Рішення
від 16.01.2024 по справі 925/1424/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2024 року Черкаси справа №925/1424/23

Господарський суд Черкаської області у складі судді Кучеренко О.І. із секретарем судового засідання Міняйло А.С.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду справу

за позовом Черкаської міської ради (вул.Б.Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 25212542)

до автокооперативу «Зірочка» (вул.Одеська, 26, м.Черкаси, 18023, ідентифікаційний код 22810969)

про стягнення 229 661,13 грн,

представники сторін у судове засідання не з`явилися,

17.10.2023 Черкаська міська рада звернулась у Господарський суд Черкаської області із позовом до автокооперативу «Зірочка», у якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість за договором оренди землі №2-1757 від 01.10.2015 у сумі 229 661,13 грн. У позовній заяві позивач також просить суд стягнути з відповідача на користь Департаменту фінансової політки Черкаської міської ради судові витрати у вигляді сплаченого судового збору у сумі 3444,92 грн. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором оренди землі №2-1757 від 01.10.2015, в частині своєчасної сплати орендних платежів за користування земельною ділянкою комунальної власності площею 1,8984 га, з кадастровим номером 7110136700:05:005:0020, під існуючі гаражі.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 20.10.2023 позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків надати суду обґрунтований розрахунок позовних вимог, а також вказати місце знаходження оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

01.11.2023 представник позивача направив до суду заяву про усунення недоліків, до якого долучив докази, зазначені в ухвалі від 20.10.2023.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 03.11.2023 відкрито провадження у справі, справу ухвалено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Цією ж ухвалою призначено судове засідання у справі о 10 год 00 хв 12.12.2023 та встановлено відповідачу строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання суду відзиву на позовну заяву та усіх письмових та електронних доказів, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідач у встановлений судом строк, відзив на позов суду не надав. Ухвала Господарського суду Черкаської області від 03.11.2023 про відкриття провадження у справі, направлена на адресу місцезнаходження відповідача рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення (судом був замовлений Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), проте вручена відповідачу не була та 12.12.2023 повернулась до суду із відміткою Акціонерного товариства «Укрпошта» «за закінченням терміну зберігання».

З метою належного повідомлення відповідача про дату, час і місце проведення судового засідання, протокольною ухвалою від 12.12.2023 розгляд справи було відкладено до 15 год 00 хв 16.01.2024, про що на адресу місцезнаходження відповідача було направлено відповідну ухвалу суду. Ця ухвала 26.12.2023 повернулась до суду із відміткою Акціонерного товариства «Укрпошта» «адресат відсутній за вказаною адресою».

Про відкриття провадження у справі та про відкладення розгляду справи, судом також було повідомлено відповідача шляхом розміщення на офіційному сайті Господарського суду Черкаської області оголошення про повідомлення учасника справи у порядку статті 120 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - витяг) - документ у паперовій або електронній формі, що сформований програмним забезпеченням Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за зазначеним заявником критерієм пошуку та містить відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які є актуальними на дату та час формування витягу або на дату та час, визначені у запиті, або інформацію про відсутність таких відомостей у цьому реєстрі. Згідно з частиною 1 статті 10 цього Закону якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Як слідує з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцем реєстрації відповідача автокооперативу «Зірочка», є адреса, яка зазначена позивачем у позові, та на яку суд направляв ухвали про відкриття провадження у справі та відкладення розгляду справи.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, у порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 7 статті 120 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають електронного кабінету та яких неможливо сповістити за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає чи не перебуває.

Днем вручення судового рішення відповідно до частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України, є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Відповідно до частини 4 статті 122 Господарського процесуального кодексу України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи. В оголошенні про виклик вказуються дані, зазначені в частині першій статті 121 цього Кодексу.

Отже, судом вжито належних заходів про повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, але останній не скористався своїм правом на участь у судовому засіданні та на подання відзиву на позов.

Представник позивача у судове засідання 16.01.2024 не з`явився, надіславши суду заяву про розгляд справи без участі позивача (його представника), у якій позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідно до вимог частини 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

З огляду на положення частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, суд встановив наступне.

28.03.2017 за Черкаською міською радою, на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» №5245-VI від 06.02.2012 зареєстровано право власності на земельну ділянку площею 1,8984 га (кадастровий номер 7110136700:05:005:0020), що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , яка за цільовим призначенням відноситься до категорії земель для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, що підтверджене інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Рішенням Черкаської міської ради №2-1757 від 01.10.2015 «Про надання автокооперативу «Зірочка» земельної ділянки в оренду по АДРЕСА_1 » зареєстровано право комунальної власності за територіальною громадою міста Черкаси на земельну ділянку площею 1,8984 га (кадастровий номер 7110136700:05:005:0020) по АДРЕСА_1 в межах, визначених проектом землеустрою, затверджено проект землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки автокооперативу «Зірочка» та вирішено надати останньому в оренду на 49 років, але не пізніше, як до початку планової забудови, земельну ділянку 1,8984 га (кадастровий номер 7110136700:05:005:0020) по АДРЕСА_1 під існуючі гаражі, з них: площею 1,5200 га за рахунок власного землекористування та площею 0,3784 за рахунок земель Черкаської міської ради. За основним цільовим призначення земельну ділянку віднесено до земель промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення. За функціональним використанням земельну ділянку віднесено до категорії земель транспорту, зв`язку (а.с.9).

28.02.2017 між Черкаською міською радою (орендодавець) та автокооперативом «Зірочка» (орендар) було укладено договір оренди землі (далі договір). За умовами цього договору орендодавець на підставі рішення Черкаської міської ради від 01.10.2015 №2-1757 надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку, що за цільовим призначенням відноситься до категорії земель промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення, яка знаходиться по АДРЕСА_1 (пункт 1 договору).

В оренду передається земельна ділянка площею 1,8984 га (кадастровий номер 7110136700:05:005:0020) під існуючі гаражі. Цільове призначення земельної ділянки - для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, код КВЦПЗ - 12.04 (пункт 2 договору).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки, відповідно до витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки станом на 24.01.2017 становить 8 341 759,44 грн (пункт 5 договору).

Договір укладено на 49 років, але не пізніше, як до початку планової забудови (з дати його підписання уповноваженими представниками сторін). Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніші ніж за місяць до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (пункт 8 договору).

За оренду земельної ділянки орендар сплачує орендну плату у грошовій формі. Річна орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється у розмірі 1% від її нормативної грошової оцінки і на час укладання договору становить 83417,59 грн (пункт 9 договору).

Обчислення розміру грошової оцінки та орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням її цільового призначення, функціонального використання та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженою Кабінетом Міністрів України формою, що заповнюється під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії (пункт 10 договору).

Орендна плата за землю вноситься орендарем щомісячно до 30 числа місяця наступного за звітним у розмірі 1/12 річної орендної плати шляхом безготівкового перерахування грошових коштів на відповідний рахунок. Орендар бере на себе обов`язок уточнення зміни розмірів орендної плати та банківських реквізитів через фінансові та податкові органи на місцях (пункт 11 договору).

Умови цього договору про розмір орендної плати переглядаються у разі: зміни умов господарювання, що тягне за собою зміну цільового призначення земельної ділянки або її частини; зміни розміру земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; невиконання орендодавцем обов`язків щодо повідомлення орендаря про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку, якщо це спричинило перешкоди в користуванні орендованою земельною ділянкою; в інших випадках, передбачених законодавчими актами України. В разі проведення щорічної індексації нормативної грошової оцінки землі, внесення інших змін на підставі вимог діючого законодавства, а також в разі будь-яких змін Черкаською міською радою розмірів орендної плати та нормативної грошової оцінки, що діють в м. Черкаси, розмір грошової оцінки земельної ділянки та розмір щорічної орендної плати змінюватиметься без внесення змін та доповнень до цього договору. В інших випадках у встановленому порядку вносяться зміни до цього договору (пункт 13 договору).

Передача земельної ділянки в оренду здійснюється без розроблення документації із землеустрою. Передача земельної ділянки орендарю здійснюється з моменту державної реєстрації права оренди (пункти 18 та 20 договору оренди).

Орендар зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі вносити орендну плату та відшкодувати орендодавцю суму упущеної вигоди (не отриманого прибутку) у розмірі орендної плати за весь період з дати прийняття рішення Черкаської міської ради від 01.10.2015 №2-1757 до моменту державної реєстрації права оренди (підпункти «б» та «з» пункту 31 договору).

Цей договір набирає чинності після підписання сторонами та державної реєстрації права оренди (пункт 44 договору).

Договір підписаний уповноваженими представниками орендодавця та орендаря та скріплений їх відповідними печатками.

Право оренди земельної ділянки зареєстровано за автокооперативом «Зірочка» 28.03.2017 на підставі договору оренди землі від 28.02.2017, що підтверджене відповідною інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна.

Відповідач, своєчасно та у повному обсязі не сплачував на корить позивача орендну плату за користування земельною ділянкою, внаслідок чого за розрахунком позивача у відповідача за період з 01.10.2015 до 30.09.2023 наявна заборгованість з орендної плати у сумі 229 661,13 грн.

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд при прийнятті рішення та оцінка аргументів учасників справи.

Предметом спору у цій справі є вимога позивача про стягнення з відповідача, як орендаря, заборгованості з орендної плати.

Відносини, які виникли між сторонами за договором оренди є відносинами з оренди земельної ділянки, які врегульовано положеннями Земельного кодексу України, Податкового кодексу України в частині внесення орендної плати за землю, Законом України «Про оренду землі».

Згідно з частиною 1 статті 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об`єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки (статті 14, 15 Закону України «Про оренду землі»).

Статтею 206 Земельного кодексу України передбачено, що використання землі в Україні є платним. Об`єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про оренду землі», орендна плата за землю це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Плата за землю обов`язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (підпункт 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України). Орендною платою за земельні ділянки державної і комунальної власності є обов`язків платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (підпункт 14.1.136 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України).

У разі надання земельної ділянки в оренду укладається договір оренди земельної ділянки, яким, за положенням частини 1 статті 21 Закону України «Про оренду землі», визначається орендна плата за землю як платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є однією з істотних умов договору оренди землі (частина 1 статті 15 Закону України «Про оренду землі»).

Відповідно до статті 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки, платник орендної плати - орендар земельної ділянки, об`єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду.

Судом встановлено, що відповідач у порядку та на підставах договору визначених наведеними правовими нормами отримав у строкове платне користування земельну ділянку, яка належить до комунальної власності. Правовідносини з користування цієї земельною ділянкою орендар та орендодавець урегулювали шляхом укладення договору оренди, у якому між ними досягнуто згоди з усіх істотних умов для такого виду договору, зокрема, визначено права та обов`язки сторін, строки, розмір та порядок внесення орендної плати.

За умовами договору за оренду земельної ділянки орендар сплачує орендну плату у грошовій формі. Річна орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється у розмірі 1% від її нормативної грошової оцінки і на час укладання договору становить 83417,59 грн.

Орендна плата за землю вноситься орендарем щомісячно до 30 числа місяця наступного за звітним в розмірі 1/12 річної орендної плати шляхом безготівкового перерахування грошових коштів на відповідний рахунок. Орендар бере на себе обов`язок уточнення зміни розмірів орендної плати та банківських реквізитів через фінансові та податкові органи на місцях.

Судом встановлено, що у порушення цих зобов`язань орендарем не виконувалися обов`язки з оплати орендної плати за користування орендованою земельною ділянкою у визначеному договором розмірі та у визначений строк.

За розрахунками позивача, з початку дії договору (28.03.2017) до 31.12.2021 розмір щомісячної орендної плати становив 6951,47 грн (у період 2018-2021 років нормативна грошова оцінка земельної ділянки не індексувалась, оскільки коефіцієнт індексації у цей період становив 1,0).

З 01.01.2022 у зв`язку із щорічною індексацією, розмір орендної плати становив 7646,61 грн у місяць; а з 01.01.2023 у зв`язку із щорічною індексацією, розмір орендної плати становив 8793,60 грн у місяць.

За період з початку дії договору (з 28.03.2017) до 31.08.2023 (останній звітний місяць) відповідачу нараховано 552 287,40 грн орендної плати згідно з пунктом 9 договору.

До цієї суми нарахування не включені нарахування орендної плати за березень 2020 року, оскільки відповідно до пункту 524 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (зі змінами, внесеними до цього Кодексу Законом України №553-ІХ від 17.03.2020, у редакції Закону України №540-ІХ від 30.03.2020) не нараховується та не сплачується за період з 1 березня до 31 березня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності).

Крім того, відповідачу також було нараховано 297 232,60 грн упущеної вигоди за умовами підпункту «з» пункту 31 договору.

Щодо розміру упущеної вигоди, то суд зазначає наступне.

Дата рішення про надання земельної ділянки в оренду - 01.10.2015. Дата реєстрації права оренди (набуття чинності договору) - 28.03.2017. Коефіцієнти індексації нормативно-грошової оцінки землі: на 2017 рік - 1,06; на 2016 рік - 1,433.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на 2017 рік 8 341 759,44 грн (пункт 5 договору). Ставка орендної плати з 01.01.2017 - 1% від грошової оцінки землі (встановлена рішенням Черкаської міської ради від 13.02.2017 №2-1619 «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 25.06.2015 №2- 1312 «Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території м. Черкаси»). Річний розмір орендної плати в 2017 році 83417,59 грн (8 341 759,44 грн * 1% = 83417,59 грн).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки у 2016 році 7 869 584,37 грн (8 341 759,44 грн / 1,06 = 7 869 584,38 грн). Ставка орендної плати в 2016 році - 3% від грошової оцінки землі (встановлена рішенням Черкаської міської ради від 25.06.2015 № 2-1312 «Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території м. Черкаси»). Річний розмір орендної плати в 2016 році 236 087,53 грн (7 869 584,37 грн * 3% = 236 087,53 грн).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки у 2015 році 5 491 684,84 грн (8 341 759,44 грн / 1,06 / 1,433 = 5 491 684,84 грн). Ставка орендної плати в 2015 році - 3% від грошової оцінки землі (встановлена рішенням Черкаської міської ради від 22.01.2015 №2-672 «Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території м. Черкаси»). Річний розмір орендної плати в 2015 році 164 750,54 грн (5 491 684,84 грн * 3 % = 164 750,54 грн).

Отже, за розрахунком позивача розмір упущеної вигоди за період жовтень грудень 2015 року становить 41187,64 грн (164 750,54 / 12 *3 = 41187,63 грн); за 2016 рік 236 087,53 грн; за період січень лютий 2017 року - 13902,93 грн (83417,59 грн / 12 * 2 = 13902,93 грн); за березень 2017 року (за 27 днів з 01 до 27 числа) - 6054,50 грн (83417,59 грн / 12 / 31 * 27 = 6054,50 грн).

Всього за двома грошовими зобов`язаннями позивачем нараховано відповідачу 849 520,00 грн орендної плати (552 287,40 грн (заборгованості з орендної плати) + 297 232,60 грн (упущеної вигоди) = 849 520,00 грн).

У порушення взятих на себе договірних зобов`язань відповідач за період користування земельною ділянкою сплатив позивачу лише 619 858,87 грн, внаслідок чого у відповідача наявна заборгованість перед позивачем у розмірі 229 661,13 грн (849 520,00 грн 619 858,87 грн = 229 661,13 грн).

Суд погоджується з розрахунками позивача у частині визначення заборгованості орендаря за користування земельною ділянкою комунальної власності, оскільки цей розрахунок зроблений з врахуванням положень договору та вимог законодавства.

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту.

Отже, станом на день звернення позивача з позовом відповідач заборгував позивачу 229 661,13 грн орендної плати, розмір якої відповідачем не заперечений, будь-яких належних та допустимих доказів належного виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором з оплати орендної плати суду не надано, так як і не надано контррозрахунку заборгованості відповідача.

Відповідно до статті 193 Господарського Кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

З огляду на зобов`язання відповідача вносити плату за користування орендованою земельною ділянкою у строки та у розмірі, які визначені у договорі та встановлення судом порушення відповідачем цього зобов`язання, суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача боргу за користування орендованою земельною ділянкою є обґрунтованою.

Позивачем при зверненні до суду із цим позовом використано належний, у розумінні вимог статті 16 Цивільного кодексу України та статті 20 Господарського кодексу України, спосіб захисту його порушеного права. З огляду на це, суд вважає, що позовні вимоги Черкаської міської ради до автокооперативу «Зірочка» про стягнення 229 661,13 грн підлягають до задоволення у повному обсязі.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позовні вимоги позивача задоволені повністю, сплачена сума судового збору підлягає відшкодуванню Департаменту фінансової політики Черкаської міської ради за рахунок відповідача пропорційно до задоволених вимог у сумі 3444,92 грн.

Керуючись статтями 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з автокооперативу «Зірочка» (вул.Одеська, 26, м.Черкаси, 18023, ідентифікаційний код 22810969) на користь Черкаської міської ради (вул.Б.Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 25212542) (рахунок UA658999980334119812000023759, одержувач платежу: ГУК у Черк.обл./тг м.Черкаси/18010600; код ЄДРПОУ 37930566; Банк: Казначейство України (ЕАП), призначення платежу орендна плата за землю з юридичних осіб) заборгованість за договором оренди землі у сумі 229 661,13 грн

3.Стягнути з автокооперативу «Зірочка» (вул.Одеська, 26, м.Черкаси, 18023, ідентифікаційний код 22810969) на користь Департаменту фінансової політики Черкаської міської ради (рахунок UA628201720344250012000086317, банк отримувача: Держказначейська служба України, м.Київ, отримувач: Департамент фінансової політики Черкаської міської ради, ідентифікаційний код 38764629) 3444,92 грн судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, у разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після прийняття судом апеляційної інстанції судового рішення. Рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складене 30.01.2024.

Суддя О.І.Кучеренко

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116670445
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —925/1424/23

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Судовий наказ від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Судовий наказ від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Рішення від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні