Рішення
від 22.01.2024 по справі 204/13658/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/13658/23

Провадження № 2/204/660/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(повний текст)

22 січня 2024 Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська в складі:

головуючої судді Чудопалової С.В.

за участю секретаря судового засідання Корягіної Р.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпрі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ), в інтересах якої діє представник адвокат Євгеньєва Лілія Дмитрівна (адреса знаходження: м. Дніпро, вул. Бородинська, буд. 15, прим. 4) до ТОВ «Медичний центр «Адастра» (адреса знаходження: 87500, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 140-А), треті особи: Головне управління пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (адреса знаходження: 49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд. 26), Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (адреса знаходження: 49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-А), Головне управління ДПС у Донецькій області (адреса знаходження: 87515, м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 59)про припинення трудових відносин,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, в інтересах якої діє представник адвокат Євгеньєва Л.Д. звернулася до суду з позовом до ТОВ «Медичний центр «Адастра» та третіх осіб про припинення трудових відносин. В обґрунтування позовних вимог зазначила, що 11 .10.2021 позивач була прийнята на роботу до Товариства з обмеженою відповідальністю «Медичний центр «Адастра» на посаду лікаря-онколога, хіміотерапевта, на підставі наказу № 153-к від 08.10.2021. Підприємство відповідача знаходиться у місті Маріуполь Донецької області. У зв`язку з повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України, позивач не має можливості подати документи про звільнення з посади лікаря-онколога, хіміотерапевта ТОВ «МЦ «АДАСТРА», оскільки поштові відправлення не доставляються до міста Маріуполь. Позивач вважає, що трудові її права порушуються, зокрема право на вільний вибір праці, крім того вона не може отримувати повний трудовий медичний стаж. За таких обставин у неї відсутня можливість припинити трудовий договір в інший спосіб окрім звернення з позовом до суду. Позивач просить визнати розірваним договір між нею та відповідачем, трудові відносини припинити з дати початку повномасштабного вторгнення, тобто з 24 лютого 2022 року.

Ухвалою суду від 06.10.2023 відкрито провадження, визначено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін (а.с.61).

Позивач у судове засідання не з`явилася про день та час розгляду справи повідомлялася належними чином, представник який діє в її інтересах адвокат Євгеньєва Л.Д. надала суду заяву про розгляд справи за їх відсутність, на задоволенні позовних вимог наполягала (а.с.80).

В судове засідання представник відповідача не з`явився, повідомлявся належним чином про день та час розгляду справи.

Представник Головного управління пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Буряк О.В. надала суду клопотання про розгляд справи без їх участі (а.с.67).

Представники третіх осіб до суду не з`явилися, про день та час розгляду справи повідомлялися належним чином (а.с.63-65).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, давши відповідну правову оцінку зібраним у матеріалах справи доказам, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 була прийнята на роботу до Товариства з обмеженою відповідальністю «Медичний центр «Адастра» на посаду лікаря-онколога, хіміотерапевта, на підставі наказу № 153-к від 08.10.2021, підтверджується копією трудової книжки (а.с. 29-38).

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю«Медичний Центр «Адастра», код ЄДРПОУ 34372749, знаходиться за адресою: 87500, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 140-А (а.с.50-51).

З довідки Пенсійного фонду України форма ОК-5 «Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового соціального страхування» щодо індивідуальних відомостей про застраховану особу ОСОБА_1 зазначено початок періоду працевлаштування - 11.10.2021, кінець періоду роботи не зазначено та досі наявний запис «основне місце роботи - Так». Тобто, з даної довідки вбачається, що трудові відносини між позивачем та Товариства з обмеженою відповідальністю «Медичний центр «Адастра`офіційно не розірвано (а.с.15-22).

Відповідно до наказу (розпорядження) № ЭТМ00000060-к/тр-0000000415 від 15.07.2022 позивач з 18.07.2022 була прийнята на роботу за сумісництвом до ТОВ «Ендотехномед» на посаду лікаря-онколога змінного (а.с.39).

Після чого, 03.01.2023 позивач прийнята на основне місце роботи на посаду лікаря- онколога змінного до ТОВ «Ендотехномед, що підтверджується відповідним наказом № 1в-к від 02.01.2023 (а.с.44).

Позивач посилається на ті обставини, що вона з 11.10.2021 працювала в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Медичний центр «Адастра», юридична та фактична адреса: м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 140-А.

Також посилається на ті обставини що з 24.02.2022 року, у зв`язку з воєнними діями в Українівона припинила роботу на товаристві та з того часу у відповідача не працює. Оформити розірвання трудового договору у встановленому трудовим законодавством порядку вона не має можливості, оскільки роботодавець залишився на тимчасово окупованій території України, м. Маріуполь, Донецької області, зв`язок з керівництвом втрачений.

Із відповіді В.о. начальника державної податкової служби України Головне управління ДПС у Донецькій області № 6701/6/05-99-12-02 від 14.12.2023 вбачається, що за даними інформаційно-комунікаційної системи ДПС України станом на 08.12.2023, місцезнаходження ТОВ «МЦ «Адастра» не змінювалося (а.с.79).

Згідно з ч.1ст.43 Конституції Україникожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Відповідно дост.21 КЗпП Українитрудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати робітникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Як передбачено п.1 ч.1ст.23 КЗпП Українитрудовий договір може бути безстроковим, що укладається на невизначений строк.

Згідно дост.24 КЗпП Українитрудовий договір укладається, як правило, у письмовій формі. Додержання письмової форми є обов`язковим. Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядження власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.

Згідно зіст.38 Кодексу законів про працю Українипрацівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Постановою Верховної Ради України від 17.03.2015 року №254-VIIIвизнано тимчасово окупованими територіями окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, в яких відповідно доЗакону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей»запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, до моменту виведення усіх незаконних збройних формувань, російських окупаційних військ, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України та відновлення повного контролю України за державним кордоном України.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року № 309 було затверджено Перелік територій, окупований РФ і до цього переліку включене м. Маріуполь, Донецької області.

Згідно зст.1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»( далі - Закон) тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється діяКонституціїта законів України.

ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-ІХ від 15.03.2022 , який набрав чинності 24.03.2022, визначає, крім іншого, особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором, укладеним з фізичними особами у період дії воєнного стану, введеного відповідно доЗУ «Про правовий режим воєнного стану».

Стаття 4 Законувстановлює особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника, а саме у зв`язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа організація, та існування загрози для життя і здоров» я працівника, який може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві.

З наданих суду доказів вбачається, що дійсно Товариство з обмеженою відповідальністю«Медичний Центр «Адастра», код ЄДРПОУ 34372749розташоване на території, яка є тимчасово окупованою територією України, що визначено Верховною Радою України.

Трудові відносини між позивачем та товариством фактично припинені, проте позивач позбавлена можливості оформити припинення трудових відносин у встановленому законодавством порядку, що порушує її конституційні права.

Аналізуючи надані заявником докази та враховуючи докази, що містяться в матеріалах справи, суд приходить до висновку, що факт перебування позивача ОСОБА_1 в трудових відносинах з Товариство з обмеженою відповідальністю«Медичний Центр «Адастра» знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, а тому заявлені позивачем позовні вимоги про визнання трудових відносин з відповідачем припиненими за власним бажанням з 24.02.2022 підлягають задоволенню.

Згідно зіст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума судового збору у розмірі 1073 грн 60 коп.

На підставі викладеного, керуючисьст.43 Конституції України, ст.ст.21,23,36,38 КЗпП України, ст.ст.5-13, 33-34, 76-83, 89, 141, 258-259, 263-265, 272, 273, 293, 294, 315, 316, 319ЦПК України, -

УХВАЛИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник адвокат Євгеньєва Лілія Дмитріївна до ТОВ «Медичний центр «Адастра», треті особи: Головне управління пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, Головне управління ДПС у Дніпропетровській області, Головне управління ДПС у Донецькій області про припинення трудових відносин задовольнити.

Визнати трудові відносини між ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Медичний центр «АДАСТРА» (код ЄДРПОУ 34372749) припиненими з 24.02.2022, у зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) із займаної посади лікаря-онколога, хіміотерапевта, відповідно до статті 38 КЗпП України - за власним бажанням.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Медичний Центр «АДАСТРА» на користь ОСОБА_1 судові витрати на сплату судового збору у розмірі 1073 (тисяча сімдесят три) грн 60 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України, суд вважає необхідним зазначити у резолютивній частині рішення наступні дані:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ,(адреса реєстрації: АДРЕСА_1 );

Представник позивача адвокат Євгеньєва Лілія Дмитрівна (адреса знаходження: м. Дніпро, вул. Бородинська, буд. 15, прим. 4);

Відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю «Медичний центр «Адастра», код ЄДРПОУ 34372749,(адреса знаходження: 87500, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 140-А);

Третя особа: Головне управління пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (адреса знаходження: 49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд. 26);

Третя особа: Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (адреса знаходження: 49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-А);

Третя особа: Головне управління ДПС у Донецькій області (адреса знаходження: 87515, м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 59).Повний текст рішення складено 29.01.2024.

Суддя: С.В.Чудопалова

СудКрасногвардійський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116662636
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них

Судовий реєстр по справі —204/13658/23

Рішення від 22.01.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Чудопалова С. В.

Рішення від 22.01.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Чудопалова С. В.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Чудопалова С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні