Ухвала
від 30.01.2024 по справі 420/2820/24
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/2820/24

У Х В А Л А

30 січня 2024 рокум. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Дубровна В.А, перевіривши виконання вимог статей 160-161 КАС України за позовною заявою Спеціалізованого Одеського санаторію «Салют» до Фонду державного майна України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язати вчинити певні дії,

встановила:

До суду з позовом звернувся Спеціалізований Одеський санаторій Салют (далі - позивач) до Фонду державного майна України (далі відповідач), у якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Фонду державного майна України щодо управління, переданого з 21.12.2022 зі сфери управління Міністерства соціальної політики України до Фонду державного майна України, єдиного майнового комплексу Спеціалізованого Одеського санаторію Салют з метою його подальшої приватизації та погашення заборгованості по сплаті податків, заробітної плати, комунальних послуг, яка виникла у Спеціалізованого Одеського санаторію Салют;

- зобов`язати Фонд державного майна України здійснити управління переданого з 21.12.2022 зі сфери управління Міністерства соціальної політики України до Фонду державного майна України, єдиного майнового комплексу Спеціалізованого Одеського санаторію Салют з метою його подальшої приватизації, забезпечити збереження об`єкта власності до його подальшої приватизації (передачі) та погашення заборгованості бюджетної неприбуткової установи, Спеціалізований Одеський санаторій Салют по сплаті податків, заробітної плати, комунальних послуг.

Питання про відкриття провадження в адміністративній справі суддя вирішує протягом п`яти днів з дня надходження до адміністративного суду позовної заяви (ч. 8 ст. 171 КАС України).

Перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день (частини 1 та 6 ст. 120 КАС України).

Зазначений спір згідно із ст. 19 КАС України належить до юрисдикції адміністративних судів та має розглядатися в порядку адміністративного судочинства.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161, 171 КАС України, та подана з дотриманням правил підсудності особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених Кодексом адміністративного судочинства України, відсутні.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

За правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених в ч. 4 цієї статті (ч. 2 ст. 257 КАС України).

Статтею 258 КАС України передбачено, що суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Згідно з ч. 5 ст. 262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом сторін).

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву (ч. 7 ст. 262 КАС України).

Ознайомившись з матеріалами позовної заяви, судом встановлено, що позивачем пред`явлено вимоги, які згідно з ч. 6 ст. 12 КАС України належать до справ незначної складності (п. 20 ч. 1 ст. 4; ч. 2 ст. 12 КАС України), а тому відповідно до ч. 2 ст. 257, ч. 5 ст. 262 КАС України підлягають розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи предмет і підстави позову, суд дійшов висновку про можливість призначити розгляд даної справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами.

Щодо клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору, то суд враховує наступне.

За положеннями частин 1 та 2 статті 133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк. Якщо у строк, встановлений судом, судові витрати не будуть оплачені, позовна заява залишається без розгляду або витрати розподіляються між сторонами відповідно до судового рішення у справі, якщо сплату судових витрат розстрочено або відстрочено до ухвалення судового рішення у справі.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. ( частина 2 ст. 132 КАС України)

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір від 8 липня 2011 року № 3674-VI, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

На обґрунтування підстав для відстрочення сплати судового збору позивач вказує на те, що Спеціалізований Одеський санаторій Салют є санаторно-курортним закладом, який фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України. Оскільки на теперішній час заклад не фінансується, а операції з бюджетними коштами зупинені, тому позивач позбавлений можливості сплатити судовий збір за звернення до суду із даним позовом.

Дослідивши надані на підтвердження вказаних обставин докази, суддя вважає за можливим задовольнити клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору за подання даного позову до ухвалення судового рішення у справі.

Щодо зазначення позивачем у вступній частині позову в якості третьої особи Міністерство соціальної політки України, то суд зазначає наступне.

Відповідно до частини першої статті 42 КАС України учасниками справи є сторони, треті особи.

Згідно із частиною другою статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки.

Частиною четвертою цієї статті визначено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. (частина п`ята статті 49 КАС України).

Відтак, третя особа може бути залучена до участі у справі судом першої інстанції до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання ухвалою суду за наслідком розгляду відповідної заяви про залучення третьої особи до участі у справі.

Проте, матеріали позовної заяви не містять заяви про залучення в якості третьої особи Міністерство соціальної політки України.

Крім того, при вирішенні питання про залучення третьої особи суд має заслухати думку відповідача щодо цього. До того ж зазначення у вступній частині позовної заяви особи, яка, на думку позивача, має приймати участь в судовому розгляді в якості третьої особи не тягне за собою автоматичного залучення цієї особи в якості третьої особи при відкритті суддею провадження у справі. Аналогічна позиція в подібних правовідносинах висловлена Великою Палатою Верховного Суду від 30.11.2023 р. у справі № 990/222/23.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 120, 171, 243, 248, 257-262 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ухвалила:

Задовольнити клопотання Спеціалізованого Одеського санаторію Салют про відстрочення сплати судового збору.

Відстрочити Спеціалізованому Одеському санаторію Салют сплату судового збору за подання даного позову до ухвалення судового рішення у справі.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Спеціалізованого Одеського санаторію Салют (вул. Академічна, 28, м. Одеса, 65058, ЄДРПОУ 24539732) до Фонду державного майна України (вул. Генерала Алмазова, 18/9, м. Київ, 01133, ЄДРПОУ 08501380) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Запропонувати відповідачу у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення йому даної ухвали надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, або заяву про визнання позову.

До відзиву додаються:

1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 162 КАС України, відповідач зобов`язаний одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів надіслати позивачу.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Роз`яснити сторонам, що позивач має право подати до суду відповідь на відзив (ст. 163 КАС України), а відповідач - заперечення (ст. 164 КАС України) протягом п`ятиденного строку, відлік якого починається, відповідно: для позивача - з моменту отримання відзиву на позов, а для відповідача - з моменту отримання відповіді на відзив.

Відповідь на відзив та заперечення повинні відповідати вимогам ст. 162 КАС України. У разі подання відповіді на відзив або заперечення до них необхідно додати:

1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються викладені у них заперечення, якщо такі докази не надані іншою стороною;

2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив або заперечення і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

У порядку ч. 4. ст. 9, ч. 1 та ч. 3 ст. 77 КАС України запропонувати позивачу надати суду протягом п`яти днів з дати отримання даної ухвали:

- всі наявні документи та пояснення, які на думку позивача мають значення для розгляду даної справи та підтверджують доводи позивача, крім тих, що вже надані з позовною заявою.

Звернути увагу учасників справи, що копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (ч. 9 ст. 79 КАС України).

Зобов`язати позивача протягом 10-ти днів з дати отримання даної ухвали надати суду належним чином засвідчені копії наступних документів

- реєстраційні та правовстановлюючі документи Спеціалізованого Одеського санаторію Салют ( свідоцтво, витяг або виписка з ЄДР тощо) у разі їх не надання;

- повноваження особи на право підписання позову ( наказ, контракт, витяг з ЄДР)

Зобов`язати відповідача разом з відзивом надати суду належним чином засвідчені копії наступних документів:

- акт приймання-передачі єдиного майнового комплексу Спеціалізованого Одеського санаторію Салют ( код ЄДРПОУ 24539732) від 21.12.2022 р. (20.12.2022 р)

- розпорядчі або інші документи щодо питань приватизації Спеціалізованого Одеського санаторію Салют та/або погашення заборгованості по сплаті податків, заробітної плати, комунальних послуг або підстави їх не прийняття з нормативно - правовим обґрунтуванням.

- інші докази на підтвердження або спростування оскаржуваної бездіяльності відповідача.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://court.gov.ua/sud1570/.

Копію ухвали направити учасникам справи, разом з інформацією про їхні процесуальні права та обов`язки.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя В.А Дубровна

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116676751
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язати вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —420/2820/24

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні