Ухвала
від 01.02.2024 по справі 925/127/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

01 лютого 2024 року м. Черкаси Справа № 925/127/24

Суддя Господарського суду Черкаської області Гладун А.І., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Генезис Агро Жашків" до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Генезис-Агро", до ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

29.01.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "Генезис Агро Жашків" (адреса місцезнаходження: 20301, Черкаська обл., Уманський р-н, м. Умань, вул. Старицького, 5) звернулось до Господарського суду Черкаської області з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Генезис-Агро" (адреса місцезнаходження: 19224, Черкаська обл., Уманський р-н, с. Побійна), до ОСОБА_1 (адреса місця проживання: 19224, Черкаська обл., Уманський р-н, с. Побійна), до ОСОБА_2 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ).

Змістом позову є немайнова вимога про зобов`язання Засновників Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробнича фірма "Генезис-Агро" Загорулько Т.М. та Олійник С.В. провести Загальні збори Засновників Товариства, на яких розглянути наступні питання:

- надати правову оцінку фінансово-господарської діяльності Товариства за період 2019-2023 рік, за їх результатами прийняти рішення про розподіл прибутків чи збитків за результатами звітного року.

- обрати (переобрання) нового директора Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробнича фірма "ГЕНЕЗИС - АГРО".

- внести відповідні зміни до Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб підприємців України.

Розглянувши позовну заяву, суддя дійшов висновку про повернення позовної заяви на підставі пункту 5 частини 5 статті 174 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до пункту 5 частини 5 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо позивачем подано до цього самого суду інший позов (позови) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з однакових підстав і щодо такого позову (позовів) на час вирішення питання про відкриття провадження у справі, що розглядається, не постановлена ухвала про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду.

Згідно з інформацією з автоматизованої системи "Діловодство спеціалізованого суду" того ж дня 29.01.2024 позивач звернувся до Господарського суду Черкаської області з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Генезис-Агро", ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити дії.

За наслідками автоматизованого розподілу справи між суддями справу №925/111/24 передано на розгляд судді Спаських Н.М.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 29.01.2024 у справі №925/111/24 позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Генезис Агро Жашків" залишено без руху та встановлено позивачу строк та спосіб для усунення недоліків позовної заяви.

Предмет та підстави позову у справі №925/111/24 та у справі №925/127/24 є однакові.

Станом на день постановлення ухвали про повернення позовної заяви у справі №925/127/24 провадження у справі №925/111/24 не відкрито та не відмовлено у відкритті провадження у справі.

На підставі пункту 5 частини 5 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суд дійшов висновку про повернення позовної заяви Товариству з обмеженою відповідальністю "Генезис Агро Жашків"

Згідно з частиною 6 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді (частина 8 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до частини 9 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі повернення позовної заяви з підстави, передбаченої пунктом 5 частини п`ятої цієї статті, судовий збір, сплачений за подання позову, не повертається.

Відповідно до частини 1 статті 43 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню господарського судочинства, зокрема: подання декількох позовів до одного й того самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав або подання декількох позовів з аналогічним предметом і з аналогічних підстав, або вчинення інших дій, метою яких є маніпуляція автоматизованим розподілом справ між суддями ( пункт 2 частини 2 статті 43 Господарського процесуального кодексу України).

Суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання процесуальними правами учасником судового процесу суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом (частина 4 статті 43 Господарського процесуального кодексу України).

Суддя звертає увагу позивача на неприпустимість зловживання процесуальними правами, одним із способів якого є подання позивачем декількох позовів до одного і того ж відповідача з тим самим предметом позову та з тих самих підстав.

Керуючись статтями 174, 234-235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву та додані до неї документи повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Генезис Агро Жашків".

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду набрала законної сили 01 лютого 2024 року.

Ухвала суду протягом 10 днів з дня її підписання може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя А.І. Гладун

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116697971
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/127/24

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні