Рішення
від 31.01.2024 по справі 699/153/24
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/153/24

Номер провадження № 2/699/140/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.01.2024 року м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківськийрайонний суд Черкаськоїобласті ускладі:головуючого судді ГусаровоїВ.В.,за участюсекретаря судовогозасідання Таран О.В.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку загальногопозовного провадженняу підготовчомусудовому засіданнів м.Корсунь-Шевченківськийцивільну справуза позовом ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 ( місце проживання та реєстрації: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 виданий 19.02.2002 року Корсунь-Шевченківським РВ УМВС України в Черкаській області, код НОМЕР_2 ) в інтересах якого діє адвокат Перебийніс Світлана Василівна (місце проживання та реєстрації: АДРЕСА_2 , код НОМЕР_3 ), до Стеблівської селищної ради Звенигородського району Черкаської області (місце знаходження: вул. Партизанська, 4, смт. Стеблів, Звенигородський район, Черкаська область) третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 (місце проживання та реєстрації: АДРЕСА_3 , паспорт НОМЕР_4 виданий 12.08.2000 року Корсунь - Шевченківським РВ УМВС України в Черкаській області, код НОМЕР_5 ) про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Стеблівської селищної ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 86 років помер батько позивача - гр. ОСОБА_3 , який на день смерті проживав по АДРЕСА_4 , про що виконавчим комітетом Стеблівської селищної ради Звенигородського району Черкаської області 19 червня 2023 року складено відповідний актовий запис за №76.

Даний факт підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 від 19.06.2023 року.

06 серпня 2008 року гр. ОСОБА_3 склав заповіт, відповідно до якого все належне йому майно, де б воно не знаходилось і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що на момент його смерті буде йому належати, він заповідав ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

В день смерті ОСОБА_3 відкрився спадок.

Відповідно до ч.1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкоємця.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Тобто, спадкоємці мали подати заяву на прийняття спадщини до нотаріуса в м.Звенигородка Черкаської області в термін до 18.12.2023 року.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про нотаріат" у сільських населених пунктах нотаріальні дії, передбачені статтею 37 цього Закону, вчиняються уповноваженими на це посадовими особами органів місцевого самоврядування.

19 жовтня 2023 року ОСОБА_1 разом із ОСОБА_2 прийшли в Дацьківський старостинський округ Стеблівської селищної ради Звенигородського району Черкаської області (до нього входить с. Прутильці) та написали заяви: ОСОБА_1 написав заяву, що він приймає спадщину, а ОСОБА_2 написала заяву, що вона відмовляється від прийняття спадщини. Ці заяви були посвідчені старостою Дацьківського старостинського округу Стеблівської селищної ради Звенигородського району Черкаської області Кравченко В.П.

Староста ОСОБА_4 роз`яснила позивачу та ОСОБА_2 , що після спливу шести місяців з моменту смерті ОСОБА_3 їм потрібно завести ці заяви до нотаріуса в м. Звенигородка Черкаської області.

02 січня 2024 року позивач ОСОБА_1 звернувся до ОСОБА_5 , державного нотаріуса Першої Черкаської нотаріальної контори, в порядку заміщення Звенигородської державної нотаріальної контори, із проханням видати йому свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті його батька - ОСОБА_3 .

Проте, державний нотаріус Шалденко Л.В., до якої звернувся позивач, повідомила йому, що він пропустив строк для прийняття спадщини, так як на день смерті він не проживав з ОСОБА_3 в одному господарстві.

Крім того, нотаріус повідомила позивачу, що після смерті померлого спадкова справа не заводилася. Він єдиний, хто подав заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 . Разом з тим, нотаріус рекомендувала позивачу звернутися до суду із заявою про визначення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Тобто, виходить, що через те, що староста Дацьківського старостинського округу Стеблівської селищної ради Звенигородського району Черкаської області Кравченко В.П. не правильно роз`яснила позивачу строки та порядок отримання свідоцтва про право на спадщину, він звернувся до нотаріуса не протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини, а після шести місяців з моменту відкриття спадщини.

Позивач та його представник подали до суду заяву, у якій просили розглянути позов за їхньої відсутності та задовольнити його у повному обсязі.

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місце судового засідання також подав заяву про розгляд справи за його відсутністю, проти задоволення позову не заперечував, що є підставою для ухвалення рішення у підготовчому засіданні (а.с.28).

Третя особа ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомлена про час та місце судового засідання, у судове засідання не з`явилася, причини неявки не повідомила, надала письмові пояснення, де позов визнала у повному обсязі, підтвердила обставини, зазначені у позові.

Так як були підстави для розгляду справи без участі сторін, на підставі ст. 247 ч.2 ЦПК України фіксація процесу технічними засобами и не здійснювалась.

У судовому засіданні були вивчені наступні матеріали справи :

-Копія паспорта, коду позивача (а.с.6,7)

-Копія свідоцтва про смерть (а.с.8)

-Копія свідоцтва про народження (а.с.9)

-Копія заповіту (а.с.10)

-Копія заяви ОСОБА_1 від 19.10.2023 (а.с.11)

-Копія заяви ОСОБА_2 від 19.10.2023 (а.с.12)

-Копія постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 02.01.2024 (а.с.13)

-Копія свідоцтва про право на спадщину за законом від 30.05.2008 року (а.с.14)

-Копія Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі (а.с.15)

-Копія витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно (а.с.16)

-Копія ордеру, свідоцтва (а.с.17, 18).

- заяви третьої особи ( а.с.29-30)

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов до наступного:

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 ( а.с.8). На теперішній час позивачем пропущений строк звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини в зв`язку з необізнаністю в законодавстві. Третя особа ( донька померлого) склала нотаріально завірену заяву про відмову від прийняття спадщини, інші особи с заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 не звертались.

Відповідно до ч. 1 ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини ч. 1 ст. 1270 ЦК України встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно із ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Але за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17 та в постанові від 26.06.2019 року (справа № 565/1145/17.провадження № 61 -38298св18).

Верховний Суд України в згаданих постановах зазначив, що, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

З врахуванням позиції відповідача щодо визнання позову, суд вважає, що у відповідності до ст. 200 ч.3 ЦПК України необхідно винести рішення за результатами підготовчого судового засідання з додержанням вимог ст. 206 ЦПК України .

На цих підставах, суд дійшов висновку наявності законних підстав для задоволення позову. На підставі викладеного, керуючись ст.1261,1269,1270,1272ЦК України,ст.ст. 11-13, 200,206,263-265 ЦПК України, суд

ВИРШИВ:

Позов ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 (місцепроживання тареєстрації: АДРЕСА_1 ,паспорт НОМЕР_1 виданий 19.02.2002року Корсунь-ШевченківськимРВ УМВСУкраїни вЧеркаській області,код НОМЕР_2 )в інтересахякого дієадвокат ПеребийнісСвітлана Василівна(місцепроживання тареєстрації: АДРЕСА_2 ,код НОМЕР_3 )до Стеблівськоїселищної радиЗвенигородського районуЧеркаської області(місцезнаходження:вул.Партизанська,4,смт.Стеблів,Звенигородський район,Черкаська область)третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спору,на стороніпозивача: ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 (місцепроживання тареєстрації: АДРЕСА_3 ,паспорт НОМЕР_4 виданий 12.08.2000року Корсунь-Шевченківським РВУМВС Українив Черкаськійобласті,код НОМЕР_5 )про визначеннядодаткового строкудля подачізаяви проприйняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 ( місце проживання та реєстрації: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 виданий 19.02.2002 року Корсунь-Шевченківським РВ УМВС України в Черкаській області, код НОМЕР_2 ) додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, відкритої після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме строк в три місяці після набрання законної сили рішенням суду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення.

СуддяГусарова В.В.

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116672921
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —699/153/24

Рішення від 31.01.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні