Рішення
від 30.01.2024 по справі 302/2147/23
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/2147/23

Провадження № 2/302/76/24

Номер рядка звіту 61

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.01.2024 смт. Міжгір`я Закарпатської області

Міжгірський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого, судді Пухальського С. В.,

за участю секретаря судового засідання Митряк І. П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Гренджа Вікторія Юріївна до Колочавської сільської ради Хустського району Закарпатської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаною позовною заявою, в обґрунтування вимог якої представник зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки - ОСОБА_2 , яка за життя набула право власності на житловий будинок під АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на нерухоме майно померлої. За життя мати позивачки заповітних розпоряджень не залишила.

Позивачка, як спадкоємиця першої черги за законом спадщину до майна померлої матері не прийняла, оскільки вважала, що перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється на час дії воєнного стану на 4 місяці, та становить загальний строк 10 місяців.

13.12.2023 вона звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини до майна померлої матері, однак нотаріусом відмовлено їй у прийнятті заяви з огляду на пропуск шестимісячного строку визначеного законом для прийняття спадщини та рекомендовано звернутися до суду з позовом про продовження строку для прийняття спадщини.

З наведених причин та з врахуванням того, що інших спадкоємців, які б прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 немає, позивачка вважала, що в період воєнного стану строк для прийняття спадщини продовжено до 10 місяців, строк який пропустила позивачка для прийняття спадщини є незначним, в позовній заяві висловлено прохання визначити позивачці додатковий строк для звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за померлою матір`ю.

Ухвалою суду від 25.12.2023 по справі відкрито провадження в порядку загального позовного провадження.

Представник позивача - адвокат Гренджа В. Ю. подала заяву з проханням розглядати справу без участі сторони позивача. Висловила позицію про підтримання заявлених у позовній заяві вимог.

Головою Колочавської сільської ради Хустського району Закарпатської області подано заяву за змістом якої висловив позицію про відсутність у сільської ради заперечень проти задоволення позовних вимог. Справу просив розглядати без участі представника сільради.

Фіксація судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалась відповідно до частини 2 статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до частини 3 статті 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Частиною 4 статті 206 ЦПК України передбачено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Таким чином, ЦПК допускає ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні і в правовідносинах, що виникли між сторонами відповідач позов визнав, таке визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, отже в даному випадку наявні законні підстави для ухвалення рішення про задоволення позову в підготовчому засіданні.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Колочава Хустського району Закарпатської області померла мати позивачки - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копіями свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 та свідоцтва про укладення шлюбу серія НОМЕР_3 (а.с. 6, 11, 12).

За життя мати позивачки ОСОБА_2 набула право власності на житловий будинок під АДРЕСА_1 , що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав за № 326548179 від 22.03.2023 та Випискою з погосподарської книги (а.с. 8, 10).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на нерухоме майно померлої - житловий будинок.

Як вбачається з копії довідки виконавчого комітету Колочавської сільської ради Хустського району Закарпатської області від 14.12.2023 за № 8956, ОСОБА_2 була постійною мешканкою АДРЕСА_1 , разом із нею на день її смерті постійно (не менше шести місяців до дня смерті) ніхто не був зареєстрований та не проживав (а.с. 7).

За даними інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 75110701, 13.12.2023 позивачка звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини до майна померлої матері ОСОБА_2 (а.с. 9).

Однак, як зазначає позивачка, приватний нотаріус Дунаєв Ю. М. відмовив їй у прийнятті заяви та роз`яснив, що вона пропустила шестимісячний строк визначений законом для прийняття спадщини, який сплив 06.12.2023.

Відповідно до частини 3 статті 1272 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина 1 статті 1270 ЦК України).

Пунктом 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що суди, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, повинні досліджувати поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як зазначено в позовній заяві, позивачка помилково вважала, що в період воєнного стану строк для прийняття спадщини продовжено до 10 місяців, тоді як строк для прийняття спадщини у період воєнного стану було зупинено (продовжено) на чотири місяці, тільки стосовно спадкових справ, якщо до 06.03.2022 шестимісячний строк для прийняття спадщини не сплинув.

За встановлених обставин, суд вважає, що відмова у поновленні строку для прийняття спадщини порушить право спадкоємиці, тому визнає вищевказані обставини як поважну причину пропуску строку для прийняття спадщини.

З огляду наведеного заявлений позов підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 2, 3, 10-13, 19, 76-81, 258-259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , додатковий строк тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті її матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів до Закарпатського апеляційного суду безпосередньо або через Міжгірський районний суд Закарпатської області з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст судового рішення складено 30 січня 2024 року.

Суддя Пухальський С. В.

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116637914
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —302/2147/23

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Пухальський С. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Пухальський С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні