Ухвала
від 31.01.2024 по справі 386/1457/23
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У к р а ї н а

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100, смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави, 26, тел. 2-10-45, E-mail: inbox@na.kr.court.gov.ua

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

31.01.2024 2/394/136/24

386/1457/23

У Х В А Л А

п р о п о в е р н е н н я п о з о в н о ї з а я в и

31 січня 2024 року Суддя Новоархангельського районного суду Кіровоградської області Запорожець О.М.

розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору служба у справах дітей Бабинської сільської ради Рівненської області про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В :

11.01.2024 року до Новоархангельського районного суду Кіровоградської області на підстави ухвали Голованівського районного суду Кіровоградської області від 28.11.2023 року надійшла за підсудністю цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору служба у справах дітей Бабинської сільської ради Рівненської області про позбавлення батьківських прав.

Ухвалою Новоархангельського районного суду Кіровоградської області від 15 січня 2024 року позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору служба у справах дітей Бабинської сільської ради Рівненської області про позбавлення батьківських прав було залишено без руху та надано строк п`ять днів з дня отримання ухвали, для усунення недоліків зазначених в ухвалі.

Зокрема в ухвалі було звернуто увагу на те, що позивачка просила звільнити її від сплати судового збору, наголосивши, що вона ніде не працює, єдиним джерелом доходу є державна допомога сім`ям з дітьми у сумі близько 12000 грн. Суд не звільнив позивачку від сплати судового збору та зазначив, що їй необхідно сплатити судовий збір в розмірі 1211,20 грн.

Про сплату судового збору позивач, або уповноважена нею особа повинні надати суду підтверджуючі документи.

Крім того, суддею сформовано запит до Єдиного державного демографічного реєстру, згідно відповіді № 405755 від 15.01.2024 року на вищевказаний запит за вказаними параметрами особу не знайдено.

З метою отримання персоніфікованих даних на відповідача ОСОБА_2 (місця його реєстрації) у відповідності до ч. 6 ст. 187 ЦПК України суддею було направлено запит до Новоархангельської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області.

В свою чергу Новоархангельська селищна рада Голованівського району Кіровоградської області повідомила суд про те, що за картотекою реєстрації місця проживання та перебування Новоархангельської селищної ради, місця проживання та перебування реєстру відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби Новоархангельської територіальної громади - громадянин ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у реєстрі Новоархангельської територіальної громади не зареєстрований, дана обставина позбавить в майбутньому суд викликати в судове засідання відповідача, унеможливить отримання ним позовної заяви та доданих до неї матеріалів створить умови тривалого розгляду справи, що в розрізі ст. ст. 210, 279 ЦПК України (строки розгляду справи) є не припустимим.

А тому позивачці потрібно вказати вірно адресу проживання, або реєстрації відповідача у справі.

Вищевказану ухвалу Новоархангельського районного суду Кіровоградської області позивачка отримала 20 січня 2024, про що свідчить відповідна розписка.

В розумінні ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі. Основними засадами (принципами) цивільного судочинства є: 1) верховенство права; 2) повага до честі і гідності, рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом; 3) гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; 4) змагальність сторін; 5) диспозитивність; 6) пропорційність; 7) обов`язковість судового рішення; 8) забезпечення права на апеляційний перегляд справи; 9) забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у випадках, встановлених законом; 10) розумність строків розгляду справи судом; 11) неприпустимість зловживання процесуальними правами; 12) відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

Частинами 1, 2 та 3 ст. 263 ЦПК України визначено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Главою 2ЦПК Українивизначена цивільнаюрисдикція -які праваі свободичи законніінтереси можутьзахищатися лишеу судахцивільної юрисдикції,інстанційна юрисдикція-який обсягповноважень таякі категоріїцивільних справпідсудні певнимсудовим інстанціямта територіальнаюрисдикція -яка розмежовуєкомпетенцію порозгляду цивільнихсправ міжсудами однієїі тієїж ланкисудової системи(їїможна поділити назагальну,територіальну таальтернативну) .

Відповідно до положень ч. 3 ст. ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначеністаттями 175і177цього Кодексу,сплатить сумусудового збору,позовна заявавважається поданоюв деньпервісного їїподання досуду.Якщо позивачне усунувнедоліки позовноїзаяви устрок,встановлений судом,заява вважаєтьсянеподаною іповертається позивачеві.

А тому враховуючи наведене та зазначені положення норми процесуального права суд приходить до висновку, вважати позовну заяву неподаною та повернути її позивачці, оскільки не були виконанні вимоги викладенні в ухвалі від 15.01.2024 року.

Приймаючи до уваги викладене та керуючись ст. ст. 175, 185, 258, 259, 260, ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору служба усправах дітейБабинської сільськоїради Рівненськоїобласті про позбавлення батьківських прав вважати не поданою та повернути позивачці.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що відповідно до положень ч. 7 ст. 185 ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Копію ухвали негайно направити позивачці.

Ухвала може бути оскаржена через до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

СудНовоархангельський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116683119
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —386/1457/23

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні