Ухвала
від 30.01.2024 по справі 470/59/24
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-з/470/1/24

Справа № 470/59/24

У Х В А Л А

30 січня 2024 року смт. Березнегувате

Суддя Березнегуватського районного суду Миколаївської області Луста С.А., розглянувши заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ТОВ "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Березнегувате" про стягнення суми заборгованості за договором оренди земельної ділянки та розірвання договору оренди земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

26січня 2024року заявники через свого представника адвоката Єнову Л.М. звернулися до Березнегуватського районного суду Миколаївської області із заявою про забезпечення позову.

В заяві зазначено, що в провадженні Березнегуватського районного суду Миколаївської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ТОВ "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Березнегувате" про стягнення суми заборгованості за договором оренди земельної ділянки та розірвання договору оренди земельної ділянки. Предметом спору по даній справі є кошти, які відповідач не бажає сплачувати як орендар за своїми договірними зобов`язаннями. Відповідач відмовляється урегулювати спір мирним шляхом та не бажає сплачувати орендну плату, пеню та інфляційне збільшення. Заявники вважають, що відповідач може вчинити дії щодо приховування коштів на рахунках чи майна ТОВ, щоб в майбутньому позивачі не змогли своєчасно та в повному обсязі виконати рішення суду. На підставі зазначеного, просить вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту на всі банківські рахунки відкриті ТОВ "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Березнегувате" у всіх банківських установах.

Перевіривши матеріали заяви про забезпечення позову та доданих до неї документів, суддя дійшов наступного.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно ч.1 ст.151 ЦПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв`язку, адресу електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;

4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;

5) ціну позову, про забезпечення якого просить заявник;

6) пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення;

7) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Частина 6 зазначеної статті передбачає, що до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Частиною 1 та 2 ст.4 ЗУ «Про судовий збір» передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Ставка судового збору за подання до суду заяви про забезпечення позову фізичною особою встановлюється у 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме 605,6 грн.

Частиною 7ст.6вказаного Законувизначено,що уразі якщопозов подаєтьсяодночасно кількомапозивачами доодного абокількох відповідачів,судовий збіробчислюється зурахуванням загальноїсуми позовуі сплачуєтьсякожним позивачемпропорційно доліподаних кожнимз нихвимог окремимплатіжним документом. У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Проте, як вбачається зі змісту заяви про забезпечення позову та доданих до неї документів,

вона подана представником позивачів в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , однак до заяви додано лише одну квитанцію про сплату судового збору, в розмірі 605,60 грн (платник ОСОБА_1 ).

Крім того в зазначеній заяві представником не зазначено пропозиції щодо зустрічного забезпечення.

Частина 10 ст.153 ЦПК України передбачає, що суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 151цього Кодексу, а також у разі подання заяви особою, яка відповідно до частини шостоїстатті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Разом з тим, Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить з того, що реалізуючи пункт 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступу до правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, змістом яких є не допустити судовий процес у безладний рух.

Таким чином, в кожному випадку заявник при зверненні до суду із заявою повинен як дотримуватися норм процесуального законодавства, так і очікувати, що ці норми застосовуються.

Крім того, необхідно в даному випадку також зазначити, що повернення заяви про забезпечення позову не є порушенням права на справедливий судовий захист та не може вважатися обмеженням права доступу до суду, оскільки не перешкоджає особі повторно звернутися з даною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, які стали підставою для її повернення.

З урахуванням викладених обставин, оскільки заявниками не в повній мірі сплачено судовий збір за подання заяви про забезпечення позову та вона не містить пропозиції стосовно зустрічного забезпечення, суддя вважає за необхідне повернути заяву про забезпечення позову заявникам.

Керуючись ст.ст.149 - 153 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ТОВ "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Березнегувате" про стягнення суми заборгованості за договором оренди земельної ділянки та розірвання договору оренди земельної ділянки, повернути заявникам.

Повернення заявине перешкоджаєповторному зверненнюіз заявоюдо суду,якщо перестанутьіснувати обставини,що сталипідставою дляповернення заяви.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Миколаївського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя С. А. Луста

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116661807
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення суми заборгованості за договором оренди земельної ділянки та розірвання договору оренди земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —470/59/24

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні