Ухвала
від 29.01.2024 по справі 9901/513/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

29 січня 2024 року

м. Київ

справа №9901/513/21

адміністративне провадження №П/9901/513/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

Головуючого судді - Загороднюка А.Г.,

суддів: Білак М.В., Губської О.А., Соколова В.М., Єресько Л.О.,

за участі:

секретаря судового засідання Рудницького І.В.,

представника позивача Батова І.В.,

представника відповідача Саввіна С.С.,

представника третьої особи Зарєчного Д.С.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні клопотання Служби безпеки України про приєднання доказів до матеріалів адміністративної справи та про подальший розгляд у закритому судовому засіданні справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТІОФАБ, ЛТД» до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, за участю третіх осіб: Ради Національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, які не заявляють самостійних вимоги щодо предмета спору на стороні відповідача про визнання протиправним та скасування Указу Президента України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Верховного Суду перебуває справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТІОФАБ, ЛТД» до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, за участю третіх осіб: Ради Національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, які не заявляють самостійних вимоги щодо предмета спору на стороні відповідача про визнання протиправним та скасування Указу Президента України.

Ухвалою Верховного Суду від 17 грудня 2021 року відкрито провадження у цій справі. Залучено до участі у справі Раду Національної безпеки і оборони України, Службу безпеки України у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимоги щодо предмета спору на стороні відповідача. Витребувано від Служби безпеки України документи.

На виконання ухвали суду від 17 грудня 2021 року СБУ на адресу режимно-секретного органу Верховного Суду надіслано докази, які містять інформацію, що становить державну таємницю та мають гриф обмеження доступу «таємно» (лист СБУ від 03 серпня 2022 року № 16/2049/т-в).

10 серпня 2022 року від СБУ надійшло клопотання про приєднання до матеріалів справи доказів, які містять інформацію, що становить державну таємницю.

Також 10 серпня 2022 року від СБУ надійшло клопотання про подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні на підставі статей 10, 44, 77 КАС України з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці. Клопотання вмотивоване тим, що надані СБУ окремі документи, які підтверджують наявність підстав для застосування санкцій до позивача місять інформацію, що становить державну таємницю (гриф обмеження доступу «таємно»).

29 січня 2024 року у судовому засіданні представник Служби безпеки України підтримав заявлені клопотання. Представник позивача та відповідача проти заявлених клопотань не заперечував.

Проаналізувавши вищевказані клопотання, Верховий Суд вважає, що такі підлягають задоволенню, виходячи з такого.

Начальником відділу режимно-секретної роботи Верховного Суду складена службова записка, відповідно до якої повідомлено, що 08 серпня 2022 року відділом режимно-секретної роботи отримано від Управління правового забезпечення Служби безпеки України документи, яким надано гриф секретності "Таємно".

До основних засад (принципів) адміністративного судочинства, згідно з пунктами 4, 5, 9 частини третьої статті 2 КАС України, належать, зокрема, змагальність сторін, диспозитивність та офіційне з`ясування всіх обставин у справі; обов`язковість судового рішення; неприпустимість зловживання процесуальними правами.

Відповідно до частин першої, четвертої статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною першою, абзацами першим, другим частини другої, частиною четвертою статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суб`єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

За правилами частин першої, третьої статті 79 КАС України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

За позицією Служби безпеки України, надані ним документи містять інформацію щодо предмета доказування. Без дослідження матеріалів, які надійшли від Служби безпеки України, та які, зокрема, стали підставою для прийняття рішення про застосування санкцій до позивача, неможливо повно, об`єктивно і всебічно з`ясувати обставини справи та ухвалити законне та обґрунтоване рішення.

Окрім цього, як встановлено судом та підтверджено в судовому засіданні представником Служби безпеки України, Управлінням правового забезпечення Служби безпеки України у цій справі надсилались документи, які містять гриф «таємно», які наразі перебувають в секторі режимно - секретної роботи Верховного Суду.

Відповідно до частини восьмої статті 10 КАС України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

Частиною дев`ятою цієї статті передбачено, що про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або оголосити закритою його частину.

Доводи представника Служби безпеки України про необхідність проведення розгляду справи у закритому судовому засіданні Верховий Суд вважає обґрунтованими, оскільки підстави позову пов`язуються з необхідністю дослідження документів, які містять гриф «таємно».

Оскільки Службою безпеки України дотримано встановлений вищевказаними нормами процесуального права порядок надання до суду доказів, і такі стосуються предмету спору, містять відомості про обставини, що мають значення для правильного його вирішення, а також враховуючи, що наданим третьою особою документам присвоєно гриф секретності «Таємно», Верховий Суд, беручи до уваги вимоги статей 10, 77, 79 КАС України, вважає за необхідне задовольнити подані представником Служби безпеки України клопотання про приєднання до матеріалів справи доказів та проведення подальшого розгляду справи в закритому судовому засіданні.

Верховий Суд підкреслює, що розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводиться з додержанням правил здійснення адміністративного судочинства. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбуваються в закритому судовому засіданні (частина десята статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України).

Керуючись статтями 10, 77, 79, 248, 256, 266 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Клопотання Служби безпеки України про приєднання до матеріалів справи доказів, які містять інформацію, що становить державну таємницю, задовольнити та приєднати їх до матеріалів справи.

Клопотання Служби безпеки України про подальший розгляд справи у закритому судовому засіданні задовольнити.

Проводити розгляд справи №9901/513/21 у закритому судовому засіданні.

Оголосити в судовому засіданні перерву. Наступне судове засідання призначити на 04 березня 2024 року о 16:00 год.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення і окремо від рішення суду не оскаржується.

Суддя - доповідач А.Г. Загороднюк

Судді М.В. Білак

О.А. Губська

В.М. Соколов

Л.О. Єресько

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116651044
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування Указу Президента України

Судовий реєстр по справі —9901/513/21

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 17.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 01.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 06.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 13.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 17.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні