Рішення
від 18.01.2024 по справі 904/3520/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.01.2024 Справа № 904/3520/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Кеся Н.Б. за участю секретаря судового засідання Мороз В.В.

за позовом Приватного підприємства "ПЛАЗІС-ЄМ", м.Кривий Ріг Дніпропетровська область

до PRIMAL HYDRAULIC ATTACHEMENTS LTD, Broad Oak Farm Leigh Road, Uttoxeter, Staffordshire, United Kingdom ST14 5BH

про стягнення 52838,99 Євро

Представники:

Від Позивача - представник не з`явився

Від Відповідача - представник не з`явився

СУД ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог

Приватне підприємство "ПЛАЗІС-ЄМ" (далі-Позивач) 05.07.2023 року звернулося з позовом до PRIMAL HYDRAULIC ATTACHEMENTS LTD (далі-Відповідач), в якому просить суд стягнути з Відповідача на свою користь суму боргу за Контрактом №1/2020-РНА від 22.07.2020 року в розмірі 50673,23 Євро; суму 3% річних від простроченої суми боргу в розмірі 645,56 Євро; суму пені за порушення строку оплати за поставлену продукцію в розмірі 55591,47 грн, що є еквівалентом 1520,20 Євро (відповідно до курсу НБУ на 27.06.2023 року), а також судовий збір у розмірі 28958,59 грн.

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем своїх грошових зобов`язань за Контрактом №1/2020-РНА від 22.07.2020 року.

2. Процесуальні питання, вирішені судом

10.07.2023 ухвалою суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначив підготовче засідання на 12.12.2023 о 10:00год. Встановив, що наступне судове засідання відбудеться 18.01.2024 року о 10:00год.

11.12.2023 Позивач подав клопотання про розгляд справи без участі його представника.

12.12.2023 ухвалою суд відклав підготовче судове засідання на 18.01.2024 о 10:00 год.

18.01.2024 ухвалою суд закрив підготовче провадження та призначив розгляд справи по суті на 18.01.2024 о 10:00 год.

Щодо належного повідомлення Відповідача про розгляд справи, суд зазначає про таке.

Як встановлено судом місцезнаходженням PRIMAL HYDRAULIC ATTACHEMENTS LTD є Сполучене Королівство Великобританії (Broad Oak Farm Leigh Road, Uttoxeter, Staffordshire, United Kingdom ST14 5BH), яка є юридичною особою, що створена та діє за законодавством іншої держави та є нерезидентом із місцезнаходженням у Сполученому Королівстві Великобританії. Інформації щодо наявності на території України представництва Відповідача у справі немає.

Згідно з ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Відповідно до п. 11.2. Контракту №1/2020-РНА від 22.07.2020 року, у випадку, якщо спори і суперечності не можуть бути вирішені шляхом переговорів протягом 60 (шістдесят) днів з моменту виникнення порушень умов даного Контракту, вони підлягають вирішенню шляхом звернення однієї із сторін, зокрема, до Господарського суду Дніпропетровської області, м.Дніпро, Україна.

Статтею 365 ГПК України передбачено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права і обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

У разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (ч. 1 ст. 367 ГПК України).

Згідно з ч. 2 ст. 367 ГПК України судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про міжнародні договори України" чинні міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до ст. 1 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, Гаага, 1965 (далі - Конвенція), учасником якої є Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії, та яка є чинною в Україні згідно з Законом України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах", ця Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Статтями 2-3 Конвенції, визначено, що кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3-6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом. Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей.

В силу приписів ст. 6 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави або будь-який орган, який вона може призначити для цього, складає підтвердження відповідно до формуляра, доданого до цієї Конвенції. У підтвердженні підтверджується факт вручення документу і зазначається спосіб, місце та дату вручення, а також особа, якій документ було вручено. Якщо документ не був вручений, в підтвердженні зазначаються причини, які перешкодили врученню. Запитуючий орган може вимагати, щоб підтвердження, яке було складене не Центральним Органом або судовим органом, було скріплено підписом представника одного з цих органів. Підтвердження направляється безпосередньо запитуючому органу.

Згідно зі ст. 17 Конвенції позасудові документи, видані органами влади та судовими працівниками однієї Договірної Держави можуть бути передані з метою вручення в іншу Договірну Державу способами та відповідно до положень цієї Конвенції.

За приписами ст. 18 Конвенції, кожна Договірна Держава може призначити інші органи влади на додаток до Центрального Органу і визначити обсяг їх компетенції. Запитуючий орган, однак, в будь-якому випадку має право звернутися з проханням безпосередньо до Центрального Органу.

Вся інформація, щодо вручення документів на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року розміщена на офіційному сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права (www.hcch.net).

Центральним органом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії у розумінні ст.ст. 2, 6 та 18 Конвенції відповідно до інформації, розміщеної на веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права http://www.hcch.net, до якого слід надсилати судове доручення про вручення документів Відповідачу є Senior Master, Foreign Process Section Room E16 Royal Coarts of Justice Strand London WC2A2LL.

Так, про розгляд даної справи, Відповідача повідомлено в порядку передбаченому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, Гаага, 1965 (далі - Конвенція), учасником якої є Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії, та яка є чинною в Україні згідно з Законом України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" та ст. 367 ГПК України. Зокрема, судом направлено на адресу уповноваженого органу (The Senior Master For the attention of the Foreign Process Section Room E16 Royal Courts of Justice Strand LONDON WC2A 2LL) судове доручення про вручення судових документів на території Сполученого Королівства Великобританії, Відповідачу - PRIMAL HYDRAULIC ATTACHEMENTS LTD (Broad Oak Farm Leigh Road, Uttoxeter, Staffordshire, United Kingdom ST14 5BH).

На день розгляду справи від уповноваженого органу (The Senior Master For the attention of the Foreign Process Section Room E16 Royal Courts of Justice Strand LONDON WC2A 2LL) будь-якої інформації про результати виконання доручення українського суду чи причини неможливості його виконання на адресу суду не надходило.

Проте, згідно з витягом з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, судова повістка з судовим дорученням, яке було направлено на адресу уповноваженого органу за трекінгом RA493034597UA, було вручено 24.08.2023 (арк.с. 121).

Суд враховує, що в п. 8 Роз`яснення Президії Вищого господарського суду України від 31.05.2002 № 04-5/608 "Про деякі питання практики розгляду справу за участю іноземних підприємств і організацій" зазначено, що суд може прийняти рішення навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення, якщо з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Суд зазначає, що ані норми чинного процесуального законодавства України, ані приписи міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, не містять вимоги щодо необхідності повідомлення іноземного суб`єкта господарювання про кожне наступне судове засідання у справі шляхом направлення до компетентного органу іноземної держави судового доручення про вручення документів нерезиденту України, та, у зв`язку з цим, зупинення щоразу провадження у справі, що, у свою чергу, призводить до порушення розумного строку розгляду справи (подібний висновок викладений у постанові Верховного Суду від 10.09.2018 у справі №910/6880/17).

Відтак, враховуючи, що провадження у справі відкрито 10.07.2023, а суд звернувся із судовим дорученням до уповноваженого органу (The Senior Master For the attention of the Foreign Process Section Room E16 Royal Courts of Justice Strand LONDON WC2A 2LL) для вручення судового доручення 09.08.2023, розгляд справи відкладався більш ніж на п`ятимісячний строк, необхідного для повідомлення Відповідача, судом здійснено всі заходи, передбачені чинним законодавством для повідомлення Відповідача, який є нерезидентом, про розгляд даної справи.

Враховуючи сплив строку, необхідного для повідомлення Відповідача-нерезидента, суд дійшов висновку, що з дати направлення документів уповноваженому органу (The Senior Master For the attention of the Foreign Process Section Room E16 Royal Courts of Justice Strand LONDON WC2A 2LL) сплинув термін, який суд визначає як достатній для даної справи, що є підставою для прийняття судом рішення за наявними у справі матеріалами.

Згідно з ч. 2 ст. 178 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Отже, не надання Відповідачем відзиву на позовну заяву не перешкоджає всебічному, повному та об`єктивному розгляду всіх обставин справи, а також приймаючи до уваги, що Відповідач не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору може бути розглянута за наявними у ній документами, відповідно до частини 2 статті 178 ГПК України.

В судовому засіданні 18.01.2024 року прийнято рішення в порядку ст. 240 ГПК України з оформленням вступної та резолютивної частини рішення.

3. Позиції інших учасників справи

Заперечення проти позову від Відповідача не надійшли.

4. Обставини, встановлені судом під час розгляду справи по суті

22.07.2020 року між Приватним підприємством "ПЛАЗІС-ЄМ" (далі-Постачальник) та PRIMAL HYDRAULIC ATTACHEMENTS LTD (далі-Покупець) укладено Контракт №1/2020-РНА (далі-Контракт) (арк.с. 8-11).

Відповідно до умов Контракту:

1.1. Постачальник постачає, а Покупець приймає та оплачує ковші, грейферні захвати та комплектуючі частини до них (надалі-Продукція), у відповідності до умов даного Контракту.

1.2. Найменування та кількість Продукції, умови поставки та доставки узгоджується у Специфікаціях, що є невід`ємною частиною цього Контракту (надалі-Специфікація).

2.1. Ціни за цим Контрактом узгоджені у Євро, Покупець здійснює оплату за Продукцію банківським переказом у Євро на рахунок Продавця за реквізитами, що зазначені у цьому Контракті.

2.2. Контрактна ціна є договірною і вказується для кожної позиції у Специфікаціях.

2.3. Загальна вартість Контракту складається з суми вартості всіх партій Продукції, узгоджених по всім Специфікаціям до даного Контракту.

3.1. Постачальник постачає Продукцію Покупцю на умовах DAP - м.Уттоксетер, Великобританія (згідно Інкотермс-2020).

3.2. Датою відвантаження Продукції є дата оформлення вантажу на митниці на території України.

4.1. Датою оплати вважається дата зарахування грошових коштів на рахунок Постачальника.

4.2. Покупець зобов`язується провести оплату за Продукцію не пізніше, ніж через 30 (тридцять) календарних днів з моменту відвантаження Продукції (з можливістю попередньої та дострокової оплати).

11.2. У випадку, якщо спори і суперечності не можуть бути вирішені шляхом переговорів протягом 60 (шістдесят) днів з моменту виникнення порушень умов даного Контракту, вони підлягають вирішенню шляхом звернення однієї із сторін, зокрема, до Господарського суду Дніпропетровської області, м.Дніпро, Україна.

13.1. Контракт набуває сили з дати підписання та діє до 31 грудня 2021 року чи до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за цим Контрактом, якщо зобов`язання не виконані в строк.

Позивач та Відповідач підписали Додаткові угоди до Контракту №1 від 24.07.2020, №2 від 13.05.2021, №3 від 15.06.2021, №4 від 16.09.2021, №5 від 16.11.2021, №6 від 07.12.2021, №7 від 11.03.2022, №8 від 21.04.2022, №9 від 07.06.2022, №10 від 12.12.2022 (арк.с. 12, 18, 23, 29, 34, 39, 45, 51, 58, 63), зокрема, відповідно до Додаткової угоди №10, сторони погодили асортимент поставки - згідно Специфікації № 10 від 12.12.2022 року (зв.арк.с. 63).

До того ж, Додатковою угодою №10 сторони домовились пролонгувати строк дії Контракту №1/2020-РНА від 22.07.2020 року до 31 грудня 2023 року.

Так, відповідно до Специфікації №10 Позивач прийняв па себе зобов`язання здійснити поставку Відповідачу на умовах DАР - UTTOXETER продукції, перелік якої зазначений в Специфікації (зв.арк.с. 63).

Відповідно до умов Специфікації №10, ця поставка мала бути здійснена підприємством Позивача на умовах DАР - UTTOXETER, місце поставки - Broad Oak Farm Leigh Road, Uttoxeter, Staffordshire, United Kingdom ST14 5BH, в строк до 10.01.2023 року.

З метою здійснення поставки продукції за Специфікацією №10 до Контракту, Позивачем із ТОВ «АЛЬВІОН ТРАНС» 20.12.2022 року був укладений договір на перевезення в формі Транспортного замовлення №012-2022.

23.12.2022 року по митній декларації №22UA10080004871U6 (арк.с. 65) Позивачем було проведене митне оформлення цього вантажу па користь Відповідача за Контрактом, згідно інвойсу № 10-1/2020-РНА віл 12.12.2022 року на суму 50991,00 Євро (арк.с. 64).

Відповідно до міжнародної товарно-транспортної накладної СМR № 395867 (арк.с. 67), згідно Додаткової угоди №10 від 12.12.2022 року до Контракту та Специфікації №10 від 12.12.2022 року до нього, вантаж за інвойсом №10-1/2020-РНА від 12.12.2022 року загальною вагою 21959,00 кг був доставлений 03.01.2023 року до місця призначення Broad Oak Farm Leigh Road, Uttoxeter, Staffordshire, United Kingdom ST14 5BH на умовах DАР - UTTOXETER, та був прийнятий Відповідачем в повному обсязі без застережень чи зауважень щодо його якості чи комплектності.

Отже, ПП «ПЛАЗС-ЄМ» виконало умови Специфікації № 10 від 12.12.2022 року до Додаткової угоди №10 від 12.12.2022 року до Контракту в повному обсязі та здійснило відвантаження Відповідачу цієї продукції в дату оформлення митної декларації №22UA10080004871U6 від 23.12.2022 року.

До здійснення поставки продукції за Специфікацією №10 від 12.12.2022 року до Додаткової угоди №10 від 12.12.2022 року до Контракту, протягом всього часу виконання Контракту з моменту його укладання, Позивачем було здійснено дев`ять поставок продукції Відповідачу на загальну суму 468 066,59 Євро

Відповідно за цими поставками продукції Відповідачем було здійснено відповідні оплати на загальну суму 468 384,36 Євро.

Проте, станом на момент здійснення поставки від 23.12.2022 року на суму 50991,00 Євро за Специфікацією №10 від 12.12.2022 року до Додаткової угоди №10 від 12.12.2022 року до Контракту, за Відповідачем рахувалась переплата за раніше отриману продукцію в розмірі 317,77 Євро.

Відповідно до умов п. 4.2 Контракту оплата за поставлену 23.12.2022 року Позивачем за Специфікацією № 10 від 12.12.2022 року до Додаткової угоди № 10 ві-12.12.2022 року до Контракту продукцію в розмірі 50 673,23 Євро (сума поставки 50 991,00 Євро мінус сума переплати в розмірі 317,77 Євро), мала бути здійснена Відповідачем на банківський рахунок Позивача в строк до 22.01.2023 року (включно).

Відповідач свої зобов`язання по повній та своєчасній оплаті отриманої продукції не здійснив, внаслідок чого у останнього виникла заборгованість в сумі 50673,23 Євро.

За порушення терміну розрахунків, якщо дане порушення неузгоджене з Постачальником, Покупець сплачує пеню в розмірі 0,1% від неоплаченої суми за кожен день несплати, але не більше 3% суми несплати.

Згідно з розрахунком Позивача (арк.с. 2) сума пені складає 1520,20 Євро, яка нарахована за період з 23.01.2023 по 27.06.2023 року.

Сума пені розрахована на суму боргу з правильним визначенням періоду прострочення та врахуванням розміру облікової ставки НБУ, яка діяла в період прострочки.

На підставі ст. 625 ЦК України Позивач нарахував Відповідачу 645,56 Євро за період з 23.01.2023 по 27.06.2023 року.

Нараховані Позивачем 3% річних відповідають вимогам чинного законодавства.

Доказів погашення суми боргу Відповідач на час розгляду справи суду не надав.

5. Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

В силу ст.43 Закону України "Про приватне міжнародне право" сторони договору згідно із статтями 5 та 10 цього Закону можуть обрати право, що застосовується до договору, крім випадків, коли вибір права прямо заборонено законами України.

Так, частинами 1, 2 статті 5 вказаного Закону України передбачено, що у випадках, передбачених законом, учасники (учасник) правовідносин можуть самостійно здійснювати вибір права, що підлягає застосуванню до змісту правових відносин. Вибір права згідно з частиною першою цієї статті має бути явно вираженим або прямо випливати з дій сторін правочину, умов правочину чи обставин справи, які розглядаються в їх сукупності, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 44 даного Закону у разі відсутності згоди сторін договору про вибір права, що підлягає застосуванню до цього договору, застосовується право відповідно до частин другої і третьої статті 32 цього Закону, при цьому стороною, що повинна здійснити виконання, яке має вирішальне значення для змісту договору, є: продавець - за договором купівлі-продажу.

Так, в п. 11.2 Контракту сторони передбачили, якщо спори і суперечності не можуть бути вирішені шляхом переговорів протягом 60 (шістдесят) днів з моменту виникнення порушень умов даного Контракту, вони підлягають вирішенню шляхом звернення однієї із сторін, зокрема, до Господарського суду Дніпропетровської області, м.Дніпро, Україна. При розгляді спору буде застосовуватися матеріальне право України у випадку звертання до судових інстанцій України.

Отже, правовідносини сторін ґрунтуються на договорі поставки, який регулюється статтями 264-271 Господарського кодексу України.

Так, відповідно до ст.265 ГК України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до статті 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з частинами 1 і 7 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору; а одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається крім випадків, передбачених законом.

Згідно з ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 611 ЦК України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема:

1) припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору;

2) зміна умов зобов`язання;

3) сплата неустойки;

4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

На підставі ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За положеннями ст. 16 ЦК України та ст. 20 ГК України держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб`єктів господарювання та споживачів, зокрема, шляхом присудження до виконання обов`язку в натурі, стягнення збитків та застосування штрафних санкцій.

Враховуючи викладене, визначення Позивачем заборгованості Відповідача за Контрактом №1/2020-РНА від 22.07.2020 року ґрунтується на нормах чинного законодавства.

6. Висновок господарського суду за результатами вирішення спору

Враховуючи встановлені обставини справи та наведені норми права, суд дійшов висновку, що Позивачем доведено наявність заборгованості Відповідача з поставки продукції на суму 50673,23 Євро; 3% річних від простроченої суми боргу в розмірі 645,56 Євро та суми пені за порушення строку оплати за поставлену продукцію в розмірі 1520,20 Євро, тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

7. Щодо судового збору

Відповідно до ч.1 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір сплачується у гривнях з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України на день сплати.

Згідно з офіційним курсом гривні до іноземних валют станом на день подачі позовної заяви (27.06.2023) - 1 Євро дорівнював 39,9238 грн. Тож, сума позову, яка становить 52 838,99 Євро еквівалентна 2 109 332,48 грн.

Так, враховуючи заявлені Позивачами позовні вимоги, судовий збір повинен був сплачений у розмірі 31 639,99 грн.

Як вбачається з платіжної інструкції №381 від 27.06.2023 (арк.с. 4) Позивачем сплачено судовий збір у розмірі 28 958,59 грн.

Отже, недоплата судового збору становить 2681,40 грн.

У зв`язку з цим Позивачеві необхідно доплатити судовий збір на користь Державного бюджету України у розмірі 2681,40 грн, з урахуванням пред`явлених позовних вимог про стягнення коштів, а саме суми боргу за Контрактом №1/2020-РНА від 22.07.2020 року в розмірі 50673,23 Євро, 3% річних від простроченої суми боргу в розмірі 645,56 Євро та суми пені за порушення строку оплати за поставлену продукцію в розмірі 1520,20 Євро.

За результатами вирішення спору судові витрати щодо судового збору у справі покладаються на Відповідача відповідно до ст. 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 231, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов Приватного підприємства "ПЛАЗІС-ЄМ" до PRIMAL HYDRAULIC ATTACHEMENTS LTD задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з PRIMAL HYDRAULIC ATTACHEMENTS LTD (Broad Oak Farm Leigh Road, Uttoxeter, Staffordshire, United Kingdom ST14 5BH; Company Reg.Code No: 12729483) на користь Приватного підприємства "ПЛАЗІС-ЄМ" (50066, Дніпропетровська область, м.Кривий Ріг, вул.Двінська, 23, код ЄДРПОУ 30001663) суму боргу за Контрактом №1/2020-РНА від 22.07.2020 року в розмірі 50673,23 Євро; суму 3% річних від простроченої суми боргу в розмірі 645,56 Євро; суму пені за порушення строку оплати за поставлену продукцію в розмірі 55591,47 грн, що є еквівалентом 1520,20 Євро (відповідно до курсу НБУ на 27.06.2023 року), а також судовий збір у розмірі 31 639,99 грн.

Стягнути з Приватного підприємства "ПЛАЗІС-ЄМ" (50066, Дніпропетровська область, м.Кривий Ріг, вул.Двінська, 23, код ЄДРПОУ 30001663) на користь Державного бюджету України в особі управління Державної казначейської Служби України 2681,40 (дві тисячі шістсот вісімдесят одна грн 40 коп.) грн недоплаченого судового збору.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 ГПК України).

Згідно з частиною 2 статті 256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 29.01.2024

Суддя Н.Б. Кеся

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116669076
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —904/3520/23

Судовий наказ від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Судовий наказ від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні