Рішення
від 25.01.2024 по справі 447/3850/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2-о/447/25/24 Справа №447/3850/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

25.01.2024 Миколаївський районний суд Львівської області у складі судді Павліва В.Р., за участю секретаря судового засідання Стронської Р.Р.,

розглянув у судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Миколаївської міської ради Стрийського району Львівської області, заінтересовані особи: Комунальне підприємство Львівської обласної ради «Стрийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації», Регіональне відділення фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Процесуальні дії у справі.

27.11.2023 Миколаївська міська рада Стрийського району Львівської області звернулась в Миколаївський районний суд Львівської області із заявою про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність Миколаївської міської територіальної громади в особі Миколаївської міської ради Стрийського району Львівської області, а саме: нежитлову будівлю загальною площею 38,9 кв. м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , вартістю 194 359 (сто дев`яносто чотири тисячі триста п`ятдесят дев`ять) грн. без ПДВ.

В обґрунтування заяви покликається на те, що на території с. Дроговиж, яке входить в адміністративні межі Миколаївської міської територіальної громади, по АДРЕСА_1 знаходиться нежитлова будівля загальною площею 38,9 кв. м, власник якої невідомий. Будівля не перебувала на балансі Дроговизької сільської ради та на даний час не перебуває на балансі Миколаївської міської ради Львівської області.

Заявник зазначає, що Миколаївська міська рада Стрийського району Львівської області є правонаступником Дроговизької сільської ради Миколаївського району Львівської області у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» від 17.11.2020 року №1009-ІХ та відповідно до рішення Миколаївської міської ради Львівської області від 24.11.2020 №10 "Про припинення повноважень та реорганізацію».

Комісією міської ради з виявлення, обстеження та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна на території Миколаївської міської територіальної громади в результаті обстеження об`єктів громади 13.05.2022 виявлено безхазяйний об`єкт нерухомого майна -нежитлову будівлю по АДРЕСА_1 , що підтверджується актом обстеження нерухомого майна №1 від 13.05.2022.

В результаті обстеження комісією встановлено, що будівля знаходиться в незадовільному технічному стані, поступово руйнується та не використовується за призначенням. Інформація щодо права власності на об`єкт нерухомого майна відсутня, власник не встановлений.

Комісія з виявлення, обстеження та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна на території Миколаївської міської територіальної громади в акті обстеження нерухомого майна № 1 до протоколу № 5 від 13.05.2023 рекомендувала розпочати процедуру визнання безхазяйним майна, а саме нежитлової будівлі по АДРЕСА_1 та винести на розгляд виконавчого комітету Миколаївської міської ради питання щодо початку процедури визнання виявленого об`єкта нерухомого майна безхазяйним та прийняти до комунальної власності Миколаївської міської територіальної громади в особі Миколаївської міської ради.

Рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 05.07.2022 № 93 «Про виявлення безхазяйного майна та затвердження акту обстеження об`єкту нерухомості», виконавчий комітет міської ради вирішив затвердити акт обстеження нерухомого майна №1 до протоколу № 5 щодо нежитлової будівлі («Будинку колгоспу») від 13.05.2022 та розпочати процедур визнання нерухомого майна безхазяйним.

Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна №309789/47 від 14.09.2022, виданого державним реєстратором Короляк І.М. об`єкт нерухомого майна - нежитлова будівля, будівля колгоспу за адресою АДРЕСА_1 взято на облік безхазяйного нерухомого майна 17.08.2022, індексний номер 64523260, номер запису про взяття на облік 19841.

У друкованому засобі масової інформації - місцевій газеті «Миколаївські вісті» подано оголошення про взяття приміщення колгоспу на облік як безхазяйного майна, але протягом установленого законодавством строку власник майна не заявив свої вимоги щодо нього, крім того розміщено оголошення про виявлення та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна на офіційному веб-сайті міської ради. Станом на день звернення до суду сплинуло більше року з дня взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, а тому просить заяву задоволити.

Ухвалою суду від 29.11.2023 відкрито провадження у справі та призначено до розгляду у судовому засіданні в порядку окремого провадження, залучено до участі у справі як заінтересовану особу комунальне підприємство Львівської обласної ради «Стрийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації».

24.12.2023 представник заінтересованої особи КП ЛОР «Стрийське МБТІ» Бовтач Володимир у судове засідання не з`явився, однак подав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

25.01.2024 представник заявника Вітрів І.Ю. подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності та підтримання заявлених вимог в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи комунального підприємства Львівської обласної ради «Стрийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації» у судове зсідання не з`явився, жодних заяв, клопотань не подав, про дату час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється

Суд встановив:

Відповідно до рішення Миколаївської міської ради Львівської області №10 від 24.11.2020 «Про припинення повноважень та реорганізацію» повноваження Дроговицької сільської ради вважаються такими, що завершились в день набуття повноважень Миколаївською міською радою VІІІ демократичного скликання, обраною об`єднаною територіальною громадою. Миколаївська міська рада Львівської області є правонаступником активів та пасивів, всіх майнових прав та обов`язків сільських рад.

Відповідно до акту обстеження нерухомого майна №1 від 13.05.2022 комісією обстежено об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю по АДРЕСА_1 стан об`єкту незадовільний, будівля руйнується та використовується не за призначенням. Вказана будівля не перебувала на балансовому обліку Дроговизької сільської ради Миколаївського району Львівської області. Інформація щодо власника відсутня.

Рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради Львівської області №93 від 05.07.2022 затверджено акт обстеження об`єкта нерухомого майна №1 до протоколу №5 від 13.05.2022, а саме нежитлової будівлі («Будинок колгоспу») по АДРЕСА_1 . Рекомендовано розпочати процедуру визнання житлового майна безхазяйним щодо вказаної житлової будівлі.

Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна №309789/47 від 14.09.2022, виданого державним реєстратором Короляк І.М. об`єкт нерухомого майна - нежитлова будівля, будівля колгоспу за адресою львівська область, Стрийський район, с. Дроговиж, вул. Франка І., будинок, 95 взято на облік безхазяйного нерухомого майна 17.08.2022, індексний номер 64523260, номер запису про взяття на облік 19841.

27.09.2022 у друкованому засобі масової інформації газеті «Миколаївські вісті» №15-16 розміщено оголошення про виявлення та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до листа №1797 від 05.09.2023 КП ЛОР «Стрийське МБТІ», наданого на запит Миколаївської міської ради №612/06-02/34в від 029.08.2023, матеріали технічної інвентаризації на об`єкти нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 - відсутні.

Відповідно до листа Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях від 29.09.2023 № 05-13-04423 відомості про об`єкт нерухомого майна - адміністративна будівля за адресою: АДРЕСА_1 від суб`єктів управління до Фонду державного майна України з метою внесення до Єдиного реєстру об`єктів державної власності не надавалися.

Відповідно до висновку про вартість нежитлової будівлі по АДРЕСА_1 від 02.11.2023, виготовленого суб`єктом оціночної діяльності ОСОБА_1 визначена ринкова вартість нежитлової будівлі яка становить 194 359 грн. без ПДВ.

Оцінка суду.

Правовідносини між сторонами виникли у зв`язку з виявленням на території заявника безхазяйного нерухомого майна.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до ст. 333 ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Судом встановлено на підставі безпосередньо досліджених та оцінених наявних у справі доказів, що на території Миколаївської міської ради за адресою: вул. І.Франка, 95 с. Дроговиж, Стрийського р-ну Львівської області знаходиться нежитлова будівля - будівля колгоспу, яка за заявою заявника взята на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, як безхазяйне нерухоме майно, про що заявником поміщено у друкованому засобі масової інформації місцеву газету «Миколаївські вісті» відповідне оголошення та розміщено оголошення про виявлення та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна на офіційному веб-сайті міської ради.

Надаючи оцінку аргументам заявника, суд зауважує, що для вирішення судом питання передачі безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність необхідними умовами є наявність підстав вважати, що нерухома річ є безхазяйною та дотримання заявником усіх передбачених законом умов для передачі цієї речі у власність територіальної громади. Відповідно до ст. 333, 335 ЦК України умовами взяття на облік є: взяття безхазяйної нерухомої речі на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно; поміщення оголошення у друкованих засобах масової інформації про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік; сплив одного року з дня взяття на облік нерухомої речі.

Суд зазначає, що матеріали справи не містять даних, які б вказували на наявність власника нежитлової будівлі - колгоспу, а відтак наявні обґрунтовані підстави вважати цю нерухому річ безхазяйною. Зазначену безхазяйну нерухому річ 17.08.2022 взято на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, про що розміщено оголошення у друкованому засобі масової інформації. З дня взяття на облік вказаної вище нерухомої речі сплило більше одного року.

Враховуючи вищевикладене у своїй сукупності, суд вважає, що заяву слід задовольнити повністю.

Керуючись ст.ст. 10, 19, 81, 89, 259 ,263-265, 268, 293, 294, 332,333 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Заяву Миколаївської міської ради Стрийського району Львівської області, заінтересовані особи: Комунальне підприємство Львівської обласної ради «Стрийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації», Регіональне відділення фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність задовольнити .

Передати безхазяйне нерухоме майно нежитлову будівлю загальною площею 38,9 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , вартістю 194 359 (сто дев`яносто чотири тисячі триста п`ятдесят дев`ять) гривень без ПДФ у власність Миколаївської міської територіальної громади в особі Миколаївської міської ради Стрийського району Львівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Львівського апеляційного суду чи через Миколаївський районний суд Львівської області.

Заявник: Миколаївської міської ради Стрийського району Львівської області, код ЄДРПОУ 26411657, місцезнаходженнявул. В.Великого, 6, м. Миколаїв Стрийський район, Львівська область, 81600.

Заінтересовані особи:

- Комунальне підприємство Львівської обласної ради «Стрийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації», код ЄДРПОУ 03348614, вул. Котляревського, 27, м. Стрий, Стрийський район, Львівська область, 82400.

- Регіональне відділення фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, Регіональне відділення фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, місце знаходження вул. Коперника, 4 м. Львів, 7900.

Повний текст рішення складено 30.01.2024.

Суддя Павлів В. Р.

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116665608
СудочинствоЦивільне
Сутьвиявлення безхазяйного майна та затвердження акту обстеження об`єкту нерухомості», виконавчий комітет міської ради

Судовий реєстр по справі —447/3850/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні