Ухвала
від 31.01.2024 по справі 914/3388/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

31.01.2024 р. Справа № 914/3388/23

місто Львів

Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О., розглянувши матеріали

зустрічної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Шляхове ремонтно-будівельне управління №88, місто Самбір, Львівська область

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю СЕМ ЕКОПАК, місто Самбір, Львівська область

про зобов`язання вчинити дії та стягнення заборгованості в сумі 1 251 617,35 грн

у справі №914/3388/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю СЕМ ЕКОПАК, місто Самбір, Львівська область

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Шляхове ремонтно-будівельне управління №88, місто Самбір, Львівська область

про 1) Зобов`язання вчинити дії.

2) Стягнення заборгованості в сумі 124 178,32 грн.

ВСТАНОВИВ

У провадженні Господарського суду Львівської області перебуває справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю СЕМ ЕКОПАК до Товариства з обмеженою відповідальністю Шляхове ремонтно-будівельне управління №88 про 1). Зобов`язання виконати поточний ремонт покриття на території ТОВ СЕМ ЕКОПАК (ДК 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь) у відповідності до державних норм та умов договору; 2). Стягнення заборгованості у сумі 124 178,32 грн, що складається з 108 467,72 грн пені, 15 710,60 грн інфляційних витрат.

Хід розгляду справи викладено у наявних в матеріалах ухвалах суду та відображено протоколах судових засідань.

26.01.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю Шляхове ремонтно-будівельне управління №88 звернулося до Господарського суду Львівської області з зустрічною позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю СЕМ ЕКОПАК про зобов`язання вчинити дії та стягнення заборгованості в розмірі 1 251 617,35 грн, з яких основний борг 1 208 924,11 грн, 3% річних від простроченої суми 3 477,73 грн, штрафні санкції (пеня) 39 215,51 грн.

Розглянувши зустрічну позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд дійшов висновку про необхідність залишення її без руху з огляду на наступне.

Відповідно до вимог частини 4 статті 180 Господарського процесуального кодексу України зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 162, 164, 172, 173 цього Кодексу.

1. Відповідно до частини 1 статті 162 Господарського процесуального кодексу України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Відповідно до частини 2 статті 180 Господарського процесуального кодексу України зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

В порушення вищвказаних вимог, позивач за зустрічним позовом у зустрічній позовній заяві взагалі не виклав обґрунтування, підстави зустрічного позову, що позбавляє суд можливості встановити обставини зазначені у частині 2 статті 180 Господарського процесуального кодексу України, тобто взаємопов`язаність позовів та доцільність їх розглядати разом.

2. Згідно частини 2 статті 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до частини 2 статті 80 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Позивач до зустрічної позовної заяви жодних доказів не долучив.

З метою додержання вимог пункту 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України та частини 2 статті 164 Господарського процесуального кодексу України позивачу належить додати до зустрічної позовної заяви докази.

3. Відповідно до пункту 6 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору.

Позивачем за зустрічним позовом не зазначено у позовній заяві відомості перелічені у пункті 6 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

4. Відповідно до пункту 7 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

В порушення вказаних вимог, позивачем за зустрічним позовом не зазначено у зустрічній позовній заяві відомості визначені у пункту 7 частині 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України (їх наявність чи відсутність).

5. Відповідно до пункту 8 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

В порушення вказаних вимог, зустрічний позов не містить переліку документів та інших доказів, які мали б долучатися до заяви; не містить зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із зустрічною позовною заявою (за наявності); не містить відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, що є порушенням вимог пункту 8 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

6. Відповідно до пункту 9 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Як вбачається із поданих матеріалів, зустрічна позовна заява не містить попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач за зустрічним позовом поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, що є порушенням вимог пункту 9 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

7. Відповідно до пункту 10 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Всупереч вимогам пункту 10 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України зустрічна позовна заява не містить підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

8. Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копій та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до частини 7 статті 42 Господарського процесуального кодексу України якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Позивачем до зустрічної позовної заяви не долучено доказів надсилання копії зустрічної позовної заяви і доданих до неї документів відповідачу цінним листом з описом вкладення або в електронній формі через електронний кабінет відповідача.

Відтак, позивач за зустрічним позовом не виконав вимоги пункт 1 часини 1 статті 164, часини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України, оскільки належних доказів відправлення відповідачу копії зустрічної позовної заяви з усіма додатками не надав.

9. Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Докази сплати судового збору подаються до господарського суду тільки в оригіналі.

Суд звертає увагу на те, що до зустрічної позовної заяви позивачем не долучено документ, що підтверджує сплату судового збору.

Враховуючи наведене, позивачу слід сплатити судовий збір та надати оригінал доказу про сплату судового збору.

Позивачу слід виправити недоліки позовної заяви, для подальшого належного та об`єктивного розгляду позовної заяви судом.

У разі відсутності вищевказаних доказів або ж неможливості їх надати в силу певних поважних причин, позивач повинен зазначити про це.

Відповідно до частини 1 та частини 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись нормами статей 73, 74, 80, 91, 162, 164, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1.Зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Шляхове ремонтно-будівельне управління №88» залишити без руху.

2.Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю «Шляхове ремонтно-будівельне управління №88» 10-денний строк з дня вручення ухвали на виправлення допущених недоліків, які зазначені у вказаній ухвалі суду.

3.Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю «Шляхове ремонтно-будівельне управління №88» спосіб усунення недоліків зустрічної позовної заяви шляхом:

3.1. викладення обґрунтування, підстав зустрічного позову;

3.2. надання доказів для обґрунтування зустрічної позовної заяви;

3.3. надання відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі здійснювалися;

3.4. надання відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

3.5. надання відомостей щодо наявності доказів;

3.6. надання попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

3.7. надання відомостей щодо підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав;

3.8. надання належних доказів направлення відповідачу копії зустрічної позовної заяви з додатками;

3.9. надання доказів сплати судового збору за подачу зустрічної позовної заяви.

4.Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Шляхове ремонтно-будівельне управління №88», що у разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, зустрічна позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки суду http://lv.arbitr.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

Ухвала підписана 31.01.2024

Суддя Сухович Ю.О.

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116669897
СудочинствоГосподарське
Суть1) Зобов`язання вчинити дії. 2) Стягнення заборгованості в сумі 124 178,32 грн

Судовий реєстр по справі —914/3388/23

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні