Ухвала
від 29.01.2024 по справі 925/1460/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

29 січня 2024 року м. Черкаси справа №925/1460/23

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників:

позивача Прибєг Д. А. (за межами приміщення суду) самопредставництво,

Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб Сиру» Хоменко О.О. адвокат, за довіреністю,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Державної екологічної інспекції Центрального округу

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб Сиру»

про стягнення 430 865,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом Черкаської області розглядається справа за позовом Державної екологічної інспекції Центрального округу до Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб Сиру» про стягнення збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами (підземними водами) за відсутності дозвільного документу, а саме спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами) в сумі 430 865 грн.

Ухвалою від 13.12.2023 Господарський суд Черкаської області прийняв до розгляду заяву Державної екологічної інспекції Центрального округу про зміну предмета позову, подальший розгляд справи постановив здійснювати з урахуванням позовних вимог про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб Сиру» (вул. Саксаганського, буд. 119, м. Київ, 01032, код ЄДРПОУ 36413692) збитків в сумі 430 865 грн; відмовив у задоволенні клопотання Канівської філії Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб Сиру» та клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб Сиру» про закриття провадження по справі; відклав розгляд справи по суті на 25 січня 2024 року.

19 грудня 2023 року від Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб Сиру» надійшло заперечення на відповідь на відзив.

У судовому засіданні, що відбулося 25.01.2024 за участю представників позивача та Товариства, представник позивача надала пояснення, що за вибором позивача справа може розглядатися за місцезнаходженням філії юридичної особи; представник відповідача вважає, що спір виник саме з діяльності Товариства, відповідно має розглядатися судом за місцезнаходженням відповідача. Суд оголошував перерву до 29.01.2024.

У судовому засіданні 29.01.2024 підписано вступну та резолютивну частини ухвали.

Дослідивши матеріали справи, надані учасниками судового процесу докази, суд зазначає таке.

Позовну вимогу пред`явлено до юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб сиру» (ідентифікаційний код 36413692, вул. Саксаганського, буд. 119, м. Київ, 01032), відокремленим підрозділом якої є Канівська філія Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб сиру», за місцезнаходженням філії.

Згідно з статтею 64 Господарського кодексу України функції, права та обов`язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Частиною 1 статті 95 Цивільного кодексу України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (частина 3 статті 95 Цивільного кодексу України).

Суд звертає увагу, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ, рішення у справі приймається саме стосовно підприємства чи організації юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених ч. 2 ст. 202 цього Кодексу.

У відповідності до ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не в чиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ч. 4 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

З урахуванням обставин справи, суд дійшов висновку про неможливість розгляду справи в даному судовому засіданні та вважає за необхідне розгляд справи відкласти, витребувати докази.

Відповідно до ч. 2 ст. 232 ГПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

На підставі викладеного, керуючись ст. 216, 234, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відкласти розгляд справи по суті на 10 год. 30 хв. 27 лютого 2024 року.

Засідання провести в приміщенні Господарського суду Черкаської області м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, зал судових засідань 219, тел. канцелярії 31-21-49.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб Сиру» копію статуту Товариства та положення про Канівську філію Товариства з обмеженою відповідальністю «Клуб Сиру».

У судове засідання викликати повноважних представників сторін.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 235 Господарського процесуального кодексу України і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 30 січня 2024 року.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116638954
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 430 865,00 грн

Судовий реєстр по справі —925/1460/23

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні