Ухвала
від 01.02.2024 по справі 205/371/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/1679/24 Справа № 205/371/22 Суддя у 1-й інстанції - Терещенко Т. П. Суддя у 2-й інстанції - Канурна О. Д.

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги як не поданої

01 лютого 2024 року м. Дніпро

Дніпровський апеляційний суд у складі:

судді-доповідача: Канурної О.Д.,

суддів: Космачевської Т.В., Халаджи О.В.,

ознайомившись з апеляційною скаргою Державної казначейської служби України на рішення Ленінського районного суду м.Дніпропетровська від 09 листопада 2023 року у справі №205/371/22 за позовом ОСОБА_1 до Другого Правобережного відділу Державної виконавчої служби у Чечелівському та Новокодацькому районах міста Дніпра Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), третя особа Державна казначейська служба України про стягнення матеріальної та моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Ленінського районного суду м.Дніпропетровська від 09 листопада 2023 року позовні вимоги за позовною заявою ОСОБА_1 до Другого Правобережного відділу Державної виконавчої служби у Чечелівському та Новокодацькому районах міста Дніпра Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), третя особа Державна казначейська служба України про стягнення матеріальної та моральної шкоди, задоволено частково.

Стягнуто з Держави Україна за рахунок коштів державного бюджету України на користь ОСОБА_1 13 500 грн. на відшкодування матеріальної шкоди та 1500 грн. на відшкодування моральної шкоди.

Стягнуто з Держави Україна за рахунок коштів державного бюджету України на користь ОСОБА_1 документально підтверджені судові витрати зі сплати судовогозбору у розмірі 183,78 грн. та витрат на правову допомогу у розмірі 647,50 грн.

Із вказаним судовим рішенням Державна казначейська служба України не погодилася та через свого представника в системі Електронний суд подала апеляційну скаргу безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 06 грудня 2023 року витребувано цивільну справу від Ленінського районного суду м.Дніпропетровська.

14 грудня 2023 року матеріали цивільної справи надійшли до Дніпровського апеляційного суду.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 19 грудня 2023 року апеляційну скаргу Державної казначейськоїслужби України на рішення Ленінського районного суду м.Дніпропетровська від 09 листопада 2023 року залишено без руху з підстав несплати апелянтом судового збору.

Апелянту був наданий десятиденний строк для усунення зазначених недоліків після отримання ним копії ухвали Дніпровського апеляційного суду та запропоновано усунути недоліки шляхом подачі апеляційному суду оригіналу документу про сплату судового збору у розмірі 858,88 грн..

Копія ухвалиДніпровського апеляційногосуду від19грудня 2023року направлялась19грудня 2023року якапелянту,так ійого представнику ОСОБА_2 до їхелектронних кабінетів всистемі Електроннийсуд (а.с.233Том ІІ).

Також, у відповідності до ст. 14 ЦПК України, п.15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України та положень ЗаконуУкраїни Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29 червня 2023 року, апелянту, який є зареєстрованим користувачем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, 19 грудня 2023 року копія ухвали суду від 19 грудня 2023 року направлена до електронного кабінету в системі Електронний суд, як і така копія ухвали суду від 19 грудня 2023 року направлялась того ж дня представнику апелянта ОСОБА_2 до електронного кабінету, зазначеного за електронною поштою в апеляційній скарзі. За відомостями довідки про доставку електронного документу Державної казначейської служби України копія ухвали суду від 19 грудня 2023 року у справі №205/371/22 доставлена до електронного кабінету апелянта та його представника - Марини Гулько - 19 грудня 2023 року о 14.21 год. (а.с.234,235 Том ІІ).

Згідно частини 5 статті 272 ЦПК України учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Частина 11 статті 272 ЦПК України передбачає, що у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Крім того,копія ухваливід 19грудня 2023року буларозміщена уЄдиному державномуреєстрі судовихрішень 19 грудня 2023 року (http://reestr.court.gov.ua/Review/115725293), оприлюднена 20 грудня 2023 року, та доступ до вказаного Реєстру є вільним і Державна казначейська служба України, як особа, яка звернулась із апеляційною скаргою, через свого представника мали можливість ознайомитись із вказаним процесуальним документом.

Згідно зі ст. ст. 185, 357 ЦПК України, якщо заявник не усунув недоліки апеляційної скарги у строк, встановлений судом, вона вважається неподаною та повертається заявнику.

За таких обставин, враховуючи розгляд справи за матеріалами в паперовій формі, вважаю, що судом були застосовані всі можливі та передбачені чинним процесуальним законодавством способи повідомлення як Державну казначейськуслужбу України,так іпредставника апелянта МаринуГулько про наявність ухвали про залишення без руху його апеляційної скарги та необхідність усунення її недоліків.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Звернувшись до суду з апеляційною скаргою 04 грудня 2023 року в системі Електронний суд, Державна казначейськаслужба Україничерез свогопредставника тривалий час не цікавиться її подальшим розглядом, не отримує направлену судом кореспонденцію, внаслідок чого не вжила заходів для усунення зазначених в ухвалі від 19 грудня 2023 року недоліків, що свідчить про недобросовісне його відношення до своїх процесуальних обов`язків та призводить до порушення строків розгляду справи апеляційним судом.

У статті 129Конституції України однією із засад судочинства проголошено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Це право включає в себе доступність до правосуддя, у тому числі доступність до апеляційного оскарження судового рішення. Право на апеляційне оскарження судових рішень закріплено й в статті 129 Конституції України.

В той же час, як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, кожна сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у справі за його участю, добросовісно користуватися належними йому процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

У справі «Каракуця проти України» (16 лютого 2017 р.) Європейський суд з прав людини, вирішуючи питання про наявність порушення доступу до суду, звернув увагу на строк, протягом якого заявники не зверталися до апеляційного суду за інформацією щодо стану розгляду їх апеляційної скарги та зазначив, що заявники не виявили належної зацікавленості у розгляді їхньої справи, тому порушення їх прав у розумінні ст. 6 Конвенції з прав людини і основоположних свобод не було.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що Державна казначейськаслужба України була належним чином повідомлена про наявність ухвали про залишення без руху її апеляційної скарги та про необхідність усунення недоліків апеляційної скарги, вона мала можливість отримати копію ухвали як через поштовий зв`язок, так і в приміщенні суду, або ознайомитися з нею у Єдиному державному реєстрі судових рішень, враховуючи отримання апелянтом та його представником копії ухвали суду від 19 грудня 2023 року в їх електронних кабінетах в системі Електронний суд, при цьому Державною казначейськоюслужбою України з часу подання апеляційної скарги у грудні 2023 року жодного разу не вжито заходів щодо ознайомлення з матеріалами справи або звернення до суду у паперовій формі з порушеним питанням щодо руху розгляду його апеляційної скарги, а, відтак, і з ухвалою апеляційної інстанції від 19 грудня 2023 року, однак, від свого процесуального обов`язку остання ухилилася, тобто не проявила належної зацікавленості у розгляді справи та станом на 01 лютого 2024 року недоліки апеляційної скарги не усунуло, тоді як крайній день на усунення припадав 29 грудня 2023 року, враховуючи отримання ухвали суду в електронному кабінеті 19 грудня 2023 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, згідно якої, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

У встановлений строк недоліки апеляційної скарги не усунуті, тому апеляційну скаргу необхідно вважати неподаною та повернути.

Так за ч. 6 ст. 357 ЦПК України питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Керуючись ч. 3 ст. 185, ч. 2, 6 ст. 357 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Державної казначейської служби України на рішення Ленінського районного суду м.Дніпропетровська від 09 листопада 2023 року у справі №205/371/22 за позовом ОСОБА_1 до Другого Правобережного відділу Державної виконавчої служби у Чечелівському та Новокодацькому районах міста Дніпра Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), третя особа Державна казначейська служба України про стягнення матеріальної та моральної шкоди, вважати неподаною та повернути її.

Роз`яснити Державній казначейській службі України, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з апеляційною скаргою, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та протягом тридцяти днів може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду.

Судді: О.Д. Канурна

Т.В. Космачевська

О.В. Халаджи

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116691653
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення матеріальної та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —205/371/22

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Рішення від 09.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Рішення від 09.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 18.01.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні