Ухвала
від 19.01.2024 по справі 496/533/24
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/533/24

Провадження № 1-кс/496/265/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2024 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Біляївка клопотання тимчасово виконуючого обов`язки заступника начальника СВ Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024162250000029 від 08.01.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Тимчасово виконуючого обов`язки заступника начальника звернувся до суду із вказаним клопотанням, мотивуючи тим, що 08.01.2024до ОРУП№2ГУНП вОдеській областінадійшли матеріалиревізії окремихпитань фінансово-господарськоїдіяльності ІНФОРМАЦІЯ_1 (комунальнаформа власності,підпорядковується ІНФОРМАЦІЯ_2 код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )за періодз 04.01.2021по 30.09.2023,проведеної ІНФОРМАЦІЯ_3 ,в ходічого встановленіфінансові порушення,внаслідок внесенняслужбовими особамидо офіційнихдокументів,завідомо недостовірнихвідомостей зпитань нарахуваннята виплатизаробітної плати.Ревізією встановленітакі порушенняфінансової дисципліни,що призвелидо витрат:на порушенняпостанови КМУвід 30серпня 2002№1298«Про оплатупраці працівниківна основієдиної тарифноїсітки розрядіві коефіцієнтівз оплатипраці працівниківустанов закладівта організаціїокремих галузейбюджетної сфери»протягом ревізійногоперіоду,на підставінаказів керівниківзакладів освітита наказівначальника ІНФОРМАЦІЯ_4 ,окремим працівникамзакладів освіти,підпорядкованих Управліннюосвіти,сплачувалась надбавказа складністьта напруженістьу праціу розмірі100відсотків замістьпередбачених 50відсотків,що призвелодо зайвогонарахування тавиплати заробітноїплати назагальну суму384,6тисяч гривеньта якнаслідок зайвоперерахованого ЄСВу загальнійсумі 84,61тисяч гривень.Так,на данийчас,з метоювсебічного,повного інеупередженого дослідженняобставин кримінальногопровадження,виявлення яктих обставин,що викривають,так ітих,що виправдовуютьосіб,причетних довчинення кримінальногоправопорушення,з метоюподальшого наданняотриманих доказамналежної правовоїоцінки тазабезпечення прийняттязаконних інеупереджених процесуальнихрішень,з метоюсприяння виявлення,закріплення,вилучення тадослідження доказівта іншихобставин справи,з метоюпокращення організаціїі підвищенняефективності кримінальногопровадження,виникла необхідністьотримати доступдо речейта документів,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ,юридична адреса: АДРЕСА_1 . Враховуючи викладене,що вищезазначенідокументи,як саміпо собі,так ів сукупностіз іншимиречами тадокументами кримінальногопровадження маютьсуттєве значеннядля встановленняподії кримінальногоправопорушення,обставин,що підлягаютьдоказуванню укримінальному провадженні,для належноїкваліфікації скоєногокримінального правопорушеннята містятьвідомості проосіб,які можутьбути причетнідо скоєннякримінального правопорушення,можуть бутивикористані якдокази,за неможливостііншим способомдовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихдокументів, слідчий звернувся до слідчого судді з вказаним клопотанням.

Т.в.о. заступника начальника СВ Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області та прокурор до судового засідання не з`явилися, але в матеріалах справи міститься клопотання про розгляд клопотання без участі слідчого та прокурора.

Крім того, т.в.о. заступника начальника СВ Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 просить розглянути клопотання без виклику посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 у володінні яких знаходяться документи.

Однак стороною кримінального провадження згідно з вимогами до ч. 2 ст. 163 КПК України не доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів. Клопотання не містять посилання на можливість знищення особами документів, також не підтверджені будь-якими доказами, а тому суд вважає за необхідне повідомити представника ІНФОРМАЦІЯ_1 , про час та місце судового засідання.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 у судове засідання не з`явився, хоча про день час розгляду клопотання був повідомлений належним чином, що не є перешкодою для розгляду клопотання відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснюється, згідно з ч. 4 ст. 107 КПК України.

Вивчивши клопотання про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю з додатками, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Клопотання слідчого про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

На підставі ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає доведеним з боку слідчого, що документи які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 та, як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження, мають суттєве значення для повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження, зокрема встановлення осіб, що причетні до вчинення вищезазначеного злочину. Крім того, отриманні відомості можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, знайшла своє підтвердження у судовому засіданні, тому клопотання підлягає задоволенню.

Що стосується вимог т.в.о. заступника начальника СВ Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області, в частині надання тимчасового доступу до документів (відомостей) та вилучення прокурорамБіляївської окружноїпрокуратури,які входятьдо складугрупи прокурорівта уповноваженимособам (оперативнимспівробітникам,слідчим),що будутьдіяти напідставі доручення(постанови)слідчого слідчоїгрупи, то вони задоволенню не підлягають, оскільки т.в.о. заступника начальника СВ Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 не вказує прізвища, ім`я та по-батькові прокурорів, яким необхідно надати тимчасовий доступ, крім того він може надати доручення уповноваженим особам (оперативним співробітникам, слідчим), як про це сам зазначає у клопотанні, щодо здійснення тимчасового доступу до документів (відомостей) та вилучення.

Керуючись ст. ст. 159-164, 166 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання тимчасово виконуючого обов`язки заступника начальника СВ Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити частково.

Надати старшому групислідчих покримінальному провадження:слідчому слідчоговідділу Одеськогорайонного управлінняполіції №2Головного управлінняНаціональної поліціїв Одеськійобласті старшомулейтенанту поліції ОСОБА_4 абоіншим слідчим,які входятьдо складуслідчої групипо розслідуваннюкримінального провадження№12024162250000029від 08.01.2024,а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , здійснити тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучитиналежним чиномзавірених копій наступних документів, а саме:

-Положення про ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке діяло станом на 2021, 2022 та 2023 р.р., а також штатний розпис на вказані роки, а також штатні розписи усіх навчальних закладів, які підпорядковуються Управлінню;

-Положення про преміювання посадових осіб, працівників ІНФОРМАЦІЯ_1 , що діяло станом на 2021, 2022 та 2023 р.р.;

-Накази про призначення та звільнення з посади начальника Управління освіти, посадові інструкції, що діяли станом на 2021, 2022 та 2023 р.р., копії особових справ вказаних працівників;

-Накази про призначення та звільнення з посади головного бухгалтера та бухгалтерів, в тому числі ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_18 , посадові інструкції вказаних осіб, що діяли станом на 2021, 2022 та 2023 р.р., копії особових справ вказаних працівників;

-Накази про призначення та звільнення з посади економіста ОСОБА_24 , посадові інструкції, що діяли станом на 2021, 2022 та 2023 р.р., копії особових справ вказаних працівників;

-Доступ до документів (розпорядження сільського голови, накази керівників закладів освіти, накази начальника ІНФОРМАЦІЯ_5 , тощо), що стали підставою для нарахування заробітної плати, виплат, премій, надбавок, надбавок за складність та напруженість у праці, та інших виплат працівникам, в тому числі працівникам підпорядкованих закладів освіти, за 2021, 2022 та 2023р.р.

-Доступ до документів (розпорядження сільського голови, накази керівників закладів освіти, накази начальника ІНФОРМАЦІЯ_5 тощо),на підставі яких в 2021, 2022 та 2023 р.р. підвищувались посадові оклади педагогічним працівникам підпорядкованих закладів освіти;

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, але заперечення проти неї може бути подано відповідно до ч. 3 ст. 309 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116622800
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —496/533/24

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні