Рішення
від 22.01.2024 по справі 910/13719/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.01.2024 м. Київ Справа № 910/13719/23

За позовом: приватного акціонерного товариства "НАЦІОНАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "УКРЕНЕРГО";

до: товариства з обмеженою відповідальністю "ВІТРЯНИЙ ПАРК ШВИДКИЙ";

про: стягнення 5.539.075,05 грн.

Суддя Сергій Балац

Секретар судового засідання Бут Д.О.

Представники:

позивача: Харченко М.В.;

відповідача: Нечай О.Д.

С У Т Ь С П О Р У :

Приватне акціонерне товариство "НАЦІОНАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "УКРЕНЕРГО" (далі - позивач) звернулося до господарського суду міста Києва із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "ВІТРЯНИЙ ПАРК ШВИДКИЙ" (далі - відповідач) про стягнення 5.539.075,05 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем порушено грошове зобов`язання за укладеним між сторонами спору договором про надання послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління від 21.04.2020 № 1652-03015, що призвело до звернення позивача до господарського суду з вимогами про стягнення з відповідача 5.539.075,05 грн., з яких: 3.870.897,35 грн. - основна заборгованість, 1.295.900,60 грн. - пеня, 76.731,72 грн. - 3 % річних та 295.545,38 грн. - інфляційні втрати.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 11.09.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 910/13719/23 та вирішено розгляд справи здійснювати в порядку (за правилами) загального позовного провадження. Підготовче засідання призначене на 16.10.2023.

Відповідач скориставшись своїм правом, наданим ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, надав суду відзив, яким визнав заявлену до стягнення суму основної заборгованості та зазначив про наявність поважної причини, яка зумовила несвоєчасну сплату отриманих від позивача послуг за договором диспетчерського (оперативно-технологічного) управління від 21.04.2020 № 1652-03015 у вигляді заборгованості державного підприємства "ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ" перед відповідачем. Також в поданому до суду відзиві відповідач зазначає про наявність підстав для розстрочення виконання рішення в частині стягнення з відповідача основної заборгованості.

Позивач скориставшись своїм правом, наданим ст. 166 Господарського процесуального кодексу України, надав суду відповідь на відзив, в якій зазначив про обов`язковість виконання договору диспетчерського (оперативно-технологічного) управління від 21.04.2020 № 1652-03015 та відсутність обґрунтованих підстав як для звільнення відповідача від заявлених до стягнення сум 3 % та інфляційних втрат так і для розстрочення виконання рішення в частині стягнення з відповідача основної заборгованості.

В підготовчих засіданнях 16.10.2023 та 06.11.2023 оголошено перерви до 06.11.2023 та до 20.11.2023 відповідно.

Відповідач скориставшись своїм правом, наданим ст. 167 Господарського процесуального кодексу України, надав суду заперечення на відповідь на відзив, в яких зазначив про обґрунтованість підстав, викладених у відзиві.

В підготовчому засіданні 20.11.2023 суд на місці ухвалив: закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті на 18.12.2023.

В судовому засіданні 18.12.2023 оголошено перерву до 22.01.2024.

В судовому засіданні 22.01.2024 судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши уповноважених представників сторін по суті спору та дослідивши наявні докази у матеріалах даної справи, господарський суд міста Києва,

В С Т А Н О В И В :

Між позивачем, як виконавцем, та відповідачем, як користувачем, укладено договір про надання послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління від 21.04.2020 № 1652-03015 (далі - Договір), відповідно до предмету якого позивач зобов`язується надавати послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління об`єктами відповідача у складі об`єднаної енергетичної системи ОЕС України, а саме забезпечити надійне та ефективне функціонування ОЕС України, зокрема безперебійне постачання електричної енергії споживачам з додержанням вимог операційної безпеки (далі - послуга). Відповідач зобов`язується здійснювати оплату за надані послугу відповідно до умов цього Договору (п. 1.1, 1.2 Договору).

Пунктом 2.1 Договору визначено, що оплата послуг здійснюється за тарифом, який визначається Регулятором відповідно до затвердженої ним методики та оприлюднюється позивачем на своєму офіційному веб-сайті https://ua.energy/. Тариф застосовується з дати прийняття, якщо більш пізній термін не визначено у документі, яким затверджено тариф. На вартість послуги нараховується податок на додану вартість відповідно до законодавства України.

Положеннями пункту 2.4 Договору передбачено, що розрахунок за надану послугу здійснюється на умовах часткової попередньої оплати вартості послуги за поточний розрахунковий період згідно із нижчезазначеною системою платежів і розрахунків:

- до 10 числа розрахункового місяця - 35 % вартості послуги;

- до 20 числа розрахункового місяця - 35 % вартості послуги;

- до останнього банківського дня календарного місяця - 30 % вартості послуги.

Плановий обсяг послуги на розрахунковий період визначається на основі наданих відповідачем і погоджених ОСП повідомлень щодо планового обсягу передачі електроенергії на розрахунковий період.

Умовами пункту 2.7 Договору визначено, що оплата послуги здійснюється на підставі рахунків, наданих позивачем або самостійно сформованих в електронному вигляді за допомогою "Системи управління ринком" (далі - Сервіс), за наявності електронного підпису тієї особи, яка уповноважена підписувати документи в електронному вигляді, у порядку, визначеному законодавцем.

Відповідно до пункту 6.1 Договору, за внесення платежів, передбачених пунктом 2.5 цього Договору, з порушенням термінів відповідач сплачує відповідачу пеню у розмірі 0,1 % від суми боргу за кожен день прострочення платежу, ураховуючи день фактичної оплати. Сума пені (без ПДВ) зазначається у платіжному документі окремим рядком.

Додатковою угодою від 17.09.2021 № 2 до Договору, пункт 2.7 Договору викладено в наступній редакції:

"Відповідач здійснює розрахунок з ОСП за послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління протягом 3 банківських днів з дати отримання та на підставі акта надання послуги. Акт надання послуги ОСП надає відповідачу протягом перших 11 календарних днів місяця, наступного за розрахунковим.

Вартість наданої послуги за розрахунковий період визначається на підставі даних, що надаються до 08 числа місяця, наступного за розрахунковим (включно), Адміністратором комерційного обліку (далі - АКО).

Коригування обсягів та вартості наданої послуги відповідного розрахункового періоду здійснюється за уточненими даними комерційного обліку, що надається АКО протягом 10 календарних днів з дати проведення процесу врегулювання в "Системі управління ринком" (далі - Сервіс), що здійснюється на вимогу та в терміни, передбачені Правилами ринку.

Акт коригування наданої послуги у відповідному розрахунковому періоді у двох примірниках ОСП направляє відповідачу. Відповідач здійснює підписання акта коригування наданої послуги відповідного розрахункового періоду протягом 3 календарних днів та повертає один примірник підписаного акта ОСП. Оплату вартості послуги, що виникла в результаті коригування обсягів та вартості послуг, відповідач здійснює протягом 3 банківських днів з дня отримання акта".

Додатковою угодою від 18.12.2022 № 3 до Договору, пункт 2.7 Договору викладено в наступній редакції:

"Відповідач здійснює розрахунок з ОСП за послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління до 15 числа місяця наступного за розрахунковим (включно) на підставі рахунків, актів надання послуги, наданих позивачем, або самостійно сформованих в електронному вигляді за допомогою "Системи управління ринком" (далі - СУР), або отриманих за допомогою сервісу електронного документообігу (далі - Сервіс) (автоматизована система, яка забезпечує функціонування електронного документообігу), з використанням у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису особи, уповноваженої на підписання документів в електронному вигляді.

Вартість наданої послуги за розрахунковий період визначається до 10 числа, наступного за розрахунковим (включно), на підставі даних, що надаються Адміністратором комерційного обліку (далі - АКО). Акти приймання-передачі послуги направляються користувачам до 12 числа місяця, наступного за розрахунковим (включно).

Коригування обсягів та вартості наданої послуги відповідного розрахункового періоду здійснюється за уточненими даними комерційного обліку, що надається АКО протягом 10 календарних днів з дати проведення процесу врегулювання в СУР, що здійснюється на вимогу та в терміни, передбачені Правилами ринку.

Оплату вартості послуги, після коригування обсягів, відповідач здійснює до 15 числа місяця, наступного за місяцем, у якому отримано акт коригування до акта надання послуги (включно).

Акти надання послуги та акти коригування до актів надання послуги у відповідному розрахунковому періоді позивач направляє відповідачу в електронній формі з використанням електронного підпису (із застосуванням Сервісу) або надає відповідачу два примірники в паперовому вигляді, підписані власноручним підписом зі своєї сторони".

Статтею 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Згідно зі статтями 11, 509 Цивільного кодексу України договір є підставою виникнення цивільних прав і обов`язків (зобов`язань), які мають виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до вказівок закону, договору (ст. 526 Цивільного Кодексу України), а одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускаються (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Виходячи із змісту правовідносин, останні є відносинами з надання послуг, тому, права і обов`язки сторін визначаються, у тому числі, положеннями глави 63 Цивільного кодексу України.

Положеннями ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Так позивачем надані відповідачу послуги за Договором в період з березня 2022 по червень 2023 на загальну суму 4.142.687,81 грн., що підтверджується актами надання послуг, які підписані сторонами електронними підписами та наявні в матеріалах справи у вигляді засвідчених копій, а саме:

- від 31.03.2022 на суму 353.620,38 грн.;

- від 30.04.2022 на суму 360.529,85 грн.;

- від 31.05.2022 на суму 252.833,94 грн.;

- від 30.06.2022 на суму 203.703,17 грн.;

- від 31.07.2022 на суму 188.808,60 грн.;

- від 31.08.2022 на суму 206.856,29 грн.;

- від 30.09.2022 на суму 227.040,10 грн.;

- від 31.10.2022 на суму 268.870,56 грн.;

- від 30.11.2022 на суму 216.939,77 грн.;

- від 31.12.2022 на суму 289.324,48 грн.;

- від 31.01.2023 на суму 273.358,32 грн.;

- від 28.02.2023 на суму 252.766,66 грн.;

- від 31.03.2023 на суму 200.133,43 грн.;

- від 30.04.2023 на суму 293.593,91 грн.;

- від 31.05.2023 на суму 258.896,80 грн.;

- від 30.06.2023 на суму 295.411,55 грн.

Також між сторонами підписані електронними підписами акти коригування, які наявні в матеріалах справи у вигляді засвідчених копій, а саме:

- від 18.08.2022 на суму 353.619,62 грн. (до акту від 31.03.2022);

- від 20.09.2022 на суму 360.528,96 грн. (до акту від 30.04.2022);

- від 18.11.2022 на суму 203.703,02 грн. (до акту від 30.06.2022);

- від 29.11.2022 на суму 188.808,00 грн. (до акту від 31.07.2022);

- від 21.12.2022 на суму 206.883,73 грн. (до акту від 31.08.2022);

- від 30.12.2022 на суму 227.039,42 грн. (до акту від 30.09.2022);

- від 21.02.2023 на суму 268.871,15 грн. (до акту від 31.10.2022);

- від 17.03.2023 на суму 216.938,50 грн. (до акту від 30.11.2022);

- від 30.03.2023 на суму 289.325,15 грн. (до акту від 31.12.2022);

- від 21.04.2023 на суму 273.358,00 грн. (до акту від 31.01.2023);

- від 19.05.2023 на суму 252.766,09 грн. (до акту від 28.02.2023);

- від 16.06.2023 на суму 200.132,94 грн. (до акту від 31.03.2023);

- від 17.07.2023 на суму 293.593,52 грн. (до акту від 30.04.2023).

Проте, надані позивачем послуги за Договором оплачені відповідачем частково, що призвело до звернення позивача до господарського суду з вимогою про стягнення з відповідача заборгованості за Договором в період з березня 2022 по червень 2023 в сумі 3.870.897,35 грн.

Враховуючи, що у правовідносинах сторін даного спору має місце допущене з боку відповідача порушення грошового зобов`язання за Договором, позивачем заявлена вимога про застосування до відповідача господарської санкції у вигляді пені в сумі 1.295.900,60 грн.

Також позивачем заявлені вимоги про стягнення з відповідача 3 % річних в сумі 76.731,72 грн. та інфляційних втрат в сумі 295.545,38 грн.

Приписами пункту 2 частини 1 статті 231 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Відповідачем до господарського суду подані заяви із долученими платіжними інструкціями у вигляді копій з яких вбачається, що відповідачем здійснено повну сплату заявленої до стягнення суми основної заборгованості в сумі 3.870.897,35 грн.

Приймаючи до уваги повну сплату відповідачем заявленої до стягнення суми основної заборгованості суд дійшов висновку, що провадження справі в частині стягнення з відповідача основної заборгованості в сумі 3.870.897,35 грн. підлягає закриттю у зв`язку з відсутністю предмету спору.

Приписами частини 1 статті 230 Господарського кодексу України встановлено, що штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Поряд з цим, ст. 549 Цивільного кодексу України унормовано, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання, а пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

При цьому, пунктом 16 частини 1 постанови НКРЕКП від 25.02.2022 № 332 "Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії на період дії в Україні воєнного стану" визначено зупинення нарахування та стягнення штрафних санкцій, передбачених договорами, що укладені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії", між учасниками ринку електричної енергії.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", постановлено ввести в Україні воєнний стан.

Станом на день вирішення спору по суті, Указом Президента України від 06.11.2023 № 734/2023 (який затверджений Законом України від 08.11.2023 № 3429-IX) строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 16 листопада 2023 року строком на 90 діб.

Враховуючи те, що Договір регулює відносини між сторонами спору, як учасниками ринку електричної енергії та приймаючи до уваги, що строк дії воєнного стану в Україні охоплює період заборгованості (з березня 2022 по червень 2023) відповідача за укладеним між сторонами спору Договором суд дійшов висновку, що позовна вимога про стягнення з відповідача пені в сумі 1.295.900,60 грн. є необґрунтованою та задоволенню не підлягає.

Позиція правомірності зупинення нарахування та стягнення штрафних санкцій, передбачених договорами, що укладені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії", між учасниками ринку електричної енергії, на період військового стану також закріплена в постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 26.07.2023 у справі № 922/1948/22.

Положеннями частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки відповідач не виконав своє грошове зобов`язання у строк, встановлений Договором, заявлені позивачем вимоги про стягнення з відповідача 3 % річних в сумі 76.731,72 грн. та інфляційних втрат в сумі 295.545,38 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю, за розрахунками позивача, які перевірені та визнані судом вірними.

Приписами частини 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Заперечення відповідача з приводу стягнення з останнього сум 3 % річних та інфляційних втрат судом відхилені, оскільки підприємництвом визнається самостійна, ініціативна та на власний ризик господарська діяльність, а відсутність у боржника необхідних коштів не може бути обставиною, що звільняє від господарсько-правової відповідальності за невиконання господарських зобов`язань.

Враховуючи приписи пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, суд покладає витрати по сплаті судового збору на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 74, 76, 77, 78, 79, 86, 123, 129, 231, 233, 236, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва,

В И Р І Ш И В :

1. Провадження в частині вимог про стягнення 3.870.897,35 грн. - закрити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ВІТРЯНИЙ ПАРК ШВИДКИЙ" (Україна, 04070, місто Київ, вулиця Паркова Дорога, будинок 16-А, ідентифікаційний код: 42895251) на користь приватного акціонерного товариства "НАЦІОНАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "УКРЕНЕРГО" (Україна, 01032, місто Київ, вулиця Симона Петлюри, будинок 25, ідентифікаційний код: 00100227) 76.731 (сімдесят шість тисяч сімсот тридцять одна) грн. 72 коп. 3 % річних, 295.545 (двісті дев`яносто п`ять тисяч п`ятсот сорок п`ять) грн. 38 коп. інфляційних втрат та 63.661 (шістдесят три тисячі шістсот шістдесят одна) грн. 13 коп.

3. В задоволенні решти вимог відмовити повністю.

Рішення господарського суду набирає законної сили та може бути оскаржено в порядку та строки встановлені ст.ст. 241, 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 29 січня 2024 року

Cуддя Сергій Балац

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116636835
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —910/13719/23

Рішення від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 31.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні