Ухвала
від 30.01.2024 по справі 903/661/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

30 січня 2024 року Справа № 903/661/23

Господарський суд Волинської області у складі судді Слободян О.Г.,

розглянувши справу про банкрутство

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЙ. БІ. ПІ. Інвест"

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "М.А.Г. Преміум"

за відсутності учасників справи

встановив: ТОВ "ЕЙ. БІ. ПІ. Інвест" звернулося до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "М.А.Г. Преміум".

Ухвалою суду від 10.07.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "М.А.Г. Преміум" (43010, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Глушець, будинок 49, код ЄДРПОУ 36216553); визнано у встановленому порядку доведені кредиторські вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЙ. БІ. ПІ. Інвест" до Товариства з обмеженою відповідальністю "М.А.Г. Преміум" на загальну суму 146640грн та зобов`язати розпорядника майна включити вимоги до реєстру вимог кредиторів у наступній черговості: 87140 грн - вимоги першої черги; 59500грн - вимоги четвертої черги; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника; введено процедуру розпорядження майном боржника строком на сто сімдесят календарних днів до 27.12.2023. Розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "М.А.Г. Преміум" призначено арбітражного керуючого Григор`єва Валерія Васильовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора № 310 від 12.03.2013, адреса: вулиця Коперника, будинок 36, місто Луцьк, Волинська область, 43010, РНОКПП НОМЕР_1 ).

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства 12.07.2023 на офіційному веб-порталі судової влади України судом було здійснено оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "М.А.Г. Преміум" (дата публікації 12.07.2023 за №70981).

Ухвалою суду від 12.09.2023 заяву ПрАТ "Краматорський завод важкого верстатобудування" про визнання грошових вимог до боржника задоволено; визнано у встановленому порядку доведені грошові вимоги ПрАТ "Краматорський завод важкого верстатобудування" до ТОВ "М.А.Г. Преміум" на загальну суму 3005368грн. та зобов`язано розпорядника майна ТОВ "М.А.Г.Преміум" арбітражного керуючого Григор`єва В.В. відповідно до ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства внести до реєстру вимог кредиторів вимоги у такій черговості: 5368 грн. понесених судових витрат - вимоги першої черги; 3000000грн - вимоги четвертої черги.

Постановою суду від 17.10.2023 процедуру розпорядження майном у справі про банкрутство ТОВ "М.А.Г. Преміум" та повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна) Григор`єва Валерія Васильовича припинено; ТОВ "М.А.Г. Преміум" визнано банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру ТОВ "М.А.Г. Преміум" строком на 12 місяців; скасовано арешти та інші обмеження по розпорядженню, накладені на майно боржника; ліквідатором ТОВ "М.А.Г. Преміум" призначено арбітражного керуючого Григор`єва В.В.

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства, 19.10.2023 судом було здійснено оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "М.А.Г. Преміум" (дата публікації на офіційному веб-порталі судової влади України 17.10.2023 за № 71668).

01.11.2023, 04.12.2023, 01.01.2024 від арбітражного керуючого (ліквідатора) Григор`єва В.В. надійшли проміжні звіти у справі про банкрутство ТОВ "М.А.Г. Преміум".

15.01.2024 на адресу суду від арбітражного керуючого (ліквідатора) надійшло клопотання, в якому він просить: затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ "М.А.Г. Преміум"; визнати погашеними вимоги кредиторів, що не задоволені у зв`язку із недостатністю майна ТОВ "М.А.Г. Преміум"; винести ухвалу про ліквідацію банкрута ТОВ "М.А.Г. Преміум"; затвердити звіт ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат; закрити провадження в справі №903/661/23.

До клопотання арбітражний керуючий долучив звіт ліквідатора у справі №903/661/23 від 11.01.2024, ліквідаційний баланс ТОВ "М.А.Г. Преміум" станом на 11.01.2024, реєстр вимог кредиторів у справі про банкрутство ТОВ "М.А.Г. Преміум" станом на 11.01.2024, протоколи №2, №3 засідання комітету кредиторів ТОВ "М.А.Г. Преміум" від 15.11.2023, від 11.01.2024, звіт ліквідатора у справі №903/661/23 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат від 11.01.2024.

Ухвалою суду від 16.01.2024 клопотання ліквідатора Григор`єва В.В. призначено до розгляду в судовому засіданні 30.01.2024; явку учасників справи у судове засідання визнано на їх розсуд.

30.01.2024 від кредиторів - ТОВ "ЕЙ. БІ. ПІ. Інвест" та ПрАТ "Краматорський завод важкого верстатобудування" надійшли клопотання про розгляд справи за відсутності їх представників, при цьому повідомили, що клопотання ліквідатора підтримують у повному обсязі.

Також, 30.01.2024 арбітражний керуючий Григор`єв В.В. надіслав суду клопотання, в якому підтримав подане клопотання про затвердження звіту, ліквідаційного балансу та закриття провадження у справі та просив розгляд справи здійснювати без його участі.

Оскільки явка учасників справи у судове засідання обов`язковою не визнавалася, суд дійшов висновку про розгляд справи за відсутності учасників справи.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, господарський суд встановив наступне.

Відповідно ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ), арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі, має право, зокрема, отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до положень ст. 30 КУзПБ, арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду, котра складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі, або коштів фонду, створеного кредиторами для виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого (у разі його створення).

Кредитори можуть створювати фонд для виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи) та затверджуються ухвалою господарського суду.

Господарський суд за заявою кредитора має право зменшити розмір грошової винагороди арбітражного керуючого, у разі, якщо середньомісячна заробітна плата керівника боржника є надмірно високою порівняно з мінімальним розміром заробітної плати.

Арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, погашення боргів боржника подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

В даному випадку, засіданням зборів комітету кредиторів ТОВ «М.А.Г.Преміум», яке відбулося 11.01.2024 за участю представника ТОВ "ЕЙ. БІ. ПІ. Інвест" (59 1,93% голосів), ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» (3000 98,7% голосів) та ліквідатора Григор`єва В.В. (право дорадчого голосу) були прийняті рішення:

- схвалити звіт арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у даній справі;

- роботу ліквідатора визнати задовільною, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс прийняти до відому та схвалити, а також рекомендувати ліквідатору звернутися до господарського суду із клопотанням про затвердженням звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ТОВ «М.А.Г.Преміум» та припинення провадження у справі.

На засіданні зборів комітету кредиторів претензій до нарахування та розміру грошової винагороди ліквідатору не було.

Засідання зборів комітету кредиторів ТОВ «М.А.Г.Преміум» було оформлено протоколом №3 від 11.01.2024.

Поданим суду розрахунком нарахування грошової винагороди, який узгоджується судом, арбітражний керуючий (ліквідатор) підтвердив правильність нарахування грошової винагороди відповідно до ставок мінімальної заробітної плати у відповідні періоди. За період з 18.10.2023 по 11.01.2024 ліквідатор нарахував суму основної грошової винагороди у розмірі 3-х мінімальних заробітних плат за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень у розмірі 56835,48грн.

Суд зазначає, що оплата послуг арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним своїх повноважень, є обов`язковою та є платою за працю арбітражного керуючого.

Суд вважає, що звіт ліквідатора Григор`єва В.В. у справі №903/661/23 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат, який був схвалений комітетом кредиторів ТОВ «М.А.Г.Преміум», є законним, обґрунтованим та підлягає затвердженню на суму 56835,48 грн.

У поданому звіті ліквідатор Григор`єв В.В. повідомив, що грошова винагорода ліквідатора була оплачена частково в сумі 32 760,13 грн. за рахунок коштів, наявних на банківському рахунку банкрута та коштів, отриманих від реалізації належної банкруту дебіторської заборгованості. Відповідно неоплаченою залишилась грошова винагорода ліквідатора в розмірі 24 075,35 грн.

Згідно звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу ТОВ «М.А.Г.Преміум» у банкрута відсутні кошти та майнові активи, від продажу яких можна було б здійснити оплату основної грошової винагороди арбітражного керуючого в повному об`ємі.

Таким чином, Кодексом визначено, що сплата грошової винагороди арбітражного керуючого в справі про банкрутство можлива за рахунок: 1) авансування коштів заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду; 2) коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності; 3) коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі; 4) коштів створеного комітетом кредиторів фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Щодо клопотання ліквідатора Григор`єва В.В. про затвердження звіту ліквідатора у справі №903/661/23 про банкрутство ТОВ «М.А.Г.Преміум», ліквідаційного балансу банкрута та ліквідацію ТОВ «М.А.Г.Преміум» суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 61 КУзПБ, ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута, складає висновок про наявність або відсутність ознак доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій під час провадження у справі про банкрутство за результатом його проведення; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, які звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується згідно з цим Кодексом позачергово за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута, або отриманого для цієї мети кредиту; заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов`язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом; подає відомості (інформацію), необхідні для ведення Єдиного реєстру боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства; у разі провадження банкрутом діяльності, пов`язаної з державною таємницею, вживає заходів з ліквідації режимно-секретного органу; веде реєстр вимог кредиторів; подає в установленому порядку та у випадках, передбачених Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", інформацію до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення; здійснює дії щодо скасування реєстрації випуску акцій, передбачені законодавством, якщо організаційно-правовою формою юридичної особи - банкрута є акціонерне товариство; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

На виконання постанови про визнання банкрутом від 17.10.2023 ліквідатором вчинялись дії на виконання заходів ліквідаційної процедури, за результатами яких було надано суду ліквідаційний баланс ТОВ «М.А.Г.Преміум» станом на 11.01.2024.

Товариство з обмеженою відповідальністю "М.А.Г. Преміум" (код ЄДРПОУ 36216553) зареєстроване як юридична особа суб`єкт господарської діяльності за адресою: 43010, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Глушець, будинок 49. Керівником боржника є Медвідь Андрій Григорович. Основний вид діяльності товариства 41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель.

За результатами розгляду судом звіту ліквідатора у справі №903/661/23 про банкрутство ТОВ "М.А.Г. Преміум" від 11.01.2024, а також підтверджуючих документів судом встановлено, що на виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства (надалі - КУПБ) після винесення постанови про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора в Єдиний державний реєстр юридичних осіб фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ліквідатором було внесено відомості про ліквідатора банкрута та перебування банкрута в стані припинення, що підтверджується випискою з ЄДРПОУ.

За результатами визнання грошових вимог кредиторами в даній справі є наступні особи: ТОВ «ЕЙ. БІ. ПІ. Інвест»» (ЄДРПОУ 35919635) та ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» (ЄДРПОУ 00222999).

За результатом проведення загальних зборів кредиторів було обрано комітет кредиторів в складі ТОВ «ЕЙ. БІ. ПІ. Інвест» та ПАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування».

З метою з`ясування та підтвердження інформації про майнові активи боржника, було надіслано відповідні запити до: Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій», Міністерства економіки України, Державної служби морського та річкового транспорту України, Західного міжрегіонального управління Держпраці, Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, Державної авіаційної служби України, Державного космічного агентства України, Державної служби геології та надр України, Державної інспекції архітектури та містобудування України, АТ «Українська залізниця», «Головного інформаційно-обчислювального центру», Головного Управління ДПС у Волинській області, Волинської митниці Держмитслужби, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Волинській області.

Із відповідей на вищенаведені запити вбачається наступне:

Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області повідомило, що за боржником трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні і меліоративні, причіпні та начіпні машини в ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області не зареєстровані.

Державна авіаційна служба України, Управління підтримання льотної придатності повідомили, що у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України за боржником повітряні судна не зареєстровані.

Державна організація Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій на запит розпорядника майна повідомило, що за результатами іменного інформаційного пошуку відомостей про об`єкти інтелектуальної власності, що зареєстровані за ТОВ М.А.Г. Преміум за останні три роки, не виявлено.

АТ Українська залізниця Філія Головний інформаційно-обчислювальний центр, повідомило, що інформації про вагони боржника, як власника, в АБД ПВ немає. Також в інформаційних базах відсутні відомості про зареєстровані локомотиви зазначеного боржника.

Державна служба геології та надр повідомила, що відповідно до відомостей, введених до бази даних Державного науково-виробничого підприємства Державний інформаційний геологічний фонд України інформація щодо наявності у ТОВ М.А.Г. Преміум спеціальних дозволів на користування надрами відсутня.

Головне управління ДПС у Волинській області надало перелік відкритих банківських рахунків боржника.

Міністерство економіки України повідомило, що не володіє запитуваною інформацією та рекомендувало звернутися із відповідним запитом до УКРНОІВІ зміст відповіді якого наведено вище.

Волинська митниця Держмитслужби повідомила, що ТОВ М.А.Г. Преміум в зоні діяльності Волинської митниці не здійснювало митного оформлення товарів.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила, що ТОВ М.А.Г. Преміум серед власників пакетів голосуючих акцій (5 відсотків і більше) акціонерних товариств відсутнє.

Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС у Волинській області повідомило, що інформація про зареєстровані за боржником транспортні засоби відсутня.

Державне космічне агентство повідомило, що зареєстрованих унікальних об`єктів космічної діяльності у ТОВ М.А.Г. Преміум немає.

Західне міжрегіональне управління держпраці повідомило, що за боржником великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, не зареєстровано.

Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України повідомила про відсутність відомостей щодо суден власником або судновласником яких є боржник.

Державна інспекція архітектури та містобудування України повідомила, що інформації та документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, та документів, що засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, змін до них, їх скасування чи анулювання станом на дату надання відповіді не виявлено.

Головне управління Держгеокадастру у Волинській області повідомило, що в Державному реєстрі земель згідно наявних електронних даних за ТОВ М.А.Г. Преміум не виявлено зареєстрованих земельних ділянок на території Волинської області.

Поряд з отриманням вищенаведених відповідей, також було отримано інформаційну довідку з єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо ТОВ М.А.Г. Преміум, із змісту якої вбачається відсутність у товариства нерухомого майна та земельних ділянок.

Також було отримано витяг з ЄДР юридичних осіб фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за критеріями пошуку Код ЄДРПОУ засновника-юридичної особи в результаті чого було встановлено відсутність юридичних осіб, засновником яких виступає боржник.

Із відомостей отриманих на веб-сайтах Міністерства юстиції України щодо реєстру боржників та реєстру виконавчих проваджень, не вбачається виконавчих проваджень у яких ТОВ М.А.Г. Преміум є стягувачем.

Під час проведення аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ «М.А.Г. Преміум» арбітражним керуючим було встановлено, що на момент порушення провадження про банкрутство ТОВ «М.А.Г. Преміум» ознаки стійкої фінансової неспроможності мали місце. До таких ознак відноситься збиткова діяльність протягом останніх років, відхилення показників ліквідності від граничного значення та невиконання умов ліквідності балансу протягом усього періоду 2019 2022 рр., від`ємні значення функціонуючого капіталу протягом декількох років періоду 2019 2022 рр та негативні показники рентабельності майже протягом усього періоду 2019 2022 рр.

Зважаючи на фінансове становище боржника, обставини встановлені під час проведення процедури розпорядження майном та результати проведеного фінансового аналізу можливостей санації чи інших реорганізаційних позасудових заходів відновлення платоспроможності боржника не було, тому застосування відкритої процедури ліквідації було єдиним доцільним рішенням щодо майбутнього ТОВ «М.А.Г. Преміум».

Відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатором повідомлено про своє призначення державний орган з питань банкрутства та здійснено інші повноваження якими наділений ліквідатор.

Згідно ст. 61 КУзПБ ліквідатор з дня свого призначення зокрема виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута та передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню.

Наказом від 17.10.2023 ОСОБА_1 було звільнено з посади директора банкрута ТОВ «М.А.Г. Преміум».

Ліквідатором, на виконання вимог КУзПБ, було надіслано відповідний лист Медвідю А.Г., який виконував повноваження керівника банкрута ТОВ «М.А.Г. Преміум», з проханням передати по акту приймання-передачі бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута, а також документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню. Після отримання відповідних документів їх було передано на зберігання.

02.11.2023 було проведено інвентаризацію активів банкрута за наслідком чого складено відповідні акти інвентаризації та інвентаризаційні описи. При проведенні інвентаризації було виявлено дебіторську заборгованість ТОВ «Рубіжанський паркет» (ЄДРПОУ 32621923) та ТОВ «ЛОЕР КОНСАЛТИНГ» (ЄДРПОУ 39402039) перед ТОВ «М.А.Г. Преміум» на загальну суму 535 250грн, а також виявлено 1 145,13 грн. на рахунку банкрута в АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

03.11.2023 ліквідатором було надіслано лист-вимогу до ТОВ «Рубіжанський паркет», щодо погашення заборгованості перед ТОВ «М.А.Г. Преміум» однак відповіді отримано не було.

Також, 03.11.2023 ліквідатором було ініційовано проведення зборів комітетів кредиторів ТОВ «М.А.Г. Преміум».

15.11.2023 на засіданні комітету кредиторів за участю кредиторів ТОВ "ЕЙ. БІ. ПІ. Інвест" та ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» було вирішено надати згоду на продаж майна банкрута ТОВ «М.А.Г. Преміум» на аукціонах на запропонованих ліквідатором умовах (протокол №2 засідання зборів комітету кредиторів ТОВ «М.А.Г. Преміум».

Після отримання згоди на продаж було опубліковано повідомлення про проведення першого аукціону з продажу майна банкрута, проведення якого було призначене на 01.12.2023.

01.12.2023 перший аукціон з продажу майна ТОВ «М.А.Г. Преміум», а саме прав вимоги (дебіторської заборгованості) ТОВ «М.А.Г. Преміум» до ТОВ «Рубіжанський паркет» та ТОВ «ЛОЕР КОНСАЛТИНГ» на загальну суму 535 250грн не відбувся, у зв`язку із відсутністю зареєстрованих учасників. Перший повторний аукціон з продажу майна банкрута, проведення якого було призначене на 11.12.2023, також не відбувся у зв`язку із відсутністю зареєстрованих учасників.

22.12.2023 відбувся другий повторний аукціон з продажу майна ТОВ «М.А.Г. Преміум» із визначенням переможця, про що свідчить протокол про проведення аукціону №BRD001-UA-20231211-98174 від 22.12.2023., акт №1 про придбання майна на аукціоні з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) від 04.01.2024. Станом на 11.01.2024 кошти за придбане на аукціоні майно сплачені в повному обсязі та надійшли на банківський рахунок банкрута.

Із вказаних коштів та залишків, які були на рахунку банкрута 32 760,13 грн. було перераховано в якості сплати основної грошової винагороди ліквідатора та 500 грн. списано за обслуговування рахунку, проведення транзакцій та закриття рахунку.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додається зокрема довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Згідност. 67 Кодексу України з процедур банкрутства спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства або уповноважена ним архівна установа зобов`язані прийняти архівні документи банкрута на зберігання без додаткових умов.

Архівні документи банкрута ТОВ «М.А.Г. Преміум» було передано у архівну установу на зберігання, що підтверджується довідкою КУ «Трудовий архів Рівненської міської ради» від 20.12.2023.

Також, ліквідатором було закрито банківські рахунки банкрута, про що свідчать довідки АТ «Креді Агріколь банк» від 05.01.2024, АТ «Сенс банк» від 24.11.2023, АТ «Міжнародний інвестиційний банк» від 02.11.2023.

Під час ліквідаційної процедури за результатами проведених досліджень ліквідатором не встановлено підстав та ознак для притягнення посадових осіб боржника чи його засновників до субсидіарної або солідарної відповідальності в процедурі ліквідації ТОВ «М.А.Г. Преміум» та не виявлено угод, які могли б визнаватися недійсними у ліквідаційній процедурі. Належних та допустимих доказів, які б свідчили про доведення керівником, учасниками боржника до банкрутства, а також вчинення ними дій, що мали на меті передачу активів боржника іншій юридичній особі з метою уникнення в подальшому можливості звернення стягнення на майно Товариства, створення умов, за яких підприємство стало неплатоспроможним, матеріали справи не містять.

Суд зазначає, що під час здійснення ліквідаційної процедури заяв від юридичних та фізичних осіб, які б бажали взяти участь у санації боржника, не надходили.

Таким чином, ліквідатором Григор`євим В.В. в ліквідаційній процедурі у справі №903/661/23 здійснено всі належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, доведено неможливість відновлення платоспроможності боржника внаслідок вжитих ліквідатором заходів та необхідність його ліквідації. Вказані висновки про встановлені обставини відповідають дійсності та підтверджуються доказами долученими до справи.

На засіданні комітету кредиторів ТОВ «М.А.Г. Преміум», яке відбулося 11.01.2024 було прийнято рішення визнати роботу ліквідатора задовільною, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс прийняти до відому та схвалити, а також рекомендувати ліквідатору звернутися до господарського суду із клопотанням про затвердженням звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ТОВ «М.А.Г. Преміум» та припинення провадження у справі.

Відтак, ліквідатор просить суд затвердити поданий звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ «М.А.Г. Преміум», ліквідувати ТОВ «М.А.Г. Преміум» та закрити провадження у справі №903/661/23 про банкрутство ТОВ «М.А.Г. Преміум».

Згідно із ст. 65 КУзПБ, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно вчинити ліквідатору в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури; подання звіту здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна або майно не виявлено чи відсутнє, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Згідно ч.7 ст.64 КУзПБ, вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

За результатами розгляду звітів ліквідатора про його роботу та обґрунтовуючих їх документів судом встановлено, що за наслідками здійснення ліквідаційної процедури ліквідатором було вчинено належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, доведено неможливість відновлення платоспроможності боржника внаслідок вжитих ліквідатором заходів та необхідність його ліквідації. Вказані висновки про встановлені обставини відповідають дійсності та підтверджуються достовірними доказами, долученими до справи.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе затвердити звіт ліквідатора.

Пунктом 7 ч.1 ст.90 КУзПБ передбачено, що господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) у разі, зокрема, затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) може бути закрито у випадках, передбачених пунктами 2, 3, 5, 9, 11 і 12 частини першої цієї статті, на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) (до та після визнання боржника банкрутом), у випадках, передбачених пунктами 1, 4, 6, 8 і 10 частини першої цієї статті, - лише до визнання боржника банкрутом, а у випадку, передбаченому пунктом 7 частини першої цієї статті, - лише після визнання боржника банкрутом (ч.2 ст. 90 КУзПБ).

Про закриття провадження у справі про банкрутство постановляється ухвала.

У випадках, передбачених пунктами 5-8 частини першої цієї статті, господарський суд в ухвалі про закриття провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню (ч.3, 4 ст. 90 КУзПБ).

Враховуючи викладене, та беручи до уваги, що за результатами ліквідаційної процедури у банкрута не було виявлено майна, а також грошових коштів, за рахунок яких було б можливе погашення кредиторських вимог, суд дійшов висновку, що вимоги кредиторів ТОВ «М.А.Г. Преміум» слід вважати погашеними, зазначеного суб`єкта господарської діяльності-банкрута необхідно ліквідувати, а провадження у справі про банкрутство закрити.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 30, 61, 64, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

у х в а л и в :

1. Клопотання арбітражного керуючого (ліквідатора) Григор`єва Валерія Васильовича задовольнити.

2. Звіт ліквідатора Григор`єва Валерія Васильовича у справі №903/661/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «М.А.Г. Преміум» про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період з 18.10.2023 по 11.01.2024 в загальному розмірі 56835грн 48коп затвердити.

3. Наданий суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю «М.А.Г. Преміум» (43010, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Глушець, будинок 49, код ЄДРПОУ 36216553) затвердити.

4. Товариство з обмеженою відповідальністю «М.А.Г. Преміум» (43010, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Глушець, будинок 49, код ЄДРПОУ 36216553) ліквідувати.

5. Зобов`язати державного реєстратора вчинити дії, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та спрямовані на припинення державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю «М.А.Г. Преміум» (43010, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Глушець, будинок 49, код ЄДРПОУ 36216553) .

6. Провадження у справі №903/661/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «М.А.Г. Преміум» (43010, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Глушець, будинок 49, код ЄДРПОУ 36216553) закрити.

7. Встановити, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлені цим Кодексом України з процедур банкрутства строки або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

У відповідності до ч. 4 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства ухвали та постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або процедури погашення боргів боржника, прийняті господарським судом у справі про банкрутство (неплатоспроможність), набирають законної сили з моменту їх прийняття, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку і строки встановлені ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала підписана та набрала законної сили 30.01.2024.

СуддяО. Г. Слободян

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116669031
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЙ. БІ. ПІ. Інвест" до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "М.А.Г. Преміум" за відсутності учасників справи

Судовий реєстр по справі —903/661/23

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Постанова від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні