Ухвала
від 31.01.2024 по справі 916/3798/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення заяви без руху

"31" січня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/3798/21Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

дослідивши матеріали заяви RUBBER AND CO OU про визнання грошових вимог

у справі

за заявою кредитора: Товариства з обмеженою відповідальністю „Укрметторг

до боржника: Приватного акціонерного товариства „Азовкабель (65026, м. Одеса, вул. Грецька, 44; код ЄДРПОУ 31600918)

про визнання банкрутом

Встановив:

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 16.12.2021р. (суддя Лепеха Г.А.) відкрито провадження у справі про банкрутство ПАТ „Азовкабель, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном ПАТ „Азовкабель, розпорядником майна ПАТ „Азовкабель призначено арбітражного керуючого Орлову Тетяну Анатоліївну.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 22.01.2024р. суддею Грабован Л.І. справу №916/3789/21 прийнято до свого провадження.

З метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника 17.12.2021р. здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство ПАТ „Азовкабель на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за №68103 від 04.02.2022р.

RUBBER AND CO OU в особі представника Дем`яненко О.М. звернулося із заявою від 06.01.2022р. (вх. №3-18/22 від 14.01.2022р.) про визнання грошових вимог до ПАТ «Азовкабель» в розмірі 15 346 109, 52 грн., з яких: 15 341 569, 52 грн. основного боргу та 4540 грн. - судового збору.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 31.03.2022р. (суддя Лепеха Г.А.) встановлено RUBBER AND CO OU строк для усунення недоліку заяви (вх. № 3-18/22 від 14.01.2022) про визнання кредиторських вимог у справі № 916/3798/21 про банкрутство Приватного акціонерного товариства „Азовкабель на суму 15 341 569, 52 грн. протягом десяти днів з дня отримання ухвали; зобов`язано RUBBER AND CO OU надати докази сплати судового збору в установленому Законом України „Про судовий збір порядку та розмірі.

Однак, інформація щодо процесуальних дій стосовно надсилання вказаної ухвали суду у встановленому ГПК України порядку відсутня.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд позбавлений можливості розглянути питання щодо повернення заяви внаслідок невиконання ухвали суду від 31.03.2022р.

Таким чином, з врахуванням необхідності дотримання прав кредитора, суд розглядає питання прийняття заяви після її отримання 16.01.2024р.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

З 21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ч.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, у приписах Кодексу України з процедур банкрутства законодавець утвердив пріоритет норм цього спеціального закону та субсидіарне застосування у процедурах банкрутства (неплатоспроможності) загальних норм ГПК України.

Тому загальні норми ГПК України застосовуються при розгляді справ про банкрутство настільки, наскільки це узгоджується із логікою законодавчого регулювання відносин банкрутства (неплатоспроможності), зокрема ті норми ГПК України, що мають універсальний характер, тобто застосовні до вирішення однакових, переважно суто процедурних, питань руху справи у позовному провадженні, так само і у процедурі банкрутства (неплатоспроможності) за умови, що інше не встановлено Кодексом України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно ч. 3 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства заява кредитора має містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); розмір вимог кредитора до боржника з окремим зазначенням суми неустойки (штрафу, пені); виклад обставин, що підтверджують вимоги до боржника, та їх обґрунтування; відомості про наявність заставного майна боржника, яке є забезпеченням вимог; перелік документів, що додаються до заяви. До заяви в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника. Заява підписується кредитором або його уповноваженим представником.

Відповідно до п. 10 ч.2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір ставка судового збору за подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) становить 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ст. 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2022 рік розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2022р. 2481 грн.

Таким чином, заявник зобов`язаний до заяви з грошовими вимогами до боржника надати докази сплати судового збору за її подання у сумі 4962 грн.

Однак, в порушення вимог ч. 3 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства та п. 10 ч.2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір заявником до заяви про грошові вимоги кредитора до боржника не надано доказів сплати судового збору.

Заява про визнання грошових вимог підписана представником RUBBER AND CO OU Олександром Дем`яненком.

Згідно ч. 1 ст. 6 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного згідно із Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність особі, яка склала присягу адвоката України, радою адвокатів регіону у день складення присяги безоплатно видаються свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката України.

Таким чином, статус особи як адвоката підтверджується свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю або посвідченням адвоката України.

Ч. 1 ст. 58 ГПК України передбачено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

На підтвердження своїх повноважень Олександром Дем`яненком додано лише довіреність №01/06/21/001 від 01.06.2021р.

Таким чином, не додано документів, що підтверджують статус представника як адвоката (завіреної копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю).

Ч. 1 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Кодексу. У разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог цього Кодексу, господарський суд постановляє ухвалу про залишення заяви без руху. В ухвалі про залишення заяви без руху суд повідомляє заявнику про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов`язаний їх усунути, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Враховуючи наявність недоліків заяви про грошові вимоги кредитора до боржника, якими є не надання доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі та доказів наявності повноважень особи, якою підписано заяву, суд повідомляє про них заявника та зобов`язує RUBBER AND CO OU їх усунути у п`ятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до ч. 2 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства якщо конкурсний кредитор усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до суду. В іншому разі господарський суд постановляє ухвалу про повернення заяви.

Керуючись ст.ст. 45, 46 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

1.Залишити без руху заяву RUBBER AND CO OU в особі представника Дем`яненко О.М. звернулося із заявою від 06.01.2022р. (вх. №3-18/22 від 14.01.2022р.) про визнання грошових вимог до ПАТ «Азовкабель» в розмірі 15 346 109, 52 грн., з яких: 15 341 569, 52 грн. основного боргу та 4540 грн. - судового збору.

2.Зобов`язати RUBBER AND CO OU усунути недоліки заяви у п`ятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху, надавши докази сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі та докази наявності повноважень особи, якою підписано заяву.

Копію ухвали надіслати: RUBBER AND CO OU (Естонія, 11415, Таллінн, вул. Ваіке-Паала, б. 2).

Суддя Л.І. Грабован

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116670028
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3798/21

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні