Ухвала
від 30.01.2024 по справі 905/83/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

30.01.2024 Справа № 905/83/24

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» (код ЄДРПОУ 42086719; адреса: 49044, м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, 4Д; електронна пошта: 42086719@mail.gov.ua) в особі представника адвоката Денисенко Наталії Миколаївни (свідоцтво на право на заняття адвокатською діяльністю ДП № 3910 від 08.10.2018)

до відповідача: Комунального закладу «Міський центр позашкільної роботи за місцем мешкання» (код ЄДРПОУ 24467458; адреса: 87515, м. Маріуполь, вул. Казанцева, 29; електронна пошта: stashevskaya1963@ukr.net)

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Комунальний заклад Департаменту освіти міської ради "Централізована бухгалтерія департаменту освіти" (код ЄДРПОУ 26319242; адреса: 87515, м. Маріуполь, вул. Казанцева, 27А; електронна пошта: mariupol.kzcbdo@ukr.net)

про стягнення 69711,05 грн.

Суддя Величко Н.В.

ВСТАНОВИЛА:

До Господарського суду Донецької області через підсистему «Електронний суд» від Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» надійшла позовна заява від 26.01.2024 про стягнення з Комунального підприємства «Міський центр позашкільної роботи за місцем мешкання» заборгованості в розмірі 69711,05 грн., яка складається з суми боргу за спожиту електроенергію в розмірі 52884,35 грн., 3% річних в розмірі 2812,37 грн., інфляційних втрат в розмірі 14014,33 грн., а також судового збору в сумі 2422,40 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору про постачання електричної енергії № 710 від 18.01.2022 в частині оплати за спожиту електричну енергію в січні-лютому 2022 року.

Згідно з частиною першою статті 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Дослідивши подану позивачем позовну заяву та додані до неї документи суд встановив, що позовна заява відповідає процесуальним вимогам статей 162, 164, 172 ГПК України, а відтак суд на підставі статті 176 ГПК України приймає позов до розгляду і відкриває провадження у справі.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій, серед іншого, зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатись справа.

Згідно ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного).

За змістом частини першої статті 250 Господарського процесуального кодексу України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Приписи частини першої статті 247 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи, зокрема, в яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (частина п`ята статті 12 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до частини п`ятої статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» встановлений розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на рівні 3028 гривні.

Враховуючи визначену позивачем ціну позову, яка не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 2024 році, а також предмет спору та обсяг поданих доказів на підтвердження вимог, господарський суд вважає цю справу незначної складності та її розгляд доцільно здійснити в порядку спрощеного позовного провадження, а за відсутності клопотань про інше - без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

За текстом позовної заяви викладено клопотання про залучення Комунального закладу Департаменту освіти міської ради «Централізована бухгалтерія департаменту освіти» в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, вважаючи, що можливе рішення у даній справі може вплинути на його права або обов?язки як особи, що є платником за Договором про постачання електричної енергії споживачу № 710 від 18.01.2022.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Керуючись наведеною нормою процесуального права, суд задовольняє клопотання позивача та залучає Комунальний заклад Департаменту освіти міської ради «Централізована бухгалтерія департаменту освіти» до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 2, 12, 50, 114, 176, 234, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 905/83/24.

2. Справу розглядати в порядку спрощеного провадження без виклику сторін.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Комунальний заклад департаменту освіти міської ради «Централізована бухгалтерія Департаменту освіти» (код ЄДРПОУ 26319242; 87515, Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Казанцева, буд. 27-А).

4. Відповідачу встановити строк у п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов із урахуванням вимог, передбачених статтею 165 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на діюче законодавство; докази направлення відзиву іншим учасникам справи.

4. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву на позов у встановлений судом строк, справа згідно з ч. 9 ст. 165 ГПК України буде розглянута за наявними в ній матеріалами.

5. Запропонувати позивачу у строк до п?яти днів з дня отримання відзиву надати суду відповідь на відзив (за наявності) з доказами її направлення іншим учасникам справи.

6. Встановити третій особі строк у п?ятнадцять днів з дня вручення цієї ухвали для подання до суду письмових пояснень щодо позову та/або відзиву з доказами їх направлення іншим учасникам справи.

7. Роз`яснити учасникам, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам статей 161-170 Господарського процесуального кодексу України та мають бути подані у строк, визначений в ухвалі.

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч.4 ст. 80 ГПК України).

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї (ч. 8 ст. 80 ГПК України).

8. Звернути увагу сторін, що з 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29.06.2023 № 3200-IX. Зокрема, приписами частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України (у редакції Закону, з урахуванням змін) унормовано, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

9. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua.

10. Ухвала набрала чинності з моменту її підписання 30.01.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.В. Величко

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116636299
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/83/24

Рішення від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні