Рішення
від 18.01.2024 по справі 202/14586/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/14586/23

Провадження № 2/202/419/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2024 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі судді Михальченко А.О., секретар судового засідання Пономаренко О.М.,

розглянувши у спрощеному провадженні цивільну справу № 202/14586/23 за позовом

ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 ,

представник позивача ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 ,

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна», адреса: 84308, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Пацаєва, буд.4,

про стягнення грошових коштів,-

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна» про стягнення грошових коштів.

Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що 28.10.2021 між позивачем та відповідачем було укладено договір купівлі-продажу № 10/10-05Т. Відповідно до п. 1.2 договору продавець зобов`язався передати покупцю товар і доповнення товару. Покупцем виконані умови п. 2.4 договору шляхом внесення поетапної оплати, тобто сплатив передоплату у розмірі 19500,00 грн. решта вартості товару має бути сплачена при передачі товару відповідно до п. 3.1 договору. Термін передачі товару (поставки) покупцю умовами договору не передбачений.

Так, 10.02.2022 позивачем направлено відповідачу лист-замовлення з найменування, розміром, погодженою ціною необхідного йому товару із зазначенням вимоги виконати поставку товару протягом наступних 7 днів , а у разі невиконання/відмови повернути суму передоплати в цей же період. Але відповідачем не було вчинено жодних дій та не надано пояснень щодо причини невиконання свого зобов`язання за договором.

Таким чином, оскільки відповідач одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, вважає, що позивач має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати. У зв`язку з чим, позивач просить стягнути суму боргу у розмірі 25124,28 грн., з яких: сума основного боргу 19500,00 грн., інфляційні витрати 4816,50 грн., проценти у розмірі 807,78 грн., а також судові витрати покласти на відповідача.

Позивач у судове засідання не з`явився, але представник позивача Гусакова О.Б. надала заяву з проханням розглянути справу без участі позивача та представника, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила задовольнити, не проти ухвалення по справі заочного рішення.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився за невідомою суду причиною, про час, дату та місце слухання справи повідомлявся належним чином, та від нього не надійшло клопотання про відкладення слухання справи або про розгляд справи у його відсутність. Відзиву на позовну заяву представником відповідача надано не було.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Отже, суд вважає за можливе розглянути справу у порядку заочного провадження, адже існують всі умови для ухвалення заочного рішення, передбачені ч. 1 ст. 280 ЦПК України.

Інших заяв та клопотань від сторін не надійшло.

Суд, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які позивач послався як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до укладеного договору купівлі-продажу № 10/10-05Т від 28.10.2021 між ТОВ «КАйрос груп Україна» та ОСОБА_3 , останній подає замовлення на придбання товару і доповнень до товару в формі «Лист замовлення», погоджений з продавцем, в якому повинні бути вказані: всі розміри товару, конфігурації, колір, конструктивні особливості, тощо.

Відповідно до п. 1.2 договору продавець зобов`язався передати покупцю товар і доповнення товару. Покупцем виконані умови п. 2.4 договору шляхом внесення поетапної оплати, тобто сплатив передоплату у розмірі 19500,00 грн., решта вартості товару має бути сплачена при передачі товару відповідно до п. 3.1 договору. Термін передачі товару (поставки) покупцю умовами договору не передбачений.

10.02.2022 ОСОБА_1 направлено відповідачу лист-замовлення з найменування, розміром, погодженою ціною необхідного йому товару із зазначенням вимоги виконати поставку товару протягом наступних 7 днів , а у разі невиконання/відмови повернути суму передоплати в цей же період. Проте, зобов`язання не було виконано відповідачем за договором.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідно до ч.2 ст.693 ЦК України, якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Статтею 625 ЦК України передбачена цивільна-правова відповідальність за порушення грошового зобов`язання. Так, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання і зобов`язаний на вимогу кредитора сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Рахунок розміру інфляційний нарахувань здійснюється наступним чином: (інфляційні нарахування за попередній місяць + сальдо на початок місяця - заборгованість за попередній місяць) х індекс інфляції / 100 - (інфляційні нарахування за попередній місяць + сальдо на початок місяця - заборгованість за попередній місяць). Якщо індекс інфляції за місяць менше 100%, показник інфляційних витрат за даний місяць не нараховується.

3 % річних нараховуються наступним чином: (сальдо на початок місяця - заборгованість за попередній місяць) х 3 х (кількість прострочених днів) 365 днів / 100.

Відповідно до приведених розрахунків позивача, загальна сума інфляційних витрат за період з 18.02.2022 по 06.07.2023 становить 4816,50 грн., розмір 3% річних становить 807,78 грн.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч. 1 ст. 626 ЦК України).

Визначення поняття зобов`язання міститься у ч. 1 ст. 509 ЦК України.

Відповідно до цієї норми зобов`язання - це правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Таке визначення розкриває сутність зобов`язання як правового зв`язку між двома суб`єктами (сторонами), відповідно до якого на одну сторону покладено обов`язок вчинити певну дію (певні дії) чи утриматись від її (їх) здійснення; іншій стороні зобов`язання надано право, що кореспондує обов`язку першої. Обов`язками боржника та правами кредитора вичерпується зміст зобов`язання (ст. 510 ЦК України).

На підставі наведеного суд вважає, що позов підлягає задоволенню та з відповідача слід стягнути на користь позивача суму основного боргу 19500,00 грн., інфляційні витрати 4816,50 грн. та проценти у розмірі 807,78 грн.

Відповідно до ст.141 ЦПК України за рахунок відповідача позивачу слід відшкодувати понесені судові витрати, а саме судовий збір в сумі 1073,60 грн., який був понесений позивачем при зверненні з позовом до суду.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.2, 7, 9, 10, 11, 18, 76-80, 258, 259, 263-268, 272, 273, 280 ЦПК України, ст.ст. 526, 530, 625 ЦК України суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна», ЄДРПОУ 42159556, на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , суму основного боргу в сумі 19500,00 грн., інфляційні витрати в сумі 4816,50 грн., 3% річних в сумі 807,78 грн., понесені судові витрати в сумі 1073,60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте Індустріальним районним судом м.Дніпропетровська за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення складене в одному екземплярі в нарадчій кімнаті 18.01.2024.

Суддя А. О. Михальченко

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116698973
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —202/14586/23

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні