Ухвала
від 31.01.2024 по справі 554/10674/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 31.01.2024Справа № 554/10674/23 Провадження № 1-кс/554/1794/2024

У Х В А Л А

31 січня 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , погоджене начальником Спеціалізованої екологічної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення огляду в кримінальному провадженні № 42023170000000088 від 08 жовтня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України,

в с т а н о в и в:

До провадження слідчого судді надійшло вищезазначене клопотання про надання дозволу на проведення огляду (із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу та спеціаліста інженера-геодезиста) земельної ділянки з кадастровим номером 5324080207:07:001:0536, яка має цільове призначення: «Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)», яка перебуває у власності ОСОБА_5 та має адресу: АДРЕСА_1 та суміжних з нею земельних ділянок прибережної захисної смуги р. Ворскла.

В обґрунтування клопотання слідчний зазначив, що СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42023170000000088 від 08 жовтня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України, яке було розпочате Полтавською обласною прокуратурою на підставі звернення Державної екологічної інспекції Центрального округу про те, що 03 жовтня 2023 року працівниками Державної екологічної інспекції Центрального округу обстежено прибережно-захисну смугу річки Ворскла у Полтавському районі, поблизу сіл Сем`янівка та Петрівка, в ході чого виявлено дев`ять огороджених земельних ділянок, які розташовані в прибережно захисній смузі річки Ворскла та їх паркани перешкоджають вільному доступу до водного об`єкту.

Як слідує зі змісту клопотання, в ході досудового розслідування встановлено, що 26 вересня 2023 року начальником Державної екологічної інспекції Центрального округу ОСОБА_6 видано наказ №06-25/24 «Про здійснення заходів, спрямованих на запобігання та виявлення адміністративних правопорушень». Здійснення вказаних заходів відповідно до наказу доручено головному спеціалісту відділу державного екологічного нагляду (контролю) тваринного світу та біоресурсів Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області державному інспектору з охорони навколишнього природного середовища Центрального округу ОСОБА_7 , головному спеціалісту відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області державному інспектору з охорони навколишнього природного середовища Центрального округу ОСОБА_8 та громадському інспектору з охорони навколишнього природного середовища Центрального округу ОСОБА_9 .

Встановлено, що 03 жовтня 2023 року в період часу з 11 години по 15 годину 30 хвилин ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 на території Полтавського району Полтавської області були вчинені вищевказані заходи.

Слідчий вказує, що в межах виконання наказу було вирішено розпочато заходи з території, яка входить до складу Полтавської ОТГ. При виїзді до річки Ворскла, поблизу с. Семянівка Полтавського району ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 на човні спустилися на воду та пішли вниз по течії до вакуленської дамби. В ході руху по руслі річки Ворскла ними було виявлено земельні ділянки уздовж зрізу води, які були огороджені, поблизу сіл Сем`янівка та Петрівка. При цьому знаходження парканів на земельних ділянках перешкоджає вільному доступу до річки Ворскла. На деяких з них паркани проходили уздовж урізу води та на деяких вони були розташовані таким чином, щоб не було вільного доступу до води.

Враховуючи виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме Водного кодексу України та Земельного кодексу України, працівниками Державної екологічної інспекції Центрального округу було складено 9 актів в яких відображено виявлені порушення та геолокації виявлених земельних ділянок за координатами.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до вимог ст. 88 Водного Кодексу України з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною: для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше 3 гектарів 25 метрів; для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше 3 гектарів 50 метрів; для великих річок, водосховищ на них та озер 100 метрів.

Згідно вимог ст. 89 Водного кодексу України, прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: розорювання (крім підготовки ґрунту для залуження і заліснення), а також садівництво та городництво; зберігання та застосування пестицидів і добрив; влаштування літніх таборів для худоби; будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок для автомобілів.

Згідно ст. 60 Земельного Кодексу України, у межах прибережних захисних смуг забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ громадян до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, тощо, крім земель охоронних вод, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон та зон особливого використання земель.

Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож та інших конструкцій) до узбережжя водних об`єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні громадян або юридичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду.

Відповідно до ст. 110 Водного кодексу України, порушення водного законодавства тягне за собою відповідальність згідно із Законодавством України.

Відповідальність за порушення несуть особи винні у: забрудненні та засміченні вод; порушенні режиму господарської діяльності у водоохоронних зонах та на землях водного фонду; використанні земель водного фонду не за призначенням.

Враховуючи вищевикладене встановлено, що прибережні захисні смуги р. Ворскла встановлюються по її берегах уздовж урізу води на відстані 50 метрів.

Як слідує зі змісту поданого клопотання, органом досудового встановлено, що за координатами, які зазначені в акті обстеження № 48/02/3-14 від 03 жовтня 2023 року, складеного працівниками Державної екологічної інспекції Центрального округу, знаходиться житловий будинок площею 124,5 м2, який розміщений на земельній ділянці площею 0.3493 га з кадастровим номером 5324080207:07:001:0536 та має цільове призначення: «Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)», який на праві власності належить ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_1 та має адресу: АДРЕСА_1 .

Враховуючи вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування, для виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні огляду вищевказаної земельної ділянки з кадастровим номером 5324080207:07:001:0536 та суміжних з нею земельних ділянок прибережної захисної смуги р. Ворскла.

В судовому засідання слідчий ОСОБА_3 підтримав клопотання в повному обсязі та просив його задовольнити з мотивів, наведених у ньому. При цьому зазначив, що ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 23 листопада 2023 року вже надавався дозвіл на проведення зазначеного огляду, строк дії якої був визначений до 23 грудня 2023 року. Однак, зважаючи на несприятливі для цього погодні умови виконання згаданої ухвали суду було унеможливленим і остання відповідно залишилася не виконаною. З огляду на те, що строк дії цієї ухвали суду на цей час закінчився, для виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, в органу досудового розслідування виникла необхідність у фактично повторному зверненні до суду з клопотанням про отримання дозволу на проведення вказаного огляду.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Відповідно до ч. ч. 1 і 2 ст. 237 КПК України слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється за правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

На підставі викладеного, оцінюючи наведені в клопотанні та долучені до нього докази, слідчий суддя вважає, що слідчим в достатній мірі доведено наявність підстав вважати, що відомості, які можуть бути отримані шляхом проведення огляду (із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу та спеціаліста інженера-геодезиста) земельної ділянки з кадастровим номером 5324080207:07:001:0536, яка має цільове призначення: «Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)», яка перебуває у власності ОСОБА_5 , та суміжних з нею земельних ділянок прибережної захисної смуги р. Ворскла, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин та істини у кримінальному провадженні, а тому приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання слідчого.

Керуючись ст. ст. 233 - 235, 237 і 372 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду (із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу та спеціаліста інженера-геодезиста) земельної ділянки з кадастровим номером 5324080207:07:001:0536, яка має цільове призначення: «Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)», яка перебуває у власності ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_1 та має адресу: АДРЕСА_1 та суміжних з нею земельних ділянок прибережної захисної смуги р. Ворскла.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_10

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116701645
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/10674/23

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні