Рішення
від 30.01.2024 по справі 388/177/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 388/177/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.01.2024 року Долинський районний суд Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Баранського Д.М.,

за участю секретаря Поліщук Т.І.,

розглянув у приміщенні суду в м. Долинській цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Долинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту смерті особи на тимчасово окупованій території України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з цією заявою та просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт, що громадянка України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Нововасилівка Казанківського району Миколаївської області померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій території.

Заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Великі Копані Херсонської області, що є тимчасово окупованою територією України померла її донька ОСОБА_2 .

Метою встановлення факту є реєстрація смерті ОСОБА_2 .

У судове засідання заявниця ОСОБА_1 не з`явилась, однак надіслала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заяву підтримує.

Представник заінтересованої особи Долинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явився, однак надіслав до суду заяву, згідно з якою просить справу розглянути за його відсутності, не заперечує проти заяви.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку про задоволення заяви з таких підстав.

Відповідно до ч. 1, п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

За змістом п. 8, ч. 1, ч. 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті. У судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до положень ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

За змістом статей 1, 1-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється діяКонституціїта законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні: тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації Російської Федерації.

Згідно з Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженим наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 22 грудня 2022 року № 309, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 року за № 1668/39004, тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України є територія Великокопанівської сільської територіальної громади Херсонського району Херсонської області.

Заявниця ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме встановлення факту смерті її доньки ОСОБА_2 у с. Великі Копані Великокопанівської сільської територіальної громади Херсонського району Херсонської області.

Метою встановлення факту є проведення державної реєстраціє смерті доньки заявниці.

Судом установлено, що заявниця ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2

ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Великі Копані Херсонського району Херсонської області на тимчасово окупованій території померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Про смерть ОСОБА_2 . установою, що створена не в порядку встановленому законодавчими актами України та розташована на тимчасово окупованій території, видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 15 грудня 2023 року.

Відповідно до п. 1 Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року N 52/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24 грудня 2010 N 3307/5), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2000 року за N 719/4940, державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті (далі Правила).

Згідно з п. 3 розділу І вищезазначених Правил, районні,районні умістах,міські (містобласного значення),районні,районні умістах,міські (містобласного значення),міськрайонні,міжрайонні відділидержавної реєстраціїактів цивільногостану міжрегіональнихуправлінь Міністерстваюстиції Українипроводять державнуреєстрацію народженняфізичної особита їїпоходження,шлюбу,розірвання шлюбу,зміни імені,смерті,вносять змінидо актовихзаписів цивільногостану,поновлюють таанулюють їх;формують Державнийреєстр актівцивільного станугромадян,ведуть його,зберігають архівнийфонд;здійснюють відповіднодо законодавстваінші повноваження.За заявамигромадян України,які проживаютьна тимчасовоокупованій територіїУкраїни абопереселилися знеї,державну реєстраціюактів цивільногостану,внесення зміндо актовихзаписів цивільногостану,їх поновленнята анулюванняздійснюють відділидержавної реєстраціїактів цивільного стану за місцем звернення заявника.

За змістом ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

За змістом наказу Міністерства охорони здоров`я України від 8 серпня 2006 року N 545, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за N 1150/13026 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті», документами, що посвідчують факт смерті є: лікарське свідоцтво про смерть (форма N 106/о); фельдшерська довідка про смерть (форма N 106-1/о); лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма N 106-2/о).

Відповідно до положень Інструкції щодо заповнення та видачі лікарського свідоцтва про смерть (форма N 106/о), затвердженої наказом Міністерства охорони здоров`я України від 8 серпня 2006 року N 545, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за N 1150/13026, для забезпечення реєстрації смерті в органах реєстрації актів цивільного стану закладом охорони здоров`я видається лікарське свідоцтво про смерть (форма N 106/о).

З огляду на вищезазначені вимоги нормативно-правових актів, що встановлюють вимоги до документів, які посвідчують смерть фізичної особи, а також дають підстави для державної реєстрації смерті та видачі органами державної реєстрації актів цивільного стану відповідного свідоцтва про смерть, слід дійти висновку, що реєстрація смерті може бути здійснена лише на підставі визначених документів, що посвідчують факт смерті особи, форма та порядок яких визначені нормативними актами.

Оскільки у цій справі громадянка України ОСОБА_2 померла на тимчасово окупованій території, а саме в с. Великі Копані Херсонського району Херсонської області, що можливо стверджувати із фактичних даних, що містяться в матеріалах справи, відповідно після її смерті заінтересовані особи не можуть надати встановлений вищезазначеними актами документ, що посвідчує її смерть. Наданий заявницею документ про смерть ОСОБА_2 виданий установою на тимчасово окупованій території створеною у порядку, не передбаченому законами України, що відповідно позбавляє орган реєстрації актів цивільного стану зареєструвати смерть особи.

Згідно з вищезазначеним, слід дійти висновку про обґрунтованість вимог заявниці ОСОБА_3 та про задоволення цієї заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту смерті особи на тимчасово окупованій території України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 19, 42, 76, 83, 95, 258, 259, 263-265, 268, 293, 317, 319, 354 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Задовольнити заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Долинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту смерті особи на тимчасово окупованій території України.

Встановити факт, що громадянка України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Нововасилівка Казанківського району Миколаївської області померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій території, а саме у с. Великі Копані Великокопанівської сільської територіальної громади Херсонського району Херсонської області.

Апеляційна скарга подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Суддя Долинського районного суду Д. М. Баранський

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116660327
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —388/177/24

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні