Рішення
від 01.02.2024 по справі 518/2014/23
ШИРЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ширяївський районний суд Одеської області

01.02.2024 Справа №: 518/2014/23 Провадження № 2/518/144/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2024 року

Ширяївський районний суд Одеської області в складі:

Головуючого судді Тарасенка М.С.,

при секретарі Шевчук Г.С.,

розглянувши цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Світанок Старі Маяки» (ЄДРПОУ 03766582) до Старомаяківської сільської ради Березівського району Одеської області (ЄДРПОУ 04379143) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Світанок Старі Маяки» звернулись в суд з позовом до Старомаяківської сільської ради Березівського району Одеської області про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, посилаючись на те, що помер ОСОБА_1 , після смерті якого відкрилась спадщина у вигляді належній йому земельної ділянки площею 5,48 гектара, яка розташована на території Старомаяківської сільської ради Ширяївського району Одеської області, кадастровий номер 5125485600:01:001:0091, право на яку посвідчено Державним актом серії ОД №066087, виданим 20.02.2004 року.

Маючи намір оформити спадкові права як спадкоємець за заповітом після смерті ОСОБА_1 , позивач звернувся до нотаріуса, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину йому відмовлено, оскільки ним пропущений шестимісячний термін для подачі заяви про прийняття спадщини.

Оскільки, на думку позивача, строк для подачі заяви про прийняття спадщини був пропущений ним з поважних причин, він вимушений звернутись з позовом до суду.

Представник позивача надав суду заяву в якій підтримав заявлені вимоги, просить суд їх задовольнити та розглянути справу за його відсутністю.

Представник відповідачаСтаромаяківської сільськоїради Березівськогорайону Одеськоїобласті у судове засідання не з`явився, надав суду письмову заяву в якій просить суд розглянути справу в його відсутність, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явились, враховуючи положення ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що згідно Державного акту серії ОД № 066087, виданого 20 лютого 2004 року Ширяївською районною державною адміністрацією Одеської області, власником земельної ділянки площею 5,48 гектара, кадастровий номер 5125485600:01:001:0091, яка розташована на території Старомаяківської сільської ради Ширяївського району Одеської області є ОСОБА_1 .

20 лютого 2019 року приватним нотаріусом Любашівського районного нотаріального округу Одеської області Бобошко Н.Є. було посвідчено заповіт гр. ОСОБА_1 , відповідно до якого вище вказана земельна ділянка заповідалась ТОВ «Світанок Старі Маяки». Вказаний заповіт належним чином зареєстровано в реєстрі за № 145.

ІНФОРМАЦІЯ_1 гр. ОСОБА_1 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 25 жовтня 2023 року Ширяївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

З метою оформлення спадкових прав за заповітом, представник позивача звернувся до приватного нотаріуса Березівського районного нотаріального округу Одеської області Петрова Ю.М., однак у оформленні спадкових прав за заповітом відмовлено, з підстави пропуску строку для прийняття спадщини, про що надано письмову відповідь №199/01-16 року, щодо необхідності звернення до суду.

Судом встановлено, що про складання ОСОБА_1 заповіту на користь позивача, тобто ТОВ «Світанок Старі Маяки», позивачу відомо не було. Про наявність вказаного заповіту позивач дізнався вже поза межами строку, встановленого законом для прийняття спадщини.

Згідно інформаційної довідки з спадкового реєстру № 55199805 інформація щодо заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_1 та щодо звернення інших спадкоємців з заявами про оформлення спадщини відсутня.

Право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина першастатті 1269 ЦК України).

Згідно з частиною третьоюстатті 1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Відповідно п. 24Постанови № 7 від 30 травня 2008 р. "Про судову практику у справах про спадкування"Пленум Верховного Суду України дав роз`яснення, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Верховний Суд у Постанові від 26.06.2019 року у справі № 565/1145/17 зауважив, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: тривала хвороба спадкоємців; велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

При вирішенні цивільно-правового спору суд враховує, що одним з проявів верховенства права є те, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори. Суд вважає за необхідне зазначити, що ця позиція ґрунтується, в тому числі, на рішенні Конституційного Суду України від 02.11.2004 року № 15-рп/2004у справі № 1-33/2004.

Стаття 17 Закону України "Про виконання рішення застосування практики Європейського суду з прав людини"передбачає, що суди застосовують при розгляді справиКонвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у справі "Ільхан проти Туреччини" від 27 червня 2000 року зазначив, що при вирішенні питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру.

Вказане, в сукупності з тим, що ніхто крім позивача на спадщину не претендує, вона до цього часу ніким не прийнята, відумерлою у встановленому законом порядку не визнана, відповідач не заперечує проти задоволення позову, що з урахуванням практики Європейського суду з прав людини та положеньст. 263 ЦПК Українидає підстави суду дійти висновку, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини і позивачу слід визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1272 ЦК України, ст. ст. 10, 12, 141, 265, 354 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Світанок Старі Маяки» задовольнити.

Визначити Товариству з обмеженою відповідальністю «Світанок Старі Маяки», ЄДРПОУ 03766582, додатковий строк для прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановивши його терміном шість місяців з дня набрання законної сили рішенням у даній справі.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя М. Тарасенко

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116695613
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —518/2014/23

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні