Вирок
від 31.01.2024 по справі 935/3600/23
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/3600/23

Провадження № 1-кп/935/113/24

ВИРОК

Іменем України

31 січня 2024 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 розглянувши у підготовчому судовому засіданні у приміщенні Коростишівського районного суду Житомирської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023060000000556 від 25.10.2023, стосовно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Троянів Житомирського району Житомирської області, громадянина України, із середньою освітою, одружений, неповнолітніх утриманців не має, працює водієм у ТОВ «ВКП Проспект», не судимий, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця смт.Романів Романівського району Житомирської області,громадянина України, із середньо-спеціальною освітою, одружений, має на триманні двох неповнолітніх дітей, працює водієм у ТОВ «ВКП Проспект», не судимий, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України,

встановив:

Статтею 13 Конституції України унормовано, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об`єктами права власності народу відповідно до закону.

Статтею 1 Кодексу України «Про надра» визначено, що надра - це частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і простягається до глибин, доступних для геологічного вивчення та освоєння.

Згідно ст. 19 цього ж Кодексу, надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр. Право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу, який у відповідності до п. 4 Постанови КМУ № 59 від 27.01.1995 «Про затвердження Положення про порядок надання гірничих відводів», може надаватися підприємствам, установам, організаціям, а також громадянам України лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр, а також затвердженого в установленому порядку проекту розробки родовища корисних копалин або будівництва гірничодобувного об`єкта чи підземної споруди, не пов`язаної з видобуванням корисних копалин.

Відповідно до ст. 51 вищевказаного закону розробка родовищ твердих, рідких і газоподібних корисних копалин та переробка мінеральної сировини провадяться згідно з затвердженими проектами та планами робіт, правилами технічної експлуатації та охорони надр. Правила технічної експлуатації, проекти і плани розробки родовищ корисних копалин та переробки мінеральної сировини погоджується користувачами надр з центральними органами виконавчої влади, що реалізує політику у сфері геологічного виявлення та раціонального використання надр, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці в частині додержання вимог законодавства про надра.

Відповідно до ст. 24 Гірничого закону України підприємство, яке здійснює видобуток корисних копалин повинно мати: спеціальний дозвіл на користування надрами; акт про надання гірничого відводу (крім користувачів нафтогазоносними та бурштиноносними надрами); технічний проект, затверджений і погоджений у встановленому порядку; геолого-маркшейдерську, технічну та обліково-контрольну документацію (календарні плани розвитку гірничих робіт, проекти, паспорти, схеми). Вся технічна документація повинна вестися відповідно до вимог правил безпеки, правил технічної експлуатації, єдиних правил безпеки при підривних роботах та інших нормативно-правових актів.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» природні ресурси України є власністю Українського народу. Громадяни України мають право користуватися природними ресурсами України відповідно до цього та інших законів.

За невстановлених досудовим розслідуванням обставин, місці та час, однак не пізніше 17.06.2021, у організатора вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, якого раніше було притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, пов`язаних із незаконним видобуванням корисних копалин, виник злочинний умисел на незаконне видобування корисних копалин місцевого значення.

Усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді заподіяння шкоди довкіллю і бажаючи їх настання, маючи намір на отримання незаконного доходу, діючи умисно, з корисливих мотивів, організатор вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, прийняв рішення залучити до своєї злочинної діяльності в якості виконавців невстановлених досудовим розслідуванням осіб, а також у якості пособників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та 1 особу, стосовно якої обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості скеровано до суду, а також інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Згідно злочинного плану організатора вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, підпорядковані йому водії ТОВ ВКП «Проспект» ОСОБА_5 , ОСОБА_4 та 1 особа, стосовно якої обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості скеровано до суду, а також інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, мали сприяти у незаконному видобуванні корисної копалини шляхом транспортування корисної копалини з місця незаконного її видобування невстановленими досудовим розслідуванням виконавцями.

Транспортування незаконно видобутого піску від місця вилучення з родовища мало здійснюватися ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та 1 особою обвинувальний акт стосовно якої з угодою про визнання винуватості скеровано до суду, а також іншими невстановленими особами під безпосереднім керівництвом організатора вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, та з використанням наданої останнім спеціальної вантажної техніки - вантажними автомобілями з напівпричепами, які перебували у власності ТОВ ВКП «Проспект» або винаймались вказаним господарським товариством.

Останні, керуючись корисливим мотивом, прийняли пропозицію та надали свою добровільну згоду на участь в противоправній діяльності, пов`язаній із незаконним видобуванням корисних копалин місцевого значення.

Організатор вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, як організатор і безпосередній виконавець спланованого ним умисного злочину, діючи за змовою із невстановленими досудовим розслідуванням особами, у період з 17.06.2021 по 23.02.2023, незаконно, без отримання спеціального дозволу, систематично здійснював незаконний видобуток корисних копалин, у ході якого незаконно заволодів ґрунтовим покривом.

Так, діючи відповідно до розробленого злочинного плану, організатор вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, ігноруючи цільове призначення земельних ділянок із кадастровими номерами 1822587000:05:000:0074, 1822587000:05:000:0075, 1822587000:05:000:0093, 1822587000:05:000:0094, 1822587000:05:000:0095, 1822587000:05:000:0096, 1822587000:05:000:0097, 1822587000:05:000:0104, 1822587000:05:000:0105, 1822587000:05:000:0107, які являють собою цілісний масив на території родовища Стрижівське Північне за межами населеного пункту села Стрижівка Коростишівської міської об`єднаної територіальної громади, доручив заздалегідь підшуканим невстановленим досудовим розслідуванням особам із використанням спеціальної техніки у вигляді земснаряду, спеціально пристосованого для гідронамиву піску із водойми, а також екскаваторів, які використовувались для вилучення корисної копалини із родовища та переміщення до місць, завчасно пристосованих для відвезення піску із родовища, здійснити видобування піску на указаних ділянках.

Разом з цим, організатор вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, 05 та 25 січня 2023 року перебуваючи на земельній ділянці з кадастровим номером 1822587000:05:000:0095, в межах цілісного масиву на території родовища Стрижівське Північне за межами населеного пункту АДРЕСА_3 , з використанням спеціальної техніки особисто здійснив незаконне видобування корисної копалини місцевого значення - піску.

У свою чергу, ОСОБА_4 , будучи обізнаним про те, що видобування корисної копалини піску здійснюється незаконно, як пособник у вчиненні незаконного видобування корисної копалини місцевого значення, діючи згідно розробленого організатором вчинення кримінального правопорушення плану та відповідно до визначеної йому ролі, 5 квітня 2022 року, «MAN», реєстраційний номер НОМЕР_1 з напівпричепом марки «SCHWARZMULLER», реєстраційний номер НОМЕР_2 та 18 липня 2022 року, використовуючи вантажний автомобіль марки «DAF», реєстраційний номер НОМЕР_3 з напівпричепом марки «Schmitz», реєстраційний номер НОМЕР_4 , здійснив перевезення незаконно видобутого піску з пристосованих для складування місць, розташованих по периметру родовища корисної копалини, до інших, визначених організатором вчинення кримінального правопорушення ділянок, надаючи в такий спосіб невстановленим досудовим розслідуванням виконавцям можливість продовжувати незаконний видобуток корисної копалини безпосередньо з родовища.

Унаслідок указанихзлочинних дійв періодз 17.06.2021по 23.02.2023,на земельнійділянці зкадастровим номером1822587000:05:000:0095,розташованої натериторії Коростишівськоїміської об`єднаноїтериторіальної громадиза межамисела СтрижівкаЖитомирського районуЖитомирської області,промисловим способоморганізатор вчиненнякримінального правопорушення,стосовно якогоздійснюється досудоверозслідування уіншому кримінальномупровадженні,за попередньоюзмовою зневстановленими досудовимрозслідуванням виконавцями,у томучислі запособництва ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та 1особи,стосовно якоїобвинувальний актз угодоюпро визнаннявинуватості скерованодо суду,а такожінших невстановлених досудовим розслідуванням пособників здійснили незаконний видобуток природнього не карбонатного середньозернистого піску, який належить до корисних копалин місцевого значення у кількості 19747 мЗ загальною вартістю 21 709 212 гривень, що становить великий розмір.

Таким чином, ОСОБА_4 своїми умисними діями, які виразились у пособництві у незаконному видобуванні корисних копалин місцевого значення у великому розмірі, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, вчинив кримінальне правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України.

Статтею 13 Конституції України унормовано, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об`єктами права власності народу відповідно до закону.

Статтею 1 Кодексу України «Про надра» визначено, що надра - це частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і простягається до глибин, доступних для геологічного вивчення та освоєння.

Згідно ст. 19 цього ж Кодексу, надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр. Право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу, який у відповідності до п. 4 Постанови КМУ № 59 від 27 01.1995 «Про затвердження Положення про порядок надання гірничих відводів», може надаватися підприємствам, установам, організаціям, а також громадянам України лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр, а також затвердженого в установленому порядку проекту розробки родовища корисних копалин або будівництва гірничодобувного об`єкта чи підземної споруди, не пов`язаної з видобуванням корисних копалин.

Відповідно до ст. 51 вищевказаного закону розробка родовищ твердих, рідких і газоподібних корисних копалин та переробка мінеральної сировини провадяться згідно з затвердженими проектами та планами робіт, правилами технічної експлуатації та охорони надр. Правила технічної експлуатації, проекти і плани розробки родовищ корисних копалин та переробки мінеральної сировини погоджується користувачами надр з центральними органами виконавчої влади, що реалізує політику у сфері геологічного виявлення та раціонального використання надр, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці в частині додержання вимог законодавства про надра.

Відповідно до ст. 24 Гірничого закону України підприємство, яке здійснює видобуток корисних копалин повинно мати: спеціальний дозвіл на користування надрами; акт про надання гірничого відводу (крім користувачів нафтогазоносними та бурштиноносними надрами); технічний проект, затверджений і погоджений у встановленому порядку; геолого-маркшейдерську, технічну та обліково-контрольну документацію (календарні плани розвитку гірничих робіт, проекти, паспорти, схеми). Вся технічна документація повинна вестися відповідно до вимог правил безпеки, правил технічної експлуатації, єдиних правил безпеки при підривних роботах та інших нормативно-правових актів.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» природні ресурси України є власністю Українського народу. Громадяни України мають право користуватися природними ресурсами України відповідно до цього та інших законів.

За невстановлених досудовим розслідуванням обставин, місці та час, однак не пізніше 17.06.2021, у організатора вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, якого раніше було притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, пов`язаних із незаконним видобуванням корисних копалин, виник злочинний умисел на незаконне видобування корисних копалин місцевого значення.

Усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді заподіяння шкоди довкіллю і бажаючи їх настання, маючи намір на отримання незаконного доходу, діючи умисно, з корисливих мотивів, організатор вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, прийняв рішення залучити до своєї злочинної діяльності в якості виконавців невстановлених досудовим розслідуванням осіб, а також у якості пособників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та 1 особу, стосовно якої обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості скеровано до суду, а також інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Згідно злочинного плану організатора вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, підпорядковані йому водії ТОВ ВКП «Проспект» ОСОБА_5 , ОСОБА_4 та 1 особа, стосовно якої обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості скеровано до суду, а також інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, мали сприяти у незаконному видобуванні корисної копалини шляхом транспортування корисної копалини з місця незаконного її видобування невстановленими досудовим розслідуванням виконавцями.

Транспортування незаконно видобутого піску від місця вилучення з родовища мало здійснюватися ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та 1 особою обвинувальний акт стосовно якої з угодою про визнання винуватості скеровано до суду, а також іншими невстановленими особами під безпосереднім керівництвом організатора вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, та з використанням наданої останнім спеціальної вантажної техніки - вантажними автомобілями з напівпричепами, які перебували у власності ТОВ ВКП «Проспект» або винаймались вказаним господарським товариством.

Останні, керуючись корисливим мотивом, прийняли пропозицію та надали свою добровільну згоду на участь в противоправній діяльності, пов`язаній із незаконним видобуванням корисних копапин місцевого значення.

Організатор вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, як організатор і безпосередній виконавець спланованого ним умисного злочину, діючи за змовою із невстановленими досудовим розслідуванням особами, у період з 17.06.2021 по 23.02.2023, незаконно, без отримання спеціального дозволу, систематично здійснював незаконний видобуток корисних копалин, у ході якого незаконно заволодів ґрунтовим покривом.

Так, діючи відповідно до розробленого злочинного плану, організатор вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, ігноруючи цільове призначення земельних ділянок із кадастровими номерами 1822587000:05:000:0074, 1822587000:05:000:0075, 1822587000:05:000:0093, 1822587000:05:000:0094, 1822587000:05:000:0095, 1822587000:05:000:0096, 1822587000:05:000:0097, 1822587000:05:000:0104, 1822587000:05:000:0105, 1822587000:05:000:0107, які являють собою цілісний масив на території родовища Стрижівське Північне за межами населеного пункту села Стрижівка КоростишІвської міської об`єднаної територіальної громади, доручив заздалегідь підшуканим невстановленим досудовим розслідуванням особам із використанням спеціальної техніки у вигляді земснаряду, спеціально пристосованого для гідронамиву піску із водойми, а також екскаваторів, які використовувались для вилучення корисної копалини із родовища та переміщення до місць, завчасно пристосованих для відвезення піску із родовища, здійснити видобування піску на указаних ділянках.

Разом з цим, організатор вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, 05 та 25 січня 2023 року перебуваючи на земельній ділянці з кадастровим номером 1822587000:05:000:0095, в межах цілісного масиву на території родовища Стрижівське Північне за межами населеного пункту АДРЕСА_3 , з використанням спеціальної техніки особисто здійснив незаконне видобування корисної копалини місцевого значення - піску.

У свою чергу, ОСОБА_5 , будучи обізнаним про те, що видобування корисної копалини піску здійснюється незаконно, як пособник у вчиненні незаконного видобування корисної копалини місцевого значення, діючи згідно розробленого організатором вчинення кримінального правопорушення плану та відповідно до визначеної йому ролі, 11 серпня 2022 року, використовуючи вантажний автомобіль марки «DAF», реєстраційний номер НОМЕР_5 з напівпричепом марки «Schmitz», реєстраційний номер НОМЕР_6 , 22 серпня 2022 року, використовуючи вантажний автомобіль марки «DAF», реєстраційний номер НОМЕР_7 з напівпричепом марки «Schmitz», реєстраційний номер НОМЕР_8 , здійснив перевезення незаконно видобутого піску з пристосованих для складування місць, розташованих по периметру родовища корисної копалини, до інших, визначених організатором вчинення кримінального правопорушення ділянок, надаючи в такий спосіб невстановленим досудовим розслідуванням виконавцям можливість продовжувати незаконний видобуток корисної копалини безпосередньо з родовища.

Унаслідок указаних злочинних дій в період з 17.06.2021 по 23.02.2023, на земельній ділянці з кадастровим номером 1822587000:05:000:0095, розташованої на території Коростишівської міської об`єднаної територіальної громади за межами села Стрижівка Житомирського району Житомирської області, промисловим способом організатор вчинення кримінального правопорушення, стосовно якого здійснюється досудове розслідування у іншому кримінальному провадженні, за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням виконавцями, у тому числі за пособництва ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та 1 особи, стосовно якої обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості скеровано до суду, а також інших невстановлених досудовим розслідуванням пособників здійснили незаконний видобуток природнього не карбонатного середньозернистого піску, який належить до корисних копалин місцевого значення у кількості 19747 мЗ загальною вартістю 21 709 212 гривень, що становить великий розмір.

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями, які виразились у пособництві у незаконному видобуванні корисних копалин місцевого значення у великому розмірі, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, вчинив кримінальне правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою провину у висунутому обвинуваченні за ч. 5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України визнав у повному обсязі, у вчиненому щиросердно розкаявся.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 свою провину у висунутому обвинуваченні за ч. 5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України визнав у повному обсязі, у вчиненому щиросердно розкаявся.

25 жовтня 2023 року між прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_8 , який на підставі ст. 37 КПК України здійснює повноваження прокурора у кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_4 , за участі захисника, укладена угода про визнання винуватості, відповідно до змісту якої ОСОБА_4 беззастережно визнає обвинувачення за ч.5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України та сторони угоди погоджують призначення обвинуваченому за ч.5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України, з врахуванням наявності обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особи обвинуваченого, на підставі ст.69 КК України, іншого, більш м`якого покарання, не зазначеного в санкції статті(санкції частини статті) Особливої частини Кримінального кодексу України у виді штрафу у розмірі 1900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 32300 гривень.

25 жовтня 2023 року між прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_8 , який на підставі ст. 37 КПК України здійснює повноваження прокурора у кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_5 , за участі захисника, укладена угода про визнання винуватості, відповідно до змісту якої ОСОБА_5 беззастережно визнає обвинувачення за ч.5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України та сторони угоди погоджують призначення обвинуваченому за ч.5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України, з врахуванням наявності обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особи обвинуваченого, на підставі ст.69 КК України, іншого, більш м`якого покарання, не зазначеного в санкції статті(санкції частини статті) Особливої частини Кримінального кодексу України у виді штрафу у розмірі 1900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 32300 гривень.

Перед ухваленням рішення про затвердження угоди про визнання винуватості судом під час судового засідання з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_4 цілком розуміє:

- що він має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують, а також має право мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення, мати захисника, у тому числі на отримання правової допомоги безоплатно у порядку та випадках, передбачених законом, або захищатися самостійно, допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь;

- наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України;

- характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим;

- вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

У результаті вивчення документів досудового розслідування та опитування учасників кримінального провадження суд приходить до висновку, що угода про визнання винуватості, укладена 25 жовтня 2023 року між прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури Житомирської обласної прокуратури та обвинуваченим ОСОБА_4 , відповідає положенням КПК України та КК України і підлягає затвердженню оскільки:

- умови угоди не суперечать вимогам КПК України та КК України, зокрема правильною є правова кваліфікація кримінального правопорушення, вчиненого ОСОБА_4 за ч.5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України, як умисні дії, які виразились у пособництві в незаконному видобуванні корисних копалин місцевого значення у великому розмірі, вчиненому за попередньою змовою групою осіб;

- умови угоди відповідають інтересам суспільства;

- умови угоди не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;

- відсутні обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним;

- відсутня очевидна неможливість виконання обвинуваченим зобов`язань, взятих на себе за угодою;

- наявні фактичні підстави для визнання винуватості.

У результаті вивчення документів досудового розслідування та опитування учасників кримінального провадження суд приходить до висновку, що угода про визнання винуватості, укладена 25 жовтня 2023 року між прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури Житомирської обласної прокуратури та обвинуваченим ОСОБА_5 , відповідає положенням КПК України та КК України і підлягає затвердженню оскільки:

- умови угоди не суперечать вимогам КПК України та КК України, зокрема правильною є правова кваліфікація кримінального правопорушення, вчиненого ОСОБА_5 за ч.5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України, як умисні дії, які виразились у пособництві в незаконному видобуванні корисних копалин місцевого значення у великому розмірі, вчиненому за попередньою змовою групою осіб;

- умови угоди відповідають інтересам суспільства;

- умови угоди не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;

- відсутні обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним;

- відсутня очевидна неможливість виконання обвинуваченим зобов`язань, взятих на себе за угодою;

- наявні фактичні підстави для визнання винуватості.

Покарання узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості відповідає положенням ст. 65, 69 КК України, зокрема таке покарання визначено в межах статті Кримінального кодексу України, відповідно до положень Загальної частини Кримінального кодексу України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винних: ОСОБА_4 - одружений, неповнолітніх утриманців не має, працює водієм у ТОВ «ВКП Проспект», не судимий, за місцем проживання характеризується посередньо, обставини, що пом`якшують покарання (щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення), обставин, які обтяжують покарання, не встановлено; ОСОБА_5 - одружений, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, працює водієм у ТОВ «ВКП Проспект», не судимий, за місцем проживання характеризується посередньо, обставини, що пом`якшують покарання (щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення), обставин, які обтяжують покарання, не встановлено.

Суд приймає вказані обставини та дані про особи обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 як такі, що істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення та впливають на пом`якшення покарання, остаточна міра покарання повинна бути визначена з урахуванням вимог ст. 69 КК України- іншого, більш м`якого виду основного покарання, не зазначеного в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини Кримінального Кодексу України у виді штрафу,розмір якого не більше ніж на чверть нижчий від найнижчої міри,встановленої в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 просив суд затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 25 жовтня 2023 року між ним та прокурором.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 просив суд затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 25 жовтня 2023 року між ним та прокурором.

У судовому засіданні захисник ОСОБА_6 просив суд затвердити угоди про визнання винуватості, укладені 25 жовтня 2023 року між ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та прокурором, оскільки вони відповідають нормам кримінально-процесуального законодавства України, укладення яких було добровільним, наслідки укладення угоди, передбачені ст.473 КПК Україні ОСОБА_4 , ОСОБА_5 були роз`яснені.

Прокурор у судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні угод про винуватість дотримані вимоги КК та КПК України, обвинувачений ОСОБА_4 та ОСОБА_5 беззастережно визнали свою провину, просить угоди затвердити і призначити обвинуваченим ОСОБА_4 та ОСОБА_5 узгоджене в угоді покарання за ч.5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України, з урахуванням ст.69 КК України у виді штрафу у розмірі 1900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 32300 гривень.

Запобіжний захід у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , ОСОБА_5 не обирався.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлений.

Арешт на майно обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 у кримінальному провадженні не накладався.

Процесуальні витрати та речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. 65 КК України, ст. ст. 373-376,100,124, 174, 395, 472-475 КПК України, суд,

ухвалив:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 25 жовтня 2023 року між прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_8 та обвинуваченим ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України та призначити узгоджене угодою про визнання винуватості покарання, з урахуванням вимог ст.69 КК України у виді штрафу у розмірі 1900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме у сумі 32300 (тридцять дві тисячі триста) гривень.

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 25 жовтня 2023 року між прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_8 та обвинуваченим ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.3 ст.240 КК України та призначити узгоджене угодою про визнання винуватості покарання, з урахуванням вимог ст.69 КК України у виді штрафу у розмірі 1900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме у сумі 32300 (тридцять дві тисячі триста) гривень.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Коростишівський районний суд Житомирської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду на підставі угоди про визнання винуватості, відповідно до ч. 4 ст. 394 КПК України може бути оскаржений обвинуваченим та його захисником виключно з підстав: призначення судом покарання суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди, ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання, невиконання судом вимог, встановлених частинами 4, 6, 7 ст. 474 КПК України, у тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди; прокурором виключно з підстав: призначення покарання менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди, затвердження судом угоди у провадженні, в якому угода не може бути укладена.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після проголошення вручити прокурору та обвинуваченому.

Суддя ОСОБА_1

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116699744
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Порушення правил охорони або використання надр

Судовий реєстр по справі —935/3600/23

Вирок від 31.01.2024

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні