Ухвала
від 31.01.2024 по справі 760/7585/20
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/7585/20

2-а/760/132/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2024 року м. Київ

Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючої судді Усатової І.А.,

при секретарі Омелько Г.Т.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Азовської митниці Держмитслужби про скасування постанови, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Солом`янського районного суду м. Києва перебуває справа за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Азовської митниці Держмитслужби про скасування постанови.

Ухвалою судді Солом`янського районного суду м. Києва від 30 березня 2020 року у справі відкрито спрощене позовне провадження без виклику сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 4 КАС України відповідач - суб`єкт владних повноважень, а у випадках, передбачених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Згідно із п. 7 ч. 1 ст. 4 КАС України суб`єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Згідно з ч. 4 ст. 46 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Відповідно до правової позиції, викладеній у постанові Верховного Суду від 26.12.2019 року у справі за №724/716/16-а, у справах про оскарження постанов про адміністративні правопорушення належним відповідачем є саме орган, а не особа, яка перебуває з цим органом у трудових відносинах та від його імені здійснює розгляд справ про адміністративні правопорушення та покладає адміністративні стягнення.

Наказом Державної митної служби від 27.10.2020 №480 «Про реорганізацію територіальних органів Держмитслужби» (зі змінами внесеними наказами Держмитслужби від 11.11.2020 № 513 та від 10.12.2020 №292) розпочато процедуру реорганізації територіальних органів Держмитслужби. Наказом Азовської митниці Держмитслужби від 29.10.2020 №264 «Про затвердження складу комісії з реорганізації Азовської митниці Держмитслужби» затверджено склад комісії з реорганізації Азовської митниці Держмитслужби. Наказом Державної митної служби від 16.10.2020 №456 «Про заходи з реформування територіальних органів Держмитслужби» затверджено План заходів з реорганізації територіальних органів Держмитслужби шляхом їх приєднання до Державної митної служби України.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичну особу Азовська митниця Держмитслужби (код ЄДРПОУ 43333684) припинено.

Наказом Державної митної служби України від 19.10.2020 №460 утворені територіальні органи як відокремлені підрозділи Державно митної служби України відповідно до статті 211 Закону України Про центральні органи виконавчої влади,статті 546 митного кодексу України та на виконання абзацу третього завдання 2 Плану заходів з реформування та розвитку системи органів, що реалізують митну політику, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 №569-р Деякі питання реалізації концептуальних напрямів реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, з метою забезпечення належного здійснення митної політики в частині реалізації концепції єдиної юридичної особи та визначення умов її належного функціонування.

Наказом Державної митної служби від 19.10.2020 №460 Про утворення територіальних органів Державної митної служби України як відокремлених підрозділів утворено Донецьку митницю як відокремлений підрозділ Державної митної служби України.

Наказом Держмитслужби від 29.10.2020 №489 Про затвердження положень про територіальні органи Держмитслужби затверджено Положення про Донецьку митницю як відокремлений підрозділ Держмитслужби.

03.12.2020 здійснено держану реєстрацію Донецької митниці як відокремленого підрозділу Державної митної служби України.

Згідно наказу Державної митної служби України від 30.06.2021 №472 Про початок здійснення митницями як відокремленими підрозділами Державної митної служби України покладених на них функцій і повноважень з реалізації державної митної політики державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань митної справи Донецькою митницею як відокремленим підрозділом Державної митної служби України розпочато з 00 год. 00 хв. 01 липня 2021 року здійснення функцій та повноважень з реалізації державної митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань митної справи.

Отже, Донецька митниця, як відокремлений підрозділ Державної митної служби України, наразі є органом, який в зоні своєї діяльності безпосередньо здійснює митну справу, забезпечує виконання завдань покладених на митні органи, а також реалізацію делегованих повноважень Державної митної служби України, як її відокремлений підрозділ.

Відповідачем у позовній заяві позивач визначив Азовської митниці Держмитслужби.

Однак, враховуючи вищенаведене, під час розгляду справи судом встановлено, що на момент розгляду даної справи Донецькою митницею здійснюється функції та повноваження з реалізації державної митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань митної справи.

Відповідно до вимоги ч. ч. 3, 4 ст. 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

Враховуючи викладене та з огляду на те, що згода позивача на заміну відповідача суду не надавалася, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для заміни відповідача - Азовської митниці Держмитслужби на його правонаступника - Донецьку митницю (код ЄДРПОУ: 44029605, адреса: місто Київ, вул.Дегтярівська, будинок 11-Г).

Частиною 1 ст. 269 КАС України передбачено право відповідача подати відзив, з огляду на що суд вважає за необхідне з метою виконання процесуальних вимог встановити другому відповідачу строк для подання такого відзиву.

Керуючись ст.ст. 9, 48, 248, 269, 286 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Відповідача - Азовську митницю Держмитслужби у справі за позовом ОСОБА_1 до Азовської митниці Держмитслужби про скасування постанови, замінити на його правонаступника - Донецьку митницю (код ЄДРПОУ: 44029605, адреса: місто Київ, вул.Дегтярівська, будинок 11-Г).

Направити Донецькій митниці (код ЄДРПОУ: 44029605, адреса: місто Київ, вул.Дегтярівська, будинок 11-Г) копію позовної заяви та копію цієї ухвали.

Встановити Донецькій митниці строк для подання відзиву на позовну заяву - 5 днів з дня вручення даної ухвали, роз`яснивши, що у зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, що має відповідати вимогам ст. 162 КАС України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, із одночасним надісланням копії відзиву та доданих до нього документів позивачеві та його представнику. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 6 ст. 162 КАС України). Неподання відповідачем відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову (ч. 4 ст. 159 КАС України).

Судовий розгляд справи провести без повідомлення (виклику) сторін у судове засідання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.А. Усатова

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116691533
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування постанови

Судовий реєстр по справі —760/7585/20

Ухвала від 31.01.2024

Адміністративне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 30.03.2020

Адміністративне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні