Ухвала
від 24.01.2024 по справі 916/2806/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про припинення повноважень керівника боржника

"24" січня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/2806/23Господарський суд Одеської області у складі судді Райчевої Світлани Іванівни,

дослідивши матеріали справи,

при секретарі судового засідання Скогутовському І.П.

За заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «КАНТІЄРО» (04071, м. Київ, вул. Костятинівська, буд. 32, оф. 8; код ЄДРПОУ 43186135);

до Боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вища школа реклами» (65009, м. Одеса, вул. Армійська, буд. 5; код ЄДРПОУ 32199524);

про банкрутство,

Учасники справи у судове засідання не з`явились;

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «КАНТІЄРО» звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вища школа реклами», посилаючись на заборгованості останнього у розмірі 177 109 555, 14 грн. та на положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 06.09.2023 р. відкрито провадження у справі №916/2806/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія «Вища школа реклами», введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном Боржника, розпорядником майна Боржника призначено арбітражного керуючого Беркута Максима Сергійовича.

Відповідно до ст. 44 Кодексу з процедур банкрутства під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації).

Процедура розпорядження майном боржника вводиться строком до 170 календарних днів.

Протягом даної процедури розпорядник майна зобов`язаний: розглядати заяви кредиторів з грошовими вимогами до боржника, що надійшли в установленому цим Кодексом порядку; вести реєстр вимог кредиторів; повідомляти кредиторів про результати розгляду їхніх вимог; вживати заходів для захисту майна боржника; проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника, встановлювати за результатами його проведення наявність або відсутність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій у разі банкрутства; повідомляти правоохоронні органи у разі виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій з майном боржника; скликати збори і комітет кредиторів та організовувати проведення їх засідань; подавати відомості (інформацію), необхідні для ведення Єдиного реєстру боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства; надавати господарському суду та комітету кредиторів звіт про свою діяльність, а також здійснювати розкриття кредиторам інформації щодо фінансового стану боржника та ходу провадження у справі; не пізніше двох місяців з дня відкриття провадження у справі про банкрутство провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість; за можливості проведення санації боржника розробити план санації боржника та подати його на розгляд зборам кредиторів; виконувати інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Розпорядник майна несе відповідальність за свої дії та бездіяльність відповідно до закону.

Призначення розпорядника майна не є підставою для припинення повноважень керівника чи органу управління боржника.

Таким чином, з моменту відкриття провадження у справі про банкрутство встановлюється особливий режим взаємодії кредиторів та боржника, за яким боржник продовжує працювати в умовах дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, а кредитори, хоча і обмежені у праві на задоволення своїх вимог до боржника, однак мають право вирішувати які заходи щодо боржника доцільно вжити для створення максимально вигідних умов з метою задоволення своїх вимог після скасування дії мораторію. Для контролю та уникнення зловживань з боку боржника та кредиторів судом призначається особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками у зазначеній процедурі, - арбітражний керуючий (розпорядник майном боржника). Строк процедури розпорядження майном боржника є обмеженим, контролюється судом та направлений на проведення передбачених у даній процедурі заходів у динамічному режимі, оскільки пов`язаний з обмеженням кола прав як кредиторів, так і боржника при здійсненні господарської діяльності. За порушення вимог Закону при проведенні процедури розпорядження майном боржника учасники справи про банкрутство несуть відповідальність, у тому числі спеціальну, яка передбачена законодавством про банкрутство.

18.10.2023р. до господарського суду надійшло клопотання розпорядника майном боржника арбітражного керуючого Беркута Максима Сергійовича про припинення повноважень керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вища школа реклами» та тимчасове покладення на розпорядника майном виконання повноважень керівника Боржника.

Під час виконання повноважень обов`язків розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вища школа реклами» арбітражним керуючим засобами поштового зв`язку на адресу Боржника було направлено запити №02-01/27-2 від 14.09.2023 та №02-01/27-27 від 03.10.2023 стосовно організації проведення інвентаризації майна Боржника та надання арбітражному керуючому бухгалтерської, фінансової, господарської та іншої документації, необхідної для проведення аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника, встановлювати за результатами його проведення наявність або відсутність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій у разі банкрутства, однак поштові відправлення з вказаними запитами були повернуті були повернуті арбітражному керуючому без вручення.

Вказана бездіяльність Боржника перешкоджає належному провадженню справи про банкрутство, перешкоджає розпоряднику майна в проведені фінансового аналізу діяльності боржника, інвентаризації майна, проведенню аналізу укладених договорів Боржника та вчиненню інших дій передбачених приписами Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 18.10.2023р. вищезазначене клопотання розпорядника майном Боржника призначено до розгляду у засіданні суду на "22" листопада 2023 р. до 09:30 год. Керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вища школа реклами» ОСОБА_1 та засновника Товариства ОСОБА_2 зобов`язано надати суду відзив/письмові пояснення на клопотання розпорядника майна Боржника арбітражного керуючого Беркута М.С. про припинення повноважень. Явку ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судове засідання визнано обов`язковою та викликано у судове засідання для участі у вчиненні процесуальних дій.

У зв`язку із неявкою зазначених вище осіб у судове засідання та неподання ними відзивів/письмових пояснень на клопотання розпорядника майна Боржника арбітражного керуючого Беркута М.С. про припинення повноважень, господарський суд відкладав розгляд клопотання про припинення повноважень керівника Боржника на 23.11.2023р та 11.12.2023р., однак 11.12.2023р. судове засідання не відбулось, у зв`язку із чим розгляд клопотання було призначено на 24.01.2024р. Відповідними ухвалами суду суд повторно зобов`язував ОСОБА_1 та ОСОБА_2 надати суду відзив/письмові пояснення на клопотання розпорядника майна Боржника арбітражного керуючого Беркута М.С. про припинення повноважень, визнавав їх явку у судові засідання обов`язковою та викликав їх у судове засідання.

Копії ухвал суду ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було направлено за адресою, зазначеною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань - АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , відповідно.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1 ухвали суду від 18.10.2023р., 23.11.2023р. отримав, що підтверджується наявними у матеріалах справи поштовими повідомленнями. ОСОБА_2 , за вказаною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань адресою кореспонденцію суду не отримував.

У зв`язку із викладеними обставинами, з метою повідомлення учасників справи про розгляд справи, господарським судом було розміщено публікації (оголошення/повідомлення про виклик) на сторінці Господарського суду Одеської області (у розділі "Громадянам"/"Оголошення про виклик") на офіційному веб-порталі "Судова влада України" в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Однак, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судові засідання не з`явились, будь-яких заяв/письмових пояснень, у тому числі стосовно відкладення розгляду справи, до господарського суду не надали. Про причини неявки у судове засідання суду не повідомили.

Відповідно до ч. 12 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства повноваження керівника боржника та виконавчих органів його управління, покладені на них відповідно до законодавства чи установчих документів, можуть бути припинені в разі, якщо ними не вживаються заходи щодо забезпечення збереження майна боржника, створюються перешкоди діям розпорядника майна чи допускаються інші порушення законодавства.

У разі виявлення обставин, передбачених абзацом першим цієї частини, за клопотанням кредиторів або інших учасників справи ухвалою господарського суду повноваження керівника та виконавчих органів управління боржника припиняються, а виконання відповідних обов`язків тимчасово покладається на розпорядника майна до призначення в порядку, визначеному законодавством та установчими документами, нового керівника боржника та виконавчих органів управління боржника.

Вказані повноваження господарського суду направлені на припинення зловживань з боку керівника боржника, оскільки такі зловживання унеможливлюють вчинення кредиторами заходів щодо належного захисту своїх прав, унеможливлюють повноцінне виконання розпорядником майном боржника своїх повноважень, що призводить до неможливості забезпечення господарським судом, яким відкрито провадження у справі про банкрутство, проведення повного комплексу заходів, передбачених у процедурі розпорядження майном боржника, у межах присічних строків. Неналежне проведення процедури розпорядження майном боржника безпосередньо впливає на якість проведення наступних процедур у справі про банкрутство, тобто призводить до заниженого показника позитивних результатів від проведення процедури банкрутства або, взагалі, до відсутності позитивних результатів. Таким чином, нівелюється функція держави у забезпеченні регулювання відносин неплатоспроможності суб`єктів господарювання та функціонування ринкових відносин.

Саме належне виконання обов`язків з боку розпорядника майном боржника є механізмом контролю за процесом розгляду вимог кредиторів та формуванням представницьких органів у випадку, якщо боржник не забезпечує прозорість дослідження кредиторських вимог.

У клопотанні про припинення повноважень керівника боржника розпорядник майном посилається на невиконання з боку керівника боржника вимог по організації проведення інвентаризації майна боржника та надання арбітражній керуючій документів, необхідних для об`єктивного розгляду вимог кредиторів та проведення аналізу фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника у строки, встановлені законом та судом.

Однак, Боржником відомостей про виконання вимог розпорядника майном до господарського суду надано не було, відзиву боржника та відзивів на заяви з грошовими вимогами також надано не було. Боржник участі у судових засіданнях не приймає, а кореспонденції суду направлена за адресою реєстрації повертається із відмітками про невручення, з чого вбачається небажання Боржника приймати участь у розгляді справи. Засновники та керівник Боржника розгляд справи у суді ігнорують, покладені на них судом обов`язки не виконують, що свідчить про небажання останніх приймати участь у справі.

Вищезазначені дії боржника господарський суд розцінює як зловживання своїми процесуальними правами, які призводять до необґрунтованого затягування розгляду справи, що суперечить вимогам ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно права кожного на розгляд його справи судом упродовж розумного строку.

Враховуючи наведене, судом встановлено, що керівником Боржника вчинялись дії та допускалась бездіяльність, які призвели до виникнення перешкод у виконанні обов`язків розпорядника майном боржника.

За наявності вказаних обставин у господарського суду наявні обґрунтовані підстави для застосування положень ч. 12 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства.

Керуючись ч. 12, 13 ст. 44 Кодексу з процедур банкрутств, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Припинити повноваження керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вища школа реклами» (65009, м. Одеса, вул. Армійська, буд. 5; код ЄДРПОУ 32199524) Мізінова Олександра Владиславовича та виконавчих органів управління Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вища школа реклами».

2. Виконання обов`язків керівника та виконавчих органів управління Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вища школа реклами» (65009, м. Одеса, вул. Армійська, буд. 5; код ЄДРПОУ 32199524) тимчасово покласти на розпорядника майном Боржника арбітражного керуючого Беркута Максима Сергійовича (свідоцтво про здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майном, керуючого санацією, ліквідатора №1954 від 15.10.2020 р.) до призначення у порядку, визначеному законодавством та установчими документами, нового керівника боржника та виконавчих органів управління боржника.

З. Зобов`язати ОСОБА_1 протягом трьох днів з дня постановлення даної ухвали передати розпоряднику майном боржника арбітражному керуючому Беркуту Максиму Сергійовичу, а розпоряднику майном боржника прийняти бухгалтерську та іншу документацію боржника, його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності.

4. Державному реєстратору здійснити державну реєстрацію змін відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо повноважень керівника та виконавчих органів управління Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вища школа реклами» (65009, м. Одеса, вул. Армійська, буд. 5; код ЄДРПОУ 32199524).

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала законної сили 24.01.2024 р. та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст.9 Кодексу України з процедур банкрутства, та ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 29 січня 2024 р.

Копію ухвали надіслати до електронного кабінету користувача підсистеми "Електронний суд": Товариству з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія КАНТІЄРО; представнику Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія КАНТІЄРО адвокату Хромеєєву Д.С.; арбітражному керуючому Беркуту Максиму Сергійовичу.

Копію ухвали надіслати: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_4 ); ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ); Управлінню державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради (udr@omr.gov.ua).

Суддя С.І. Райчева

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116669973
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2806/23

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні