Рішення
від 26.01.2024 по справі 689/672/21
ЯРМОЛИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Справа № 689/672/21

Провадження № 2/689/16/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26 січня 2024 року смт. Ярмолинці

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області у складі головуючого - судді Мазурчака В.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Войт Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні спрощеного позовного провадження в залі суду в смт. Ярмолинці цивільну справу за позовом Акціонерного товариства "Укрпошта" в особі Хмельницької дирекції АТ "Укрпошта'" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

встановив:

Стислий виклад позиції Позивача

29 травня 2020 року між Акціонерним товариством «Укрпошта» в особі Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» (надалі Позивач) та ОСОБА_2 (надалі Відповідач) укладено Договір новації № 16-385 про заміну первісного зобов`язання, яке виникло внаслідок протиправного заволодіння останньою під час виконання трудових обов`язків грошовими коштами в розмірі 39577 (тридцять дев`ять тисяч п`ятсот сімдесят сім) гривень 04 копійки, новим зобов`язанням відповідно до статті 604 та статті 1053 Цивільного кодексу України.

Згідно п.3 Договору новації, зміст і умови нового зобов`язання викладені у Договорі позики від 29.05.2020, в якому Сторонами є сторони за первісним зобов`язанням і за цим Договором.

У свою чергу, згідно умов Договору короткострокової безвідсоткової позики № 16-386 (надалі - «Договір позики»), Позичальник відповідно до договору новації, укладеного 29.05.2020, зобов`язується у строк і в порядку, визначеному Договором позики, повернути грошові кошти в розмірі 39577 (тридцять дев`ять тисяч п`ятсот сімдесят сім) гривень 04 копійки.

Позичальник свої грошові зобов`язання за Договором позики не виконала, внаслідок чого станом на 05 квітня 2021 року заборгованість Позичальника за Договором позики з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, три проценти річних від простроченої суми, а також суми пені відповідно до умов Договору позики складає 39747,03 грн. (тридцять дев`ять тисяч сімсот сорок сім гривень 03 копійки), що складається з:

36 277 грн. 04 коп. (тридцять шість тисяч двісті сімдесят сім гривень 04 копійки) - заборгованість повернення залишку позики; 1574 грн. 01 коп. (одна тисяча п`ятсот сімдесят чотири гривні 01 копійка) - нарахована пеня на дату розрахунку; 394 грн. 74 коп. (триста дев`яносто чотири гривні 74 копійки) - 3% річних на дату розрахунку; 1501 грн. 24 коп. (одна тисяча п`ятсот одна гривня 24 копійки) - інфляційні втрати на дату розрахунку.

Стислий виклад заперечень Відповідача

Відповідач та її представник адвокат Чухась М.С. позовні вимоги не визнали. В обґрунтування своєї позиції зазначили, що позивач вказує у позовній заяві, що між сторонами було укладено договір новації №16-385 від 20 травня 2020 року, предметом якого стала заміна первісного зобов`язання , яке виникло внаслідок протиправного заволодіння відповідачем коштів. Однак така «протиправність заволодіння» нічим не доведена та правовідносини між сторонами були трудовими, а не цивільними, оскільки відповідач була прийнята на посаду начальника відділення поштового зв`язку Проскурівка ЦВПЗ Ярмолинці-2 наказом №3160к від 18.11.2019. З метою захисту свої прав, відповідачем було подано позовну заяву до Хмельницького міськрайонного суду до Хмельницької дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» про визнання договору новації та договору короткострокової безвідсоткової позики недійсними.

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Ярмолинецького районного суду від 30 квітня 2021 року відкрито провадження у справі, призначено судовий розгляд у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Представник відповідача 28.09.2021 заявив клопотання про зупинення провадження у справі. В обґрунтування клопотання вказав, що в Хмельницькому міськрайонному суді перебуває цивільна справа №686/21381/21 (н/п 2/689/5955/21) за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укрпошта» про визнання договору новації та договору короткострокової безвідсоткової позики недійсними.

Ухвалою Ярмолинецького районного суду від 28 вересня 2021 року справу провадження по справі було зупинено до набрання законної сили судовим рішенням по справі Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області №686/21381/21 (н/п 2/686/5955/21) за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укрпошта» про визнання договору новації та договору короткострокової безвідсоткової позики недійсними.

10.11.2023 Представник відповідача подала до суду клопотання про поновлення провадження у справі, мотивуючи його тим, що рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 29 серпня 2023 року набрало законної сили.

Ухвалою Ярмолинецького районного суду від 13 листопада 2023 року провадження у справі було поновлено.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримала, просила його задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечила, зазначила, що позов позивача є необґрунтованим, оскільки договір новації та договір короткострокової безвідсоткової позики, на який посилається позивач у своєму позові, рішенням Хмельницького районного суду від 29 серпня 2023 року визнані недійсними. Вказане рішення набрало законної сили.

Дослідивши матеріали справи та подані докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, як окремо так і взаємний їх зв`язок, заслухавши пояснення учасників судового процесу, суд приходить до висновку, що у позові слід відмовити повністю з підстав.

Фактичні обставини, встановлені судом

Позивач у своєму позові вказав, що між ним та відповідачем 29 травня 2020 року було укладено Договір новації № 16-385 про заміну первісного зобов`язання, яке виникло внаслідок протиправного заволодіння останньою під час виконання трудових обов`язків грошовими коштами в розмірі 39577 (тридцять дев`ять тисяч п`ятсот сімдесят сім) гривень 04 копійки, новим зобов`язанням відповідно до статті 604 та статті 1053 Цивільного кодексу України та Договір короткострокової безвідсоткової позики № 16-386, Позичальник відповідно до договору новації, укладеного 29.05.2020, зобов`язується у строк і в порядку, визначеному Договором позики, повернути грошові кошти в розмірі 39577 (тридцять дев`ять тисяч п`ятсот сімдесят сім) гривень 04 копійки. Позичальник свої грошові зобов`язання за Договором позики не виконала, внаслідок чого станом на 05 квітня 2021 року заборгованість Позичальника за Договором позики з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, три проценти річних від простроченої суми, а також суми пені відповідно до умов Договору позики складає 39747,03 грн. (тридцять дев`ять тисяч сімсот сорок сім гривень 03 копійки), що складається з: 36 277 грн. 04 коп. (тридцять шість тисяч двісті сімдесят сім гривень 04 копійки) - заборгованість повернення залишку позики; 1574 грн. 01 коп. (одна тисяча п`ятсот сімдесят чотири гривні 01 копійка) - нарахована пеня на дату розрахунку; 394 грн. 74 коп. (триста дев`яносто чотири гривні 74 копійки) - 3% річних на дату розрахунку; 1501 грн. 24 коп. (одна тисяча п`ятсот одна гривня 24 копійки) - інфляційні втрати на дату розрахунку.

Відповідачем було подано до Хмельницького міськрайонного суду позовну заяву до Хмельницької дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» про визнання договору новації та договору короткострокової безвідсоткової позики недійсними. Рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 29 серпня 2023 року позовну заяву було задоволено, визнано договори новації та короткострокової безвідсоткової позики недійсними.

Постановою Хмельницького апеляційного суду від 09 листопада 2023 року апеляційну скаргу АТ «Укрпошта» в особі Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» було залишено без задоволення. Отже рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області набрало законної сили 09 листопада 2023 року.

Оцінка судом аргументів учасників справи

Відповідно до ч.ч.1,2ст.509ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона(боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії(негативне зобов`язання),а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11цього Кодексу.

Згідно ч.ч. 1,2 ст. 604 ЦК України зобов`язання припиняється за домовленістю сторін. Зобов`язання припиняється за домовленістю сторін про заміну первісного зобов`язання новим зобов`язанням між тими ж сторонами (новація). У випадках, передбачених законом або договором, новація може здійснюватися щодо декількох первісних зобов`язань.

Відповідно до ст.1053 ЦК України за домовленістю сторін борг, що виник із договорів купівлі-продажу, найму майна або з іншої підстави, може бути замінений позиковим зобов`язанням. Заміна боргу позиковим зобов`язанням провадиться з додержанням вимог про новацію і здійснюється у формі, встановленій для договору позики (стаття 1047 цього Кодексу).

За загальними правилами доказування, визначеними ст.ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно із частиною першою статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (частина перша та друга статті 77 ЦПК України).

Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи (стаття 79 ЦПК України).

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування (частина перша статті 80 ЦПК України).

Відповідно до частини першої статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що договори, на укладення яких посилається позивач у своєму позові, а саме: договір новації № 16-385 та договір короткострокової позики №16-386 від 29.05.2020 визнані недійними рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 29.08.2023 у справі №686/21381/21. Вказане рішення набрало законної сили 09 листопада 2023 року.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позивачем не доведено обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, а тому у позові слід відмовити повністю.

Керуючись, ст. ст. 76, 81, 89, 127 ЦПК України,

вирішив:

В позові Акціонерного товариства "Укрпошта" в особі Хмельницької дирекції АТ "Укрпошта" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості відмовити повністю.

Учасники справи,а такожособи,які небрали участіу справі,якщо судвирішив питанняпро їхніправа,свободи,інтереси та(або)обов`язки,мають правооскаржити вапеляційному порядкурішення судуповністю абочастково.Апеляційна скаргана рішеннясуду подаєтьсяпротягом тридцятиднів здня йогопроголошення доХмельницького апеляційногосуду.Учасник справи,якому повнерішення судуне буловручене удень йогопроголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження,якщо апеляційнаскарга поданапротягом тридцятиднів здня врученняйому повногорішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано . У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: http://ym.km.court.gov.ua/sud2221/, а інформацію про зміст судових рішень у справі - за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua/.

Відомості про учасників справи:

1. Позивач Акціонерне товариство "Укрпошта" (код ЄДРПОУ 21560045, місцезнаходження юридичної особи: вул. Хрещатик, буд.22, м. Київ, 01001; код ЄДРПОУ Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» 21344146, фактична адреса філії: вул. Проскурівська, буд. 90, м. Хмельницький, Хмельницька обл., 29007).

2. Відповідач ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 )

Повне рішення складено 31 січня 2024 року.

Суддя В. Мазурчак

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116654955
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —689/672/21

Рішення від 26.01.2024

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Мазурчак В. М.

Рішення від 26.01.2024

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Мазурчак В. М.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Мазурчак В. М.

Ухвала від 28.09.2021

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Мазурчак В. М.

Ухвала від 28.09.2021

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Мазурчак В. М.

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Мазурчак В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні