - 4 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконувала такі функції:

-добровільно вступила до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-виконувала вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-будучи учасником злочинної організації здійснила виготовлення підроблених документів, на підставі яких здійснювалося заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-приймала участь у виготовленні підроблених документів, які стали підставою для заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-приймала участь у заволодінні грошовими коштами із рахунків ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-спільно з організатором Особа - 1 встановлювала загальновизнані правила поведінки та конспірації в організації та забезпечувала дотримання їх учасниками;

-керувала діями інших учасників злочинної організації, що відповідали за ведення господарської діяльності на захоплених юридичних особах ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ».

Особа - 11 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконувала такі функції:

-добровільно вступила до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та їх майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконувала вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-будучи учасником злочинної організації здійснила виготовлення підроблених документів, на підставі яких здійснювалося заволодіння майном ОКА «ДУБЛЕР»;

Особа - 9 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у силовому захопленні території ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР» та керував діями інших учасників злочинної організації;

-залучив до вчинення кримінальних правопорушень осіб, які приймали участь у силовому захопленні території ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР»;

-отримував від Особа - 1 грошові кошти та розподіляв їх між особами, які були ним залучені до фізичного захоплення території ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР»;

Особа - 8 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у силовому захопленні території ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-здійснював реєстрацію права власності майна ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ» за собою та на підконтрольні останньому підприємства;

Особа - 19 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та її майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 та куратора силового блоку під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у силовому захопленні території ОКА «ДУБЛЕР»;

Особа - 20 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та її майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 та куратора силового блоку під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у силовому захопленні території ОКА «ДУБЛЕР»;

Особа - 10 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у рейдерському захопленні території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-здійснював реєстрацію права власності майна АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ» за собою та на підконтрольні останньому підприємства;

Особа - 6 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав особисту участь під час фізичних захоплень ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР»;

-особисто підібрав та залучив підставних осіб, які мали бути призначенні на фіктивні посади до правління та на посаду фіктивного голови правління ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-приймав особисту участь у виготовленні підроблених документів, які стали підставою для захоплення майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ».

Особа - 3, як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-спільно з організатором Особа - 1 встановлював загальновизнані правила поведінки та конспірації в організації та забезпечував дотримання їх учасниками;

-будучи адвокатом та маючи юридичний досвід, надавав юридичну допомогу іншим учасникам злочинної організації під час вчинення кримінальних правопорушень направлених на протиправне заволодіння майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-приймав участь у фізичному захопленні території ОКА «ДУБЛЕР»;

Особа - 12 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконувала такі функції:

- добровільно вступила до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном ГАК «СОКІЛ-2»;

-за вказівкою Особа - 1 стала фіктивним головою правління ГАК «СОКІЛ-2»;

-надала учасникам злочинної організації документи, видані на її ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення її фіктивним головою правління ГАК «СОКІЛ-2», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-надала учасникам злочинної організації підроблені документи, які стали підставою для реєстрації об`єктів нерухомості на учасників злочинної організації та підконтрольних осіб, які належать ГАК «СОКІЛ-2»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписувала підроблені документи, подавала до банківських установ документи, які необхідні для отримання доступу до банківських рахунків ГАК «СОКІЛ-2»;

-виконувала вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 13 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-за вказівкою Особа - 1 став фіктивним членом правління ОКА «ДУБЛЕР»;

-приймав особисту участь під час фізичного захоплення ОКА «ДУБЛЕР»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його фіктивним членом правління ОКА «ДУБЛЕР», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, які стали підставою для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ОКА «ДУБЛЕР»;

-здійснював на підставі підроблених документів реєстрацію права власності на майно ОКА «ДУБЛЕР» за собою;

-приймав участь у заволодінні майном (грошовими коштами) членів кооперативу ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 14 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та майном ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-приймав особисту участь під час фізичного захоплення ОКА «ДУБЛЕР»;

-за вказівкою Особа - 1 став фіктивним головою правління ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його фіктивним головою правління ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-надав учасникам злочинної організації підробні документи, які стали підставою для реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна, які належать ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ», на учасників злочинної організації та підконтрольних осіб;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, подавав до банківських установ документи, які необхідні для отримання доступу до банківських рахунків ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 15 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та майном ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-приймав особисту участь під час фізичного захоплення ОКА «ДУБЛЕР»;

-за вказівкою Особа - 1 став членом правління ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його фіктивним членом правління ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, які стали підставою для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підібрав та залучив фіктивних осіб, які було призначено фіктивними членами правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 16 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

-добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-за вказівкою Особа - 1 став головою правління АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його фіктивним головою правління АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», розуміючи, що такі документи будуть використовуватися з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-виготовив підроблені документи, які стали підставою для реєстрації фіктивних об`єктів нерухомості АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписав підроблені документи, а саме договори купівлі-продажу фіктивно зареєстрованого об`єкту нерухомості від АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписав накази про звільнення працівників АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, подавав до банківських установ документи, які необхідні для отримання доступу до банківських рахунків АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 17 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-за вказівкою Особа - 1 став фіктивним головою правління ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його головою правління ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, подавав до банківських установ документи, які необхідні для отримання доступу до банківських рахунків АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 18 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-за вказівкою Особа - 1 став головою правління ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його головою правління ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Інші невстановлені учасники створеної Особа - 1 злочинної організації виконували такі функції:

- добровільно вступили до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном;

-виконували вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб;

-підробляли документи, необхідні для протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном;

-брали безпосередню участь у готуванні та вчиненні кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном.

Водночас Особа - 1 усвідомлюючи необхідність забезпечення, стабільності та безпеки функціонування створеної злочинної організації, приховування злочинної діяльності, а також необхідність ефективно протидіяти чинникам, що можуть її дезорганізувати, як внутрішнім, так і зовнішнім, ужив ряд заходів, спрямованих на її тривале функціонування.

Так, Особа - 1 вирішив використовувати у злочинній діяльності ряд інших осіб, з якими підтримували довірчі стосунки.

Крім того, з метою координації дій та реалізації злочинного плану між учасниками злочинної організації також оформлені довіреності на представництво інтересів захоплених кооперативів, які посвідчені приватними нотаріусами.

Створена Особа - 1 злочинна організація характеризується:

-стійкістю, стабільністю і згуртованістю свого складу;

-розробкою та узгодженням планів і методів вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном;

-наявністю загально визначених правил поведінки, що проявлялося в організованості, тісному зв`язку всіх її членів у їх злочинній діяльності, як під час готування до вчинення кримінальних правопорушень, так і безпосередньо в момент їх вчинення, а також після таких;

-суворою підпорядкованістю рядових її членів керівнику злочинної організації як напряму, так і через довірених (так званих наближених осіб)

-домовленістю та готовністю до вчинення кримінальних правопорушень всіма членами злочинної організації у будь-який час;

-чіткою ієрархією.

Стійкість створеної Особа - 1 злочинної організації забезпечувалась постійним складом її учасників, стабільністю та безпекою її функціонування, міцними внутрішніми зв`язками між учасниками організації, тривалістю діяльності злочинної організації, чітким визначенням ролі кожного з учасників злочинної організації, високим рівнем узгодженості дій учасників, єдиним планом злочинної діяльності, розробленим організаторами.

Ієрархічність злочинної організації забезпечується наявністю відповідної системно-структурної побудови об`єднання, яка включає в себе наявність загального керівництва (лідера Особа - 1), чітко визначену підпорядкованість рядових членів об`єднання його керівникам, у тому числі через довірених (так званих «наближених») осіб, вертикальними зв`язками між вищими та нижчими ланками злочинної організації, загальновизнаними правилами поведінки і забезпеченням дотримання їх учасниками злочинної організації.

Усередині злочинної організації існує сувора конспірація, що виражається в тому, що не всі учасники вказаної організації знають повний її склад як керівний, так і інших учасників.

Крім внутрішньої стійкості, створена Особа - 1 злочинна організація характеризується і зовнішньою стійкістю, що виражається у наявності корумпованих зв`язків зі службовими особами в органах державної влади (правоохоронних органах, та інших).

Для швидкого та оперативного зв`язку, обміну інформацією та координації дій між учасниками злочинної організації використовується мобільний зв`язок.

Для мобільності під час готування та вчинення злочинів, учасниками злочинної організації використовуються різні типи і марки автомобілів, як з числа належних їм, так й інших автомобілів.

Так, будучи обізнаними про те, що систематичне вчинення злочинів щодо потерпілих та тривала діяльність злочинної організації, до складу якої залучено значну кількість учасників, не може залишатися непоміченою, з метою забезпечення стабільності та безпеки її функціонування, приховування злочинної діяльності так само вирішили використовувати у злочинній діяльності ряд юридичних осіб, а саме: ГО «КМСА» код ЄДРПОУ 05508648, ОКА АГК «Вигурівщина2» код ЄДРПОУ 45157279, ТОВ «АРСІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44658548), ОК ГБКА «СОКОЛ-2» (код ЄДРПОУ 44560733).

З метою забезпечення зовнішньої безпеки, конспірації та унеможливлення викриття правоохоронними органами всіх учасників злочинної організації та приховування незаконної діяльності під виглядом законної діяльності захоплених кооперативів, подальшого розподілу коштів, здобутих в результаті вчинених кримінальних правопорушень, було залучені наступні юридичні та фізичні особи: ТОВ «Технолоджи організейшн логістик консалт» код ЄДРПОУ 42341427, ФОП « ОСОБА_9 » та ФОП « ОСОБА_10 ».

З метою координації злочинної діяльності Особа - 1 у 2021-2022 для спілкування з учасниками злочинної організації використовував месенджери «WhatsApp», «Telegram», «Signal».

Таким чином, Особа - 1, ігноруючи вимоги статті 68 Конституції України щодо зобов`язання кожного громадянина неухильно додержуватися Конституції України та законів України, діючи умисно, з корисних мотивів, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, створив злочинну організацію з метою протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном, а саме: гаражного кооперативу «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630 (Далі ГАК «СОКІЛ-2»), споживчого товариства «АВТОМОБІЛІСТ» код ЄДРПОУ 22958399 (Далі СТ «АВТОМОБІЛІСТ»), гаражно-будівельний кооператив «БАТИЄВСЬКИЙ» код ЄДРПОУ 22871110 (Далі ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»), об`єднання кооперативних автостоянок «ДУБЛЕР» код ЄДРПОУ 22933554 (Далі ОКА «ДУБЛЕР»), автогаражного кооперативу по будівництву та експлуатації гаражів (автостоянок) для зберігання транспортних засобів, що знаходяться в особистій власності громадян Ватутінського району міста Києва «ВИГУРІВЩИНА-2» код ЄДРПОУ 21581811 (Далі АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»), гаражно-будівельного кооперативу «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» код ЄДРПОУ 22921858 (Далі ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ») та здійснював керівництво нею під час вчинення кримінальних правопорушень, а ОСОБА_3 , Особа - 2, Особа - 3, Особа - 4, Особа - 5, Особа - 6, Особа - 7, Особа - 8, Особа - 9, Особа - 10, Особа - 11, Особа - 12, Особа - 13, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 16, Особа - 17, Особа - 18, Особа - 19, Особа - 20 та інші невстановлені особи взяли участь у діяльності цієї злочинної організації.

За період свого функціонування створена Особа - 1 злочинна організація вчинила низку кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном, зокрема:

1.З метою протиправного заволодіння гаражним автокооперативом «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021 підробили офіційні документи, серед яких: «Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021, відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів ОСОБА_11 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та секретарем зборів ОСОБА_12 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) обрано до складу правління Особа - 13, ОСОБА_13 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та ОСОБА_14 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано головою правління ГАК "Сокіл-2" Особа - 12 на новий строк зі строком повноважень на три роки згідно вимог ЗУ "Про кооперацію" та Статуту ГАК "Сокіл-2"; 4) затверджено (прийнято) нову редакцію Статуту ГАК "Сокіл-2"; 5) доручено новообраному правлінню обрати заступника та уповноважити його представляти інтереси ГАК "Сокіл-2" в усіх установах, організаціях, підприємствах незалежно від форм власності з питань, та у випадках, передбачених статутом, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_15 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

17.09.2021 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630 учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: «Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК "Сокіл-2" від 11.09.2021», Статут ГАК «СОКІЛ-2» в новій редакції від 11.09.2021, а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_15 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, яким того ж дня було проведено реєстраційну дію №1000721070003021976, якою внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_16 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, на Особа - 12, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном ГАК «СОКІЛ-2».

В подальшому учасники злочинної організації під керівництвом Особа - 1 здійснили фізичне захоплення території та майна ГАК «СОКІЛ-2».

2.З метою протиправного заволодіння об`єднанням кооперативних автостоянок «Дублер» код ЄРДПОУ 22933554, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 20.02.2022 підробили офіційні документи, серед яких: - «Протокол №1 загальних зборів членів ОКА «Дублер» від 20.02.2022, відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) обрано 38 уповноважених членів, серед яких немає жодного члену кооперативу; 3) обрано новий склад членів правління Особа - 13 (не є членом кооперативу), ОСОБА_17 (не є членом кооперативу), який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_18 (не є членом кооперативу) яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_19 , (не є членом кооперативу) який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_20 (член кооперативу) який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 14 (не є членом кооперативу), ОСОБА_21 (не є членом кооперативу) який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_22 (є членом кооперативу), яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_23 (є членом кооперативу), який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 15 (не є членом кооперативу).; 4) обрано 3 членів ревізійної комісії (не є членами кооперативу) Особа - 5, ОСОБА_24 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 16; 5) уповноважено голову зборів Особа - 14 подати протокол та інші документи до органів державної реєстрації. До протоколу додано «Додаток №1 «Результати поіменного голосування», в якому наявні прізвища та ініціали осіб, які ніби то були присутні на зборах, а також наявні їхні підписи.

- «Протокол №1 засідання членів правління ОКА «Дублер» від 20.02.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) звільнено з посади голови правління ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано головою правління Особа - 14, а заступником ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) уповноважено головуючого засідання Особа - 14 та секретаря ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, підписати протокол та уповноважили голову засідання членів правління Особа - 14, подати протокол та інші документи до органу державної реєстрації для внесення реєстраційних дій у ЄДР щодо зміни голови правління кооперативу, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_25 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

- «Протокол №1 засідання членів правління ОКА «Дублер» від 21.02.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) звільнено з посади голови правління ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано головою правління Особа - 14, а заступником ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) позбавлено ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, повноважень на вчинення дій від імені ОКА «Дублер».; 6) надано право вчиняти дії від імені ОКА «Дублер» голові правління Особа - 14.

- «Протокол загальних зборів уповноважених членів ОКА «Дублер» від 21.02.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу; 3) обрано новий склад уповноважених членів кооперативу у кількості 38 осіб; 4) обрано новий склад правління у кількості 9 осіб.; 5) обрано новий склад ревізійної комісії 3 особи.; 5) позбавлено ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, повноважень на вчинення дій від імені ОКА «Дублер».; 6) надано право вчиняти дії від імені ОКА «Дублер» голові правління Особа - 14. До протоколу додано «Додаток №1 «Результати поіменного голосування уповноважених членів ОКА «Дублер», в якому наявні прізвища та ініціали осіб, які ніби то були присутні на зборах, а також наявні їхні підписи, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

15.06.2022 з метою протиправного заволодіння ОКА «Дублер» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: «Протокол №1 загальних зборів членів ОКА «Дублер» від 20.02.2022», «Додаток №1 «Результати поіменного голосування», «Протокол №1 засідання членів правління ОКА «Дублер» від 20.02.2022», а саме подали до державного реєстратора відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_27 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

16.06.2022 державним реєстратором відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_27 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, прийнято рішення, зупинити розгляд документів для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» ОКА «Дублер» в зв`язку з поданням документів не в повному обсязі.

20.06.2022 державним реєстратором відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_27 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, проведено реєстраційну дію 1000681070012027010, якою внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, на Особа - 14, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном ОКА «Дублер».

В подальшому учасники злочинної організації під керівництвом Особа - 1 здійснили фізичне захоплення території та майна ОКА «Дублер».

3. З метою протиправного заволодіння споживчим товариством «АВТОМОБІЛІСТ» код ЄДРПОУ 22958399, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.06.2022 підробили офіційні документи, серед яких:

- «Протокол №1 загальних зборів уповноважених членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14, секретарем ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) обрано до складу правління Особа - 14, ОСОБА_29 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_30 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_31 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.; 3) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу та обрано новий склад уповноважених членів кооперативу; 4) припинено повноваження попереднього складу членів ревізійної комісії та обрано новий склад членів ревізійної комісії Особа - 5, ОСОБА_24 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та Особа - 16; 5) надано право вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голові правління Особа - 14.

- «Протокол №1 засідання правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) позбавлено повноважень вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голову правління ОСОБА_32 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано нового голову правління Особа - 14, а заступником ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) надано право вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голові правління Особа - 14, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

10.06.2022 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом СТ «АВТОМОБІЛІСТ» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: «Протокол загальних зборів членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», «Протокол №1 засідання членів правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, якою 13.06.2022 було проведено реєстраційну дію № 1000671070006006925, та внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_33 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, на Особа - 14, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

В подальшому учасники злочинної організації під керівництвом Особа - 1 здійснили фізичне захоплення території та майна СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

4.З метою протиправного заволодіння гаражно-будівельним кооперативом «БАТИЄВСЬКИЙ» код ЄДРПОУ 22871110, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 20.07.2022 підробили офіційні документи, серед яких: - «Протокол №1 загальних зборів членів ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» від 29.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 17, секретарем ОСОБА_34 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу та обрано новий склад уповноважених членів кооперативу у кількості 28 членів кооперативу; 3) припинено повноваження попереднього складу правління та обрано новий склад правління у кількості 7 чоловік.; 4) звільнено з посади голови правління ОСОБА_35 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та обрано новим головою правління Особа - 17; 5) припинено повноваження попереднього складу ревізійної комісії та обрано новий.; 6) позбавлено права вчиняти дії від імені ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» ОСОБА_36 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та надано право вчиняти дії від імені ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» Особа - 17. До протоколу додано «Додаток №1 «Результати поіменного голосування», в якому наявні прізвища та ініціали осіб, які ніби то були присутні на зборах, а також наявні їхні підписи, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_37 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

01.08.2022 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: ««Протокол №1 загальних зборів членів ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» від 29.05.2022», «Додаток №1 «Результати поіменного голосування», а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_38 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, якою 02.08.2022 було проведено реєстраційну дію № 1000731070005014962, та внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_39 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, на Особа - 17, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ».

В подальшому учасники злочинної організації під керівництвом Особа - 1 здійснили фізичне захоплення території та майна ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ».

5. З метою протиправного заволодіння гаражно будівельного кооперативу «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» код ЄДРПОУ 22921858, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 31.08.2022 підробили офіційні документи, серед яких: - «Протокол №1 загальних зборів членів ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» від 03.06.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 18, секретарем Особа - 4; 2) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу та обрано нових склад членів кооперативу у кількості 15 членів; 3) припинено повноваження попереднього складу правління кооперативу та обрано нових склад правління кооперативу у кількості 4 членів; 4) припинено повноваження та звільнено з посади голови правління ОСОБА_40 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та обрано новим головою правління Особа - 18; 5) припинено повноваження членів ревізійної комісії та обрано новий склад комісії; 6) позбавлено повноважень здійснювати представництво кооперативу ОСОБА_40 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та надано повноваження на здійснення представництва кооперативу Особа - 18; 7) надано повноваження новообраному голові зборів Особа - 18 та секретарю зборів Особа - 4 на підписання протоколу та уповноважено Особа - 18 подати протокол та інші документи до органів державної реєстрації, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_41 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

31.08.2022 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: ««Протокол №1 загальних зборів членів ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» від 03.06.2022» та результати поіменного голосування членів кооперативу ГБК «Лівобережний» (список членів), а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_42 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, якою того ж дня було проведено реєстраційну дію № 1000671070009002888, та внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_43 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, на Особа - 18, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ».

6. З метою протиправного заволодіння автогаражного кооперативу по будівництву та експлуатації гаражів (автостоянок) для зберігання транспортних засобів, що знаходяться в особистій власності громадян Ватутінського району міста Києва «ВИГУРІВЩИНА-2» код ЄДРПОУ 21581811, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 30.12.2022 підробили офіційні документи, серед яких: - «Протокол №1 позачергових загальних зборів членів АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» від 27.08.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 16, секретарем Особа - 5; 2) припинено повноваження складу діючих членів правління кооперативу та обрано нових членів правління кооперативу у кількості 2 членів; 3) достроково припинено повноваження голови правління ОСОБА_44 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та обрано новим головою правління Особа - 16; 4) припинено повноваження діючих членів ревізійної комісії та обрано новий її склад; 5) прийнято рішення про виключення ОСОБА_45 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, з ЄДР як уповноважену особу кооперативу, яка має право вчиняти дії від імені кооперативу.; 6) надано повноваження на представництво кооперативу новообраному члену кооперативу Особа - 5; 7) надано повноваження новообраному голові правління Особа - 16 на здійснення реєстраційних дій пов`язаних з реалізацією даного протоколу.; 8) затверджено (прийнято) нову редакцію Статуту АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», яка була виготовлена та завірена у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_46 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

30.12.2022 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: «Протокол №1 позачергових загальних зборів членів АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», «нову редакцію Статуту АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_47 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, якою 02.01.2023 було проведено реєстраційну дію № 1000661070019000290, та внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_48 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, на Особа - 16, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном АГК «ВИГУРІВЩИНА-2».

Так, ОСОБА_3 згідно відведеної йому ролі, діючи як учасник злочинної організації, виконуючи вказівки Особи - 1, та учасника злочинної організації Осиба - 2. під час готування та вчинення кримінальних правопорушень, приймав особисту участь у виготовленні підроблених документів, які стали підставою для захоплення майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», після фактичного захоплення майна СТ «АВТОМОБІЛІСТ» здійснює функції адміністратора, щодо розпорядження майном юридичної особи, за вказівками учасника злочинної організації Особи - 2 забезпечував знаряддя для фізичного захоплення ОКА «ДУБЛЕР», чим сприяв діяльності злочинної організації.

24.05.2023 учасники злочинної організації, заволодівши майном ОКА «ДУБЛЕР», яке знаходиться за адресами: м. Київ, пр. Глушкова, 12 та м. Київ, вул.Маршала Конєва, 2 у Голосіївському районі міста Києва, завершили свій злочинний умисел направлений на протиправне заволодіння правами на майно та майном юридичних осіб.

Таким чином, учасники злочинної організації реалізовуючи злочинний план здійснили фізичне захоплення території та майна СТ «АВТОМОБІЛІСТ», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ГАК «СОКІЛ-2», ОКА «ДУБЛЕР».

Таким чином, ОСОБА_3 взяв участь у злочинній організації, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 255 КК України.

Кім того, відповідно до статуту об`єднання кооперативних автостоянок «Дублер» код ЄДРПОУ 22933554 затвердженого загальними зборами Членів кооперативу 22 серпня 1997 року та зареєстрованого Московською районною державною адміністрацією 19.12.1997 року, з подальшими змінами і доповненнями, зареєстрованими Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією від 04.07.2017 за № 10681050006027010, ОКА «ДУБЛЕР» є добровільним некомерційним неприбутковим об`єднанням громадян-власників індивідуальних транспортних засобів створеним на основі єдності інтересів для спільної реалізації своїх прав і свобод. Основним напрямком діяльності кооперативу є участь грошовими коштами в спорудженні і подальшій експлуатації об`єктів кооперативної власності, об`єктів приватної власності членів кооперативу, гаражних боксів-стоянок та надання членам кооперативу послуг, що відповідають меті створення кооперативу, за адресами: м. Київ, пр. Глушкова, 12 та АДРЕСА_4.

Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. Виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу, який обирається із членів кооперативу. Правління Кооперативу керує його поточною діяльністю.

Згідно протоколу № 1 від 08.01.2021 засідання членів правління ОКА «ДУБЛЕР», ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації; призначено на посаду голови правління кооперативу.

Статутом кооперативу «ДУБЛЕР» встановлено, що голова правління кооперативу забезпечує виконання рішень загальних зборів кооперативу, його правління, представляє кооператив у відносинах з державними органами, іншими установами, організаціями. Голова має право від імені кооперативу укладати договори в межах кошторису, видавати доручення, відкривати рахунки в установах банку.

Так, не пізніше червня 2022 року, більш точних даних органом досудового розслідування не встановлено (таких як: час, місце, спосіб тощо), Особа - 1, діючи умисно, з корисливих мотивів, вирішив протиправно заволодіти ОКА «ДУБЛЕР» та його майном, розробивши план злочинних дій.

При цьому, Особа - 1, усвідомлюючи, що для досягнення злочинної мети, спрямованої на протиправне заволодіння ОКА «ДУБЛЕР» та його майном необхідна ретельна довготривала підготовка за участі інших осіб, з чітким розподілом ролей, вирішив у різний період часу залучили учасників злочинної організації із числа осіб, яким він довіряє та які поділяють чи підтримують його злочинні наміри, зокрема: Особа - 4, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 16, Особа - 5, Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2, Особа - 3, Особа - 8, Особа - 10, Особа - 11, Особа - 19, Особа - 20, ОСОБА_3 , Особа - 13 та інших невстановлених осіб.

Указаний розроблений Особа - 1 план вчинення злочину полягав у наступному.

Протиправне заволодіння ОКА «ДУБЛЕР» та його майном повинно було здійснюватися шляхом підроблення протоколів загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статуту кооперативу та інших документів, які давали підстави для проведення державної реєстрації та зміни складу членів кооперативу, які входять до органів правління ОКА «ДУБЛЕР» на підставних осіб (так званих «фунтів», які не були членами кооперативу), після чого підроблені документи надавалися державному реєстратору для здійснення реєстраційних дій в ЄДР щодо зміни установчих документів та складу членів кооперативу, які входять до органів управління.

При цьому реєстрація в ЄДР установчих документів та нового складу членів кооперативу, які входять до органів управління, а також подальше фактичне захоплення ОКА «ДУБЛЕР» повинно було відбуватися у три етапи, а саме:

Перший етап полягав у тому, що учасники злочинної організації повинні були виготовити підроблені документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи ОКА «ДУБЛЕР», які необхідні для переоформлення кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу, а також підроблені довідки про належність у власності нерухомості, яка знаходиться на території кооперативу з метою заволодіння майном кооперативу.

Другий етап полягав у тому, що підставні особи (так звані фунти), які, використовуючи завідомо підроблені документи, повинні видати себе за членів кооперативу, уповноважених на представлення інтересів ОКА «ДУБЛЕР» та спільно з визначеним Особа - 1 учасником злочинної організації прибути до приватного нотаріуса, де підписати протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статут кооперативу та інших документів ОКА «ДУБЛЕР», відповідно до яких головою та членами кооперативу, які входять до органів правління мали стати вказані учасники злочинної організації.

Після цього, на підставі поданих підроблених документів державний реєстратор повинен був здійснити відповідні реєстраційні дії в ЄДР щодо зміни голови та складу членів кооперативу, які входять до органів ОКА «ДУБЛЕР», зокрема учасників кооперативу та установчих документів тощо.

Третій етап полягав у тому, що за вказівкою Особа - 1 учасники злочинної організації, які стали головою кооперативу та увійшли до органів управління ОКА «ДУБЛЕР» видаючи свої дії за законні, шляхом залучення інших учасників злочинної організації, які забезпечували силову підтримку, здійснювали фактичне захоплення території кооперативу, тим самим передали кооператив в управління злочинній організації для здійснення фактичного керівництва кооперативом та подальшим заволодінням його майном.

Четвертий етап полягав у тому, що за вказівкою Особа - 1 учасники злочинної організації, здійснювали заволодіння майном кооперативу ОКА «ДУБЛЕР.

Усвідомлюючи, що для вчинення реєстраційних дій щодо змін установчих документів та складу членів кооперативу ОКА «ДУБЛЕР» Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 4, Особа - 5 та Особа - 11 як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведених їм ролей злочинних дій повинні були виготовити підроблені документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи ОКА «ДУБЛЕР», які необхідні для зміни складу правління та голови кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу, а також підроблені довідки про належність у власності нерухомості, яка знаходиться на території кооперативу з метою заволодіння майном кооперативу.

Інформацію щодо персональних даних осіб, яких буде використано в якості «фунтів» для підроблення протоколів загальних зборів членів та додатків до них, статуту кооперативу та інших документів ОКА «ДУБЛЕР» для учасників злочинної організації надав Особа - 1.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 14, як учасника створеної ним злочинної організації, який відповідно до відведеної йому ролі злочинних дій став фіктивним головою правління ОКА «ДУБЛЕР».

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 15, Особа - 16, Особа - 5, як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведених їм ролей злочинних дій стали фіктивним членами правління ОКА «ДУБЛЕР».

Також Особа - 1, розуміючи, що для зміни установчих документів та складу членів органів управління кооперативу ОКА «ДУБЛЕР» необхідно здійснити значну кількість реєстраційних дій у ЄДР, у тому числі й з використанням підроблених документів та за участі підставних осіб (так званих фунтів), вирішив залучити до вчинення злочину приватних нотаріусів Київського міського нотаріального округу ОСОБА_25 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, та державного реєстратора відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_27 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2, Особа - 3, Особа - 8, Особа - 10 як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення територій ОКА «ДУБЛЕР» за адресами: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_4.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 15.06.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану володіючи інформацією та документами щодо діяльності ОКА «ДУБЛЕР» надав вказівку Особа - 4 виготовити підроблені офіційні документи: протоколи засідання членів правління, протокол чергових загальних зборів членів ОКА «Дублер» а також Статуту.

У свою чергу Особа - 4 виконуючи відведену їй злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 15.06.2022, виготовила на належному їй персональному комп`ютері завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, а саме:

- «Протокол №1 загальних зборів членів ОКА «Дублер» від 20.02.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) обрано 38 уповноважених членів, серед яких немає жодного члену кооперативу; 3) обрано новий склад членів правління Особа - 13 (не є членом кооперативу), ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації (не член кооперативу), ОСОБА_18 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації (не є членом кооперативу), ОСОБА_19 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації (не є членом кооперативу), ОСОБА_20 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації (член кооперативу), Особа - 14 (не є членом кооперативу), ОСОБА_21 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації (не є членом кооперативу), ОСОБА_22 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації (є членом кооперативу), ОСОБА_23 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації (є членом кооперативу), Особа - 15 (не є членом кооперативу); 4) обрано 3 членів ревізійної комісії (не є членами кооперативу) Особа - 5, ОСОБА_24 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 16; 5) уповноважено голову зборів Особа - 14 подати протокол та інші документи до органів державної реєстрації. До протоколу додано «Додаток №1 «Результати поіменного голосування», в якому наявні прізвища та ініціали осіб, які ніби то були присутні на зборах, а також наявні їхні підписи;

- «Протокол №1 засідання членів правління ОКА «Дублер» від 20.02.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) звільнено з посади голови правління ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано головою правління Особа - 14, а заступником ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) уповноважено головуючого засідання Особа - 14 та секретаря ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, підписати протокол та уповноважили голову засідання членів правління Особа - 14, подати протокол та інші документи до органу державної реєстрації для внесення реєстраційних дій у ЄДР щодо зміни голови правління кооперативу, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_25 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, «Протокол №1 засідання членів правління ОКА «Дублер» від 21.02.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) звільнено з посади голови правління ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано головою правління Особа - 14, а заступником ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) позбавлено ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації повноважень на вчинення дій від імені ОКА «Дублер».; 6) надано право вчиняти дії від імені ОКА «Дублер» голові правління Особа - 14;

- «Протокол загальних зборів уповноважених членів ОКА «Дублер» від 21.02.2022». відповідно до якого були прийняті наступні рішення: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_17 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу; 3) обрано новий склад упоноважених членів кооперативу у кількості 38 осіб; 4) обрано новий склад правління у кількості 9 осіб.; 5) обрано новий склад ревізійної комісії 3 особи.; 5) позбавлено ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації повноважень на вчинення дій від імені ОКА «Дублер».; 6) надано право вчиняти дії від імені ОКА «Дублер» голові правління Особа - 14. До протоколу додано «Додаток №1 «Результати поіменного голосування уповноважених членів ОКА «Дублер», в якому наявні прізвища та ініціали осіб, які ніби то були присутні на зборах, а також наявні їхні підписи, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

-«Статут в новій редакції затверджений загальними зборами уповноважених осіб ОКА «Дублер» протоколом №3 від 07.09.2022»

Після виконання вищенаведених дій з підробки документів учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання другого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на здійснення реєстраційних дій щодо зміни членів правління та голови кооперативу ОКА «Дублер».

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 17.06.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи у володінні завідомо підроблені документи ОКА «Дублер», а саме протоколи та статут, передав їх Особа - 14, та надав вказівку на їх нотаріальне посвідчення у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_25 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

20 червня 2022 року за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) Особа - 14 виконуючи відведену йому злочинну роль з метою здійснення протиправних реєстраційних дій перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 24 де здійснює совою робочу діяльність державний реєстратор - відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_27 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 14 надав останній заяву щодо реєстрації юридичної особи від 15.06.2022 разом з протоколом №1 загальних зборів членів ОКА «Дублер» від 20.02.2022», додатоком №1 «Результати поіменного голосування», протоколом №1 засідання членів правління ОКА «Дублер» від 20.02.2022», тим самим використавши завідомо підроблені документи, після чого державним реєстратором ОСОБА_27 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, було здійснено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу ОКА «Дублер», зміну інформації про здійснення зв`язку з юридичною особою, зміну кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та зміну керівника і відомостей про керівника юридичної особи чому свідчить запис №1000681070012027010.

Відповідно до вказаних змін новим головою правління ОКА «Дублер» зареєстровано Особа - 14, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою ОКА «Дублер».

Після виконання вищенаведених реєстраційних дій учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання третього етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне заволодіння територією кооперативу ОКА «Дублер», що за адресами: м. Київ, пр. Глушкова, 12 та м. Київ, вул. Конєва, 2.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння територією кооперативу ОКА «Дублер», що за адресою: м. Київ, пр. Глушкова, 12, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2 , Особа - 3, Особа - 8, Особа - 10, Особа - 4, Особа - 14, Особа - 19, Особа - 20 як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території ОКА «Дублер», що за адресою: м. Київ, пр. Глушкова, 12, за наступних обставин.

Для здійснення силового захоплення території ОКА «Дублер» Особа - 2, надав вказівку учаснику злочинної організації ОСОБА_3 підібрати засоби (лом, кувалду, болгарку, болторіза та інші інструменти), які мали використовуватись для забезпечення безперешкодного проникнення на територію.

В період часу з 21 червня 2022 року по 24 травня 2023 року в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ОКА «Дублер» Особа - 1 спільно із іншими учасниками злочинної організації Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2, Особа - 3, Особа - 8, Особа - 10, Особа - 4, Особа - 14, Особа - 19, Особа - 20 та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникли до адміністративного приміщення на території кооперативу ОКА «Дублер», що за адресою: м. Київ, пр. Глушкова, 12, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління кооперативу, а також охорони кооперативу, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном ОКА «Дублер».

Таким чином, ОСОБА_3 будучи учасником злочинної організації, на виконання заздалегідь розробленого плану, під керівництвом керівника злочинної організації Особи - 1., виконуючи вказівку учасника злочинної організації Особи - 2 підшукав засоби (лом, кувалду, болгарку, болторіза та інші інструменти), які в подальшому передав іншим учасникам злочинної організації, а саме Особі - 1, Особі - 6, Особі - 9, Особі - 2, Особі - 3., Особі - 8, Особі - 10, Особі - 4, Особі - 14, Особі - 19, Особі - 20 та іншими невстановленими особами, які в свою чергу, за допомогою підшуканих ОСОБА_3 вищезазначених засобів в період часу з 21 червня 2022 року по 24 травня 2023 року в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) шляхом пошкодження замків проникли до адміністративного приміщення на території кооперативу ОКА «Дублер», що за адресою: м. Київ, пр. Глушкова, 12, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління кооперативу, а також охорони кооперативу, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном ОКА «Дублер».

Після виконання вищенаведених дій учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання четвертого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне заволодіння майном кооперативу ОКА «Дублер», що за адресами: м. Київ, пр. Глушкова, 12 та м. Київ, вул. Конєва, 2.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ОКА «Дублер», Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 11, як учасника створеної ним злочинної організації, яка відповідно до відведеної їй ролі злочинних дій будучи керівником підконтрольної Особа - 1 юридичної особи ГО «КМСА», за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 15.08.2022, виготовила підроблені офіційні документи, а саме: Інформаційну довідку №451 від 12.08.2022, в якій зазначено, що ГО «КМСА», являється правонаступником Київської міської ради добровільного товариства «АВТОМОТОЛЮБИТЕЛЬ УРСР», яка в свою чергу побудувала, вела в експлуатацію та прийняла на баланс автостоянку №3 по пр. Глушкова, 12 у Голосіївському районі м. Києва, довідку про балансову вартість №450 від 12.08. в якій зазначено, що на балансі ГО «КМСА» з 1980 року обліковується об`єкт нерухомого майна - будівля охорони загальною площею 14,2 кв.м., розташована за адресою: м. Київ, Голосіївський район, пр. Глушкова, 12, інформаційну довідку від 12.08. №452 в якій зазначено що відповідно до інформації з публічної кадастрової карти України об`єкт нерухомого майна - будівля охорони, що обліковується на балансі ГО «КМСА» з 1980 року, загальною площею 14,2 кв. м. за адресою: м. Київ, Голосіївський район, пр. Глушкова, 12 розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:79:401:0008 загальною площею 0,9119 га. з цільовим призначенням для колективного гаражного будівництва та обслуговування гаражів.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 15.08.2022, Особа - 11 виконуючи відведену їй злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особа - 1 злочинного плану та за його вказівкою замовила у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічні паспорти на нежитлову будівлю згідно вищезазначених підроблених довідок, відповідно до яких, ГО «КМСА» є нібито власником об`єкта нерухомого майна - будівля охорони загальною площею 14,2 кв.м., розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

15.08.2022 о 17 годині 30 хвилин Особа - 11 виконуючи відведену їй злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особа - 1 злочинного плану, звернулась із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_49 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації нежитлової будівлі, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

19.08.2022 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_49 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за ГО «КМСА» на об`єкт нерухомого майна - будівля охорони загальною площею 14,2 кв.м., розташована за адресою: м. Київ, Голосіївський район, пр. Глушкова, 12. Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали вище зазначені підробні документи.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ОКА «Дублер», Особа - 11, виконуючи відведену їй злочинну роль, діючи за вказівками Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 21.12.2022 виготовила підроблені офіційні документи, а саме: «Інформаційну довідку №483 від 15.12.2022», в якій зазначено, що ГО «КМСА», являється правонаступником Київської міської ради добровільного товариства «АВТОМОТОЛЮБИТЕЛЬ УРСР». ГО «КМСА» для виконання своїх статутних завдань були передані земельні ділянки для облаштування автомобільних стоянок на території м. Києва, в тому числі автомобільна стоянка за адресою: АДРЕСА_4, була побудована, ведена в експлуатацію та прийнята на баланс правопопередником ГО «КМСА». Крім того правопопередником ГО «КМСА» в 1984 році було побудовано будівлю охорони площею 135,6 кв.м., нежитлову будівлю «адміністративна будівля» площею 12,1 кв.м. за адресою: АДРЕСА_4 у Голосіївському районі м. Києва, які не є об`єктами самочинного будівництва та перебувають на балансі ГО «КМСА», «довідку про балансову вартість №484 від 15.12.2022» в якій зазначено, що на балансі ГО «КМСА» з 1984 року обліковуються об`єкти нерухомого майна - будівля охорони площею 135,6 кв.м., нежитлова будівля «адміністративна будівля» площею 12,1 кв.м., за адресою: АДРЕСА_4 у Голосіївському районі м. Києва.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 21.12.2022, Особа - 11 виконуючи відведену їй злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого

Особа - 1 злочинного плану та за його вказівкою, замовила у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічні паспорти на нежитлові будівлі згідно вище зазначених довідок, відповідно до яких, ГО «КМСА» є нібито власником об`єктів нерухомого майна - будівля охорони площею 135,6 кв.м., нежитлова будівля «адміністративна будівля» площею 12,1 кв.м., за адресою: АДРЕСА_4 у Голосіївському районі м. Києва.

21.12.2022 о 14 годині 25 хвилин Особа - 11 виконуючи відведену їй злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особа - 1 злочинного плану, звернулась із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_50 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації нежитлових будівель, що розташовані за адресою: АДРЕСА_3 .

27.12.2022 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_50 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за ГО «КМСА» на об`єкт нерухомого майна - будівля охорони площею 135,6 кв.м., нежитлова будівля «адміністративна будівля» площею 12,1 кв.м., за адресою: АДРЕСА_4 у Голосіївському районі м. Києва. Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали вище зазначені підроблені документи.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ОКА «Дублер», Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 16.02.2023, діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи контроль над фінансово-господарською діяльністю ОКА «Дублер», надав вказівку Особа - 14 виготовити підроблені офіційні документи, а саме: Довідки про належність у власності нерухомості, яка знаходиться на території кооперативу ОКА «Дублер» за адресою: АДРЕСА_2 , а також Довідки про членство в кооперативі, які необхідно видати на ім`я учасника злочинної організації Особа - 13 та підконтрольну особу ОСОБА_51 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

У свою чергу Особа - 14 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 16.02.2023, виготовив та видав від імені ОКА «Дублер» завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, а саме:

1)Довідку № 10 від 13.02.2023 про те, що ОСОБА_52 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є членом кооперативу з 2012 року та власником гаражу № НОМЕР_1 у ОКА «Дублер» пр. Глушкова, 12, Голосіївського району м. Києва.

2)Довідку № 10/1 від 13.02.2023 про те, що ОСОБА_52 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є членом кооперативу з 2012 року та власником гаражу № НОМЕР_2 у ОКА «Дублер» пр. Глушкова, 12, Голосіївського району м. Києва.

3)Довідку № 12 від 13.02.2023 про те, що ОСОБА_52 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є членом кооперативу з 2012 року та власником гаражу № НОМЕР_3 у ОКА «Дублер» пр. Глушкова, 12, Голосіївського району м. Києва.

4)Довідку № 13 від 13.02.2023 про те, що ОСОБА_52 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є членом кооперативу з 2012 року та власником гаражу № НОМЕР_4 у ОКА «Дублер» пр. Глушкова, 12, Голосіївського району м. Києва.

5)Довідку № 14 від 13.02.2023 про те, що ОСОБА_52 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є членом кооперативу з 2012 року та власником гаражу № НОМЕР_5 у ОКА «Дублер» пр. Глушкова, 12, Голосіївського району м. Києва.

6)Довідку № 15 від 14.02.2023 про те, що Особа - 13 є членом кооперативу з 1990 року та власником гаражу № НОМЕР_6 у ОКА «Дублер» пр. Глушкова, 12, Голосіївського району м. Києва.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 16.02.2023, ОСОБА_52 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, за вказівкою Особа - 1 замовив у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічні паспорти на нежитлові будівлі, гаражі № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , розташовані на території ОКА «Дублер» за адресою: АДРЕСА_2 , згідно яких, ОСОБА_52 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є нібито власником зазначених гаражів.

16.02.2023 о 16 годині 18 хвилин ОСОБА_52 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, діючи за вказівкою Особа - 1, звернувся із заявами про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_53 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації нежитлових будівель, що розташовані за адресою: м пр. Глушкова, 12 за собою.

22.02.2023 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_53 , яка не була обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за ОСОБА_54 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, на об`єкти нерухомого майна - гаражі № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , розташовані на території ОКА «Дублер» за адресою: АДРЕСА_2 . Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали вище зазначені підроблені документи.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 22.02.2023, Особа - 13 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особа - 1 злочинного плану та за його вказівкою замовив у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічний паспорт на нежитлову будівлю згідно вище зазначеної довідки, відповідно до якої, Особа - 13 є нібито власником об`єкта нерухомого майна - гаражу № НОМЕР_6 , розташованого на території ОКА «Дублер» за адресою: пр. Глушкова, 12.

22.02.2023 о 17 годині 26 хвилин Особа - 13 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особа - 1 злочинного плану, звернувся із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_53 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації на об`єкт нерухомого майна - гаражу № НОМЕР_6 , розташованого на території ОКА «Дублер» за адресою: пр. Глушкова, 12..

24.02.2023 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_53 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за Особа - 13 на об`єкт нерухомого майна - гаражу № НОМЕР_6 , розташованого на території ОКА «Дублер» за адресою: пр. Глушкова, 12. Підставою для проведення державної реєстрації права власності став вище зазначений підроблений документ.

Таким чином, учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою ОКА «Дублер» та її майном, заподіявши майнової шкоди на суму 10471625,59 грн (десять мільйонів чотириста сімдесят одна тисяча шістсот двадцять п`ять гривень 59 копійок).

24.05.2023 учасники злочинної організації завершили свій злочинний умисел направлений на протиправне заволодіння правами на майно та майном юридичних осіб, заволодівши майном ОКА «ДУБЛЕР», яке знаходиться за адресами: м. Київ, пр. Глушкова, 12 та м. Київ, вул. Маршала Конєва, 2 у Голосіївському районі міста Києва.

Крім того, відповідно до статуту споживчого товариства «АВТОМОБІЛІСТ» код ЄДРПОУ 22958390 затвердженого загальними зборами Членів кооперативу 05 січня 2004 року та зареєстрованого Дніпровською районною у м. Києві державною адміністрацією від 29.05.2006 за № 10671050001006925, СТ «АВТОМОБІЛІСТ» є добровільним некомерційним неприбутковим об`єднанням громадян-власників індивідуальних транспортних засобів створеним на основі єдності інтересів для спільної реалізації своїх прав і свобод. Основним напрямком діяльності кооперативу є участь грошовими коштами в спорудженні і подальшій експлуатації об`єктів кооперативної власності, об`єктів приватної власності членів кооперативу, гаражних боксів-стоянок та надання членам кооперативу послуг, що відповідають меті створення кооперативу, за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. Виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу, який обирається із членів кооперативу. Правління Кооперативу керує його поточною діяльністю.

Згідно протоколу № 2 від 10.06.2021 засідання членів правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОСОБА_55 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, призначено на посаду голови правління кооперативу.

Статутом кооперативу «АВТОМОБІЛІСТ» встановлено, що голова правління кооперативу забезпечує виконання рішень загальних зборів кооперативу, його правління, представляє кооператив у відносинах з державними органами, іншими установами, організаціями. Голова має право від імені кооперативу укладати договори в межах кошторису, видавати доручення, відкривати рахунки в установах банку.

Так, не пізніше червня 2022 року, більш точних даних органом досудового розслідування не встановлено (таких як: час, місце, спосіб тощо), Особа - 1, діючи умисно, з корисливих мотивів, вирішив протиправно заволодіти СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та його майном, розробивши план злочинних дій.

При цьому, Особа - 1, усвідомлюючи, що для досягнення злочинної мети, спрямованої на протиправне заволодіння СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та його майном необхідна ретельна довготривала підготовка за участі інших осіб, з чітким розподілом ролей, вирішив у різний період часу залучили учасників злочинної організації із числа осіб, яким він довіряє та які поділяють чи підтримують його злочинні наміри, зокрема: Особу - 4, Особу - 14, Особу - 15, Особу - 2, Особу - 8, Особу - 10, ОСОБА_3 та інших невстановлених осіб.

Указаний розроблений Особою - 1 план вчинення злочину полягав у наступному.

Протиправне заволодіння СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та його майном повинно було здійснюватися шляхом підроблення протоколів загальних зборів членів кооперативу та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статуту кооперативу та інших документів, які давали підстави для проведення державної реєстрації та зміни складу членів кооперативу, які входять до органів правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» на підставних осіб (так званих «фунтів», які не були членами кооперативу), після чого підроблені документи надавалися державному реєстратору для здійснення реєстраційних дій в ЄДР щодо зміни установчих документів та складу членів кооперативу, які входять до органів управління.

При цьому реєстрація в ЄДР установчих документів та нового складу членів кооперативу, які входять до органів управління, а також подальше фактичне захоплення СТ «АВТОМОБІЛІСТ» повинно було відбуватися у чотири етапи, а саме:

Перший етап полягав у тому, що учасники злочинної організації повинні були виготовити підроблені документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи СТ «АВТОМОБІЛІСТ», які необхідні для переоформлення кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Другий етап полягав у тому, що учасники злочинної організації, використовуючи завідомо підроблені документи, повинні видати себе за членів кооперативу, уповноважених на представлення інтересів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та спільно з визначеним Особою - 1 учасником злочинної організації прибути до приватного нотаріуса, де підписати протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статут кооперативу та інших документів СТ «АВТОМОБІЛІСТ», відповідно до яких головою та членами кооперативу, які входять до органів правління мали стати вказані учасники злочинної організації.

Після цього, на підставі поданих підроблених документів приватний нотаріус повинен був здійснити відповідні реєстраційні дії в ЄДР щодо зміни голови та складу членів кооперативу, які входять до органів СТ «АВТОМОБІЛІСТ», зокрема учасників кооперативу та установчих документів тощо.

Третій етап полягав у тому, що за вказівкою Особи - 1 учасники злочинної організації, які стали головою кооперативу та увійшли до органів управління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» видаючи свої дії за законні, шляхом залучення інших учасників злочинної організації, які забезпечували силову підтримку, здійснювали фактичне захоплення території кооперативу, тим самим передали кооператив в управління злочинній організації для здійснення фактичного керівництва кооперативом та подальшим заволодінням його майном.

Четвертий етап полягав у тому, що за вказівкою Особи - 1 учасники злочинної організації, здійснювали заволодіння майном кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

У свою чергу Особа - 4, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 2, Особа - 8, Особа - 10, ОСОБА_3 , будучи членами злочинної організації, усвідомлюючи протиправність своїх дій на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану повинні були виконувати покладені на них функції.

Для вчинення реєстраційних дій щодо змін установчих документів та складу членів кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ» Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 4 як учасника створеної ним злочинної організації, яка відповідно до відведеної їй ролі злочинних дій повинна була виготовити підроблені документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи СТ «АВТОМОБІЛІСТ», які необхідні для зміни складу правління та голови кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Інформацію щодо персональних даних осіб, яких буде використано в якості «фунтів» для підроблення протоколів загальних зборів членів та додатків до них, статуту кооперативу та інших документів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» для учасників злочинної організації надав Особа - 1.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 14., як учасника створеної ним злочинної організації, який відповідно до відведеної йому ролі злочинних дій став фіктивним головою правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 15, як учасника створеної ним злочинної організації, який відповідно до відведеної йому ролі злочинних дій став фіктивним членом правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Також Особа - 1, розуміючи, що для зміни установчих документів та складу членів органів управління кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ» необхідно здійснити значну кількість реєстраційних дій у ЄДР, у тому числі й з використанням підроблених документів та за участі підставних осіб (так званих фунтів), вирішив залучити до вчинення злочину приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 2, Особу - 8, Особу - 10, ОСОБА_3 як учасників створеної ним злочинної організації та інших невстановлених осіб, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території СТ «АВТОМОБІЛІСТ» за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.06.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану володіючи інформацією та документами щодо діяльності СТ «АВТОМОБІЛІСТ» надав вказівку Особі - 4 виготовити підроблені офіційні документи: протоколи засідання членів правління, протокол чергових загальних зборів членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ», а також Статуту.

У свою чергу ОСОБА_3 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, не пізніше 10.06.2022, виконуючи вказівку Особи - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу надав Особі - 4 документи, що посвідчують його особу, усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для призначення його фіктивним членом правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та в подальшому здійснення реєстраційних дій з метою зміни голови правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ», а також реєстрації права власності на майно СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

У свою чергу Особа - 4 виконуючи відведену їй злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особи - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.06.2022, виготовила на власному персональному комп`ютері завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, а саме:

- «Протокол №1 загальних зборів уповноважених членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особу - 14, секретарем ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) обрано до складу правління Особу - 14, ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_28 , які не були обізнані про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу та обрано новий склад уповноважених членів кооперативу; 4) надано право вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голові правління Особі - 14.

- «Протокол №1 засідання правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особу - 14 та секретарем зборів ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) позбавлено повноважень вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голову правління ОСОБА_32 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано нового голову правління Особу - 14, а заступником ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) надано право вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голові правління Особі - 14, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

- «Статут в новій редакції затверджений загальними зборами уповноважених осіб СТ «АВТОМОБІЛІСТ» протоколом №3 від 07.09.2022».

У свою чергу ОСОБА_3 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, 29.10.2022 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Березняківська 19-А, виконуючи вказівку Особи - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу підписав протокол №3 засідання правління СТ «Автомобіліст», усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для реєстрації права власності на майно СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Після виконання вищенаведених дій з підробки документів учасники створеної Особою - 1 злочинної організації приступили до виконання другого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на здійснення реєстраційних дій щодо зміни складу членів правління та голови правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.06.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи у володінні завідомо підроблені документи СТ «АВТОМОБІЛІСТ», а саме протоколи та статут, передав їх Особі - 14, та надав вказівку на їх нотаріальне посвідчення у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

10 червня 2022 року за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) Особа - 14 виконуючи відведену йому злочинну роль з метою здійснення протиправних реєстраційних дій перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 4/47 де здійснює совою робочу діяльність державний реєстратор - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 14 надав заяву щодо реєстрації юридичної особи від 10.06.2022 разом з протоколом №1 загальних зборів уповноважених членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та протокол №1 засідання правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ», тим самим використавши завідомо підроблені документи, після чого 13.06.2022 о 10 годині 44 хвилини, державним реєстратором - приватним нотаріусом ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, було здійснено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», зміну інформації про здійснення зв`язку з юридичною особою, зміну кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та зміну керівника і відомостей про керівника юридичної особи чому свідчить запис №1000671070006006925.

Відповідно до вказаних змін новим головою правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» зареєстровано Особу - 14, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Після виконання вищенаведених реєстраційних дій учасники створеної Особою - 1 злочинної організації приступили до виконання третього етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне заволодіння територією кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння територією кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 2, Особу - 8, Особу - 10, ОСОБА_3 як учасників створеної ним злочинної організації та інших невстановлених осіб, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, за наступних обставин.

16 червня 2022 року в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ» Особа - 1 спільно із іншими учасниками злочинної організації Особою - 2, Особою - 8, Особою - 10, ОСОБА_3 та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникли до адміністративного приміщення на території кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління та охорони, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Таким чином, ОСОБА_3 будучи учасником злочинної організації, на виконання заздалегідь розробленого плану, виконуючи вказівку керівника злочинної організації Особи - 1, 16 червня 2022 року в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ» Особа - 1 спільно із іншими учасниками злочинної організації Особою - 2, Особою - 8, Особою - 10, та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникли до адміністративного приміщення на території кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління та охорони, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Після виконання вищенаведених реєстраційних дій учасники створеної Особою - 1 злочинної організації приступили до виконання четвертого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне заволодіння майном кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 08.09.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи контроль над фінансово-господарською діяльністю СТ «АВТОМОБІЛІСТ», надав вказівку Особі - 14 виготовити підроблені офіційні документи, а саме: Довідки про належність у власності нерухомості, яка знаходиться на території кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, які необхідно видати на ім`я учасників злочинної організації Особи - 8 та Особи - 10.

У свою чергу Особа - 14 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особи - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 08.09.2022, виготовив та видав від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, а саме:

1)Довідку № 15 від 30.08.2022 про те, що Особа - 8 є власником гаражу № НОМЕР_7 з 2020 року у СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

2)Довідку № 16 від 30.08.2022 про те, що Особа - 8 є власником гаражу № НОМЕР_8 з 2020 року у СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

3)Довідку № 1-03 від 01.03.2023 про те, що Особа - 10 є власником гаражу № НОМЕР_9 з 2020 року у СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 08.09.2022, Особа - 8 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особою - 1 злочинного плану та за його вказівкою замовив у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічні паспорти на нежитлові будівлі згідно вищезазначених довідок, відповідно до яких, Особа - 8 є нібито власником об`єктів нерухомого майна - гаражів № НОМЕР_8 , № НОМЕР_7 з 2020 року, розташованих на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

08.09.2022 о 13 годині 58 хвилин Особа - 8 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особою - 1 злочинного плану, звернувся із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_56 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації на об`єкти нерухомого майна - гаражів № НОМЕР_8 та № НОМЕР_7 , розташованих на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

14.09.2022 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_57 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, провів державну реєстрацію права власності за Особою - 8 на об`єкти нерухомого майна - гаражів № НОМЕР_8 та № НОМЕР_7 , розташованих на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А. Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали вищезазначені підроблені документи.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.04.2023, Особа - 10 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особою - 1 злочинного плану та за його вказівкою замовив у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічний паспорт на нежитлову будівлю згідно вище зазначеної довідки, відповідно до якої, Особа - 10 є нібито власником об`єкта нерухомого майна - гаражу № НОМЕР_9 , розташованого на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

10.04.2023 о 15 годині 26 хвилин Особа - 10 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особою - 1 злочинного плану, звернувся із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_58 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації на об`єкт нерухомого майна - гаражу № НОМЕР_9 , розташованого на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

12.04.2023 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_58 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за Особою - 10 на об`єкт нерухомого майна - гаражу № НОМЕР_9 , розташованого на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А. Підставою для проведення державної реєстрації права власності став вищезазначений підроблений документ.

Таким чином, учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та її майном, заподіявши майнової шкоди на загальну суму 9 494 600,00 (дев`ять мільйонів чотириста дев`яносто чотири тисячі шістсот гривень).

Таким чином, ОСОБА_3 протиправно заволодів майном підприємств, організацій, у тому числі частками їх засновників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємств, організацій, що заподіяло велику шкоду, вчиненому у складі злочинної організації, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України.

Крім того, відповідно до статуту споживчого товариства «АВТОМОБІЛІСТ» код ЄДРПОУ 22958390 затвердженого загальними зборами Членів кооперативу 05 січня 2004 року та зареєстрованого Дніпровською районною у м. Києві державною адміністрацією від 29.05.2006 за № 10671050001006925, СТ «АВТОМОБІЛІСТ» є добровільним некомерційним неприбутковим об`єднанням громадян-власників індивідуальних транспортних засобів створеним на основі єдності інтересів для спільної реалізації своїх прав і свобод. Основним напрямком діяльності кооперативу є участь грошовими коштами в спорудженні і подальшій експлуатації об`єктів кооперативної власності, об`єктів приватної власності членів кооперативу, гаражних боксів-стоянок та надання членам кооперативу послуг, що відповідають меті створення кооперативу, за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. Виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу, який обирається із членів кооперативу. Правління Кооперативу керує його поточною діяльністю.

Згідно протоколу № 2 від 10.06.2021 засідання членів правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОСОБА_55 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, призначено на посаду голови правління кооперативу.

Статутом кооперативу «АВТОМОБІЛІСТ» встановлено, що голова правління кооперативу забезпечує виконання рішень загальних зборів кооперативу, його правління, представляє кооператив у відносинах з державними органами, іншими установами, організаціями. Голова має право від імені кооперативу укладати договори в межах кошторису, видавати доручення, відкривати рахунки в установах банку.

Так, не пізніше червня 2022 року, більш точних даних органом досудового розслідування не встановлено (таких як: час, місце, спосіб тощо), Особа - 1, діючи умисно, з корисливих мотивів, вирішив протиправно заволодіти СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та його майном, розробивши план злочинних дій.

При цьому, Особа - 1, усвідомлюючи, що для досягнення злочинної мети, спрямованої на протиправне заволодіння СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та його майном необхідна ретельна довготривала підготовка за участі інших осіб, з чітким розподілом ролей, вирішив у різний період часу залучили учасників злочинної організації із числа осіб, яким він довіряє та які поділяють чи підтримують його злочинні наміри, зокрема: Особу - 4, Особу - 14, Особу - 15, Особу - 2, Особу - 8, Особу - 10, ОСОБА_3 , та інших невстановлених осіб.

Указаний розроблений Особою - 1 план вчинення злочину полягав у наступному.

Протиправне заволодіння СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та його майном повинно було здійснюватися шляхом підроблення протоколів загальних зборів членів кооперативу та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статуту кооперативу та інших документів, які давали підстави для проведення державної реєстрації та зміни складу членів кооперативу, які входять до органів правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» на підставних осіб (так званих «фунтів», які не були членами кооперативу), після чого підроблені документи надавалися державному реєстратору для здійснення реєстраційних дій в ЄДР щодо зміни установчих документів та складу членів кооперативу, які входять до органів управління.

При цьому реєстрація в ЄДР установчих документів та нового складу членів кооперативу, які входять до органів управління, а також подальше фактичне захоплення СТ «АВТОМОБІЛІСТ» повинно було відбуватися у чотири етапи, а саме:

Перший етап полягав у тому, що учасники злочинної організації повинні були виготовити підроблені документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи СТ «АВТОМОБІЛІСТ», які необхідні для переоформлення кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Другий етап полягав у тому, що учасники злочинної організації, використовуючи завідомо підроблені документи, повинні видати себе за членів кооперативу, уповноважених на представлення інтересів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та спільно з визначеним Особою - 1 учасником злочинної організації прибути до приватного нотаріуса, де підписати протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статут кооперативу та інших документів СТ «АВТОМОБІЛІСТ», відповідно до яких головою та членами кооперативу, які входять до органів правління мали стати вказані учасники злочинної організації.

Після цього, на підставі поданих підроблених документів приватний нотаріус повинен був здійснити відповідні реєстраційні дії в ЄДР щодо зміни голови та складу членів кооперативу, які входять до органів СТ «АВТОМОБІЛІСТ», зокрема учасників кооперативу та установчих документів тощо.

Третій етап полягав у тому, що за вказівкою Особи - 1 учасники злочинної організації, які стали головою кооперативу та увійшли до органів управління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» видаючи свої дії за законні, шляхом залучення інших учасників злочинної організації, які забезпечували силову підтримку, здійснювали фактичне захоплення території кооперативу, тим самим передали кооператив в управління злочинній організації для здійснення фактичного керівництва кооперативом та подальшим заволодінням його майном.

Четвертий етап полягав у тому, що за вказівкою Особи - 1 учасники злочинної організації, здійснювали заволодіння майном кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

У свою чергу Особа - 4, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 2, Особа - 8, Особа - 10, ОСОБА_3 , будучи членами злочинної організації, усвідомлюючи протиправність своїх дій на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану повинні були виконувати покладені на них функції.

Для вчинення реєстраційних дій щодо змін установчих документів та складу членів кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ» Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 4 як учасника створеної ним злочинної організації, яка відповідно до відведеної їй ролі злочинних дій повинна була виготовити підроблені документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи СТ «АВТОМОБІЛІСТ», які необхідні для зміни складу правління та голови кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Інформацію щодо персональних даних осіб, яких буде використано в якості «фунтів» для підроблення протоколів загальних зборів членів та додатків до них, статуту кооперативу та інших документів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» для учасників злочинної організації надав Особа - 1.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 14, як учасника створеної ним злочинної організації, який відповідно до відведеної йому ролі злочинних дій став фіктивним головою правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 15, як учасника створеної ним злочинної організації, який відповідно до відведеної йому ролі злочинних дій став фіктивним членом правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Також Особа - 1, розуміючи, що для зміни установчих документів та складу членів органів управління кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ» необхідно здійснити значну кількість реєстраційних дій у ЄДР, у тому числі й з використанням підроблених документів та за участі підставних осіб (так званих фунтів), вирішив залучити до вчинення злочину приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 2, Особу - 8, Особу - 10, ОСОБА_3 як учасників створеної ним злочинної організації та інших невстановлених осіб, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території СТ «АВТОМОБІЛІСТ» за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.06.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану володіючи інформацією та документами щодо діяльності СТ «АВТОМОБІЛІСТ» надав вказівку Особі - 4 виготовити підроблені офіційні документи: протоколи засідання членів правління, протокол чергових загальних зборів членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ», а також Статуту.

У свою чергу ОСОБА_3 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, не пізніше 10.06.2022, виконуючи вказівку Особи - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу надав Особі - 4 документи, що посвідчують його особу, усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для призначення його фіктивним членом правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та в подальшому здійснення реєстраційних дій з метою зміни голови правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ», а також реєстрації права власності на майно СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

У свою чергу Особа - 4 виконуючи відведену їй злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особи - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.06.2022, виготовила на власному персональному комп`ютері завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, а саме:

- «Протокол №1 загальних зборів уповноважених членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особу - 14, секретарем ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) обрано до складу правління Особу - 14, ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_28 , які не були обізнані про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу та обрано новий склад уповноважених членів кооперативу; 4) надано право вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голові правління Особі - 14.

- «Протокол №1 засідання правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особу - 14 та секретарем зборів ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) позбавлено повноважень вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голову правління ОСОБА_32 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано нового голову правління Особу - 14, а заступником ОСОБА_28 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) надано право вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голові правління Особі - 14, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

- «Статут в новій редакції затверджений загальними зборами уповноважених осіб СТ «АВТОМОБІЛІСТ» протоколом №3 від 07.09.2022».

У свою чергу ОСОБА_3 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, 29.10.2022 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Березняківська 19-А, виконуючи вказівку Особи - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу підписав протокол №3 засідання правління СТ «Автомобіліст», усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для реєстрації права власності на майно СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Після виконання вищенаведених дій з підробки документів учасники створеної Особою - 1 злочинної організації приступили до виконання другого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на здійснення реєстраційних дій щодо зміни складу членів правління та голови правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.06.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи у володінні завідомо підроблені документи СТ «АВТОМОБІЛІСТ», а саме протоколи та статут, передав їх Особі - 14, та надав вказівку на їх нотаріальне посвідчення у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

10 червня 2022 року за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) Особа - 14 виконуючи відведену йому злочинну роль з метою здійснення протиправних реєстраційних дій перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Глазунова, 4/47 де здійснює совою робочу діяльність державний реєстратор - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 14 надав заяву щодо реєстрації юридичної особи від 10.06.2022 разом з протоколом №1 загальних зборів уповноважених членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та протокол №1 засідання правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ», тим самим використавши завідомо підроблені документи, після чого 13.06.2022 о 10 годині 44 хвилини, державним реєстратором - приватним нотаріусом ОСОБА_26 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації. було здійснено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», зміну інформації про здійснення зв`язку з юридичною особою, зміну кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та зміну керівника і відомостей про керівника юридичної особи чому свідчить запис №1000671070006006925.

Відповідно до вказаних змін новим головою правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» зареєстровано Особу - 14, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Після виконання вищенаведених реєстраційних дій учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання третього етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне заволодіння територією кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння територією кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особу - 2, Особу - 8, Особу - 10, ОСОБА_3 як учасників створеної ним злочинної організації та інших невстановлених осіб, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, за наступних обставин.

16 червня 2022 року в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ» Особа - 1 спільно із іншими учасниками злочинної організації Особою - 2, Особою - 8, Особою - 10, ОСОБА_3 та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникли до адміністративного приміщення на території кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління та охорони, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Таким чином, ОСОБА_3 будучи учасником злочинної організації, на виконання заздалегідь розробленого плану, виконуючи вказівку керівника злочинної організації Особи - 1, 16 червня 2022 року в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ» Особа - 1 спільно із іншими учасниками злочинної організації Особою - 2, Особою - 8, Особою - 10, та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникли до адміністративного приміщення на території кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління та охорони, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Після виконання вищенаведених реєстраційних дій учасники створеної Особою - 1 злочинної організації приступили до виконання четвертого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне заволодіння майном кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 08.09.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи контроль над фінансово-господарською діяльністю СТ «АВТОМОБІЛІСТ», надав вказівку Особі - 14 виготовити підроблені офіційні документи, а саме: Довідки про належність у власності нерухомості, яка знаходиться на території кооперативу СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А, які необхідно видати на ім`я учасників злочинної організації Особи - 8 та Особаи - 10.

У свою чергу Особа - 14 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особи - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 08.09.2022, виготовив та видав від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, а саме:

1.Довідку № 15 від 30.08.2022 про те, що Особа - 8 є власником гаражу № НОМЕР_7 з 2020 року у СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ,

вул. Березняківська, 19-А.

2.Довідку № 16 від 30.08.2022 про те, що Особа - 8 є власником гаражу № НОМЕР_8 з 2020 року у СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ,

вул. Березняківська, 19-А.

3.Довідку № 1-03 від 01.03.2023 про те, що Особа - 10 є власником гаражу № НОМЕР_9 з 2020 року у СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою:

м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 08.09.2022, Особа - 8 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особою - 1 злочинного плану та за його вказівкою замовив у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічні паспорти на нежитлові будівлі згідно вищезазначених довідок, відповідно до яких, Особа - 8 є нібито власником об`єктів нерухомого майна - гаражів № НОМЕР_8 , № НОМЕР_7 з 2020 року, розташованих на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

08.09.2022 о 13 годині 58 хвилин Особа - 8 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особою - 1 злочинного плану, звернувся із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_56 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації на об`єкти нерухомого майна - гаражів № НОМЕР_8 та № НОМЕР_7 , розташованих на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

14.09.2022 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_57 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, провів державну реєстрацію права власності за Особою - 8 на об`єкти нерухомого майна - гаражів № НОМЕР_8 та № НОМЕР_7 , розташованих на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А. Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали вищезазначені підроблені документи.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.04.2023, Особа - 10 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особою - 1 злочинного плану та за його вказівкою замовив у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічний паспорт на нежитлову будівлю згідно вище зазначеної довідки, відповідно до якої, Особа - 10 є нібито власником об`єкта нерухомого майна - гаражу № НОМЕР_9 , розташованого на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

10.04.2023 о 15 годині 26 хвилин Особа - 10 виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особою - 1 злочинного плану, звернувся із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_58 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації на об`єкт нерухомого майна - гаражу № НОМЕР_9 , розташованого на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А.

12.04.2023 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_58 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за Особою - 10 на об`єкт нерухомого майна - гаражу № НОМЕР_9 , розташованого на території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», що за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 19-А. Підставою для проведення державної реєстрації права власності став вищезазначений підроблений документ.

Таким чином, учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та її майном, заподіявши майнової шкоди на загальну суму 9 494 600,00 (дев`ять мільйонів чотириста дев`яносто чотири тисячі шістсот гривень).

Таким чином, ОСОБА_3 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, не пізніше 10.06.2022, виконуючи вказівку Особи - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу надав Особі - 4 документи, що посвідчують його особу, усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для призначення його фіктивним членом правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та в подальшому здійснення реєстраційних дій з метою зміни голови правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ», а також реєстрації права власності на майно СТ «АВТОМОБІЛІСТ». У свою чергу ОСОБА_3 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, 29.10.2022 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Березняківська 19-А, виконуючи вказівку Особи - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу підписав протокол №3 засідання правління СТ «Автомобіліст», усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для реєстрації права власності на майно СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

Таким чином, ОСОБА_3 підробив офіційний документ, за попередньою змовою групою осіб у складі злочинної організації, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України».

Зі змісту уточненої угоди від 27.12.2023 судом також встановлено, що ОСОБА_3 беззастережно та повністю визнав свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України, в обсязі та за обставин, викладених у обвинувальному акті від 31.10.2023 та пункті 2 уточненої угоди, які є істотними для даного кримінального провадження. Сторони підтвердили, що укладення угоди є добровільним.

Також в угоді зазначено, що ОСОБА_3 активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення вчиненого злочинною організацією, що полягало у викритті ним всіх обставин його вчинення, злочинних дій інших учасників злочинної організації та інших, вчинених злочинною організацією злочинів, обставини та події, які мають значення для кримінального провадження, що враховується як активне сприяння встановленню обставин кримінального провадження. ОСОБА_3 під час допиту 20.09.2023 надав показання, в яких повідомив деталі вчинених кримінальних правопорушень, викрив керівника та учасників злочинної організації, які їх вчиняли. Також надав інформацію щодо інших фізичних та юридичних осіб, яких керівник та члени злочинної організації використовували під час вчинення злочинів, детально описав схему вчинених кримінальних правопорушень. Також в угоді стверджується, що ОСОБА_3 добровільно надав інформацію стосовно інших кримінальних правопорушень, які вчиненні злочинною організацією.

В угоді зазначено про те, що повідомлена ОСОБА_3 інформація підтверджується матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Крім того, згідно п. 3 уточненої угоди, ОСОБА_3 зобов`язався у подальшому співпрацювати із органом досудового розслідування з метою викриття кримінальних правопорушень, вчинених іншими особами у кримінальному провадженні №12021000000001357 від 02.11.2021.

Щодо суспільного інтересу, то в угоді зазначено про те, що її укладання забезпечить швидкий судовий розгляд щодо вчинених ОСОБА_3 злочинів, а наданні ОСОБА_3 визнавальні показання містять дані, які необхідні для доведення винуватості інших осіб у вчинені кримінальних правопорушень, які були вчинені злочинною організацією, що також буде сприяти у запобіганні, та припиненні більшої кількості кримінальних правопорушень, які могли бути вчиненні даною злочинною організацією.

Згідно угоди ОСОБА_3 щиро кається у скоєному, критично оцінює свою дії, в тому числі шляхом повного визнання вини і готовності нести кримінальну відповідальність.

Обставинами, пом`якшують покарання ОСОБА_3 сторонами в угоді визначено: щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінальних правопорушень, вчинення кримінальних правопорушень внаслідок збігу тяжких особистих обставин, наявність на утриманні двох малолітніх дітей.

Обставин, які обтяжують покарання відповідно до ст. 67 КК України, сторонами угоди не визначено.

Щодо міри покарання, то сторони угоди дійшли згоди, що зазначені ними в угоді обставини, що пом`якшують покарання ОСОБА_59 , є такими, що істотно знищують ступні тяжкості вчинених ним, злочинів, передбачених ч.2 ст. 255 та ч.4 ст. 28 ч.3 ст. 206-2 КК України. Такі обставини з урахуванням даних про особу ОСОБА_3 , які в цілому є позитивними, на думку сторін є підставами для призначення покарання із застосуванням ч. 1, 2 ст. 69 КК України та призначення основного покарання за ч.2 ст.255 КК України нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті, а саме позбавлення волі строком на 5 років. За аналогічних обставин сторони угоди дійшли згоди про призначення основаного покарання за ч.4 ст. 28 ч.3 ст. 206-2 КК України із застосуванням ч.1,2 ст. 69 КК України, а саме нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч.3 ст. 206-2 КК України, у виді позбавлення волі на строк 4 роки без призначення додаткового покарання у виді позбавлення права займатися певною діяльністю або обіймати певні посади. За ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України узгодили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки.

За сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, за правилами ст.70 КК України, домовились щодо основного покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років.

Крім того, сторони зазначили, що виправлення ОСОБА_3 можливе без реального відбування покарання, та узгодили звільнення ОСОБА_3 від відбування призначеного покарання з застосуванням ст. 75 КК України з випробуванням із встановленням іспитового строку, тривалість кого визначить суд, та покладенням обов`язків, визначених ст. 76 КК України.

Зазначили також, що на підставі ст.77 КК України у зв`язку із застосуванням статті 75 КК України додаткове покарання у вигляді конфіскації майна є таким, що не підлягає застосуванню.

Крім того, згоду на укладання уточненої угоди надали представники потерпілих ОКА «Дублер» - Голова правління ОСОБА_7 та СТ «Автомобіліст» - голова правління ОСОБА_8 .

Угода також містить дані про те, що її сторонам відомі та зрозумілі наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, а саме положення щодо обмеження права прокурора та обвинуваченого на оскарження вироку, для обвинуваченого - також його відмова від здійснення прав, передбачених абзацами 1, 4 п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України. Також в угоді сторонами передбачено наслідки її невиконання, передбачені ст.476 КПК України.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_5 підтримав уточнену угоду про визнання винуватості, укладену між ним та обвинуваченим ОСОБА_3 та просив її затвердити, призначивши узгоджену ними міру покарання.

Після роз`яснення обвинуваченому ОСОБА_3 вимог статей 473, 476 КПК України, він зазначив про те, що беззастережно у повному обсязі визнає себе винуватим у вчинені інкримінованих йому кримінальних правопорушень, за обставин, викладених в обвинувальному акті та угоді, та просить затвердити угоду про визнання винуватості на визначених умовах та призначити йому узгоджену в угоді міру покарання. Він кається у вчиненому, засуджує свої дії та зобов`язується і у подальшому співпрацювати у викритті злочинів, що були вчиненні злочинною організацією. Також розуміє, які саме будуть наслідки у разі невиконання ним умов угоди.

Просив врахувати, що під час вчинення злочинів не обіймав керівні посади та використовував службові повноваження. Він був звільнений з роботи у 2022 році. Втрата роботи, розлучення із дружиною, необхідність утримання двох неповнолітніх дітей та батьків, що мають похилий вік, загострення хронічної хвороби, змусили його погодитися на пропозицію ОСОБА_60 , якого він знав багато років до цього. Він розумів, що йому пропонують вчиняти незаконні дії, але погодився. Всі плани злочинної організації йому були не відомі. Нароху він бачив декілька разів. Він підписував документи, готував знаряддя для захоплення гаражного кооперативу. Він отримував інструкції та вказівки від ОСОБА_60 , або помічника ОСОБА_61 . Був також фактично завгоспом гаражного кооперативу ОСОБА_62 .

Захисник підтвердив, що укладання угоди є добровільним рішенням його підзахисного. Вважає, каяття підзахисного щирим. Запевняє, що він зробив для себе відповідні висновки.

Представники потерпілих ОКА «Дублер» - голова правління ОСОБА_7 та СТ «Автомобіліст» - голова правління ОСОБА_8 також просили затвердити уточнену угоду. Зазначили що після припинення діяльності злочинної організації, були поновлені на посадах Голів правління гаражних кооперативів тощо.

Суд, розглядаючи в порядку ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди, виконуючи вимоги ч.7 ст.474 КПК України, прийшов до наступних висновків.

Відповідно до п. 2) ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно із п. 2 ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою, чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої груп або організації, злочинні дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Згідно ч.8 вказаної статті у разі якщо кримінальне провадження здійснюється щодо кількох осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні одного або кількох кримінальних правопорушень, і згода щодо укладення угоди досягнута не з усіма підозрюваними чи обвинуваченими, угода може бути укладена з одним (кількома) з підозрюваних чи обвинувачених. Кримінальне провадження щодо особи (осіб), з якими досягнуто згоди, підлягає виділенню в окреме провадження.

У разі якщо в кримінальному провадженні беруть участь кілька потерпілих від одного кримінального правопорушення, угода може бути укладена та затверджена лише з усіма потерпілими.

У разі якщо в кримінальному провадженні беруть участь кілька потерпілих від різних кримінальних правопорушень, і згода щодо укладення угоди досягнута не з усіма потерпілими, угода може бути укладена з одним (кількома) з потерпілих. Кримінальне провадження щодо особи (осіб), яка досягла згоди, підлягає виділенню в окреме провадження.

Судом установлено, що між прокурором Офіс Генерального прокурора ОСОБА_5 і обвинуваченим ОСОБА_3 13.10.2023 укладено угоду про визнання винуватості, яка під час судового розгляду була уточнена, шляхом її укладення в новій редакції від 27.12.2023, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 206-2 КК України, а саме в:

- участі у злочинній організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 255 КК України;

- протиправному заволодінні майном підприємств, організацій, у тому числі частками їх засновників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємств, організацій, що заподіяло велику шкоду, вчиненому у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України.

- підробленні офіційного документа, вчиненого за попередньою змовою групою осіб у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України.

Не вдаючись в оцінку доказів, суд вважає, що формулювання обвинувачення, яке викладено в угоді та обвинувальному акті, відповідає статтям закону про кримінальну відповідальність, у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_3 .

Фактичні обставини, описані в обвинувальному акті, формулювання обвинувачення, вказане в угоді, підтвердження ОСОБА_63 цих обставин та визнання ним своєї винуватості у присутності захисника, зокрема і під час судового розгляду угоди, дають суду підстави дійти висновку про існування обґрунтованих підстав для визнання винуватості обвинуваченим.

Суд встановив, що укладення сторонами угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком інших обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Доказів протилежного судом не встановлено.

Суд також вважає, що умови угоди не суперечать вимогам КПК України та/або закону.

Вказані кримінальні правопорушення, окрім ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України, відповідно до ст. 12 КК України віднесено до категорії особливо тяжких злочинів.

Суд ураховує, що обвинувачений ОСОБА_3 беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні інкримінованих йому злочинів, надав показання стосовно своєї участі у вчиненні злочинів, надав показання стосовно участі інших осіб, а також надав показання щодо фактичних обставин вчинених ним та іншими особам злочинів та способу їх вчинення.

Суд також враховує, що прокурор під час судового розгляду наполягав на тому, що ступінь та характер сприяння обвинуваченого ОСОБА_3 у розкриті кримінальних правопорушень, вчинених ним та іншими співучасниками злочинної організації, є суттєвими. Прокурор вказав, що показання ОСОБА_3 також доводяться іншими доказами, що були зібрані під час досудового розслідування, зокрема узгоджуються з показаннями інших осіб, які були учасниками злочинної організації, та які також пішли на співпрацю та з ними були укладені угоди про визнання винуватості, які направлені на розгляд до суду.

Також суд враховує характер і тяжкість інкримінованих кримінальних правопорушень - вчинення ОСОБА_3 особливо тяжких злочинів спільно з іншими особами, що передбачає врахування ступеню участі кожного із співучасників вчинених злочинів, де роль ОСОБА_3 не була вирішальною, йому безпосередньо не підпорядковувались члени злочинної організації та він, будучи обізнаним про загальний план злочинної організації, лише виконував вказівки її членів, що мали вищий статус в її ієрархії.

Вищевикладене у сукупності дає суду підстави діти висновку, що укладання угоди відповідає суспільному інтересу. Зокрема викривальні показання ОСОБА_3 щодо інших осіб злочинної організації, будуть мати суттєве значення для подальшого перебігу кримінальних проваджень за їх підозрою/обвинуваченням, підтримувати доказову базу, сприятимуть якнайшвидшому притягненню інших осіб до кримінальної відповідальності, відшкодуванню ними завданих збитків. Також укладена угода буде запобігати вчиненню кримінальних правопорушень як обвинуваченим, так і іншими особами. Затвердження угоди сприятиме швидкому судовому розгляду кримінального провадження, яке забезпечить своєчасне притягнення обвинуваченого до відповідальності за вчинення особливо тяжких злочинів та сприятиме формуванню у суспільства думки щодо невідворотності покарання за вчинене правопорушення.

Судом не встановлено обставин, які б вказували на те, що умови угоди порушують права, свободи і інтереси сторін угоди, або інших осіб, зокрема, за текстом угоди інші особи, які фігурують у кримінальному провадженні, були умовно ідентифіковані.

Під час судового розгляду угоди про визнання винуватості не здійснюється дослідження та оцінка правомірності дій інших осіб, які такої угоди не укладали, не вирішується наперед питання про їхні права, свободи чи інтереси, не встановлюються преюдиційні факти щодо них. Такі особи не позбавлені можливості доводити свою невинуватість передбаченими КПК України засобами у встановленому законом порядку, зокрема оскаржувати ухвалені щодо них рішення у судах першої, апеляційної інстанцій (зокрема, щодо належності, допустимості доказів, а в їх сукупності - достатності для висновку) та касаційної інстанції (щодо порушень судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального й процесуального права), а отже конституційні права зазначених осіб не обмежуються.

Такий висновок суду ґрунтується на роз`ясненнях, викладених у абз.3 п. 9 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №13 від 11 грудня 2015 року «Про практику здійснення судами кримінального провадження на підставі угод», відповідно до якого вирок, ухвалений на підставі угоди стосовно однієї із декількох осіб не має преюдиційного значення для кримінального провадження відносно інших осіб, а визнання винуватості першою не є доказом вини останніх.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 23 лютого 2016 року у справі «Навальний і Офіцеров проти Росії» (Navalnyy and Ofitserov v Russia, заяви № 46632/13 і № 28671/14) підкреслив, що обставини, встановлені у провадженні, в якому не беруть участь інші обвинувачені, не повинні мати преюдиціальне значення для їх справ. Статус доказів, використаних в одній справі, повинен залишатися суто відносним, а їх сила обмежуватися даними конкретного провадження. Особливо це стосується вироків, ухвалених на підставі угоди.

Аналогічна правова позиція наведена у постанові Об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного суду від 18 травня 2020 року у справі № 639/2837/19.

Відповідно до вимог ч.5 ст.65 КК України суд при затвердженні вироком угоди про визнання винуватості призначає покарання, узгоджене сторонами угоди.

Як вже зазначалось вище, сторони угоди узгодили покарання обвинуваченому ОСОБА_3 із застосуванням положень ст. 69, 75 КК України.

Суд вважає, що обставини, які відповідно до вимог ст. 66 КК України, пом`якшують покарання ОСОБА_3 , про які зазначено в угоді, є доведеними. Такими обставинами є: каяття, яке суд визнає щирим, активне сприяння розкриттю злочинів та викриттю інших співучасників злочинної організації, наявність на утриманні двох неповнолітніх дітей 2011 та 2014 р.н., батьків, які є пенсіонерами, що мають хронічні захворювання, позитивну характеристику за місцем попередньої роботи.

Обставин, які б відповідно до ст. 67 КК України обтяжували покарання, судом не встановлено.

Суд вважає, що істотність зниження ступеню тяжкості вчиненого ОСОБА_3 кримінальних правопорушень полягає у викритті ним членів злочинної організації. Окрім того, у випадку доведення винуватості інших членів злочинної організації у вчиненні інкримінованих ним злочинів, у тому числі на підставі доказів, отриманих від обвинуваченого, потерпілі будуть мати можливість відшкодувати майнові збитки, завдані винними особами.

Суд також враховує, що роль ОСОБА_3 у злочинні організації не була впливовою та значною, він не брав участі у розподілі коштів, отриманих внаслідок заволодіння чужим майном, будучи у загальних рисах обізнаним із злочинним планом, не обіймав у злочинній організації керівні посади, не мав повноважень на надання обов`язкових для виконання вказівок, не мав жодної особи у своєму підпорядкуванні.

Із урахуванням того, що укладення угоди у цьому кримінальному провадженні матиме вплив на усвідомлення іншими особами караності злочинних діянь, сприятиме прагненню суспільства до правослухняної поведінки, гарантуватиме невідворотність покарання, а також забезпечить справедливе та в розумні строки вирішення кримінального провадження, суд вважає, що за таких обставин цілі та завдання кримінального провадження будуть досягнуті при мінімальних затратах ресурсів.

На переконання суду, характер та тяжкість інкримінованих ОСОБА_3 кримінальних правопорушень, у сукупністю з даними про особу винного, його ставлення до вчиненого, сприяння здійсненню судового розгляду вказують на його щире бажання виправитись.

З урахуванням викладеного, зважаючи на наявність кількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчинених злочинів, з урахуванням особи обвинуваченого, при призначенні ОСОБА_3 покарання за злочини, передбачені ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 206-1 КК України та ч.2 ст. 255 КК України, суд вважає доведеним, що існують підстави для застосування положень ч.1 ст.69 КК України при призначені основного покарання ОСОБА_3 , зокрема як домовилися сторони угоди, - нижче від найнижчої межі, встановленої у санкціях норм ч.3 ст. 206-1 КК України у виді позбавлення воли строком на 4 роки та ч.2 ст.255 КК України - позбавлення волі строком на 5 років.

Водночас, варто враховувати, що ОСОБА_3 було затримано 19.7.2023 о 10 год 04 вх. Та ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 20.07.2023 ОСОБА_3 обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Він був звільнений з Київського слідчого ізолятору 27.10.2023. Відповідно до ч. 5 ст. 72 КК України, строк попереднього ув`язнення підлягає зарахуванню у строк покарання з розрахунку день за день за правилами, передбаченими у ч. 1 ст. 72 КК України.

Положення угоди про визнання винуватості в частині непризначення ОСОБА_3 додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю за санкцією ч.3 ст.206-2 КК України, є такою, що може мати місце, але за інших обставин, ніж назначено в угоді. Так згідно з п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику призначення судами кримінального покарання» № 7 від 24 жовтня 2003 року додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, якщо воно є обов`язковим, застосовується лише до тих осіб, які обіймали посади чи займалися діяльністю, з якими було пов`язано вчинення злочину. До інших осіб, які були співучасниками злочину, не пов`язаного з їх діяльністю чи займаною посадою, додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю не застосовується з наведенням у вироку відповідних мотивів. У такому випадку посилатися на статтю 69 КК не потрібно.

Формулювання обвинувачення дає підстави дійти висновку, що вчинення ОСОБА_3 злочину, передбаченого ч.3 ст. 206-2 КК України не було пов`язане з його діяльністю або із заняттям. Тому додаткове покарання, визначене у санкції ч.3 ст. 206-2 КК України у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, до ОСОБА_3 застосуванню не підлягає.

Положення угоди щодо призначення остаточного покарання за правилами ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш, також є законним та обґрунтованим.

Згідно ч.1 ст.75 КК України суд, крім випадків засудження за корупційне кримінальне правопорушення, кримінальне правопорушення, пов`язане з корупцією, кримінальне правопорушення, передбачене ст. 403, 405. 407, 408, 429 КК України вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, катування, передбачене ч. 3 ст. 127 КК України, при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п`яти років, враховуючи тяжкість кримінального правопорушення, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Згідно ч. 2 вказаної статті суд приймає рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням у випадку затвердження угоди про примирення або про визнання вини, якщо сторонами угоди узгоджено покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, позбавлення волі на строк не більше п`яти років, а також узгоджено звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Інкриміновані ОСОБА_3 злочини, не відносяться до тих, за якими особу не може вити звільнено від відбування покарання, окрім того, сторони узгодили йому основне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років.

Суд погоджується з такою умовою угоди, оскільки показання ОСОБА_3 мають важливий влив для досягнення мети кримінального провадження, а його щире каяття, готовність активно сприяти розслідуванню цього та інших кримінальних проваджень, співпрацювати зі стороною обвинувачення шляхом надання правдивих, викривальних показань щодо себе та інших осіб, а дані про його особу, згідно яких він має міцні соціальні зв`язки, не судим, на обліку у лікаря нарколога не перебуває, за колишньої роботи характеризується позитивно, свідчать про можливість відповідно до вимог ст. 75 КК України досягнення мети виправлення шляхом звільнення від відбування покарання з випробуванням з покладанням ряду обов`язків відповідно до ст. 76 КК України.

Аналізуючи можливість непризначення ОСОБА_3 додаткового покарання у виді конфіскації майна, передбаченого як ч. 3 ст. 206-2 та і ч.2 ст. 255 КК України суд бере до уваги роз`яснення, які містяться в п. 19 Постанови № 7, із змісту якого вбачається, що якщо додаткове покарання у виді конфіскації майна за санкцією статті (санкцією частини статті) є обов`язковим, то у разі прийняття рішення про звільнення особи від відбування покарання з випробуванням воно не застосовується, оскільки ст. 77 КК України передбачено вичерпний перелік додаткових покарань, що можуть бути призначені у такому випадку, серед яких конфіскація майна відсутня.

Відтак, суд робить висновок, що укладена угода, з урахуванням унесених до неї змін, відповідає нормам КК України та інтересам суспільства у частині узгодженого покарання, яке відповідає загальним засадам призначення покарання, є пропорційним та достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає можливим ухвалити у даному кримінальному провадженні вирок, яким визнати ОСОБА_3 винуватим у вчиненні інкримінованих йому злочинів за викладених у обвинувальному вироку обставин, затвердити угоду про визнання винуватості та призначити узгоджену сторонами міру покарання.

Процесуальні витрати та речові докази, долю яких необхідно вирішити, у даному кримінальному провадженні відсутні. Запобіжний захід відносно обвинуваченого на час розгляду угоди не обирався. Цивільний позов не заявлено.

Керуючись ст. 373, 374, 474-475 КПК України, суд

ухвалив:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 27 грудня 2023 року між прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 та обвинуваченим ОСОБА_3 , у межах кримінального провадження № 12023000000001896 дані про яке внесені ЄРДР 13 жовтня 2023.

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст.206-2, ч.4 ст. 28 ч.3 ст. 358 КК України, та призначити йому покарання:

- за ч.2 ст. 255 КК України - із застосуванням ч.1 ст. 69 КК України у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років з конфіскацією всього належного йому майна;

- за ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України із застосуванням ч.1 ст. 69 КК України - у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки з конфіскацією всього належного йому майна;

- за ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України у виді позбавлення волі на строк 3(три) роки.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити обвинуваченому ОСОБА_3 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років з конфіскацією всього належного йому майна.

На підставі ч.5 ст.72 КК України зарахувати ОСОБА_3 у строк покарання у виді позбавлення волі строк його попереднього у період з 19.07.2023 по 27.10.2023 з розрахунку день з день.

Звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання у виді позбавлення волі на підставі ч. 2 ст. 75 КК України з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 3 роки.

Іспитовий строк обчислювати з моменту проголошення вироку суду.

На підставі ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_3 наступні обов`язки:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації за місцем проживання;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації за місцем проживання про зміну місця проживання, роботи або навчання;

3) не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

На підставі ст. 77 КК України, враховуючи звільнення ОСОБА_3 від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, не застосовувати щодо нього покарання у виді конфіскації всього належного йому майна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення з урахуванням обмежень, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому, його захиснику та прокурору, потерпілим.

Роз`яснити учасникам провадження, що згідно зі ст. 476 КПК України у разі невиконання угоди про визнання винуватості прокурор має право звернутися до суду, який затвердив таку угоду, з клопотанням про скасування вироку. Клопотання про скасування вироку, яким затверджена угода, може бути подано протягом встановлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення цього кримінального правопорушення.

Умисне невиконання угоди є підставою для притягнення особи до відповідальності за ст. 389-1 КК України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116607676
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/22761/23

Вирок від 29.01.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Єсауленко М. В.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Єсауленко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні